Kuukarin Jalonis

Nimi: Kuukarin Jalonis, "Janis" Rekisterinumero: VH17-018-0831
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Kuuralehto, Siguri (VRL-11290)
Syntynyt: 01.11.2016, 6 v (satunnainen) Koulutustaso: ko: heB, re: 90 cm, Tuttari
Säkäkorkeus: 149 cm Painotus: Yleispainotus
Väri: Rautias Suku: 1-polvinen
Meriitit:

SV-III
20.05.2017: Jalonis palkittiin SV-III-palkinnolla toukokuun suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa!

Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Luonne

Janis on sympaattinen, lähes pienhevoskokoon jäänyt ori, joka on todella kiltti mutta valitettavan onnettomuusaltis. Epäonni tuntuu seuraavan oria ympäri tallialuetta: kun tarhan aidat kaatuvat tai kun laitumen juoma-automaatti on rikki, on Janis aina paikalla. Se katsoo kauhistunutta ihmistä takaisin lempeillä silmillä ja en-se-minä-ollut -ilmeellä, ja hakeutuu sitten rapsutuksiin. Janikselle ei pysty olemaan vihainen, sillä sen sympaattinen olemus herättää lähinnä myötätuntoa, ja ori tekisi mieli kaapata suureen haliin, silittää ja sanoa, että ei se haittaa, kaikki on hyvin, minä korjaan.

Janista on todella mukava käsitellä, sillä se malttaa olla pitkiä aikoja paikoillaan. Hoitaa saa aivan jokainen, myös nuoret ja epävarmat käsittelijät, ja jopa eläinlääkärit sekä kengittäjät ovat ihan siedettäviä. Taluttaessa pää eksyy joskus tien vierellä kasvaviin heinätupsuihin, mutta nousee kyllä, kun hieman muistuttaa käyttäytymisestä. Erityisesti pesuhetket ovat orin mieleen, eikä se laita pahaksi myöskään harjaushetkiä hierovilla harjoilla. Varustaessa on muistettava tarkistaa huolellisesti varusteiden kunto, sillä jostakin kumman syystä Janiksen varusteet kuluvat muita nopeammin ja tuntuvat toisinaan hajoavan käsiin. Myös loimet ja suojat rispaantuvat herkästi, ja orilla on taipumusta irrottaa päällään olevat varusteet ihan vain kävelemällä tarhassa suoraan eteenpäin.

Ratsastaessa Janis ei ole kovin herkkä suustaan, mutta istunnalla on todella paljon merkitystä siihen, kulkeeko ori suoraan eteenpäin vai kiemurteleeko se käärmeen lailla uran molemmilla puolilla. Ratsastajan tasapaino on kaiken A ja O, ja pohkeita täytyy osata käyttää napakasti, eikä missään nimessä jäädä painamaan kylkiin. Kouluratsastukseen ori on ihan kelpo ratsu, ja se suorittaa tasollaan vaaditut tehtävät kaikissa askellajeissa. Eniten ongelmia tuottavat hitaassa tempossa suoritettavat tehtävät, sillä niiden aikana ori ehtii kuunnella ja jopa hieman ylitulkita ratsastajan jokaista pienintäkin elehdintää. Parhaimmillaan ori on ravi- ja laukkatehtävissä, ja erityisesti sen motivaatio ja kuuliaisuus pääsevät loistamaan nopeaa reagointia vaativissa tehtävissä.

Myös esteillä ori kuuntelee ratsastajaa herkeämättä, ja ratsastajan tärkein rooli on ohjata ori suorassa linjassa oikealle esteelle. Janis hyppii lähes metrin esteitä, joten vauhtia tarvitaan radoilla paljon. Tästä syystä ratsastaja ei saa jäädä yhtään epäröimään, sillä ori tulkitsee jännittymisen herkästi jarruttaviksi avuiksi. Paras ratsastaja orille onkin sellainen hurjapää, joka antaa Janiksen valita sopivan vauhdin ja on valmis ylittämään orin kanssa yhteistyössä minkä näköisen ja tuntuisen esteen tahansa. Ori nimittäin hyppää tukit, kulmat, portaat sekä tarkkuus- ja vesiesteet todella rohkeasti, kunhan ratsastaja on mieleltään mukana.

Niin epäonnekas kuin ori tuntuukin olevan, on onni kuitenkin ollut kisamatkoilla mukana. Pahin vamma on ollut ontuminen, joka syntyi huonosta alastulosta bankettilla, mutta muuten ruhjeet ja loukkaantumiset ovat olleet pieniä. Janiksen kanssa on kuitenkin varauduttava aivan kaikkeen, ja erityisesti lähimaastoissa on hyvä, jos ensiaputaidot ovat hallussa. Turhaa pelkoa ja stressiä ei orin kanssa kuitenkaan tarvitse ottaa, sillä sen kanssa on lähtökohtaisesti todella mukava viettää päiviä yhdessä, kehittyä ratsukkona ja käydä pitkillä maastoretkillä. Janis on omalaatuinen persoona, jonka kanssa toivomme vielä rutkasti lisää onnekkaita päiviä!

Suku

i. Jalosoturi sh, m, 149 cm Ch, KTK-II, YLA3 ii. Tosi-Soturi evm iii. Kiiskivaaran Kiituri evm
iie. Sotalotta evm
ie. Pernillan Misteli evm iei. Puna-Vihtori evm
iee. Niitta-Neiti evm
e. Narvin Katla sph, rt, 143 cm - ei. Lennart evm eii. Lamperi evm
eie. Ninetta evm
ee. Karissa evm eei. Narvin Rosso evm
eee. Karlotte evm

Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirja