Myrttisuon talli

Kun Rosa 27-vuotiaana peri isoisänsä, päätti hän vihdoin toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja ostaa oman hevosen. Sopivaa tallia oli kuitenkin vaikea löytää, sillä kaikki tallipaikat tuntuivat menevän aivan hujauksessa. Rosa oli jo lähellä luopua ajatuksesta omasta hevosesta, kunnes eräänä iltana hän löysi tilanteeseensa ilmiselvän ratkaisun: hän perustaisi oman tallin. Monien kuukausien työn päätteeksi syksyllä 2020 suuren yksityistallin, Myrttisuon, ovet avautuivat.

Myrttisuo on lämminhenkinen talli kauniilla paikalla Nurmakoskella, vain 20 minuutin ajomatkan päässä Tampereen keskustasta. Tallipihaan johtaa koivuilla reunustettu tie, ja tallin takapihalla on aukeaa ruohikkoa sekä muutamia omenapuita. Takapihalla on myös pieni lampi, jossa voi törmätä satunnaisiin vesilintuihin, sekä paljon tarhatilaa ja hyvät ratsastusmahdollisuudet.

Tallialueeseen kuuluu

  • Tallirakennus
  • Jaettu lantala ja kuivikevarasto, jonka yläkerrassa heinävarasto
  • Maneesi
  • Kenttä
  • Maastoestekenttä
  • Vaihteleva määrä tarhoja
  • Leiritalo
  • Uimaranta

Tallirakennus

Myrttisuon tallirakennus on suuri ja valoista, vasta remontoitu. Tilaa löytyy niin käytäviltä, karsinoista kuin varustehuoneestakin, ja hyvän valaistuksen vuoksi tallissa viihtyy mielellään myös pimeinä syysiltoina. Talliin on yhteensä viisi sisäänkäyntiä: pääovi, kaksi ovea tallikäytävällä, ovi toimistotilaan sekä orisiipeen.

Aula on melko tilava alue heti ulko-ovesta sisään astuttaessa. Oven vasemmalla puolella olevalla seinällä roikkuvat talikot, lapiot, harjat sekä muut tallissa tarvittavat välineet. Oikealta puolelta puolestaan löytyy ovi toimistoihin sekä pesutila. Hieman pidemmälle tallikäytävää kävellessä löytyy vasemmalta seinustalta kottikärryjä ja oikealta puolelta hevosten hoitotiloja, joihin hevosen saa kummaltakin puolen kiinni. Tiloja käytetään kuitenkin usein hyödyksi myös satulatelineinä sekä loimien säilytyspaikkana.

Varustehuone sekä rehuvarasto ovat yhdistetyssä, suuressa tilassa, jonne sisäänkulku onnistuu molemmilta puolilta tallia. Rehuvarastossa ovat isot laatikot täynnä ruokaa sekä hevosten omat ruokaämpärit, joista osa roikkuu seinällä ja osa on lattialla siististi seinää vasten. Varustehuoneesta löytyy puiset tilavat hyllyköt, joissa voi säilyttää varusteämpäreitä sekä muita hevosen tarvikkeita. Hyllyyn mahtuu myös viikattuja loimia sekä muita ratsastuksessa tarvittavia tavaroita, kuten ratsastusvöitä ja ajo-ohjia. Hyllyköiden vieressä on myös pesukone sekä paljon kuivaustelineitä varusteiden kuivaamiseen. Varustehuoneesta löytyy myös satulatelineet ja niiden vierestä seinältä naulakot suitsille. Lisäksi varustehuoneessa on jokaiselle omistajalle ja hoitajalle nimetyt kaapit, joissa voi säilyttää sekä hevosen että ratsastajan tarvikkeita. Ovissa ei ole lukkoja, mutta uskomme kaikkien tavaroiden pysyvän omilla paikoillaan ilman niitäkin.
 

 
Pesutiloja tallilta löytyy kaksi. Tiloja voi käyttää myös hevosten hoitamiseen, sillä niihin on rakennettu hyvät kiinnityspaikat erilaisia käsittelytilanteita varten. Pesutiloista löytyy yhteisiä sieniä, ämpäreitä, saippuoita ja hikiviiloja, mutta hevosten omia varusteita toivotaan säilytettävän niille tarkoitetuissa tiloissa varustehuoneessa.

Karsinat on jaoteltu kahteen osaan: tammat sekä ruunat ovat pääkäytävillä ja oreille on varattu kokonaan oma siipi, josta on pääsy päätalliin. Oripuolella karsinat ovat hieman tukevampirakenteisia, jotta jokainen saa viettää tallielämäänsä rauhassa välittämättä naapurikarsinassa asuvasta hevosesta.

Tallituvasta löytyy kaksi sohvaa, jääkaappi, mikro, keittiökulmaus, tallin tietokone sekä wc-tilat. Tupa on kaikin puolin viihtyisä huone, jonne voi mennä viettämään aikaa tallitöiden ohella – ja voi tuvassa tarpeen tullen järjestää myös juhliakin.

Toimistotilat kattaa sekä toimistohuoneen, jossa on työpöytä, hyllyjä ja televisio, sekä käytävän toiselta puolelta löytyvät wc:t ja suihkutilan. Suihku on kaikkien vapaasti käytettävissä, ja erityisesti kuumilla kesähelteillä oven taakse saattaa muodostua jonoa.

Karsinajärjestys

1. Tuuli
2. –
3. –
4. Nova
5. –
6. –
7. Elli
8. Fina ja Feather
9. –

10. –
11. Blue
12. Bette
13. Etna
14. Lotta
15. Väinö
16. Ragnvald
17. –
18. Riemu

19. Martti
20. Velho
21. –
22. Kingi
23. Possu

Ratsastus

Kenttä ja maneesi

Tallilla on valaistu, hiekkapohjainen kenttä, jonka voi tarvittaessa jakaa kahteen osaan. Kentän laidalla on pieni avovarasto, jossa säilytetään esteitä. Maneesi puolestaan on suuri ja valaistu, ja sen ympärillä kiertää katsomo. Maneesi on hieman lämmitetty, joten se on ympärivuotisessa käytössä. Kisat järjestetään usein sisätiloissa.

Derbykenttä ja maastoesteet

Tallialueen reunalla, vähän matkan päässä metsässä, on aukea, jonne on pystytetty eri tasoisia maastoesteitä. Kentältä löytyy tukkeja, hautoja sekä tarkkuus-, tottelevaisuus- ja vesiesteitä. Esteet jatkuvat myös metsäpoluille, ja metsässä on muutama merkitty reitti, jonka varrelta löytyy maastoesteitä.

Maasto

Tallia ympäröi sekä metsä että pellot. Tallin takapihalta lähtee kaunis polku kohti valaistuja pururatoja, joilla saattaa törmätä myös satunnaisiin lenkkeilijöihin ja koiranulkoiluttajiin. Matkan varrella on myös joki, jonka ylitystä varten on rakennettu puusilta. Tallin pääporteista astuessa päätielle aukeaa avarammat maat ja tunnelmalliset peltomaisemat. Tien päässä on myös asutusta, muutamia suurempia tontteja sekä omistajan kotitalo, ja pururatojen toisella puolella alkaa puolestaan tiheämpi asutus. Peltomaisemien yhdeydessä alkaa Nurmakosken monipuolinen, monta reittiä sisältävä luontopolku, joka on osittain valaistu ja jonne myös ratsukot ovat tervetulleita.

Hevosten uittaminen

Aivan tallin viereltä löytyy suurikokoinen järvi, jonka ranta on suunniteltu turvalliseksi hevosten kanssa uidessa. Ranta on tallin omaa tonttia, ja sen vieressä on myös tallin leiritalo.

Ravureille

Myrttisuon alueella ei ole ravirataa, mutta lähin sijaitsee vain noin viiden kilometrin päässä Nurmakosken pohjoispuolella, keskustan takana, eikä Ylöjärven raviradallekaan aja kuin 20 minuuttia. Hakonevan Ravitalli kattaa seitsemäntoista tallin oman hevosen majoituksen sekä yleisessä käytössä olevan raviradan, jonka varaaminen tapahtuu Hakonevan toimistosta. Raviradalla järjestetään säännöllisin väliajoin kisoja, kesäisin myös näyttelyitä ja muuta ravihevostoimintaa.

Leiritalo

Myrttisuon leiritalo on ympärivuotisessa käytössä. Pidemmältä tulevat harrastajat, kisamatkalaiset ja myös muut satunnaiset yöpyjät voivat varata leiritalon huoneita käyttöönsä. Talossa on yhteinen olohuone, keittiö, takkahuone sekä suihkutilat ja neljä makuuhuonetta, joissa kaikissa on kerrossänkyjä. Leiritalolta pääsee pulahtamaan mukavasti aivan vieressä olevaan järveen.