Dreamguard-pelissä on tarkoitus suojella nuoren unta valitsemallasi unisuojelijalla. Unisuojelija seikkailee maailmassa, jossa sen täytyy väistellä kentällä olevia esteitä ja vihollisia sekä vihollisten ampumia panoksia. Suojelija voi myös ampua vihollisia tuhotakseen ne. Peli koostuu monesta erilaisesta monivaiheisesta kentästä, joiden vaikeuteen vaikuttaa suojeltavan nuoren unentarve.

Miten pelataan?

Valitse hahmosi!

Päihitä möröt!

Väistele esteitä!

Nuku hyvin!

Mitä peli opettaa?

Pelin tarkoitus on kuvastaa pelaajalle unen laadun sekä pituuden merkitystä. Pelaajalle opetetaan myös eri univaiheet, sillä peli etenee unisykleittäin. Rankemman päivän jälkeen unentarve on suuri, kevyemmän hieman pienempi. Tarkoitus on saada pelaaja ymmärtämään, että unen laatu ja pituus ovat yhteydessä toisiinsa, ja lisäksi neuvoa oikean unimäärän kanssa havainnoillistavien mittareiden avulla.

Kentän alussa esitellään tarina nukkuvan nuoren päivän kulusta. Kokeet, tunnetilat, päivän ruoka-annokset sekä liikunta ja sen puute määrittelevät, kuinka suuri nuoren unen tarve on. Pelin kentät on rakennettu tarinoiden pohjalta, joten henkisesti rankka päivä tekee myös unimaailmassa selviytymisestä vaikeampaa ja unen laadusta heikompaa.