Pintaliitäjä

♱ Menehtynyt 21.07.2021

Nimi: Pintaliitäjä, "Piita" Rekisterinumero: VH14-018-0725
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: evm
Syntynyt: 11.01.2014, 21 v (satunnainen) Koulutustaso: ko: heA, re: 80 cm
Säkäkorkeus: 158 cm Painotus: Kouluratsastus
Väri: Rautias Suku: Evm-sukuinen
Meriitit:

KRJ-II, SLA-I
15.08.2015: Piita palkittiin KRJ-II -palkinnolla elokuun tilaisuudessa pistein (8 + 40 + 14 + 20 + 15 =) 97!
20.08.2015: Piita kävi elokuun suomenhevosten laatuarvostelutilaisuudessa ja palasi mukanaan SLA-I -palkinto! Pisteet: (15 [4+7+4] + 21 + 17 + 21 + 19 =) 93!

Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Luonne

Söpö tyttömme Piita on aika symppis tuttavuus muutenkin kuin nätin ulkokuorensa perusteella. Rauhallinen tamma seisoskelee mielellään paijattavana, ja jos rapsuttaminen loppuu, tökkää tamma ihmistä turvallaan kuin kehottaen tätä jatkamaan itsensä huomioimista. Piitaa saa puunata mielin määrin eikä tamma hievahdakaan paikoiltaan – sitä voisi kuvailla hyvin kohteliaaksi ja helpoksi hoidettavaksi. Päästään Piita on kuitenkin aika herkkä, eikä sitä kannata äkkiarvaamatta syöksyä koskemaan siihen, sillä muuten tamma vetää herneenpalon tai parikin sieraimeen ja järkyttyy sydänjuuriaan myöten. Nuorempana Piita ei tykännyt yhtään kengityksestä ja traileriin käveleminen tuotti sille suuria ongelmia. Nykyään se kuitenkin sietää näitä toimenpiteitä kun tietää, että homman jälkeen saa aina palkkion. Kuljetusautoon se ei kyllä edelleenkään ensimmäisenä mene, mutta jos jonkun toisen hevosen turvallinen takapuoli häämöttää edessä, ei Piitalla ole mitään ongelmia astua kyytiin. Muuten tamma on kyllä kaikin puolin mallikelpoinen otus hoitaa ja varustaa, täyden kympin oppilas lähestulkoon.

Ratsastaessa Piita on aika herkkä eikä sitä saa jäädä turhaan paineistamaan tai tamma ei enää uskalla liikkua eteen- eikä taaksepäin. Äärimmäisten pehmeiden apujen kanssa Piita toimii hyvin, kunhan sitä vaan ei jää vetämään suusta. Käden tulee siis olla samettisen pehmeä ja silkkisen kevyt. Ohjasote on toki oltava, mutta niin minimaalisella paineella, että sitä hädin tuskin itse tuntee. Mutta Piita tuntee sen kyllä. Yllättävän hyvin tamma kuitenkin liikkuu ja tekee, kun ratsastaja vain osaa asiansa. Kankisuitsilla ratsastaminenkaan ei tuota hankaluuksia, vaikka sitä tämän herkkiksen kanssa voisi muuten odottaakin. Kokemattomamman tai kovakätisen ratsastajan on kuitenkin niistä turha haaveillakaan. Piitan askelluksen kanssa on oltava tarkkana sen suhteen, että tamma ei jää tikittämään eteenpäin, vaan astuu niitä laadukkaita ja pitkiä askelia, mitä sillä tiedetään olevan olemassa. Mutta kunhan Piitan verryttelee kunnolla ja ratsastaa pehmeästi alusta loppuun, on tällä tammalla ratsastaminen sujuvaa kuin tanssi – ja vähintäänkin yhtä kaunista katsottavaa!

Esteillä Piita on aina haastava ja vaatiikin osaavaa ratsastajaa tuekseen niiden ylityksessä. Jos tie esteelle ei ole suora ja selkeä, tamma päättää usein laittaa liinat kiinni ja kieltää – tai vähintäänkin hujahtaa esteestä ohi. Pienempiä esteitä se kuitenkin hyppää ihan kohtalaisesti, kunhan ratsastaja tukee sitä tarpeeksi ja osaa ratsastaa kunnolliset tiet esteille. Kilpailuissa Piita on yleensä aika säpäkkänä ja sen kanssa onkin pyrittävä olemaan mahdollisimman rauhallinen ja päättäväinen, ja mielellään oltava vähän syrjemmässä kovimmasta hälinästä ja kisamelskeestä. Itse suorituksen aikana tamma saattaa olla aika jännittynyt, joten kokenut kuski, joka osaa ratsastaa Pimun rennoksi, on kisoissa tarpeen ja tie menestyksekkääseen suoritukseen. Maastossa Pimu on tavoilleen uskollisesti vähän säpsy, mutta rohkean hevosen perässä se kulkee kyllä ihan kivasti, yksin ei niinkään.

Luonne © Piitan entinen omistaja (VRL-01534)

Suku

i. Sulo-Spoileri sh, rt, 160 cm evm ii. Armoton Hulivili evm iii. Armoton Aukustus evm
iie. Jotuni evm
ie. Illusia evm iei. Vauhti-Peetu evm
iee. Inarin Iiris evm
e. Elean Valloitus sh, rt, 165 cm evm ei. Vihtori evm eii. Virman Veikkonen evm
eie. Fiilingillä evm
ee. Valloittamaton evm eei. Ajatukseton evm
eee. Enna evm

i. Sulo-Spoileri (sh, rt, 160 cm) on nimensä mukaisesti varsinainen sydäntenmurskaaja. 160-senttinen ori on omimmillaan kouluratsastuksen parissa, mutta esteilläkään se ei varsin tavaton näky ole. Orin koulutustaso pyörii helpon A:n kieppeillä, mutta radalla se antaa aina kaikkensa ja toimii miellyttääkseen ratsastajaansa. Sulo on saanut kymmenisen varsaa, sillä se on luonteensa puolesta haluttu isä – ensinäkemältä Suloa ei kyllä edes hokaisi oriksi, mutta kylle se se on, uskokaa pois – joskus se orimainen käytöskin sieltä esiin pilkahtelee.

ii. Armoton Hulivili (sh, rt, 155 cm) on varsin ristiriitainen tapaus, sillä nimestään huolimatta oria ei saa kovinkaan helposti liikkumaan vetreästi tai elastisesti. Vili on pienikokoinen, mutta sitäkin nahkeampi ori. Ainoastaan teräspohkeinen supermies tai -nainen saa Vilin liikeelle, minkä vuoksi orin kilpaura ei oikein lähtenyt käyntiin, vaikka periaatteessa potentiaalinen sukunsa puolesta Vilissä olisi kouluradoille ollutkin. Pieni rautias on kuitenkin hyvärakenteinen ja fiksukäytöksinen ori, joten jalostuksessa se on ollut varsin suosittu lähiseudun tammojen keskuudessa.

ie. Illusia (sh, rtkm, 163 cm) on reipas ja toimelias tamma, joka osaa vaikka minkälaisia temppuja kun sille päälle sattuu. Illusia on varsin ettevä tamma koulupuolella, mutta myös valjakkoajo sujuu siltä kuin vettä vain. Illusian omistaja on varsin kiintynyt tammallaan harrastamiseen ja kilpailemiseen, ettei ole teettänyt sillä toistaiseksi kuin yhden varsan, Sulon, joka onkin myyty myös kisakotiin. Tulevaisuudessa Illusialla lienee vientiä enemmänkin, sillä sen suloinen luonne yhdistettynä hyvään menestykseen kouluratsastuksessa tekee siitä lähes täydellisen emän.

iii. Armoton Aukustus (sh, rt, 150 cm) oli pienikokoinen tarmonpesä, jonka kasvattaja keskittyi kuitenkin enemmän orin siitosuraan kuin kilpailemiseen. Aukustus eli siis lähinnä seurahevosen elämää pienellä treenillä höystettynä. Sukunsa puolesta sen suosio siitospuolella oli kuitenkin kohtuullista ja Aukustus periytti hyvää luonnettaan jopa reilulle kymmenelle jälkeläiselle. Ei paha seuraponiksi.

iie. Jotuni (sh, rn, 165 cm) oli pienen ratsastuskoulun suosituin tuntihevonen. 165-senttinen tamma opetti monet nuoret ja vanhat ratsastuksen saloihin, bravuurinaan maailman tasaisimman askeleet ja esteen kuin esteen ylitys. Kaikkien harmiksi tamma alkoi kuitenkin kärsiä jalkavaivoista ja ratsastuskoulu liisasi sen kahdelle kasvattajalle jalostuskäyttöön. Jotuni saikin kaksi hienoa varsaa ennen kuin se jouduttiin lopettamaan jalkavaivojensa jatkuessa.

iei. Vauhti-Peetu (sh, rt, 160 cm) on se hevonen, joka ei pelkää mitään. Peetulla uskaltaa ratsastaa vaikka kyisen suon yli tai haita vilisevällä hiekkarannalla. Tai jotain sinnepäin. Peetun omistaja on harrastanut orillaan lähestulkoon kaikkea, mutta erityisesti 160-senttisen orin bravuuriksi on valikoitunut kenttäratsastus ja esteet ylipäätään. Siitoskäytössä ori on kuitenkin ollut vielä varsin harkitusti, sillä se on saanut vasta neljä jälkeläistä.

iee. Inarin Iiris (sh, rnkm, 158 cm) oli viehko kaunokainen, joka jouduttiin lopettamaan varsin nuorella iällä ähkyn vuoksi. Sitä ennen tamma toimi kilparatsuna koulussa ja samaan aikaan opetushevosena kasvattajansa pienellä ratsastuskoululla. Tamma oli kuin unelma – pehmeä ja herkkä, mutta kuitenkin suhteellisen luotettava ja rauhallinen. Iiris ehti saada vain yhden varsan ennen kuin siirtyi vihreämmille laitumille.

e. Elean Valloitus (sh, rt, 165 cm) on isohko tamma, joka paikoittaisesta kankeudestaan huolimatta on varsin lupaava kouluratsun alku. Valman kanssa ollaan kuitenkin edetty hieman hitaammassa tahdissa ja tamma on saanut kaksi varsaa ennen varsinaista kilpahevosen elämään siirtymistä. Myös koulutukseen ollaan tamman kanssa ryhdytty hieman tavallista myöhemmin, mutta Helpon A:n liikkeet tammalta kuitenkin aika hyvin sujuvat, vaikka kisattu onkin toistaiseksi vasta Helppoa B:tä. Muuten selväpäisellä tammalla on lievä vetopaniikki, joten sen suhteen Valman kanssa saa olla vähän varovaisempi.

ei. Vihtori (sh, m, 168 cm) oli hieman äreä ja vaikeasti käsiteltävä ori. Ison herran kanssa ei ihan kuka tahansa pärjännytkään ja raviuransa päättymisen jälkeen ratsupuuhiin siirtynyt herrasmies ei todellakaan ollut mikään helppo koulutettava. Taitava ratsastaja kuitenkin onnistuneesti saattoi Vihtorin läpi Helpon B:n radoista, mutta sitä korkeammalle orin kapasiteettia ei ehditty edes kokeilla eläinlääkärin joutuessa lopettamaan orin laitumella tapahtuneen säärenmurtuman vuoksi.

ee. Valloittamaton (sh, rt, 155 cm) on omistajansa kantatamma, joka on synnyttänyt peräti kuusi varsaa elämänsä aikana – ja yhä edelleen vanha tamma jaksaa porskuttaa ja nauttia eläkepäivistään. Nuorempana se toimi siitoskäytön lisäksi aina silloin tällöin rankemmissakin ratsastushommissa ja nuorena sen kanssa kierreltiin este- ja koulukisoja. Valloittamaton oli kuitenkin parhaimmillaan kotona eikä se kisoissa aina antanut parastaan jännittäessä kisatilannetta varsinkin vieraammissa paikoissa.

eii. Virman Veikkonen (sh, m, 167 cm) juoksi pitkän ja suhteellisen menestyksekkäänkin raviuran, menestyen erityisesti pitkillä matkoilla. Veikon kestävyys oli vertaansa vailla, mutta ratsupuuhissa sitä ei juuri käytetty. Veikkoa käytettiin suhteellisen paljon jalostuksessa ja se ehtikin saada parisenkymmentä jälkeläistä ennen kuin se jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivoihin.

eie. Fiilingillä (sh, rt, 161 cm) oli omistajansa silmäterä, ja tämän tytär kiersikin tammalla ahkerasti useita este- ja koulukisoja. Koulupuoli oli ehkä tamman ykköslaji, sillä esteillä Fiilingin epävarmuus saattoi joskus johtaa kieltoihin ja hylkäämisiin. Nuorena tammalla teetettiin pari varsaa ennen sen päätymistä nykyisille omistajilleen, joiden kanssa se eli pitkälle eläkepäiviinsä asti.

eei. Ajatukseton (sh, rt, 156 cm) oli osaava kouluratsu, jonka kanssa kilpailtiin vaativalla tasolla asti. Aatu oli reipas ja pehmeä ratsastettava, suoranainen ajatustenlukija ja varsinainen ruusukehai. Kilpailujen ohella se oli aktiivisesti siitoskäytössä ja periyttkin useille jälkeläisilleen hyvän luonteensa ja kapasiteettinsa lisäksi myös ruunnikkoa väriään.

eee. Enna (sh, rt, 154 cm) oli se joka maalaistalon pakollinen seurahevonen, jonka kanssa ei juuri kummempia harrastettu. Välillä lapset saattoivat kiivetä tamman selkään ratsastamaan muutaman kierroksen, sillä Enna oli ennen kaikkea luotettava ja varmajalkainen sekä hyvin rauhallinen ratsu. Tamma varsoi kaksi tervettä ja pitkäikäistä varsaa ennen kuin Enna itse jouduttiin lopettamaan jalkavaivojen vuoksi pitkälle yli kaksikymmentävuotiaana.

Sukuselvitys © Piitan entinen omistaja (VRL-01534)

Syntynyt Varsa Isä Saavutukset
28.07.2014 t. Parodian Lähiöruusu Renttunen SV-I
27.09.2014 o. Parodian Hassuttaja Pikku-Hasseli KTK-II, SLA-I, SV-II
02.05.2015 t. Parodian Railakas Renttunen
05.07.2015 o. Parodian Haiku Hallelujaa
24.06.2016 t. Kuuralehdon Pihla Hurmanhetki Ch, KTK-II, SLA-I, KRJ-I

Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirja

Kouluratsastus (KRJ)

15.12.2014 - KRJ/heB - Konkkaronkka - 1/40
14.12.2014 - KRJ/heB - Konkkaronkka - 3/40
10.12.2014 - KRJ/heB - Konkkaronkka - 2/40
29.10.2014 - KRJ/heB - Brynhild - 2/40
28.10.2014 - KRJ/heB - Brynhild - 1/40
27.10.2014 - KRJ/heB - Brynhild - 1/40
24.10.2014 - KRJ/heB - Brynhild - 5/40
11.10.2014 - KRJ/heB - O' Polo - 2/40
01.10.2014 - KRJ/heB - O' Polo - 2/40
15.09.2014 - KRJ/heB - Moondance - 6/49
28.08.2014 - KRJ/heA - Trio Connemaras - 4/30
27.08.2014 - KRJ/heA - Trio Connemaras - 4/30
26.08.2014 - KRJ/heA - Trio Connemaras - 3/30
22.08.2014 - KRJ/heA - 6 Sins - 4/30
11.08.2014 - KRJ/heA - Kelokorven Sh:t - 7/50
11.08.2014 - KRJ/heA - Parodia - 6/40
09.08.2014 - KRJ/heA - Ponipallero - 3/30
09.08.2014 - KRJ/heA - Arcadia Morgans - 5/30
09.08.2014 - KRJ/heB - Kelokorven Sh:t - 3/50
09.08.2014 - KRJ/heA - Parodia - 5/40
09.08.2014 - KRJ/heA - Parodia - 3/40
07.08.2014 - KRJ/heA - Rumour Ponies - 5/30
07.08.2014 - KRJ/heB - Kelokorven Sh:t - 7/50
05.08.2014 - KRJ/heA - Rumour Ponies - 2/30
04.08.2014 - KRJ/heA - Arcadia Morgans - 1/30
04.08.2014 - KRJ/heB - Arcadia Morgans - 3/30
03.08.2014 - KRJ/heA - Rumour Ponies - 3/30
03.08.2014 - KRJ/heA - Arcadia Morgans - 2/30
03.08.2014 - KRJ/heB - Kelokorven Sh:t - 3/50
03.08.2014 - KRJ/heB - Kelokorven Sh:t - 5/50
03.08.2014 - KRJ/heA - Malibu - 1/30
02.08.2014 - KRJ/heA - Arcadia Morgans - 3/30
02.08.2014 - KRJ/heA - Parodia - 4/30
02.08.2014 - KRJ/heA - Ponipallero - 5/30
01.08.2014 - KRJ/heA - Malibu - 4/30
31.07.2014 - KRJ/heA - Parodia - 2/40
30.07.2014 - KRJ/heA - Parodia - 4/40
19.07.2014 - KRJ/heB - Konkkaronkka - 2/40
15.07.2014 - KRJ/heA - Susiraja - 4/30
13.07.2014 - KRJ/heA - Susiraja - 1/30
27.06.2014 - KRJ/heA - Parodia - 2/40
26.06.2014 - KRJ/heB - Konkkaronkka - 3/40
24.06.2014 - KRJ/heB - Kadotetut Sh:t - 3/30
24.06.2014 - KRJ/heA - Parodia - 5/40

13.02.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Jonas Berg (Freetu)

Tänään valmensinkin varmaan ensimmäistä kertaa Freetua Pimu-tamman kanssa. Kyseessä oli siis uusi tuttavuus minulle, joten mielenkiinnolla odottelin, minkälainen ratsu täältä alta kuoriutuu. Alkuverkoissa Pimu vaikutti suhteellisen jännittyneeltä, mutta pehmeän ja tasaisen käden turvin saattoi sitten myöhemmin jo vähän rentoutuakin. Tamma vaikutti siltä, että mitkään taikatemput eivät sitä pehmeäksi saaneet, vaan siihen tarvittiin pitempiaikaista työskenteleä ja ennen kaikkea tasaisuutta. Käskin Freetua tehdä lyhyitä siirtymiä, joiden aikana tarkkailla tamman reagointia sekä jännittyneisyyttä. Jos Pimu alkoi ennakoida siirtymiä jännittymällä, niin käskin Freetun ratsastaa aina pari askelta enemmän ennen siirtymistä. Siirtymien välillä ratsukon tuli tehdä paljon voltteja, joiden aikana taivutella tammaa kunnolla sisälle lähes ylitaivutuksenomaisesti. Aina päässä Freetun täytyi ratsastaa keskihalkaisijalle avotaivutuksessa ja siitä sitten vaihtaa suuntaa ja jatkaa siirtymillä ja taivutuksilla. Ihan kivasti tamma alkoi toimia, vaikka se aluksi hieman kipittämiseen taipuvainen jännittäjä olikin.

Laukkaosuudessa Freetun tuli nostaa laukka pitkältä sivulta, ratsastaa kunnolla eteen pääty-ympyrällä ja sen jälkeen laukata keskihalkaisija avotaivutuksessa, siirtää käyntiin ennen päätyä ja vaihtaa sitten suuntaa ja nostaa uusi laukka. Tämä tehtävä vaati keskittymistä jo ratsastajaltakin, mutta myös Pimu vaikutti välillä siltä, että sillä saattoi mennä pasmat vähän sekaisin nopeista siirtymistä. Mutta kun Freetu alkoi valmistella tehtäviää huolellisemmin, ei Pimullakaan ollut sen suurempia ongelmia esittää pyydetyt asiat. Jossain välissä vaihdoimme avotaivutuksen sulkutaivutukseen, mikä sujui myös vertyneeltä tammalta mainiosti. Ja kun Pimu laukkasi eteenpäin tyytyväisesti ja ennen kaikkea rentona, oli aika siirtää tamma raviin, kiittää hyvintehdystä työstä ja suunnata nokka kohti loppuverryttelyjä. Hienoa työtä.


05.02.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Freetu

Jälleen hilasin Sofian Pimun selkään ja lähetin ratsukon verryttelemään ympäri lumista kenttää. Pimu oli vähän säpäkän oloinen ja toljotti milloin mitäkin jännittävää asiaa kentän laidalla. Sofia sai tehdä kunnolla töitä, että tamma keskittyisi muuhunkin kuin ympäristön kuikuiluun. Kehotin Sofiaa tekemään paljon avotaivutuksia sekä isoilla ympyröillä ratsastamaan tamman takajalkoja paremmin alle. Sofian piti väistättää takajalkoja aina ympyröillä sisällepäin ja aktivoida siten tamman menoa. Mitenkään liian reipasta vauhtia en kaivannut, vaan tasaista ja mukavaa menoa, jossa tamma olisi rento, mutta silti työskentelisi aktiivisesti.

Kun alkuverkat oli lusittu, sai Sofia alkaa koota tammaa huolellisesti voltin ajan ennen kulmaa ja kulmassa sitten ratsastaa takaosakäännöksen kautta erittäin huolellisen ja jyrkän kulman. Aluksi käynnissä Pimu oli vähän jännittynyt jälleen, ja meinasi unohtaa takajalkojen ja selän käyttämisen kokonaan. Pikkuhiljaa sekin alkoi kuitenkin muistua mieleen ja Sofia sai tamman toimimaan aika kivasti. Ravissa Pimu oli jo rennompi ja lumesta huolimatta (tai juuri sen vuoksi) nosteli kinttujaan reippaasti ylöspäin. Vaihdoimme aika monta kertaa suuntaa lävistäjän avulla, jossa Sofian tuli kokoamisten vastapainoksi tehdä reipas ravilisäys eteen. Vielä on hiottavaa muun muassa siinä, että tamma tekee siistin ja tasaisen siirtymän keskiravista harjoitusravin kautta koottuun raviin, mutta we are working on it. Pikkuhiljaa Sofia sai lisätä tehtävään laukannostot takaosakäännöksen jälkeen ja laukata harjoituslaukassa pääty-ympyrän, minkä jälkeen siirtyä taas raviin, koota ja tehdä takaosakäännöksen ravissa seuraavassa kulmassa. Tämä vaati jo nopeaa reagointia, ja varsinkin alussa meni homma aikamoiseksi kaahaukseksi. Vaikka Pimu onkin herkkä tamma, pitää sille kuitenkin antaa selkeät avut ja tarvittaessa ottaa kiinni, jos tamma meinaa leikkiä jarrutonta pyörää alamäessä. Muutamien toistojen jälkeen alkoivat Sofiankin avut nopeutua ja tehtävä ei ollut enää sen näköistä, että minun olisi tehnyt mieli laittaa silmät kiinni. Lopuksi ratsukko sai laukata muutaman siksak-kuvion kentällä tehden sekä myötä- että vastalaukkakaaria. Hyvää työskentelyä, ja jälleen kerran mukava katsella kaikkensa antavaa Pimu-tammaa!


25.01.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Freetu

Tänään otinkin ilmeisesti ensimmäistä kertaa Pimun valmennettavakseni laittaen jälleen kerran tallityttömme Sofian tamman selkään. Sofia onkin kunnostautunut viime aikoina enemmän ratsastus- kuin hoitopuolella, joten saapa nähdä, onko hänestä tulossa seuraava ratsuttaja tiimiin. Kehotin Sofiaa lämmittelemään Pimun reippaassa ravissa pohkeenväistöjä sekä temmonlisäyksiä tehden. Tamma oli aluksi aika jännittynyt ja piti päätä turhan korkealla. En kuitenkaan halunnut Sofian ottavan vielä turhan tiukkaa ohjastuntumaa tai muilla tavoin väkisin vääntävän tamman päätä alas, sillä silloin lopputuloksena olisi vain jännittyneellä selällä kulkeva superjännittynyt tamma. Kehotin siis ratsastajaa pitämään ohjastuntuman pehmeänä ja tarvittaessa myötäämään, mikäli tamma sattuisi rentoutumaan ja laskemaan päätään alas. Pohkeenväistön lisäksi ratsukon tuli tehdä lukuisia voltteja ja ympyröitä, joiden aikana taivutella tammaa mahdollisimman paljon. Halusin lähes ylitaivutuksen kaltaista reaktiota jokaisella ympyrällä. Pikkuhiljaa Pimun rentoutuessa alkoi se taipuakin paremmin eikä enää vain jännittyneesti jäpittänyt sisäohjaa vasten. Käskin Sofian kehua ja rapsutella tammaa paljon palkkioksi, ja pikkuhiljaa Pimu alkoikin rentoutua ja myödätä myös selkälinjastaan hyvin. Peräänantoon pääseminen onkin sitten varsinainen voitto, jonka jälkeen voi vain nauttia tämän tamman mukavasta ja pehmeästä menosta.

Laukkatyöskentelyn pidin tänään perusteissa, sillä halusin Pimun rentoutuvan täydellisesti vieraamman ratsastajan alla ja keskittyvän lähinnä hyväntuuliseen ja letkeään meininkiin. Laukka piti kuitenkin saada mallikkaasti pyörimään, minkä jälkeen Sofia sai hitusen koota sitä ja aktivoida takajalkoja hieman reippaampaan astuntaan. Sujuvassa laukassa ratsukko sai ratsastaa ensin muutamia keskiympyröitä laukkaa lisäten ja sitten muutaman pääty-ympyrän kooten. Kokoamisissa ei Sofia saanut jäädä liikaa ohjaan kiinni, vaan koota enemmänkin vatsalihaksillaan ja istunnalla – ei kädellä. Pikkutamma teki töitä hienosti ja rentoutui koko ajan laukkatyöskentelyn edetessä. Lopuksi ratsukko sai mennä muutaman lävistäjän tasaisessa laukassa, jonka jälkeen vaihtaa laukan aluksi käynnin kautta ja sitten askeleessa. Hienosti sujui tämäkin, vaikka tamma vähän jännittyi ja liikkui turhan energisesti tehtävään nähden. Lopuksi muutama hyvän mielen laukkapätkä ja pitkin ohjin loppuverryttelyn pariin. Hienoa työtä kummaltakin!