Kuuralehdon Harmaahaltia

Nimi: Kuuralehdon Harmaahaltia, "Sinttu" Rekisterinumero: VH20-018-0084
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Syntynyt: 13.6.2019, 4 v (satunnainen) Koulutustaso: heB, 100 cm
Säkäkorkeus: 156 cm Painotus: Yleispainotus
Väri: Ruunikko Suku: Pitkäsukuinen
Meriitit:

SV-I
20.08.2020: Sinttu palkittiin SV-I -palkinnolla elokuun suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa!

Virtuaalihevonen | Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Luonne

Kun Sinttu (tulee sanasta Sindar, joka tarkoittaa harmaahaltijoiden kansaa) syntyi, se sai huonoja vaikutteita emältään. Varsasta tuli nopeasti luimiva ja näykkivä ori, jolla tuntui olevan vahvat mielipiteet kaikkeen. Kun varsa lopulta vieroitettiin ja siirrettiin vanhempien ja fiksumpien orien sekaan, opettivat ne nuoremmalle käytöstapoja. Päivä päivältä Sintun käytös parantui, ja pian meillä oli käsissämme ihan järkevä hevonen, joka alkoi olla valmiina ratsastuskoulutukseen.

Sintun kanssa on ollut omat haasteensa, ja esimerkiksi kouluratsastuksessa kesti pitkään, että orin kanssa päästiin edes helppo B -tasolle. Sinttu ei ole nopea oppimaan, ja sen kanssa on todella käytetty aikaa ja vaivaa koulutukseen. Nykyään Sinttu kuitenkin liikkuu ratsastajan alla reippaasti eteenpäin ja suorittaa pohkeenväistöt, temponlisäykset ja siirtymiset hyvin apuja kuunnellen. Pohkeita saa käyttää reippaasti, minkä vuoksi Sinttu on hyvä hevonen myös aloittelijoille. Myöskään ohjasavuista ori ei ole turhan tarkka, mutta kaikista oleellisinta on se, että apuja käytetään määrätietoisesti, selkeästi ja napakasti.

Esteillä ori on aivan omaa luokkaansa, ja sillä riittää hyppyvoimaa aina metrin esteille. Ori on todella nopea liikkeissään, mutta vaatii myös ratsastajalta paljon askelten asettamista sopivan mittaisiksi ennen esteitä. Sintun kanssa voi tulla ongelmia vastaan, jos se alkaa käydä kierroksilla ja lähtee ryntäämään eteenpäin kohti hyppyjä kuuntelematta ratsastajaa, joten on tärkeää, että ratsastaja tekee välissä myös muita tehtäviä ja pitää orin jatkuvasti kuulolla pidätteiden avuilla. Loppujen lopuksi Sinttu on kuitenkin osaava hevonen, joka hyvän ratsastajan alla suorittaa esteradat virheettömästi ja hyvällä ilmavaralla.

Tallikäytökseltään Sinttu on selväjärkinen ja kohtalaisen vaivaton. Nuoren ikänsä takia se saattaa olla melko malttamaton, mikä näkyy levottomana käytöksenä, jos hoitohetket pitkittyvät. Orin kanssa on parasta toimia tehokkaasti ja nopeasti, jolloin kaikille jää hoitotilanteista hyvä maku. Varustaminen, harjaaminen ja pesuhetket sujuvat yleensä ongelmitta, mutta ori on kuitenkin hyvä sitoa varmuuden vuoksi kiinni, jottei se koheltaessaan astu hoitajan varpaalle tai kolauta päätään ihmistä vasten. Taluttaessa Sinttu kulkee hyvin perässä, mutta saattaa jäädä ihmettelemään tarhassa olevia tammoja. Ori tyytyy kuitenkin yleensä olemaan hiljaa ja jatkaa kyllä matkaansa, kun hieman muistuttaa.

Kaikin puolin Sinttu on ihan mukava hevonen, jolla kuitenkin on omat nuoren orin piirteet. On odotettavissa, että ori rauhoittuisi ajan myötä, mutta ainoastaan aika näyttää.

Suku

i. Viehättävän Sauron sh, 157 cm, rn KTK-II, SV-I ii. Viehättävän Samurai KTK-III, SV-I iii. Kullervo KIR VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, YLA2
iie. Katinka KAT -
ie. Viehättävän Suvililja KTK-II, SV-II iei. Siljan Eminem Ch, KTK-III, KRJ-II
iee. Karhukorven Linnea KTK-III
e. Snillin Margarita sh, 156 cm, rn ERJ-I, SLA-II, YLA2 ei. Snillin Suursyömäri ERJ-I, SLA-I eii. Moon Surkusiipi SLA-I, ERJ-I, YLA1, KTK-III
eie. Snillin Justiina -
ee. Snillin Meripihka ERJ-II, KERJ-I, SLA-I, SV-I eei. Taikakuun Räiskyvä Roikale KTK-III, SLA-I, YLA1 KERJ-I, SV-I
eee. Rajattoman Matami KERJ-I, KTK-III

4. polvi
iiii. Vanamon Syntilintu
iiie. Kirveltäjän Neilikka
iiei. Poikamies KAT – YLA2, SLA-II, VVJ-III, KRJ-II
iiee. Sannin Tiuhti – YLA2
ieii. Kantolan Encore
ieie. Aamuneito
ieei. Rantaleijona HUI
ieee. Lyyni HUI – Ch, KTK-II

eiii. Kurittoman Leijonaraita – YLA2, KRJ-IV
eiie. Moon Silmäterä – Ch, SLA-I, ERJ-II, YLA2, KTK-III, SV-II
eiei. Rosoreuna – VIP MVA Fn, KTK-II
eiee. Piparkakku P.
eeii. Taikakuun Röyhkeä Ryöväri – KERJ-I, KTK-II, SLA-I, SV-I, YLA1
eeie. Helmen Hiisu – KTK-III, SLA-I, SV-II
eeei. Milkan Kanervo – KTK-II, SV-II, KERJ-I, SLA-I*, YLA1
eeee. Kärmeniemen Tuima – KERJ-I, SLA-II

5. polvi
iiiii Onnen Unilintu
iiiie Lavinian Triangeli
iiiei Ritarisydän
iiiee Titi-uu

6. polvi
iiiiii Verneri VOE
iiiiie Hallaharja KIF
iiiiei Taikatuulen Tuimakas – VIR MVA Ch, KTK-I
iiiiee Raparperiniityn Rakkauskuva
iiieii Kirveltäjän Juhannustaikuri
iiieie Liinaharjan Misteli
iiieei Väinö
iiieee Pohjolan Emma

Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirja