Kuukarin Vilmar

Nimi: Kuukarin Vilmar, "Vilma" Rekisterinumero: VH15-018-1128
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Syntynyt: 29.03.2015, 11 v (satunnainen) Koulutustaso: ko: heA, re/me: 110 cm, CIC1
Säkäkorkeus: 158 cm Painotus: Yleispainotus
Väri: Rautias Suku: 1-polvinen
Meriitit:

ERJ-I, KRJ-II, KERJ-I, SV-II, EV-II, VAR-III
20.08.2015: Elokuun suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudesta Vilma palasi mukanaan SV-II-palkinto!
25.08.2015: Elokuun estevarsojen laatuarvostelutilaisuudessa Vilmar kävi ansaitsemassa itselleen EV-II -palkinnon!
15.09.2015: Vilma palkittiin VAR-III -palkinnolla syyskuun varsa-arviointitilaisuudessa!
31.07.2016: Vilma kävi elokuun ERJL-tilaisuudessa ja palasi mukanaan ERJ-I -palkinto! Pisteet: (7 + 42 + 15 + 22 + 15 =) 101p.
25.08.2016: Vilma palasi elokuun KERJL:n tilaisuudesta KERJ-I palkinnon kera! Pisteet: (5,5 + 40 + 20 + 22 + 15 =) 102,5 p.
15.09.2019: Syyskuun KRJL:n tilaisuudessa Vilma ansaitsi KRJ-II-palkinnon pisteillä (6 + 40 + 12 + 22 + 15 =) 102,5 p!

Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Luonne

Vilma syntyi tallissamme asuvalle Suven Viimalle maaliskuun lopulla. Se oli pienestä asti hyvin varmajalkainen, ja osaavien vanhempien takia siltä odotettiin paljon tulevaisuuden kisakentillä. Vilma oli nuorena hyvin leikkisä ja jopa hieman malttamaton tamma, mutta se rauhoittui huomattavasti noin kolmen vuoden iässä ratsastuskoulutuksen alettua. Kävi ilmi, että Vilma oli hyvin nopea oppimaan uusia asioita, mikä on tehnyt tamman kouluttamisesta todella mukavaa ja leppoisaa ajanvietettä.

Vaikka Vilma on selvästi kasvanut nuoruuden uhmaiän yli, on sillä silti nuoren hevosen mieli. Tamma rakastaa laitumella kirmaamista, isompien hevosten härnäämistä, karsinasta ulos murtautumista, ja – mikä parasta – talvella hoitajien pipojen nappaamista. Onneksi päivittäiset rutiinit sujuvat kuitenkin tamman kanssa poikkeuksetta hyvin. Harjaushetket, pesemiset ja muut hoitotoimenpiteet luonnistuvat ongelmitta, joskin lastaamisen kanssa on satunnaisesti vielä parantamisen varaa – sisään se menee helposti, mutta peruuttaminen autosta pois tuntuu hermostuttavan tammaa.

Ratsastaessa Vilma on melko aktiivinen ja eteenpäinpyrkivä hevonen. Kouluradoilla sen kapasiteetti riittää helppo A -tasolle saakka, ja parhaimmillaan tamma on erilaisissa laukkaohjelmissa. Vaikka Vilmalla riittää energiaa, pysyy se silti täysin ratsastajan hallinnassa. Tamma on hyvin kuuliainen ja helppo ratsastettava, joskin se on melko herkkä ohjista. Ylimääräinen suunrepiminen vain hermostuttaa tammaa, mutta painoapujen kanssa päästään jo pitkälle.

Esteillä Vilma on vielä hieman epävarma mutta reipas hevonen. Se tukeutuu ratsastajaan todella voimakkaasti, joten tamman kanssa on hyvin helppo löytää yhteinen sävel. Ratsastajalla on kova työ pitää hevosen tasapaino kunnossa, laskea askeleet ennen esteitä ja ennen kaikkea luottaa Vilman osaamiseen – se nimittäin kyllä osaa, jos sille antaa rohkeutta ja kannustusta. Tamma hyppää helposti metrin esteitä, ja sillä on todella hyvä hyppytyyli. Esteillä Vilman kanssa on yhä paljon harjoittelemista, mutta on vain liikuttava eteenpäin päivä kerrallaan; pohja näyttää kuitenkin mallikkaalta!

Maastoesteillä Vilma jännittää hieman uudennäköisiä esteitä mutta ylittää ne kuitenkin varmasti. Tamma osaa katsoa itse esimerkiksi ponnistuspaikat paljon paremmin maastossa kuin rataesteillä, ja se on selkeästi omassa elementissään ulkoradoilla. Vesiesteet tuntuvat antavan Vilmalle aivan uutta energiaa radalla, mutta suuret alamäet ja pudotukset saavat tamman vielä hieman varpailleen. Kaikin puolin Vilmasta tulee vielä hyvä ratsu niin kenttä-, este- kuin kouluratsastukseenkin.

Vilman kanssa on todella mukava ja miellyttävä työskennellä päivästä toiseen. Sen kanssa päivät sujuvat helposti, ja pientä päänvaivaa se aiheuttaa vain satunnaisesti omatoimisilla seikkailuillaan lähimetsissä. Onneksi turvalukot hidastavat tamman pakosuunnitelmia huomattavasti, ja voisi uskoa, että vanhemmiten karkailukin jää vähemmälle. Kaikin puolin tamma on todella hieno kisaratsun alku, ja uskon sen pääsevän elämässään vielä pitkälle!

Suku

i. Aikamoinen Sälli sh, rt, 158cm - ii. Ahmatti evm iii. Armahdus evm
iie. Irviina evm
ie. Naapurin Likka evm iei. Nallekarhu evm
iee. Surrur evm
e. Suven Viima sh, rt, 157 cm ERJ-I, KRJ-I, SLA-I, KTK-III ei. Selittelijä evm eii. Humpuuki evm
eie. Pajulan Virma evm
ee. Untuvan Suviyö evm eei. R.E. Unikuva evm
eee. Hallan Suvi evm

ei. Selittelijä (rautias, 162 cm) on todellinen monitaituri, joka on päässyt näyttämään kykynsä lajissa kuin lajissa. Se seuraa isänsä jalanjälkiä este- ja maastoesteradoilla sekä koulukentillä, eikä myöskään suunnistusratsastukselta tai valjakkoajoltakaan ole vältytty. Selittelijä on kiertänyt myös näyttelyitä melko huonolla menestyksellä, mutta rotevasta ulkonäöstään huolimatta se kantakirjattiin vuonna 2012 kolmospalkinnolla. Ori jatkaa yhä menestyksekästä kisauraansa, joskin vuosien varrella vauhti on huomattavasti hidastunut – on ihan kuukausista kiinni, milloin orin kanssa siirrytään kisaeläkkeelle. Selittelijällä on tällä hetkellä kolme jälkeläistä jatkamassa sukua, joista kaikki toimivat pääsääntöisesti kisaratsuna monessa lajissa.

eii. Humpuuki (rautias, 162 cm) on hyvin elämässään menestynyt yleispainotteinen ori. Humpan kanssa kisaaminen aloitettiin aluksi esteradoilla, mutta pian huomattiin, että myös koulukiemurat luonnistuivat orilta erinomaisesti. Kahdeksan vuoden iässä mukaan tulivat myös maastoesteet, ja paketti kenttäratsastukseen oli valmis. Humppa voitti monia kilpailuja, sen kanssa kierrettiin näyttelyissä, ori kantakirjattiin toisella palkinnolla ja kisaeläkkeelle Humppa siirtyi kuusitoistavuotiaana. Ori on tähän mennessä siittänyt viisi varsaa, jotka ovat jokainen enemmän tai vähemmän menestyneitä. Nykyään Humppa asuu pihatossa kahden muun hevosen kanssa, ja sen kanssa harrastetaan lähinnä puskaratsastusta omistajan omaksi iloksi.

eie. Pajulan Virma (rautias, 157 cm) syntyi pienessä siittolassa Tulililja-nimiselle kouluratsulle. Tamma kasvoi kotitallillaan reilun vuoden ajan, kunnes se myytiin eteenpäin. Valitettavasti Virma lähti pahasti kiertoon – milloin omistajan köyhyyden, milloin tilanpuutteen tai kiinnostuksen lopahtamisen takia – eikä siitä koskaan saatu koulutettua osaavaa ratsua. Viimeisimmässä kodissaan tamman kanssa käytiin kuitenkin kiertämässä helppo C -luokkia, ja sijoitukset vaihtelivat täysin päivästä riippuen. Virmalla päätettiin kuitenkin teettää elämänsä aikana yksi varsa, mutta valitettavasti tamma menehtyi synnytyksestä aiheutuviin komplikaatioihin. Virman orivarsa saatiin kuitenkin pelastettua, ja varsa sekä sen jälkeläiset kantavat ainoina maailmassa Pajulan Virman nimeä sukutaulussaan.

ee. Untuvan Suviyö (ruunikko, 154 cm) on todella ihastuttava tamma, joka on elänyt koko elämänsä pienellä yksityistallilla Suomen ja Norjan rajoilla. Suvin kanssa aloitettiin kisaaminen kuusivuotiaana, ja tamma otti kouluradat heti haltuunsa. Se kilpaili melko menestyksekkäästi aina kuusitoistavuotiaaksi saakka, kunnes kilpaileminen alkoi käydä liikaa tamman selälle. Suvi tunnetaan lähes koko kotikylässään taitonsa, kauniin ulkonäkönsä ja lempeän luonteensa vuoksi. Tammaa nähdään usein lähialueiden tapahtumissa talutusratsuna, ja varsinkin kisauran päätyttyä sen kanssa on kierretty näyttävästi ilahduttamassa lapsia. Suvi on saanut elämänsä aikana neljä tammavarsaa, joista yksi jäi emänsä kanssa kotitallille asumaan ja muut lähtivät maailmalle jakamaan lempeää luonnetta eteenpäin.

eei. R.E. Unikuva (ruunikko, 155 cm) on lähtöisin melko menestyksekkäästä ravihevoslinjasta. Unikuva aloitti oman raviuransa onnistuneesti, mutta vähitellen orin vauhti hiipui, eikä se startannut enää kymmenen ikävuoden jälkeen. Unikuva myytiin eteenpäin pienelle tilalle, jossa orista koulutettiin uudelleen ratsu. Vaikka koulutus vaati aikaa ja hermoja, oli se ehdottomasti sen arvoista. Unikuva kilpailee yhä helppo A -luokassa kouluradoilla ja siltä löytyy myös kapasiteettia 70 senttimetrin rataesteille – joskaan entisen ravurin hyppytyyli ei päätä huimaa. Ravivuosinaan Unikuva ehti siittää viisi jälkeläistä, ja tähän päivään mennessä jälkeläisiä löytyy yhteensä yhdeksän kappaletta, jotka kaikki ovat päässeet näyttämään taitonsa joko raviradoilla, esteillä tai koulukentillä.

eee. Hallan Suvi (rautias, 151 cm) syntyi eräälle ratsastuskoululle. Tamman emä oli yksi lasten lempiratsuista kyseisellä ratsastuskoululla, isänsä taas kilpaili esteillä hyvin saavutuksin. Suvi kasvoi emänsä tavoin ratsastuskoululla, ja se pääsi aloittamaan elämänsä lasten talutusratsuna. Seitsemän vuoden iässä tamma kuitenkin myytiin eteenpäin, ja se pääsi kokeilemaan onneaan kisaratsuna. Koulukiemurat sujuivat tammalta vain kohtalaisesti, mutta korkeat esteet se ylitti leikiten. Suvi kilpaili 110 senttimetrin rataesteillä pitkälle iälle asti, kunnes vanhemmiten sen jalat alkoivat rasittua. Tamman lopetettua kisauransa se sai kaksi jälkeläistä, ja se jouduttiin lopettamaan 22-vuotiaana pitkään jatkuneiden jalkavaivojen takia.

Syntynyt Varsa Isä Saavutukset
05.09.2015 o. Kuuralehdon Jokkeri Parodian Justjoo YLA1, KRJ-I, ERJ-I, KERJ-I, VVJ-I, SLA-I*
13.01.2016 o. Kuuralehdon Vernon Valdemar KAT
07.04.2017 o. Kuukarin Musta Ruhtinas Haltiasalon Ruhtinas-Melkor
02.07.2019 o. Kuuralehdon Valor Huvin Manuel

Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirja

Kouluratsastus (KRJ)

03.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/50
10.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
11.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/40
12.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/40
12.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 1/40
14.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 4/40
14.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 1/40
14.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
15.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 2/40
16.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/40
16.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 1/50
17.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 6/40

30.11.2015 - kutsu - VSR-Cup / koulu, heA - 6/148
18.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/40
18.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 4/50
19.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 1/50
21.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/40
22.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
22.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 2/39
23.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 4/24
23.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/27
25.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/27
25.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
26.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
26.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
29.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 6/40
30.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
30.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 2/40
30.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 3/40
31.07.2015 - kutsu - KRJ / heA - 1/40
03.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/40
06.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 1/50
08.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 4/40
08.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
23.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
24.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 6/40
26.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 2/40
26.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 6/40
28.07.2015 - kutsu - KRJ / heB - 4/40
28.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
28.08.2015 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
07.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
10.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
13.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 3/40
25.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 6/40
26.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 2/40
28.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 2/40
28.03.2016 - kutsu - KRJ / heA - 2/40
02.04.2016 - kutsu - KRJ / heA - 1/40

Esteratsastus (ERJ)

14.07.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
17.07.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 2/46
18.07.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 6/40
20.07.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/40
21.07.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/40
25.07.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/40
02.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
02.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30
03.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
05.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
06.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 3/30
08.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30

30.06.2015 - kutsu - ERJ-Cup / 100 cm - 7/247
30.12.2015 - kutsu - ERJ-Cup / 110 cm - 5/162
30.11.2015 - kutsu - VSR-Cup / este, 110 cm - 8/90
11.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
12.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 4/30
13.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 4/30
14.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 1/30
14.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
14.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
14.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
16.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
16.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
17.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
18.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
18.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
19.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
19.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 1/30
20.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 4/30
20.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
21.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
21.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 2/30
21.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
24.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
24.08.2015 - kutsu - ERJ / 110cm - 3/30
26.08.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30
11.09.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
12.09.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
15.09.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
17.09.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
17.09.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
20.09.2015 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
17.01.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 6/40
18.01.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
19.01.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/40
25.01.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/40
01.02.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
02.02.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 6/40
12.02.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
13.02.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30

Kenttäratsastus (KERJ)

13.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/27
14.07.2015 - kutsu - KERJ / Helppo - 3/40
15.07.2015 - kutsu - KERJ / Helppo - 4/40
13.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/27
15.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/53
16.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/27
17.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/27
19.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/53
23.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
24.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/34
27.08.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
03.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
06.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
08.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
09.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/40
11.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/22
14.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
15.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
16.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 7/50
18.09.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
11.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
12.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/32
12.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
21.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
24.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
25.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/40
26.10.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/40
04.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/40
08.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/40
09.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/40
03.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
10.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
16.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
16.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
16.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
18.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
20.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
20.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
22.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
23.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
23.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
27.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
29.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/40
01.11.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
01.12.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
02.12.2015 - kutsu - KERJ / CIC1- 1/30
05.12.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
06.12.2015 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30

Valjakkoajo (VVJ)

04.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/29
11.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/30
11.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 6/40
12.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 7/49
13.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/40
16.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/40
17.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/40
18.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 6/40
18.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 6/40
19.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 6/40
21.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
22.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/50
22.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/40
24.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
24.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/50
28.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30
29.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/50
30.07.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 7/50
01.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/30
01.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/41
03.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/41
04.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/41
08.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/40
09.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30
10.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/41
16.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/40
17.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/40
17.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/17
19.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/40
20.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/40
21.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
23.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
25.08.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/40

18.09.2015 Päiväkirjamerkintä – kirjoittanut: Ida, tallityttö (Siguri)

Petra ja Ida kävivät Trissan ja Vilman kanssa osallistumassa Metsälammen ruskavaellukseen

Olimme Petran kanssa heränneet aamulla kukonlaulun aikaan ja lähteneet tallille. Olimme hoitaneet aamutallin, tuonut hevosia sateesta sisälle ja lopulta aloimme valmistautua omaan päiväämme. Tämä ei nimittäin ollut mikään tavallinen päivä.
”Jännittää”, Petra sanoi kantaessaan Vilman satulaa kuljetusautoon.
”Minua myös. Vaikka kyseessä onkin tuttu paikka ja tutut ihmiset”, vastasin hänelle. Tänä päivänä me lähtisimme jälleen kohti Metsälammen tallia, jossa järjestettiin ruskavaellus.

Lastasimme melko erikoisen hevoskaksikon, Trissan ja Vilman, autoon ja lähdimme ajamaan kohti tutuksi tullutta tallia. Matkalla meidät yllätti hurja rankkasade, joka onneksi loppui ennen perille pääsyä. Ilma jopa tuntui vähän kirkastuvan sitä mukaan mitä lähestyimme kohdettamme.

Kun lopulta pääsimme perille, oli kello vasta kaksi. Vaellus alkaisi vasta neljältä, joten meillä oli hyvin aikaa kaikessa rauhassa purkaa hevoset autosta, sitoa ne hoitopaaluun ja harjata niitä. Trissa oli selvästi jännittynyt uudesta paikasta, sillä se steppaili hermostuneena paikoillaan ja yritti irtautua riimustaan.
”Olikohan tämä nyt järkevä valinta”, mietin katsoessani hermostunutta tammaa.
”Trissalle tekee ihan hyvää tottua uusiin paikkoihin. Ja voihan sen kanssa käydä vaikka hieman lämmittelemässä kentällä ennen kuin lähdemme liikkeelle”, ehdotti Petra. Se oli kieltämättä hyvä idea.

Harjatessani Trissaa kadehdin hieman Petraa, hän oli valinnut juuri passelin hevosen. Vaikka Vilma oli ulos lastatessa ollut hieman jääräpää, seisoi se nyt nätisti paikoillaan ja katseli korvat hörössä ympärilleen. Se selkeästi oli kiinnostunut ympärillä tapahtuvasta, mutta pysyi silti kiltisti harjattavana.

Kun olimme lopulta saaneet hevoset kuntoon, oli tallialueelle ilmestynyt jo paljon väkeä. Taivas oli jälleen mennyt harmaaksi, mutta pilvet katosivat yhtä nopeasti kuin olivat ilmestyneetkin. Pian myös tallin omistaja saapui paikalle ja toivotti tuttuun tapaansa kaikki tervetulleiksi – taisi hän muistaa jopa meidätkin aikaisemmilta maastoreissuilta. Asetuimme melko pian lähtöjärjestykseen, ja esitin toiveen, että Vilma voisi kulkea meidän edessämme; ehkä Trissakin rauhoittuisi. Onneksi tämä kävi, ja pääsimme pian lähtemään letkassa eteenpäin.

Aloitimme matkan kulkemalla tutun näköisiä teitä, mutta pian jatkoimme matkaa vieraille poluille. Trissa oli todella levoton, ja edessä kulkeva Vilma taas näytti liikkuvan hyvin rauhallisesti (joskin maisemia tarkasti tutkaillen) eteenpäin. Vasta suuren tien jälkeen, kun käännyimme Punapelloille, Trissa rauhoittui. Se alkoi hiljalleen luottaa tilanteeseen ja uusiin hevosiin, joten matka alkoi sujua hyvin.

Kuljimme pitkin suurempia ja pienempiä metsäpolkuja ja välillä päädyimme takaisin tielle. Ruska oli tosiaan saapunut tänne, ja kaikki puut loistivat puna-keltaisina. Maisemat olivat todella hienot, ja niitä oli mukava katsella hevosen selästä käsin. Olin hetken jo katunut Trissan ottamista mukaan, mutta se oli alkujännityksen jälkeen osoittautunut erittäin mukavaksi maastokumppaniksi.

Loppumatkasta pysähdyimme eväspaikalle. Pääsimme jälleen juttelemaan tuttujen ihmisten kanssa ja tutustumaan uusiin. Kaikki maastossa mukana olevat vaikuttivat erittäin mukavilta ihmisiltä, ja vaihdoimme myös muutama puhelinnumerokin. Kun eväät oli syöty, lähdimme jatkamaan matkaamme kohti tallia.

Loppureitti kulki metsäteitä pitkin, ja loppuvaiheessa maisemat alkoivat näyttää tutuilta. Kello oli noin puoli seitsemään kun saavuimme takaisin Metsälammen pihaan. Hoidimme hevoset kuntoon ja lastasimme ne jo etukäteen autoon, jottei ilta venyisi kovin myöhään. Jäimme vielä hetkeksi maastoporukalla juttelemaan ja tutustumaan, kunnes omistaja kertoi rantasaunan olevan valmis. Osa lähti vielä illan päätteeksi saunomaan, me taas Petran kanssa päätimme lähteä aloittamaan matkamme kohti kotia. Kiitimme tallin omistajaa sekä ratsastajia mukavasta leiristä, ja taisimme luvata tulevamme myös tallin seuraaviin tapahtumiin mukaan.


24.07.2015 Päiväkirjamerkintä – kirjoittanut: Sarita (Siguri) sekä Hirttivaaran talliväki (Tinúvel)

Sarita:
Vietimme heinäkuisen lauantain Vilman kanssa Hirttivaaran tallilla, jossa järjestettiin irtohypytyspäivä nuorille hevosille. Meillä Kuuralehdossa koulutus oli jäänyt kesän aikana hieman vähälle satunnaisista syistä, mutta onneksi pääsimme ilmoittautumaan mukaan toisaalla järjestettävään toimintaan. Päivä oli kaikin puolin mukava, vaikka Vilman käytös olisi voinut olla huomattavasti parempaa. Saimme kuitenkin kirjallista palautetta tallilta, jota voisimme käyttää apuna tulevaisuudessa koulutuksen kanssa:

Palaute (© Tinúvel):
”Vilma saapui maneesiin melko reippaana, eikä tammaa haitannut, vaikka kaverit jäivät ulko-oven toiselle puolelle. Tamma ylitti puomikasat reippaasti ja korkein askelin sekä taluttajan kanssa että vapaana. Vilmalla ei ollut suuria vaikeuksia, kun puomikasat nostettiin pieniksi esteiksi. Estekorkeuden pikkuhiljaa kasvaessa tamma kuitenkin kolisutteli puomeja aina silloin tällöin ja pari kertaa jokunen puomi putosikin. Nämä pienet vastoinkäymiset eivät tammaa kuitenkaan haitanneet tai ainakaan sen intoa ja vauhdikkuutta vähentäneet – tamma kauhistutti kiinniotossa olleita kiihdyttelemällä täysiä päin ja tekemällä äkkipysähdyksen aivan kauraämpärin kohdalla. Kerran tamma onnistui kuitenkin juoksemaan myös kiinnioton ohitse, jonka jälkeen se riehui hetken ympäri maneesia. Kun Vilma saatiin taas kiinni, se sai hypätä maksimikorkeudessa olevat esteet. Myös viimeinen este oli tässä vaiheessa korotettu okseriksi. Ensimmäinen yritys ei ollut mikään tyylisuoritus, mutta tamma oppi hieman virheistään ja viimeinen hyppykerta olikin jo ihan onnistunut.
— Vilma oli tänään melko reippaalla tuulella, mutta jaksoi silti keskittyä tehtävään. Tammalla on vielä hieman hiottavaa mm. lähestymisten kanssa. Käynti oli tänään melko kiireistä, ravi reipasta ja laukka hyvin eteenpäinvievää.”


09.07.2015 Päiväkirjamerkintä – kirjoittanut: (Petra ja) Sarita, tallityttö (Siguri)

Petra:
Nämä olivat viimeisiä päiviämme Kuuralehdon alueella. Omistaja oli ilmoitusluontoisesti kertonut meille viime sunnuntaina, että hän oli löytänyt uuden, hieman isomman ja rauhallisemman alueen pitää tallia pystyssä, ja muutto tapahtuisi niin ripeästi kuin mahdollista. Viime päivät olimmekin kulkeneet edestakaisin kahden tallialueen välillä, siivonneet ja lastanneet ja purkaneet tavaroita sekä hevosia. Onneksi koko talliporukka oli ollut koolla, joten olimme saaneet nauttia yhdessä viimeisistä hetkistä tallialueella.

Oli torstai-ilta, kun olimme kaikki kokoontuneet tallitupaan. Pöydällä oli lista, jossa oli vielä tärkeitä asioita, jotka meidän tuli tehdä.
”Tallituvan huonekalut, hevosten varusteet,..”, luetteli Ida ääneen listaa läpi.
”Huomenna viemme loputkin tammat uuteen talliin”, ilmoitti Sarita ja jatkoi kirjansa lukemista. Kati oli tekemässä meille keittiössä voileipiä ja Annika sekä Emma makasivat lattialla väsyneinä päivästä. Nelliä ei ollut näkynyt tallilla hetkeen, enkä oikein usko, että hänestä olisi ollutkaan hirveästi apua muuton kanssa. Saati Reetasta, jonka käsi oli yhä paketissa estekisoissa tapahtuneen onnettomuuden jäljiltä.
”Tiedättekö, mitä meidän pitäisi vielä tehdä”, sanoin tytöille. Osa kääntyi katsomaan minua, mutta toiset jatkoivat keskittymistä omiin asioihinsa.
”Meillähän on vielä tallissa muutama tamma jäljellä – mitä jos lähtisimme tekemään viimeiset ratsastukset kentällä ja maastossa?” ehdotin kaikille. Tässä vaiheessa loputkin kääntyivät katsomaan minua.
”Ei paha idea. Voitaisiin pitää jonkinnäköinen leikki-ilta vielä viimeisten päivien kunniaksi”, pohti Annika ja nousi sitten seisomaan. Muutkin alkoivat hiljalleen innostua ideasta, joten päätimme porukassa kuka ratsastaa kenelläkin, ja lopulta tallitupa hiljeni meidän kaikkien lähtiessä hoitamaan hevosia.

Sarita:
Vilman kanssa oltiin hyvää vauhtia aloitettu koulutus, joten uskalsin ottaa sen mukaan maastoreissulle. Jätin kuitenkin leikkitunnin välistä, sillä tärkeintä oli, että koko ilta menisi hyvin ja että tammalle jäisi hyvä mieli maastossa. Niinpä katselin kentän reunalta muiden ratsukoiden leikkimistä, ja kun he ilmoittivat hiljalleen siirtyvänsä maastoon, lähdin hakemaan Vilmaa karsinasta. Se seisoi valmiina ratsastusta varten, joten talutin sen tallista ulos ja hyppäsin heti pihalla sen selkään.

Asetuimme jonossa toiseksi viimeiseksi, jotta Vilma voisi ottaa mallia edestä kulkevista hevosista, mutta takanakin olisi joku tuomassa turvaa. Juttelin Katin kanssa lähes koko matkan, ja Vilma kulki yllättävän nätisti omatoimisesti eteenpäin. Se näytti selvästi ymmärtävän, mistä oli kysymys, vaikkei ollutkaan päässyt maastoon aiemmin kävelemään. Matka sujui hyvin, vaikka autotiellä minua hieman hermostutti tamman selässä. Tiet olivat onneksi hiljaisia tähän aikaan illasta, joten ongelmia ei tullut eteen. Pääsimme ehjänä takaisin talliin, ja lähdin taluttamaan tammaa saman tien karsinaansa.

Vilma ihmetteli hetken ympärillä kulkevia hevosia ja ihmisiä, kunnes se rauhoittui syömään ruokaa, jonka Kati toi tämän karsinaan. Minä harjailin tammaa vielä hetken, eikä se ollut moksiskaan kosketuksesta. Siitä tulee vielä hieno hevonen, sanokaa minun sanoneen!

Kun tamma oli valmis, jätin sen karsinaan ja lähdin muiden tallityttöjen mukana takaisin tallitupaan. Huomenna olisi pitkä päivä edessä, joten tuskin viihtyisin kovin kauaa enää hereillä. Meidän vanhusten nukkumaanmenoaika taisi mennä jo..