Sindaril

Sindaril

Soraya de Vallée

Nimi: Soraya de Vallée, "Sora" Rekisterinumero: VH14-121-0047
Rotu: Selle Francais Omistaja: Sindaril, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Wreathvalley, Amanda (VRL-10878)
Syntynyt: FR, 22.08.2014, 7 v Koulutustaso: ko: vaA, re: 160 cm, ke: CIC4
Säkäkorkeus: 172 cm Painotus: Este/kenttäratsastus
Väri: Ruunikko Suku: 1-polvinen
Saavutukset: EV-II
20.10.2014: Soraya palkittiin EV-II -palkinnolla lokakuun estevarsojen arviointitilaisuudessa!
Tavoitteena ERJL, KERJL ja YLA

Virtuaalihevonen   |   Kuvat © Luvat on

Historia

Sora oli minun the dream come true. Ensin oma estehevoseni, Jaga, oli vienyt minut esteiden ihmeelliseen maailmaan. Sitten halusin lisää, halusin hevosen, jonka kanssa voisin lähteä opettelemaan turvallisesti myös kenttäratsastuksen alkeita ja kehittyä lajissa, joka sai minulle vielä perhoset lentelemään vatsanpohjassa. Olinhan nähnyt aivan tarpeeksi videoita siitä, kuinka maastoesteillä hevosen jalat pettävät ja hypyt jäävät kohtalokkaan lyhyeksi.

Kaikesta siitä huolimatta päätin tutustua lajiin ja etsiä itselleni todellisen kenttätaiturin. Löysin melko nopeasti noin viisivuotiaan Sorayan, joka oli syntynyt Ranskassa, mutta myyty sitten Skotlantiin koulutettavaksi ja kilpailemaan jopa kenttäratsastuksen vaativissa luokissa saakka! Ajatus jännitti - olisiko minusta niin hienon hevosen omistajaksi? – mutta monet yöt uneksittuani ruunikosta kenttätammasta sain otettua puhelimen käteeni ja soitettua Soran omistajalle. Noin kahta kuukautta myöhemmin minulla oli käsissäni hevonen, jonka luonne oli aivan kultaa ja jonka koko suku oli täynnä toinen toistaan osaavampia kenttä- ja estehevosia.


Luonne

Luonteeltaan Sora on kuin kävelevä kultakimpale. Se odottaa niin karsinassa kuin käytävälläkin, että hoitaja saa suoritettua toimensa. Myös pesuhetket, loimitukset, kengitykset ja muut arkiset toimenpiteet sujuvat Soran kanssa ongelmitta. Tamma nostaa kaviot putsattavaksi, kun niitä hieman koskee, ja kuolaimet katoavat suuhun vain laittamalla ne tamman turvan eteen. Soraya on melko utelias hevonen, ja se seuraa mielellään tallikäytävän tapahtumia. Uudet ihmiset se ottaa hyvillä mielin vastaan, ja erityisesti herkuilla Sorasta saa nopeasti ystävän. Tamman kanssa on mukava viettää aikaa, sillä kaikki tuntuu sujuvan niin vaivattomasti, ja yhteiset hetket tuovat aina paljon iloa myös huonoihin päiviin.

Soraya on täydellinen ratsu kaltaiselleni aloittelijalle. Se on pitkäjänteinen ja tarpeeksi herkkä, jotta myös ratsastaja pystyy löytämään hyvän tuntuman apuihinsa. Turhalla vetämisellä tai potkimisella tammaa ei saa tekemään mitään, mutta vastapainona se myös jaksaa kävellä maltillisena eteenpäin, vaikka selässä oleva etsisikin tasapainoa ja heiluisi puolelta toiselle. Kouluradoilla tamman pitkät askeleet ja hyvin kannatettu keho - jaloa päätä unohtamatta - muodostavat upean kokonaisuuden, mikä miellyttää usein myös tuomareiden silmää. Sen askelissa on hyvä tasapaino liikettä ja joustavuutta, ja erityisesti taivutukset sekä rauhalliset laukkatehtävät Sora suorittaa erinomaisesti. Ainoana kehityskohteena voisi mainita hieman pomputtavan ravin, joka saa erityisesti harjoitusravissa ratsastajankin hyppimään selässä.

Esteillä Sora on tehokas ja todella kuuliainen ratsu. Tammalla on pehmeä ja sulava hyppytekniikka ja hyvä laskeutumistyyli, mikä tuntuu myös selästä käsin miellyttävältä. Tamma ei turhia jännitä radalla, vaan se on valmis ylittämään jokaisen tutun tai vieraan esteen. On tärkeää, että ratsastaja uskaltaa lähteä hyppyihin, sillä Sora ylittää esteen, vaikka ratsastaja vetäisi jarrut pohjaan juuri ennen hyppyä. Tästä syystä tamman kanssa päätyy helposti vaaratilanteisiin, jos jalustin irtoaa tai tasapaino horjahtaa kesken esteradan. Ratsastajan täytyy olla hereillä ja luottaa rohkeasti ratsuunsa – mikä on helppoa, sillä Soraa varmempaa hyppääjää saa etsiä!

Myös vierailla paikoilla Sora on aivan oma itsensä. Se ei välitä kisapaikalla ympärillä lämmittelevistä vieraista hevosista, vaan keskittyy täysillä yhteistyöhön oman ratsastajansa kanssa. Aivan kuin kotiradoillakin, Sora suorittaa maastoesteosuudet tasaisen varmasti. Vesiesteet, portaat ja erilaiset tarkkuusesteet sujuvat Soralta ongelmitta, joskin vauhdissa ja yleisessä kestävyydessä on vielä hieman kehittämistä. Sora vaikuttaa nauttivan ulkoilmasta ja vaihtelevista maastoista niin esteillä kuin ilman, minkä vuoksi se on aivan omiaan myös vaellushevosena pidemmilläkin matkoilla.

Soraya on hevonen, jota en vaihtaisi mistään hinnasta. Se on opettanut minulle paljon ratsastuksesta, ja yhdessä olemme kehittyneet ratsukoksi, jolla on potentiaalia vielä valtaamaan monet kisakentät!

Suku ja jälkeläiset

Soran lähisuvusta löytyy osaavia hevosia, joista moni on painottunut este- tai kenttäratsastukseen, mutta myös koulutaitoa löytyy. Tyypiltään hevoset ovat olleet melko kevyitä ja rakenteeltaan hyviä, mutta näyttelymenestystä ei ensimmäisestä kolmesta polvesta juuri löydy. Hevosia on jalostettu enemmän käyttöön kuin näyttöön - ja se näkyy myös suvun tuloksissa! Myös luonteesta on jonkin verran jouduttu joustamaan, ja sukuun mahtuu monenlaisia hevosia. Soraya itse periyttää jälkeläisilleen taitoa korkeisiin esteluokkiin, erinomaista ja kuuliaista ratsastettavuutta sekä vanhempiensa tavoin hyvää tasapainoista luonnetta.

i. Calinero
sf, rn, 173 cm
KERJ-II
ii. Cadros
evm
iii. Catfish
evm
iie. The Haunting
evm
ie. Morphine Mayhem
evm
iei. Will-o'-the-Wisp
evm
iee. Midnight Mayhem
evm
e. Savarna
sf, trn, 167 cm
-
ei. Smeagol
evm
eii. Syagrius
evm
eie. Amalthea
evm
ee. Mistress
evm
eei. Morbid Mind
evm
eee. Number One
evm

Sukuselvitys

i. Sorayan isä Calinero on suurikokoinen, 173 cm korkea ruunikko ori, joka on kilpaillut sekä esteillä että kenttäratsastuksen parissa. Kali on puhdas ranskalainen puoliverinen, joka omistaa upean hyppytyylin sekä kapasiteettia aina CIC4-radoille saakka.

ii. Calineron isä Cardos on upea mustanruunikko ori, jolta löytyy säkää jopa 176 cm. Cardos on syntynyt ranskalaisella siittolalla, ja se on kilpaillut monipuolisesti kenttäratsatsuksessa sekä rataesteillä. Cardos on menestynyt elämänsä aikana ja kilpailee yhäkin satunnaisesti korkeissakin luokissa.

iii. Catfish oli 175 cm korkea ruunikko ori, joka eli elämänsä kisaillen kenttäratsastuksessa. Ori menestyi hyvin sekä keräsi muutamia palkintoja, ja se oli todella haluttu jalostukseen. Ori kuitenkin joutui keskeyttämään kisauransa radalla tapahtuneen onnettomuuden vuoksi, ja menehtyi myöhemmin saamiinsa vammoihin. Oria kuitenkin muistetaan hienona ilmestyksenä, jolla riitti kapasiteettia korkealle ja joka todella nautti siitä mitä teki.

iie. The Haunting oli ruunikko ranskalainen puoliverinen, joka kilpaili lähinnä rataesteillä. Tamma oli tunnettu äkkipikaisuudestaan ja se menestyikin todella vaihtelevasti - oli aikoja jolloin tamma voitti monia peräkkäisiä kisoja mutta toisinaan sillä ei riittänyt keskittyminen radoilla vaan se jouduttiin hylkäämään milloin mistäkin syistä. Kapasiteettia tammalla kuitenkin riitti 160 cm luokkiin, ja sen hyppytyyli oli kertakaikkiaan ihailtava; Hauntingin askeleet olivat todella pehmeät ja joustavat, ja tätä se onkin periyttänyt jälkeläisilleen. Tammalta löytyi säkäkorkeutta 172 cm.

ie. Morphine Mayhem, 171 cm korkea tummanruunikko tamma valloitti kaikkien ihmisten sydämet ensiesityksellään rataesteillä. Ikää tammalla ei ollut vielä paljoa, mutta oli totisesti perinyt isänsä askeleet ja tavan hyppiä korkeitakin esteitä. Tamma kilpaili menestyksekkäästi esteillä sekä hieman kenttäratsastuksessa, ja se palkittiin monilla palkinnoilla. Morphine menehtyi vasta kunnioitettavassa 27-vuoden iässä useisiin ähkykohtauksiin.

iei. Will-o'-the-Wisp on vähemmän tunnettu mustanruunikko ranskalainen puoliverinen, joka sijoittui yleensä esteradoilla hyvin, mutta ei tarpeeksi hyvin päästäkseen ihmisten suureen suosioon. Wispien kanssa kuitenkin kisailtiin oman kehittymishalun vuoksi, eikä huomiota sen suuremmin kaivattukaan. Mitä enemmän vuosia orilla oli takanaan, sen paremmin se pärjäsi 160 cm luokissa, mutta lopulta vanhuus vei voiton ja ori jäi kisaeläkkeelle. Myöhemmin Wispie jouduttiin lopettamaan pitkään vaivanneen jalkavammansa takia. Mieleen on kuitenkin jäänyt 170 cm korkean orin upeat askeleet sekä hyppytyyli.

iee. Midnight Mayhem oli 170 cm korkea ruunikko tamma, joka piti hetken aikaa hallussaan kenttäratsastusratoja. Tamman kisaura kesti vain muutaman vuoden, mutta niiden aikana se ehti kisailla useita ja useita kertoja menestyen aina vain paremmin. Tamman kanssa alettiin kisailla jo nuorena, ja se tuntui olevan aina intoa täynnä kenttäradoilla. Mayhem kuitenkin loukkasi itsensä pahasti suuressa kisassa kesken alastulon ja siirtyi harrasteratsuksi suurelle, astetta hienommalle ratsastuskoululle, jossa se teki tuntiratsun hommia eläkeikään saakka.

e. Sorayan emä Savarna on ranskalaissyntyinen tummanruunikko tamma, joka on säkäkorkeudeltaan 167 cm. Savarna on kilpaillut sekä esteillä että kentällä menestyksekkäästi, ja tamman kisaura on yhä kesken. Tamma on motivoitunut esteratsastukseen, ja varsinkin maastoesteet ovat tamman mieleen.

ei. Smeagol on 165 cm korkea tummanruunikko ransakalainen puoliverinen, joka on aina ollut mielenkiintoinen näky kenttäratsastuskisoissa. Ori on haastava käsitellä ja sen menestys on todella vaihtelevaa johtuen orin vaihtelevasta mielentilasta. Toisinaan kisat sujuvat kuin rasvattu mutta toisinaan ongelmia esiintyy niin paljon, että kkisat on ratsukon osalta keskeytettävä. Smeagol kuitenkin useimmiten nauttii kovasta vauhdista ja suurista hypyistä, mikä on saanut orin pysymään kisaradoilla.

eii. Syagrius on tummanrunikko, 170 cm korkea upea hevonen. Ori on kilpaillut kouluratsastuksessa intermediate I -tasolla todella menestyksekkäästi, ja se on ollut todella haluttu hevonen jalostuksessa. Jälkeläisiä oriltakin löytyy huimat 60 kappaletta, eikä ihmekään; ori näet on selkeästi periyttänyt suurimmalle osalle jälkeläisistään taitoa liitää kouluradoilla ja saada näyttämään se kaikki niin helpolta ja upealta.

eie. Amalthea on 163 cm korkea kenttäratsu, joka kisaa yhä iästään huolimatta aktiivisesti. Ruunikokimo tamma on todella varma ja helppo ratsu, jota käytetäänkin usein kokemattomien ratsastajien opettamisessa. Amaltea on kerännyt elämänsä aikana muutaman palkinnon kaappiin - jopa kunniamainintoja upeasta käyttäytymisestään milloin missäkin tilanteessa.

ee. Mistress on muutamalla sanalla kuvailtuna todella vaikea ja jääräpäinen tapaus, jonka kanssa ei pääse kovin helposti yhteistyöhön. 168 cm korkea, ruunikko tamma pitää huolen, ettei sitä käsitellä ihan miten sattuu - oman arvonsa tunteva neiti tekee juuri niin kuin tahtoo. Kisapaikalla tamma on todella jäykkä ja se vaatii pitkät lämmittelyt, mutta itse kisatessa se suoriutuu todella helposti kenttäradoilla.

eei. Morbid Mind on hellyttävä ori, josta tulee ensinäkemältä mieleen nallekarhu. 165 cm korkea ori kuitenkin osaa näyttää, että sekin omistaa suuren egon - varsinkin muiden orien seurassa. Hellyydenkipeästä orista muuttuu hetkessä äksyilevä ja uhkaileva ori, joka kuitenkin muuttuu pian takaisin omaksi itsekseen toisen orin kadotessa paikalta. Väriltään ori on rautias ja se on kilpaillut hieman esteradoilla.

eee. Number One on toinen Sorayan lähisuvussa esiintyvä kouluratsu. One on nimestään huolimatta todella laiska tamma, joka kyllästyy nopeasti tekemisiinsä. Kuitenkin se on kilpaillut intermediate I -tason luokissa menstyksekkäästi, vaikkakin toisinaan suoritus on mennyt hieman miten sattuu motivaation puutteen sekä laiskuuden takia. Kaikin puolin 166 cm korkea musta tamma on ihastuttava tapaus, jonka kanssa on helppo tulla toimeen kenen tahansa.

Jälkeläiset

Soraya on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Esteratsastuskisat (42 kpl)

13.09.2015 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/30
12.10.2015 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/23
14.10.2015 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/23
15.10.2015 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/23
16.10.2015 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/23
03.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/40
05.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/40
10.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/40
11.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/40
12.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/40
14.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/40
17.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/40
18.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/40
20.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 4/27
22.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 4/40
23.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/40
24.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 4/27
27.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/40
29.02.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/27
01.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 4/40
02.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/27
04.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/30
07.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/27
10.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/27
12.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/30
13.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/27
14.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/27
17.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/30
19.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/30
19.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/30
20.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/30
21.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/27
24.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/27
25.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/27
26.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 4/27
27.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/30
28.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/30
29.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/30
29.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 1/27
30.03.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 5/27
08.04.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 3/30
09.04.2016 - kutsu - ERJ / 160 cm - 2/30

Kenttäratsastuskisat (26 kpl)

17.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 4/26
21.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/26
20.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/15
21.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/15
21.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 2/12
24.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC3 - 1/40
25.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/15
25.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/29
27.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 5/29
27.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC3 - 6/40
29.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/15
29.04.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/12
04.05.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 2/14
28.05.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/30
03.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/28
04.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/28
06.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 5/28
08.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/28
13.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 2/28
16.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 3/20
17.06.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/20
17.07.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 1/23
21.07.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 4/30
29.07.2015 - kutsu - KERJ / CIC4 - 2/30
11.02.2016 - kutsu - KERJ / CIC4 - 2/30
15.02.2016 - kutsu - KERJ / CIC4 - 4/30
al

Päiväkirja ja valmennukset

03.10.2020 Maastoestevalmennus - kirjoittanut Noora, vieraileva valmentaja (Siguri)

Olin tullut tallille tänään treenaamaan kenttähevosten kanssa maastoesteitä. Tallin derby-kentän estevalikoima ei ollut kovin monipuolinen, mutta pääsimme hevosten kanssa niillä hyvin alkuun. Lähdimme ensin lämmittelemään sileällä siirtymisillä ja matalilla ristikoilla, jotka lopulta nostin tavan pystyesteiksi ja asettelin innariksi. Hevoset vertyivät omaan tahtiinsa, mutta kun kaikki lopulta tuntuivat olevan ratsastajia myöten valmiita, pääsimme aloittamaan päivän varsinaiset tehtävät.

Sora oli hevosista kokenein. Se oli ehtinyt kiertää jo monet korkean tason kisat, mikä näkyi myös tamman tavassa ylittää vaativammatkin esteet. Tamma eteni esteeltä toiselle tasaisen varmasti, ja hyppytekniikka laskeutumista myöten oli sujuvaa ja sopivan ilmavaa. Se ei jäänyt kyttäämään turhia, vaan lähestyi rohkeasti myös kulmaestettä, joka tuntui olevan tänään muille hevosille kauhistus. Selässä istuva Juli tuntui välillä olevan melko toimeton, ja hänen suurimmaksi työksi jäi vain lähes ohjata tamma kohti oikeaa estettä. Niinpä lähdimme naisen kanssa harjoittelemaan enemmän apujen käyttöä ja yhteistyötä hevosen kanssa, sillä vaikka ratsastustyyli sopi Soralle, ei jonkun toisen hevosen kanssa pelkkä selässä matkustaminen tulisi kuuloonkaan. Tukilla käskin Julia keskittymään pohjeapuihin, jotta Sora ei turhaan hidastaisi ennen hyppyä, kun taas alashypyssä pyysin hieman kokoamaan hevosta, jotta vauhti ei olisi aivan niin kova alamäkeen. Risueste sujui kaikin puolin ongelmitta, ja vesiesteellä käskin ratsastajaa rohkeasti etenemään, sillä hän itse hieman vierasti roiskuvaa vettä, mikä sai myös Soran hetkellisesti jännittymään. Jännitys kuitenkin laukesi sillä samalla hetkellä, kun selässä istuva Juli rentoutui ja siirsi ajatuksensa seuraavalle esteelle. Kaikin puolin esteet kuitenkin sujuivat hyvin, mistä saatiin kiittää Soraa ja sitä hienoa työtä, mitä sen kanssa oli tehty.

Loppuverryttelyt hoidimme alkutunnista tutuksi tulleiden risti- ja pystyesteiden kanssa. Asetin neljä estettä tasaisin välein suurelle ympyrälle, ja ratsukot saivat laukata ympyrää niin, että välimatka edelliseen hevoseen säilyi kuitenkin hyvänä. Ympyrätyöskentelyn jälkeen siirryimme vielä sileälle tekemään ravitaivutuksia, jotta hevoset varmasti palautuisivat kunnolla, kunnes oli aika siirtyä pitkin ohjin käyntiin. Kiitin jokaista ratsukkoa todella onnistuneesta valmennuksesta, ja kävin ratsastajien kanssa vielä yksi kerrallaan läpi jokaisen omat kehityskohteet, mitä harjoitella jatkoa varten.