Oskar

Nimi: Oskar Rekisterinumero: VH16-018-2141
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: evm
Syntynyt: 14.06.2015, 9 v (satunnainen) Koulutustaso: ko: heA, re: 90 cm, Tuttari, Noviisi
Säkäkorkeus: 155 cm Painotus: Yleispainotus
Väri: Musta Suku: Evm-sukuinen
Meriitit:

ERJ-II, KERJ-I
31.12.2021: KERJ-I (8,5 + 40 + 19 + 22 + 14 = 103,5)
30.09.2023: ERJ-II (7 + 40 + 18 + 22 + 8 = 95)

Virtuaalihevonen | Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonne

Kaikki rakastavat Oskaria – ja Oskar rakastaa kaikkia. Ori on aivan hellyttävä kiehnääjä, joka on aina ensimmäisenä jonossa, kun rapsutuksia jaetaan. Oskarin on aina oltava siellä, missä ihmisetkin ovat, eikä se pysty rauhoittumaan jäädessään yksin talliin tai tarhaan. Ori on todella hellyydenkipeä ja seurallinen, minkä vuoksi se on myös ollut aina helposti motivoitavissa – oli kyse uusien taitojen opettelusta tai ratsastuksen alkeista, toimii ori todella pitkälle runsailla kehuilla ja taputuksilla. Oskarilla on huono tapa kulkea aivan ihmisessä kiinni, mikä saattaa toisinaan aiheuttaa mustia varpaita, mutta vastapainona ori pysyisi aivan ihmisen lähellä, vaikka riimunarua ei olisi taluttaessa ollenkaan. Orin tallikäytös on kaikin puolin todella miellyttävää, vaikka jatkuva kiehnäys saattaakin toisinaan käydä hermoille. Oskar on kuitenkin todella kiltti, ja harjaaminen, varustaminen ja pesuhetket sujuvat ongelmitta myös epävarmemmilta hoitajilta. Lisäksi ori on ehdottomasti eläinlääkärien sekä kengittäjien suosiossa, sillä Oskar antaa suorittaa kaikki epämiellyttävätkin toimenpiteet, kunhan sitä kehuu ja rapsuttaa tarpeeksi.

Ratsastaessa Oskar on todella monipuolinen, ja se taitaa niin koululiikkeet, korkeat esteet kuin liikkumisen kärryjen edessä. Yleisesti ratsuna Oskar on reipas ja motivoitunut, mutta ei liian eteenpäinpyrkivä. Omaa moottoria löytyy juuri sopivasti, ja ori on aina valmiina tekemään töitä. Kouluratsastuksessa Oskarin bravuureita ovat lisätyt askellajit, joissa orin ilmavat ja liitävät askeleet todella pääsevät oikeuksiinsa. Siirtymissä on toisinaan hieman hiottavaa, ja Oskar saattaa reagoida hieman epäselviin apuihin hitaasti. Parhaimmillaan ori onkin, kun selässä istuu osaava ratsastaja, joka käyttää apuja napakasti ja selkeästi, mutta kelvollisesti ori kulkee myös vasta-alkajien alla.

Esteillä Oskarista löytyy sopiva yhdistelmä harkintakykyä sekä reippautta ja rohkeutta. Ori ei ole kaikista nopein, mutta se kuuntelee ratsastajaa herkeämättä ja hyppää sisukkaasti esteen kuin esteen. Aivan omiaan Oskar on maastoesteillä, jossa se juoksee arkailematta veteen ja hyppää kapeatkin tottelevaisuusesteet. Ratsastajan tärkeimmät tehtävät ovat ohjata ori kohti oikeaa estettä, säätää hieman askelia ja valmistautua hyppyyn – Oskar nimittäin hyppää, vaikka ratsastaja muuttaisi mielensä juuri ennen estettä. Toisinaan samasta syystä syntyy myös vaaratilanteita, jos ratsastajan jalustin irtoaa ja ori lähtee jarrutuksesta huolimatta hyppyyn, joten tärkeintä orin kanssa on ennakointi ja oma valmius ja varmuus ylittää esteet.

Kolmen lajin lisäksi Oskarin kanssa on myös harjoiteltu hieman valjakkoajoa ja käyty näyttämässä taitoja myös valjakkokilpailujen noviisitasolla. Kärryjen edessä Oskar liikkuu hyvin ja kuuntelee ajajaa, mutta vauhti ei päätä huimaa. Ajajalle jää hyvin aikaa suunnitella radat etukäteen ja tehdä viime hetken muutoksia, minkä vuoksi portit yleensä sujuvat erittäin tarkasti. Myöskään maasto-osuuksien vieraat alustat, kuten sillat tai uudet maaperät, eivät maastovarmaa oria hetkauta.

Oskar on todella sympaattinen ori, jonka kanssa on helppo toimia niin arjessa kuin erikoisemmissakin tilanteissa, kuten kisareissuilla. Ori luottaa ihmisiin, ja se pysyy oman joukkonsa lähellä myös vieraassa ympäristössä. Ori on todella hurmaava tapaus, ja sen kanssa on ilo työskennellä yhdessä joka päivä.

Suku

i. Oskuri sh, m, 162 cm - ii. Osvi evm iii. Osvald evm
iie. Elvi evm
ie. Akseliina evm iei. Akseli evm
iee. Marliina evm
e. Norella sh, rn, 152 cm evm ei. Penjam evm eii. Penninki evm
eie. Timjam evm
ee. Neariina evm eei. Kalmo evm
eee. Natariina evm

Isän puoli:

i. Oskuri (m, 162 cm) eli aikanaan ruman ankanpoikasen tarinan. Se syntyi ruipelona, jalat olivat huonossa asennossa ja koko hevosen ryhti huokui surkeutta. Ei siis ihme, ettei ori pärjännyt varsanäyttelyissä nimeksikään. Vasta noin kolmevuotiaana, kun ori oli saavuttamaisillaan aikuiskokoaan, sen rakenne alkoi muuttua sopusuhtaisesti, ja mustasta orista tuli kerrassaan komea tapaus. Se valloitti katsojat ja tuomarit kouluradoilla suorittaessaan vaativa A -tason liikkeitä, ja myöhemmällä iällä se kantakirjattiin toisella palkinnolla – vain pistettä vaille ensimmäisestä! Oskuri oli hieno ori, jonka luonne oli täyttä kultaa. Ei siis ihmekään, että se oli erittäin haluttu jalostusori. Jälkeläisiä Oskuri jätti maailmaan viisi, kolme mustaa oria ja kaksi ruunikkoa tammaa. Kaikki ulkonäöltään moitteettomia ja erittäin hyväluonteisia ratsuja. Oskuri jouduttiin lopettamaan 21-vuotiaana suolisolmun seurauksena, mutta sen valokuvista teetetyt komeat taulut koristavat yhä orin kotitallin tallitupaa.

ii. Osvi (rn, 161 cm), jota myöhemmin kotitallilla myös Olviksi kutsuttiin, oli todellinen äijä. Se yritti hurmata tarhaavat tammat karskilla olemuksellaan ja möreällä hörähtelyllään, ja tallissa se puolestaan oli hieman yrmy. Juuri sellainen perinteinen suomalainen mies: ei puhu eikä pussaa. Olvin kanssa kierrettiin hieman näyttelyitä sekä koulu- (heA) ja estekisoja (90 cm), joista tuli jopa muutamia sijoituksia, mutta suurin osa orin elämästä meni kuitenkin puhtaasti harrasteratsuna kotitallillaan. Olvi sai vasta 21-vuotiaana ainoan jälkeläisensä, joka oli ensin tarkoitus jättää täyttämään orin paikkaa sen vanhetessa, mutta joka omistajan kiireiden takia lopulta päädyttiin kuitenkin myymään eteenpäin. Olvi jouduttiin lopettamaan 23-vuotiaana pitkään jatkuneiden vanhuuden vaivojen myötä.

ie. Akseliina (m, 165 cm) syntyi Lapissa ja muutti jo nuorena ratsastuskoululle koulutettavaksi. Suuresta koostaan huolimatta se kuului monen ratsastajan lempihevosiin, sillä rauhallinen luonne ja helppo käsiteltävyys olivat erityisesti nuorempien kävijöiden mieleen. Aksu oli tunneilla hieman laiska, ja sitä piti ratsastaa jatkuvasti eteenpäin. Se kuitenkin suoritti helppo A -radat ja hyppäsi 80 senttimetrin esteet ihan kelvollisesti, vaikkei se koskaan seurakisoja pidemmälle päässyt. Aksu astutettiin kolme kertaa, joista viimeisellä se jäi tyhjäksi. Kaksi varsaa kuitenkin syntyi, joista toinen jäi emänsä tavoin ratsastuskoululle ilahduttamaan talliväkeä ja toinen lähti yksityiseen omistukseen. Aksu jatkoi ratsastuskoulukäyttöä aina 22-vuotiaaksi, jolloin se jäi vuodeksi vain kevyeen maastokäyttöön. Lopulta 23-vuotiaana se täytyi lopettaa polviin iskeneen nivelrikon takia.

 
Emän puoli:

e. Norella (rn, 152) ei ollut kooltaan suuri, mutta sen tehokkuus todella kompensoi sen kokoa. Tamma suoritti esteradat jopa 110 senttimetriin saakka, ja kenttäkisoissa se teki varmoja suorituksia CIC1-tasolla. Nore ei tuntunut pelkäävän mitään, minkä vuoksi se oli äärimmäisen helppo kouluttaa erikoisemmillekin maastoesteille. Maastovarmuuden vuoksi se oli aivan ideaalihevonen myös nuoremmille ratsastajille, jotka vasta aloittivat uraansa kenttäratsastuksen parissa. Nore menestyi ratsastusurallaan hyvin, ja siitä olisi varmasti ollut myös näyttelytähdeksi, jos vain omistaja olisi ratsastuksen ohella lähtenyt näyttämään tammaa myös näyttelytuomareille. Norella oli todella sporttinen rakenne ja pitkät jalat, joita se periytti myös kahdelle ihanalle jälkeläiselleen, jotka se ennen kuolemaansa ehti saada. Tamma jouduttiin lopettamaan jo 17-vuotiaana omalle kotilaitumelleen sen teloessa jalkansa niin, ettei sitä pitkillä kuntoutusjaksoillakaan olisi enää saanut korjattua.

ei. Penjam (rn, 149 cm) oli pienikokoinen ori, jonka nimeen ei voinut olla törmäämättä sen kisakausina. Penjam kiersi kenttäkisoissa ympäri Suomen ja menestyi todella hyvin. Se teki näyttävän kisauran, ja vaikka toisinaan maastoesteradoilla jouduttiinkin tyytymään vaihtoehtoisiin reitteihin, voitti ori ajassa kilpailijansa mennen tullen. Kouluratsastus olikin usein Penjamin kompastuskivi: se ei aina malttanut rauhoittua suorittamaan taivutuksia ja koottuja askellajeja, minkä myötä miinuspisteitä ropisi. Penjamin ei ollut suurikokoinen, mutta rakenteeltaan se oli kuin juoksija pienessä koossa, ja se oli todella näyttävä ilmestys missä tahansa se kilpailikin. Ori jätti jälkeensä neljä jälkeläistä, joista kaksi jäi harrasteratsuiksi ja kaksi kisaili isänsä tavoin menestyksekkäästi kenttäratsastuksen parissa.

ee. Neariina (rt, 155 cm) ei ollut kummoinen näky. Rautias väritys ja keskinkertainen rakenne saivat Nean hukkumaan massaan, eikä sen liikekään aivan riittänyt korkeille tasoille. Nean onneksi sen omistaja rakasti hevostaan kuitenkin juuri sellaisenaan, eikä vaatinut siltä liikoja. Kaksikko kilpaili lähinnä oman tallinsa seurakisoissa helppo B ‑radalla ja starttasi myös muutaman 60 senttimetrin esteradan. Nean vahvuudet olivat ratsastuksen sijaan sen luonteessa, tamma oli aivan uskomattoman rauhallinen hevonen, jonka pystyi jättämään vaikka keskelle tallikäytävää, eikä se liikkunut mihinkään. Tamman kanssa oli todella helppo viettää päivää, ja omistaja tekikin usein kotiläksynsä tamman tarhassa yhdessä hevosensa kanssa. Neaa ei ollut tarkoitus käyttää jalostukseen, mutta Penjam-orin omistaja oli kiinnittänyt tammaan huomion ollessaan kisareissulla tamman kotitallilla. Niinpä Nea sai yhden hurmaavan varsan, mutta valitettavasti tamman elämä päättyi samalla sen saamiin komplikaatioihin vasta 12-vuotiaana.

 
Muu suku:

iii. Osvald (m, 160 cm)
iie. Elvi (rt, 158 cm)
iei. Akseli (m, 167 cm)
iee. Marliina (vkk, 155 cm)
eii. Penninki (rt, 151 cm)
eie. Timjam (rt, 148 cm)
eei. Kalmo (mrn, 156 cm)
eee. Natariina (rt, 153 cm)

Syntynyt Varsa Emä Saavutukset
22.07.2017 o. Kuuralehdon Oliver Iluvatar KTK-I, KRJ-II, ERJ-III, KERJ-III, VVJ-III, SLA-II
11.04.2020 t. Korpihovin Neria Narietta
22.01.2021 o. Kuuralehdon Kuupöly Kuunkehrä

Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirja

Kouluratsastus (KRJ)

02.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 5/40
03.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 1/40
10.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 6/40
11.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 2/40
17.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 1/40
22.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 6/40
27.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 6/40
28.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 4/40
30.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 3/40
30.11.2016 - kutsu - KRJ / heA - 6/40
06.12.2016 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
08.12.2016 - kutsu - KRJ / heA - 3/20
13.12.2016 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
14.12.2016 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
15.12.2016 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
09.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
10.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
10.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
11.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
11.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
11.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
12.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
13.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
13.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
13.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 2/50
14.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
14.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
15.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
15.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
15.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
16.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
16.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 7/50
17.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/50
17.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
21.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
25.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/40
25.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
26.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
26.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
27.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
27.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
27.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/40
28.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 4/30
29.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
29.04.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
04.05.2017 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
05.05.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
05.05.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
06.05.2017 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
08.05.2017 - kutsu - KRJ / heA - 1/30

Esteratsastus (ERJ)

13.12.2016 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/23
14.12.2016 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/21
15.12.2016 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/23
15.12.2016 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/21
01.05.2017 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/30
10.05.2017 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/30
21.08.2019 - kutsu - ERJ / 90 cm - 5/50
03.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/50
04.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/50
10.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 5/50
12.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/50
18.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 5/50
01.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/30
07.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/30
08.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 5/30
11.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/30
20.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/30
11.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 6/40
17.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/40
02.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/30
14.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 5/30
16.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/30
16.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/30
18.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/30
19.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/30
20.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/30
23.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/37
25.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 5/37
26.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/37
30.03.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/37
04.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/29
07.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/29
08.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/29
09.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/29
14.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 1/29
19.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/29
24.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 4/29
25.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/29
02.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 2/50
05.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 6/50
08.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 7/50
18.04.2020 - kutsu - ERJ / 90 cm - 3/50

Kenttäratsastus (KERJ)

16.10.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 6/40
22.10.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 4/40
25.10.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 5/40
30.10.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/40
14.11.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/15
16.11.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 2/15
04.12.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/16
05.12.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/16
09.12.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/16
10.12.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 4/16
11.04.2017 - kutsu - KERJ / Tuttari - 1/30
19.04.2017 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/30
26.04.2017 - kutsu - KERJ / Tuttari - 5/30
03.11.2016 - kutsu - KERJ / Tuttari - 2/34
07.08.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 5/39
15.08.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 2/39
16.08.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 4/39
19.08.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 2/39
22.08.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 6/39
17.07.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 1/13
22.07.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 2/13
23.07.2019 - kutsu - KERJ / Tuttari - 1/13
01.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 1/24
04.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 2/24
06.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 2/24
08.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 4/24
09.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 2/24
13.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 4/24
19.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 1/24
21.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 2/24
25.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 2/24
26.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 2/24
30.03.2020 - kutsu - KERJ / Harraste - 3/24
14.03.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 5/26
15.03.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 1/26
16.03.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 4/26
19.03.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 4/26
03.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/18
08.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/18
09.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 2/18
16.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/18
17.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 3/18
20.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 1/18
21.04.2020 - kutsu - KERJ / Tuttari - 4/18

Valjakkoajo (VVJ)

22.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/20
26.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/20
11.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/50
11.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 7/50
15.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/50
17.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/50
17.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/50
18.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 6/50
19.10.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/50
03.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/40
06.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
07.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/40
16.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
17.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/40
02.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/30
03.11.2016 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30
05.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30
08.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/30
10.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/30
11.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/30
12.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/30
14.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/30
20.08.2019 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/30
16.03.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/30
03.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/50
05.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 6/50
07.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/50
12.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/50
17.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 3/50
02.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/30
06.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 1/30
09.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/30
13.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/30
17.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/30
20.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30
21.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30
25.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 5/30
28.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/30
28.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 2/30
30.04.2020 - kutsu - VVJ / noviisi - 4/30

14.06.2021 Päiväkirjamerkintä – kirjoittanut: Omistaja (Siguri)

”Paljon onnea mamman mussukka”, lepertelin mustalle orille. Se hamusi kädessäni olevia herkkuja, eikä naapuritarhassa huutava Leiskukaan saanut sen huomiota irti nameista.

Oskar täytti tänään vuosia. Vaikka niitä ei ollut kertynyt vielä montaa, oli orin kanssa koettu jo hurjasti: se oli startannut hyvin joka ikisen kisakautensa ja menestynyt neljässä lajissa upeasti. Orin kolme jälkeläistä olivat nekin yhtä lailla pärjänneet mainiosti kisaradoilla, ja Oskar oli selvästi periyttänyt niille hyvää luonnetta sekä ratsastettavuutta.

Tänä kesänä ajattelimme ottaa Oskarin kanssa vähän rennommin. Pitäisimme hieman taukoa kisailusta ja keskittyisimme liikuntaan omalla kotitallilla. Jos jotain erityistä, niin valmistautuisimme loppuvuoden laatuarvosteluihin.

Koska Oskar oli todellakin ansainnut leponsa kaiken puurtamisen jälkeen.


13.11.2020 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Aino Kurkinen (VRL-12701)

”Tarkkana kulmien kanssa, ettette puolihuolimattomasti rupea oikomaan. Sisäpohje tukee. Jatka siirtymisiä vielä kierroksen verran molempiin suuntiin, jatketaan sitten seuraavan tehtävän parissa. Kulma käynnissä, siirtyminen raviin pitkällä sivulla heti kun hevonen on suora. Hieman reippaampi käynti, ravissa on hyvä tempo.” Oskar ratsastajineen olivat ihania valmennettavia – reippaita ja positiivisia. Vaikka Oskar oli ajoittain hieman hidas, se kuitenkin liikkui omalla moottorillaan eikä jäänyt matelemaan tai jättänyt ratsastajaa ihmettelemään, menivätkö avut ensinkään läpi. Olin varma, että verryttelyllä sekä sopivasti aktivoivilla tehtävillä, kuten siirtymisillä, Oskar suorastaan loistaisi. Sen verran työteliäs sekä hyväntuulinen hevonen oli.
Käynti-ravi -siirtymien jälkeen työskentely jatkui käynnissä loivalla pohkeenväistöllä pituushalkaisijalta takaisin uralle, seuraavalla sivulla pohkeenväistöä etuosa uralla, takaosa uran sisäpuolella.
”Nyt haemme aktiivista käyntiä sekä pohjeapujen läpimenoa, vaikka sen suhteen teillä ei olekaan ongelmia. Väistä ensimmäisen kerran pituushalkaisijalta oikealle, seuraavalla kerralla vasemmalle. Tasainen, rento tuntuma, mahdollisimman pieni pohjeavun käyttö. Muista katse ja ryhti, älä anna leuan painua.. noin, hyvä, ja pituushalkaisijalle, väistö suoristetulla hevosella. Erinomainen aloitus, hyvä aktiivinen käynti ja loiva, kuitenkin selkeä ja etenevä väistö. Nyt yhtä hyvää väistötyöskentelyä myös pitkällä sivulla sekä seuraavilla suorituskerroilla.”

Mieltäni lämmittää aina nähdä ratsastajan olevan, kaikesta keskittymisestään huolimatta, niin rento, että ratsastaessa hymyilyttää. Oskar sai ratsastajaltaan ansaittuja kehuja, minä valmentajana hymyn huulilleni. Ratsukon väistötehtävät jatkuivat yhtä onnistuneesti kuin olivat alkaneetkin, niin uralla kuin pituushalkaisijalla. Hyvä, puhdas, aktiivinen käynti, siistit syvät kulmat, erittäin hyvin ratsastetut väistöt. Siirtymisissä näkynyt ajoittainen hitaus oli jäänyt kokonaan pois, joten vähän kokeilumielessäkin teetätin ratsukolla vielä muutamat siirtymiset, tällä kertaa keskiravi – koottu ravi – keskiravi -siirtymiä uralla sekä muutama lävistäjä lisätyssä ravissa. Siirtymät osoittautuivat Oskarin Akilleen kantapääksi, etenkin ensimmäisissä siirtymisissä keskiravista koottuun raviin oli pientä hitautta tai töksähtelevyyttä, ei rentoa pehmeyttä, jota haimme. Lisättyyn raviin ori sen sijaan siirtyi juuri toivotulla pehmeällä sujuvuudella, ja jestas, miten komea lisätty ravi Oskarista irtosikaan!

Laukkatehtävän pidin simppelinä; vastalaukkaa muutaman rennon harjoituslaukkakierroksen jälkeen.
”Vastalaukka ratsastetaan kahdeksikkona, ei tasakokoisin kaarin, vaan pienenä ja suurena ympyränä. Ratsasta pieni ympyrä myötälaukassa, suuri taas vastalaukassa. Suureksi ympyräksi voit ratsastaa pääty-ympyrän.” Toiveeni hyvästä, tasapainoisesta, sujuvasta vastalaukasta toteutui, Oskarin vastalaukka oli yhtä vahvaa kuin myötälaukkakin. Ratsastaja tuki ratsuaan hienosti, ratsasti hyvässä tasapainossa liikettä jarruttamatta tai kiirehtimättä istunnallaan tai muillakaan avuillaan. Erityismaininnan ansaitsevat todella täsmällisen muotoiset ja kokoiset kahdeksikot, jokainen pieni ympyrä sekä suuri ympyrä oli joka kerta samankokoinen ilman pienintäkään soikiovaaraa.
Loppukäyntien ajan kävelin ratsukon vieressä, ja kävimme läpi tehtäviä sekä tulevaisuuden tavoitteita kotiläksyjä unohtamatta; tarkkuutta, malttia ja rutiinia siirtymisiin.