Nurmakoski

Virtuaalinen kaupunki Pirkanmaalla

Nurmakoski on melko uusi, noin 8 500 asukkaan kaupunki Pirkanmaalla, vain 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Alueen monimuotoinen ympäristö ja hyvä, turvallinen maine kiehtoo uusia asukkaita, erityisesti lapsiperheitä. Myöskään opiskelijoita ei ole unohdettu, ja vaikka päivät kuluisivatkin Tampereella oppilaitoksissa, pääsee päätä tuulettamaan illalla Kauppakadulla sijaitsevassa Palatsissa.

Alueen puhdas luonto ja järvi- sekä maalaismaisemat houkuttelevat kävijöitä kauempaakin, ja Naavasuon leirintäalue on kesäisin aktiivisessa käytössä. Naavasuolla on myös luontopolku, joka jatkuu pisimmillään noin kymmenen kilometrin lenkiksi. Matkan varrella ehtii nähdä maaseutua, metsää sekä kallioista vuoristoa, ja reitin huipulla maisemat ovat henkeäsalpaavat. Tervetuloa ihastumaan ja viihtymään Nurmakoskelle!

Välimatkat Myrttisuolta

  • Tampereelle: 11 km (20 min)
  • Keskustaan: 1,2 km
  • Linja-autopysäkille: 0,4 km
  • Eläinlääkäriin: 2 km (Naavasuo)

Nurmakosken keskustan palvelut

Julkinen liikenne

Nurmakosken linja-autoyhteys sisäisesti ja Tampereen välillä toimii, ja autoja kulkee usein tunnissa. Autot kiertävät keskusta-aluetta sekä pienempiä kaupunginosia ja mahdollistavat näin myös esimerkiksi opiskelijoiden pääsyn Tampereen lukioihin ja korkeakouluihin. Yöbusseja kulkee kerran puolessatoista tunnissa, ja vuorot tihenevät jälleen aamua kohti. Bussi- ja automatka Nurmakoskelta Tampereen keskustaan kestää vain 20 minuuttia, ruuhka-aikaan hieman enemmän.

Sairaanhoitopalvelut

Pohjois-Nurmakoskella on sairaala-alue, jossa hoidetaan päivystyspotilaita sekä muita toimenpiteitä. Vaativammat operaatiot ohjataan TAYSiin, mutta kuntoutus tapahtuu usein Nurmakosken keskussairaalalla. Keskussairaalan lisäksi Hertonpohjassa sijaitsee Hertonpohjan Terveysasema, jossa muun toiminnan lisäksi järjestetään myös hammashoitoa.

Opiskelu

Nurmakoskella on kaksi ala-astetta: Hertonpohjan ala-aste ja Martikanniemen ala-aste. Molemmista kouluista siirrytään keskustassa sijaitsevaan Nurmakosken yläasteelle, joka on vasta remontoitu. Nurmakoskella ei ole lukiota, vaan lähimmät lukiot löytyvät Tampereelta. Sen sijaan Naavasuolla voi opiskella maataloutta ammattioppilaitoksessa. Ammattikorkeakoulu sekä yliopisto löytyvät Tampereelta.

Urheilu

Nurmakosken yläasteen yhteydessä on suuri kuplahalli, jossa järjestetään esimerkiksi eri urheiluseurojen harjoituksia. Myös Hertonpohjan koulun läheisyydestä löytyy yleisurheilu- ja luistelukentät, kun taas Martikanniemen koulun sali on varattavissa erilaisia ryhmätunteja varten.

Kauppakeskus Nurma

Kauppakeskus Nurmassa voi viettää aikaa shoppaillen tunnetuimmissa vaatekauppaketjuissa sekä paikallisessa kahvilassa. Kahvila Ristretto tarjoaa päivittäin vastaleivottuja makeita ja suolaisia leivoksia, ja valittavana on useaa kahvi- ja teelaatua. Päivisin tarjolla myös keitto- ja salaattilounas. Liikkeitä löytyy moneen lähtöön: on kirjoja ja elektroniikkaa, ja hevosten omistajien onneksi Nurmasta löytyy myös hevostarvikkeisiin erikoistunut lemmikkieläinkauppa. Useiden liikkeiden lisäksi kauppakeskuksen alakerrassa on myös suuri parkkihalli, jonne voi jättää auton keskustassa vierailun ajaksi, sekä kaupungin suurin hypermarketti.

Palace Bar & Night

Yöklubi Palace Bar & Night – nuorten keskuudessa vain Palatsi – tarjoaa kostean illan ja hyvää musiikkia. Palatsi on auki perjantai- ja lauantai-iltaisin aina kello kuudesta pilkkuun saakka. Pienen kaupungin hyviin puoliin kuuluu myös se, että Palatsista on turvallista hoiperella kotiin – kunhan osaa välttää kaupungin läpi kulkevaa jokea.

Mallasraitti

Mallasraitti on erityisesti vanhemman väestön, nykyään myös yhä nuorempien, suosima panimoravintola. Mallasraitista saat oluet joka lähtöön sekä maukasta ruokaa. Lihat ja kasvisruoat ovat kaikki kotimaisia, ja ravintolaillan kruunaa Mallasraitin itse tekemä jäätelö, Mallaspallo.

Kaupunginkirjasto

Nurmakosken kaupunginkirjastosta löytyy kaikki yleisimmät kirjastopalvelut ja luokat. Kirjastoon voi tilata kirjoja myös muista Pirkanmaan kirjastoista, ja sama kirjastokortti käy myös useampaan kirjastoon.

Eteläpuisto

Eteläpuisto on kesäisin suosittu konsertti- ja piknikalue. Suuri viihtyisä ja vehreä puistoalue takaa mukavat oltavat eväsretkelle, ja on esiintymislavalla joskus järjestetty myös viikonlopputanssejakin.

Koskiravintola Huuru

Koskiravintola Huuru kattaa rakennuksen sisätilat sekä ison osan joenrantaa. Osa ulkotilasta on katettu, osassa taas saa paistatella kauniita kesäpäiviä. Huurusta saa myös makkaraperunoita, hampurilaisia sekä muita laadukkaita grilliruokia.

Nurmakosken alueet

Nurmakosken keskusta-alue

Nurmakosken keskusta-alueella on liikkeiden ja palveluiden lisäksi paljon kerrostaloasutusta. Talot ovat melko uusia, mutta vuokrataso puolestaan halpaa pienen kaupungin luonteen vuoksi. Keskusta-alueelta palvelut löytyvät läheltä, ja iltalenkin pääsee tekemään Nurmajoen vehreää viertä pitkin.

Hertonpohja

Hertonpohja on Länsi-Nurmankoskella sijaitseva rauhallinen ja viihtyisä omakotitaloalue. Alueelta löytyy alakoulu urheilu- ja luistelukenttineen, ja keskustan yläkoulu sijaitsee vain bussi- tai kävelymatkan päässä. Hertonpohjan laitamilla sijaitsee myös ruokakauppa sekä Hertonpohjan terveysasema, jossa on päivystys.

Martikanniemi

Martikanniemi on vaihtelevaa aluetta, joka alkaa keskustasta tullessa kerrostaloalueena, mutta muuttuu rantaa kohden idylliseksi omakotitaloalueeksi. Martikanniemen päässä on suuri yleinen uimaranta, ja kunta pitää huolen, että myös talvisin voi pulahtaa avantoon. Martikanniemen pohjoispuolella on pieni ala-aste, jonka yhteydessä on myös kirjasto ja jonka liikuntasalia vuokrataan usein kaupungin urheiluseurojen ja -harrastajien käyttöön.

Naavasuo

Nurmakosken länsipuolella alkaa peltomaisemat, jossa pääset kokemaan aitoa maaseudun tunnelmaa. Asutus on melko harvaa, ja muutaman kilometrin päästä löytyy viljapeltoja sekä Nurmakosken Luomutila, jossa kasvatetaan lehmiä ja kanoja tuotantoon. Järven tuntumaan, noin 5 kilometrin päähän keskustasta, on tehty leirintäalue, joka on kesäisin aktiivisessa käytössä. Eikä ihmekään, maaseutumaisemat muuttuvat hiljalleen vuoristoiseksi metsäksi, josta löytyy myös Nurmakosken maineikas