Dannet

Suomalainen puoliverinen, tamma
Väriltään ruunikonkirjava, säkäkorkeus 168 cm
Syntynyt 12.05.2015, iältään 8 v, syntymämaa

Kasvattanut Sanna Karttunen, omistaa Anitta Pajusalo (VRL-11290)
Yleispainotteinen, tasoltaan helppo A / 80 cm (tav. vaB / 140 cm)
Rekisterinumero VH20-031-0257, #PKK3780, kotitalli Shelyes

Historia

Dante syntyi Lapin Inarissa suurikokoisessa siittolassa. Tallin jalostushevoset olivat myös tunti-, koulutus- sekä leirikäytössä, ja niiden kanssa kilpailtiin aktiivisesti. Tallin luonteen vuoksi jalostushevosissa kiinnitettiin erityistä huomiota niiden käyttäytymiseen, ja poikkeuksetta jokainen tallin hevonen oli aivan unelma käsitellä. Myös Danten vanhemmat kuuluivat samaan kastiin. Emä oli tehnyt hyvän uran yleispainotteisena hevosena, ja se oli kirjavan värityksensä vuoksi yksi tallityttöjen ja leiriläisten lempihevosista. Isä puolestaan oli kookas puoliveriori, jota arvuuteltiin käytöksen perusteella usein ruunaksi, sillä oria tarhattiin muiden hevosten kanssa ongelmitta, ja se oli aivan normaalisti tuntitoiminnassa mukana.

Dante oli ikääntyvän emänsä viimeinen varsa, ja sen oli ensin tarkoitus jäädä tallille kasvamaan, kisaamaan ja jalostukseen. Tamman kanssa tehtiin todella hyvä pohjakoulutus ajossa sekä ratsastuksessa, ja sen kanssa harjoiteltiin paljon käsittelyä maasta ja selästä. Dante oli jo nuorena hevonen, joka tuli kaikkien kanssa hyvin toimeen, ehkä jonkun silmään jopa hieman tylsä ja persoonaton, mutta minulle ensitapaamisesta lähtien kaikki kaikessa.

Kun saavuin ensimmäisen kerran tallin pihaan viettämään kesäleiriä, huomasin laitumella muista poikkeavan kirjavan hevosen. Tamma oli kooltaan todella suuri, mutta samalla rauhallisen oloinen. Kun leirihevoset jaettiin, ja tajusin saaneeni hoitohevosekseni tämän kyseisen hevosen, menin tekemään tuttavuutta tarkemmin. Tamma huomasi jo kaukaa minun lähestyvän kohti laidunta, ja se lähti kävelemään minua kohti. Kun pääsin laitumen ääreen, painoi Dante ystävällismielisesti päänsä minua vasten ja kerjäsi rapsutuksia korvan takaa. Se oli menoa, olin aivan rakastunut hellyttävään nuoreen tammaan, ja loppuleiri sujuikin yhdessä tamman kanssa touhuten sydänlasit silmillä.

Luonne

Dante on hevonen, jonka ostoa en ole katunut päivääkään. En edes silloin, kun rahat ovat olleet jo valmiiksi tiukilla ja loimi sekä satula sanovat itsensä saman viikon aikana irti. Dante on paljon enemmän kuin vain hevonen, se on todellinen ystävä, joka on aina läsnä. Dantelle voi jakaa ilot ja surut, ja se osoittaa usein ystävyyttään hamuamalla huulillaan tai painamalla päänsä syliin.

Danten tallikäytös on kaikin puolin todella mallikasta. Tamma lähestyy vieraitakin ihmisiä rohkeasti ja on ystävällinen kaikille karsinaansa tuleville. Hoitotilanteissa Dantea ei tarvitse sitoa kiinni, yleensä se keskittyy hamuamaan maasta heinänrippeitä, eikä tamma myöskään yritä karsinasta ulos ilman lupaa. Dante on aina valmis työskentelemään yhdessä, joten harjaus ja varustaminen sujuvat poikkeuksetta ongelmitta. Jos jotain huonoa tamman käytöksestä pitäisi löytää, on se todella haluton jäämään yksin talliin tai tarhaan. Dante voi muuttua hetkessä levottomaksi ja äänekkääksi, mutta jo yksi hevonen näköpiirissä – vaikka vain tarhassa pihapiirin toisella puolella – helpottaa tilannetta. Seurallisuutensa vuoksi Dantea olisi hyvä tarhata ja kuljettaa useamman hevosen kesken, jolloin tilanne on kaikille mieluisampaa.

Ratsuna Dante on todella kehityskelpoinen, ja sen odotetaan vielä yltävän hyviin tuloksiin koulu- ja esteradoilla. Dante hyppää melko kevyen oloisesti, mutta se tarvitsee vielä ratsastajaltaan paljon tukea askelten asettamisessa ennen estettä sekä vauhdin säätelyssä. Rohkeutta tammalta kyllä löytyy, ja se hyppää minkälaisen esteen tahansa yli, kunhan ratsastaja pysyy itse jännittämättä selässä.

Dante aistii helposti ratsastajan olotilan, mikä näkyy erityisesti kouluradoilla. Pienikin jännitys saa myös tamman askeleet jännittyneeksi, mikä vaikuttaa jo yleisen liikkumisen lisäksi myös lihasjumeihin. Ratsastajan tulee pystyä istumaan rennosti selässä, ja tasapainon on oltava kaikin puolin kunnossa. Dante on nuorena ratsuna herkkä oppimaan vääriin apuihin reagoimisen, joten toistaiseksi ratsastajalta toivotaan kevyttä otetta, hyvää istuntaa ja mahdollisuuksien mukaan asiantuntevaa valmentajaa auttamaan ratsukkoa eteenpäin.

Vaikka Dante on seurallinen ja tuntuu rakastavan joka ikistä ihmistä, on oma omistaja tammalle kuitenkin tärkein. Dante ei epäröi hetkeäkään tulla kutsusta luokse suuremmallakaan laitumella, ja mitä tutumpi ihminen on, sitä enemmän tamma antaa anteeksi esimerkiksi ratsastuksessa vastaan tulevia virheitä.

Matkamme Danten kanssa on vasta aluillaan, joten tulemme kertomaan tammasta lisää myöhemmin!

Huomioitavaa

- Tarhattava laumassa
- Ruokinnan kanssa oltava tarkka, tamma kehittyy vielä

Varusteet

tulossa

Hoito-ohjeet

tulossa