Marilou de Mousson

"Blue"

Selle français, tamma
Väriltään Rautiaankimo (ee/Aa/Gg), säkäkorkeus 176 cm
Syntynyt 11.03.2019, iältään 10-vuotias

Omistaja: Rimma Sjöroos
Estepainotus: 130cm - Vaativa B
Rekisterinumero: VH21-121-0042

Luonne

Blue on kaikin puolin miellyttävä ja tasapainoinen tamma. Se on rauhallinen ja ongelmaton, eikä sen käsittely vaadi sen ihmeempiä toimenpiteitä tai järjestelyitä. Blue kunnioittaa ihmistä kaikissa tilanteissa ja tekee mitä vain miellyttääkseen omistajaansa. Hevosen ainoa ”huono” tapa on kuonolla töniminen tamman kerjätessä rapsutuksia tai herkkuja.
Karsinassa tamma seisoskelee silmät ummessa toista takajalkaansa lepuuttaen ja alahuultaan lerputtaen. Se hädin tuskin jaksaa aukaista silmiäänsäkään kun joku tulee sen karsinaan tammaa harjailemaan. Se nauttii suunnattomasti harjaamisesta ja Bluen mielestä harjausta voisi jatkaa vaikka ikuisuuksiin… Blue nostaa kaviot nätisti pyydettäessä, nappaa kiltisti kuolaimet suuhun ja antaa laittaa satulan ilman steppailuja.

Kentällä ratsastaessa tamma on yleensä aluksi hieman tahmeanpuoleinen. Se on osaava, fiksu ja helppo motivoida työntekoon, mutta jos ratsastaja ei siltä mitään vaadi, se aivan varmasti menee sieltä missä aita on matalin. Blue vaatiikin pitkät alkulämmittelyt ja sitä tulee ratsastaa heti ensiaskeleista lähtien koko ajan intensiivisesti jotta sen saa hereille ja riittävän herkäksi avuille. Kun tamman moottorin saa käyntiin, se on varsin toimiva ratsu kauniine liikkeineen. Sillä on hyvä, tehokas ravi ja pyörivä keinuhevosmainen laukka.
Esteillä tamma virkistyy, mutta sitä tulee ratsastaa myös radalla eteen jotta vauhti pysyy riitävänä. Blue ei juuri kuumu yhtään, joten hevonen on helppo hallita. Tamma hyppää tarkasti ja huolella, eikä epäröi erikoisemmankaan esteen edessä. Vaikka tammalla onkin suhteellisen suuret liikkeet, uusintaradalla uskaltaa ottaa tiukempia ja lyhyempiäkin reittejä.
Maastossa Blue on huomattavasti ”viritetympi” tapaus kuin kentällä. Erityisesti maastoradalla sen vauhti kiihtyy herkemmin – kontrollin pysyessä kuitenkin ratsastajalla – ja se saattaa hieman tuijotella ympärilleen. Tämä kaikki tosin johtuu vain vielä tottumattomudesta, joten kunhan tamman kanssa tullaan riittävästi treenailemaan myös maastoratoja, ympäristön mulkoilu ja ”vouhottaminen” varmasti vähenee.

Hoito-ohjeet

Tarhassa

 • Tarhataan yhdessä ?? kanssa
 • Syksyllä sadekeleillä 150g ulkotoppaloimi
 • Lämpimmillä syyskeleillä 100g ulkotoppaloimi
 • Hokkikelien aikaan etujalkoihin putsit

Tallissa

 • Karsinassa riimu pois
 • Liikutuksien jälkeen lampaanvillat yöksi jalkoihin
 • Tallitoppaloimi tarpeenvaatiessa päälle

Ratsastaessa

 • Esteillä suojat jokaiseen jalkaan
 • Kouluratsastuksessa pintelit halutessaan
 • Alkulämmittelyjen ajaksi villaviltti selän päälle
 • Maastoillessa olisi hyvä käyttää koleilla keleillä ratsastusloimea

Kuvagalleria

Rakenne- ja estekuva © VRL-01544

Blue on virtuaalihevonen