Tiilikan Lohdunkantaja

Nimi: Tiilikan Lohdunkantaja, "Lohtu" Rekisterinumero: VH15-018-2272
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Tiilikanoja, Sylvester
Syntynyt: 30.08.2015, 15 v (satunnainen) Koulutustaso: Vaativa A, 60cm
Säkäkorkeus: 160 cm Painotus: Kouluratsastus
Väri: Rautias Suku: Pitkäsukuinen
Meriitit:

KTK-II
20.02.2016 KTK-II (19 + 19 + 20 + 17 = 75p)

Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Luonne

Lohtis on kasvattajan kertoman mukaan ollut pienenä se lauman positiivisimmalla asenteella varustettu hevonen. Ei se ole koskaan potkinut, tai ollut muutenkaan ilkeä saatikka että se olisi joskus purrut tai jotain vastaavaa. Se on ollut utelias varsa. Joka paikka on pitänyt tutkia, ja isot hepat oli tamman mielestä kivoja, ja niiden kanssa piti tehdä heti tuttavuutta. Tamma on ollut nopea oppimaan, ja se saatiin opetettua kärryille, sen kanssa kierreltiin varsana näyttelyitä, ja kaikkea muuta kivaa, sillä Lohtis on aina ollut kiltti, toimiva ja sellainen joka heppatytön unelmahevonen.

Lohtiksen kanssa voi puuhailla maastakäsin lähes mitä vain, ja se toimii hyvin käsihevosena, trailerissa toisen kaverina tai vaikka näyttelyissä vieden söpöimmän hevosen palkinnon. Lohtis on helppo hoitaa, sillä kaikki hoitotoimenpiteet kavioiden puhdistuksesta pesuun ja jouhien selvittämiseen sujuu. Tamma nauttii silminnähden, kun sitä hoivataan ja hellit¨än oikein olan takaa. Kumisualla pyörivin liikkein harjaus on kaikkein parasta, sillä tammaa kutittaa ihan koko ajan etenkin sään kohdalta sekä ryntäistä. Se venyttää päätään pitkälle alas, ja ylähuuli venyy vielä vähän enemmän. Välillä tamman silmät painuvat kiinni, kun se oikein nauttii harjaamisesta. Pääosin Lohtis on kuitenkin mukana harjaustilanteissa ja katselee korvat hörössä ihmisen puuhia. Kaviot nousevat kivuttomasti, ja kamatkin saa niskaan ilman sen suurempia ongelmia.

Myös eläinlääkärin käynnit, sekä kengitys sujuvat ilman ongelmia, sillä Lohtis on kaikkien kaveri ja kaikki kelpaa. Se tietää, milloin pitää olla ihan paikoillaan, jotta esimerkiksi eläinlääkäri saa pistettyä rokotteen tai raspaamaan hampaat. Myös klinikoilla käynnit onnistuvat, sillä Lohtis on uteliaana katsomassa, että mihinkäs sitä on tultu. Talutustilanteissa tamma toimii moitteettomasti, ja se toimii maastakäsin kaikissa askellajeissa. Juoksuttaessa tamma saattaa pari kierrosta alkuun vedellä kunnon pukkilaukkarodeota, mutta se rauhoittuu usein nopeasti, ja työskentely on helppoa. Näyttelykehässäkin se liikkuu nätisti ihmisen vierellä, ja sen saa näyttämään oikein kunnon ravia, kunhan itse vain jaksaa juosta kovaa.

Selkään kun noustaan, niin tamma on saman tien virittynyt työntekomoodiin, ja sen kanssa onkin aina ilo työskennellä selästä käsin. Käyntityöskentely on Lohtiksen mielestä tylsää, sillä se tykkää enemmän ravailusta ja laukkailusta. Vasen kierros on tammalle vaikeampi, ja vaatii enemmän työstöä, jotta tamman saa taipumaan kunnolla vasempaan, ja että se liikkuu kunnolla selän läpi vasemmalle. Se saattaa kyseisessä kierroksessa kadota jossain välissä avuilta, mutta sen saa melko nopeasti takaisin, mutta se ei ole aivan super heti, vaan töitä joutuu tekemään paljon. Oikealle tamma on todella helppo ja kaikk onnistuu saman tien kun vaan aloittaa tekemään. Joka tapauksessa, huolellisella verryttelyllä, ja ohjan kanssa tukemisella kaikki onnistuu myös vasempaan kierrokseen, ja tamman kanssa onkin ilo olla kouluradoilla, sillä se on osaava, näyttävillä askellajeilla varustettu ja vielä ihan liian söpö. Laukkaamisesta tamma tykkää, ja se tuntuukin siltä, kuin istuisi keinuhevosen selässä. Esteradoilla tamma on ehkä aavistuksen verran kömpelö, mutta se yrittää parhaansa, ja on myös kokemattomille turvallinen kaveri matalilla radoilla. Hyppytekniikka tammalla ei ole mitä parhain, mutta se on tasainen ja varma suorittaja, joka ei kiellä ikinä. Maastossa tamma on reipas, mutta siltä löytyy kovassakin vauhdissa jarrut. Se on varmajalkainen ja tasainen, eikä turhia pukittele edes pitkillä laukkaptätkillä. Kilpailuissa Lohtis toimii tilanteessa kuin tilanteessa, ja radalla se keskittyy vain olennaiseen ja useimmiten radat tamman kanssa tuntuvat siltä, kuin vain tanssisi hevosen kanssa.

Luonne © entinen omistaja, annika n

Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirja