Sindaril

Sindaril

Gleanntán Lacedaemon

Nimi: Gleanntán Lacedaemon, "Lanttu" Rekisterinumero: VH20-209-0022
Rotu: Irish sport horse (ID 53,13 %) Omistaja: Sindaril, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Wreathvalley, Amanda (VRL-10878)
Syntynyt: IE, 05.04.2020, 3 v Koulutustaso: ko: vaB, re/me: 130 cm, ke: CIC3
Säkäkorkeus: 169 cm Painotus: Kenttäratsastus
Väri: Musta Suku: 1-polvinen
Saavutukset: Tavoitteena KERJ, ERJL ja YLA

Virtuaalihevonen   |   Kuvat © Luvat on

Historia

Lanttu kiinnitti huomioni ensinnäkin todella hyvän sukunsa vuoksi mutta myös rotunsa, jonka edustajaa meillä ei Sindarilissa oltu vielä nähty. Orissa oli ulkomuotonsa puolesta todella paljon samaa kuin isässään, ja Lanttu näytti perineen myös molempien vanhempiensa parhaat luonteenpiirteet. Kerromme Lantun kasvattajasta ja kotitallista myöhemmin hieman lisää; nyt keskitymme löytämään orin kanssa yhteisen sävelen!


Luonne

Lanttu, Lancelot, Demoni... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kerromme orista lisää, kun pääsemme tutustumaan siihen paremmin!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Phasellus eget velit id erat fringilla blandit non ut est. Quisque porta varius mauris at pulvinar. Nam odio odio, gravida et aliquam vel, consectetur nec purus. Suspendisse eget rhoncus nunc, aliquet semper augue. Donec et elementum ex. Ut elementum purus commodo nisl blandit sollicitudin eget ut tortor. Vivamus non accumsan orci. Duis nisi leo, feugiat ut accumsan vitae, viverra sed elit. Etiam consectetur nulla quis turpis lacinia mattis. Praesent bibendum in nunc vitae venenatis.

Quisque vitae arcu a turpis faucibus rutrum. Nam dolor enim, fermentum non urna sed, condimentum sodales quam. Donec faucibus velit felis, sodales facilisis turpis blandit quis. Vivamus vitae tempor mauris. Duis at fringilla felis. Nullam eget nisl in ex auctor semper. Cras et blandit justo. Integer et erat dapibus, malesuada mauris a, aliquam est. Cras risus risus, molestie non suscipit eu, facilisis at tortor. Morbi vitae neque faucibus, interdum massa eget, vulputate elit. Curabitur aliquam lacus vitae tortor eleifend, id consequat erat faucibus. Proin egestas imperdiet tortor. Donec dapibus auctor scelerisque. Nulla dignissim, lacus ut egestas auctor, eros leo laoreet nisl, ut convallis libero nibh in magna. Vestibulum accumsan dolor mollis rutrum imperdiet. Cras tellus nibh, lacinia quis velit vitae, pellentesque vestibulum mauris.

Suku ja jälkeläiset

Lantun suvusta löytyy upeita täysiverisiä ja urheiluhevosia. Hevoset ovat lähtökohtaisesti olleet este- tai kenttäratsastuskäytössä, mutta emän isän puolelta löytyy myös puhdas kouluratsulinja. Suvun hevosia yhdistää hyvä ratsastettavuus, eteenpäinpyrkivyys ja oman moottorin käyttö. Hevoset ovat olleet hyväluonteisia ja järkeviä, ja niiden käsiteltävyys on ollut erinomaista. Myös Lanttu periyttää jälkeläisilleen hyvää luonnetta ja hieman haastavaa mutta reipasta ratsastettavuutta.

i. Spartacan
ish (ID 18,75 %), m, 170 cm
-
ii. Camelot Castle xx
xx, trn, 165 cm
evm
iii. Castlebar xx
xx, prn, 164 cm
evm
iie. Dominarra xx
xx, rn, 166 cm
evm
ie. Finea Meadow Charm
ISH (ID 37,5 %), rt, 173 cm
evm
iei. Double Coffee
ISH (ID 50 %), m, 170 cm
evm
iee. Just As Sweet
ISH (ID 25%), rt, 170 cm
evm
e. Brónach
ish (ID 87,5 %), rnkm, 164 cm
-
ei. Noble Calvagh
ID, rnkm, 161 cm
evm
eii. Ballynoe Comgal
ID, rnkm, 160 cm
evm
eie. Ballynoe Abbán
ID, mkm, 163 cm
evm
ee. Corduff Enya
ISH (75 %), m, 166 cm
evm
eei. Armageddon
ISH (50 %), trt, 167 cm
evm
eee. Bláithín
ID, m, 167 cm
evm

Jälkeläiset

Lanttu on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Kenttäratsastuskisat (0 kpl)

Kisaa

Päiväkirja ja valmennukset

03.10.2020 Maastoestevalmennus - kirjoittanut Noora, vieraileva valmentaja (Siguri)

Olin tullut tallille tänään treenaamaan kenttähevosten kanssa maastoesteitä. Tallin derby-kentän estevalikoima ei ollut kovin monipuolinen, mutta pääsimme hevosten kanssa niillä hyvin alkuun. Lähdimme ensin lämmittelemään sileällä siirtymisillä ja matalilla ristikoilla, jotka lopulta nostin tavan pystyesteiksi ja asettelin innariksi. Hevoset vertyivät omaan tahtiinsa, mutta kun kaikki lopulta tuntuivat olevan ratsastajia myöten valmiita, pääsimme aloittamaan päivän varsinaiset tehtävät.

Lantulta ei tänään vauhtia puuttunut. Siltä löytyi omaa moottoria juuri sopivasti, selässä istuneen Kiiran mielestä ehkä hieman liikaakin, ja siitä syystä keskityimme tänään kokoaviin apuihin sekä vauhdin tempottamiseen. Harjoittelimme esteiden välillä vuorollaan lisättyä ja koottua laukkaa, mikä vaikutti selvästi positiivisesti myös orin liikkumiseen, kun sai hieman vaihtelua, ja esteiden kohdalla keskityimme askelten asettamiseen niin, että Kiira sovitti askeleet ääneen laskemalla ennen hyppyä. Lanttu ei ehkä ollut tänään paras valinta Kiiralle, sillä he tuntuivat olevan hieman epävarmoja toisistaan, mutta yhdessä harjoittelemisen myötä myös yhteistyö alkoi hiljalleen pelata, ja vaikka Lanttu ei ollutkaan kaikista rauhallisin ratsu, sai Kiira pidettyä sen hyvin hallinnassa. Päivän suurin haaste, kulmaeste, oli melko työläs, ja hypimme välissä muita esteitä palaten kuitenkin aina välillä kulman pariin. Sen sijaan risueste, vesieste ja alashyppy sujuivat ratsukolta ihan hyvin, vaikka toivoin Kiiran välillä antavan Lantulle enemmän tilaa sen sijaan, että olisi keskittynyt jarruttelemaan hevosta. Lopputuntia kohden kulma ylittyi kuitenkin myös muutaman kerran hyvin, mikä riitti tältä päivältä, eikä radan muissakaan esteissä ollut valittamista.

Loppuverryttelyt hoidimme alkutunnista tutuksi tulleiden risti- ja pystyesteiden kanssa. Asetin neljä estettä tasaisin välein suurelle ympyrälle, ja ratsukot saivat laukata ympyrää niin, että välimatka edelliseen hevoseen säilyi kuitenkin hyvänä. Ympyrätyöskentelyn jälkeen siirryimme vielä sileälle tekemään ravitaivutuksia, jotta hevoset varmasti palautuisivat kunnolla, kunnes oli aika siirtyä pitkin ohjin käyntiin. Kiitin jokaista ratsukkoa todella onnistuneesta valmennuksesta, ja kävin ratsastajien kanssa vielä yksi kerrallaan läpi jokaisen omat kehityskohteet, mitä harjoitella jatkoa varten.


11.7.2020 Kouluvalmennus - kirjoittanut kasvattaja (VRL-10878)

Saavuin toistamiseen tällä viikolla Sindariliin tarkoituksenani ottaa taas Lantun kanssa muutamia harjoitteita. Lanttu on 3-vuotias irish sport horse-ori, jonka ratsukoulutus on tasaisen varmasti kehittynyt siihen pisteeseen, että orilta voi vaatia pidempiä aikoja ratsastajan kantamista. Tähän mennessä olemme keskittyneet lähinnä maastakäsittelyyn ja lyhyisiin pätkiin ratsastajan kanssa, jonka aikana olemme varmistaneet, että hevonen hyväksyy kuolaintuntuman, ymmärtää asettavan ohjasotteen jujun sekä tajuaa pohje- ja painoapujen merkityksen. Tätä olemme tehneet ratsastajan ollessa selässä käynnissä ja muutaman kerran myös ravissa. Lanttu on oikein nopeasti oppiva, mutta jokseenkin herkkä. Pienikin väärä hipaisu hämmentää nuoren orin silmänräpäyksessä ja saa sen jännittymään. Tässä onkin oltava tarkka, että saamme pidettyä Lantun mielen rentona harjoitusten ajan.

Hevosen omistaja Juli on tehnyt erilaisia harjoitteita maastakäsin hevosen kanssa normaalien arkiaskareiden lomassa. Näissä Lantun mielenkiinto on pysynyt oikein hyvin yllä, kun opetustilanteet on ovelasti piilotettu normaaliin elämään. Esimerkiksi harjaustilanteessa Lanttua on pyydetty reagoimaan paineeseen kyljessään pohkeen kohdalla väistämisen merkiksi. Tämän lisäksi Lanttua on myös ohjasajettu, jonka aikana sille on tullut tutuksi erilaiset ohjasavut. Tänään katsoisimme lyhykäisessä treenisessiossa kuinka mm. kääntyminen onnistuu ratsastaja selässä.

Lanttu seisoi häntäänsä rivakasti huiskien kentän keskellä. Aurinko paistoi oikein lupaavasti pilviharsojen takaa ja oli lämmittänyt hevosorin mustan karvapeitteen jo melko lämpimäksi. Julia oli päässyt hevosensa selkään. Tämä on ollut sellainen vaihe, johon olemme keskittyneet ekstratarkasti, koska hevonen, joka lähtee liikkeelle jo ennen kuin ratsastaja on selässä on erittäin ärsyttävä ja myöskin vaarallinen. Lantun kanssa kaikki uudet asiat on pitänyt tehdä rauhallisesti ja hiljalleen totuttaen, ettei hevonen ole missään vaiheessa jännittynyt tai jos näin on käynyt, olemme joutuneet peruuttamaan useamman askeleen harjoituksissa taaksepäin.

Lanttu työskenteli oikein innokkaana koko treenipätkän ajan. Kääntymiset ori suoritti käynnissä todella hyvin. Juli olikin näitä jo tehnyt itsenäisesti ja halusi nyt esitellä nuoren ratsunsa hienoa toimintaa. Ori ymmärsi aika hyvin myös pohje- ja painoavut. Lanttu kulki tasapainoisesti käynnissä eteenpäin. Sille on maastakäsin opetettu hakeutuminen tuntumaa kohti, venymään kaulasta aktivoiden sen yläosaa, jolloin kaulan alaosa rentoutuu. Takajalatkin hevonen ottaa mukaansa jo melko hyvin sekä kannattelee tällöin myös selkäänsä oikein. Ravissa Lanttu ei kykene pitämään tasapainoista ryhtiä vielä kovinkaan kauaa. Julin tuleekin olla tarkkana, että hän jatkaa ravissa vain ne hyvät askeleet. Kun Lanttu alkaa kääntyä sisäänpäin hallitsemattomasti, tulee se pyytää välittömästi käyntiin. Mieluiten käyntiin siirtyminen tulee tehdä jo ennen tämän tasapainon katoamista. Haluamme nimittäin vain laadukkaita raviaskeleita ja vahvistaa niitä. Lantulla meinaa menojalka vipattaa välillä vähän liiankin rajusti, minkä vuoksi tuo käyntiin siirtäminen on järkevää ennen uuden tasapainoisen ravipätkän ottamista. Myöhemmin, kun raviaskeleet alkavat sujua paremmin, voi tasapainottamista ravin sisällä alkaa tehdä. Tällä hetkellä puolipidätteiden käyttäminen alkeellisessa kokoavassa mielessä on lähinnä käynnissä tehtäviä juttuja.

Lanttu on ollut ihan tyytyväinen näihin harjoitustuokioihin, koska sen itsetuntoa selvästi vahvistaa jatkuvat kehut oikeista toimista. Se on myös äärimmäisen miellyttämishaluinen, vaikkakin herkästi innostuva. Toisinaan voi ihan silmin nähdä kuinka ori yrittää erilaisia keinoja, joilla se saisi ratsastajaltaan kehuja. Kehut saadessaan ori jatkaa päättäväisesti tehtävää ja kuuntelee jatkuvasti tuntosarvet ojossa, että mitä siltä halutaan seuraavaksi. Toki kaikki tämä tapahtuu vain silloin, jos ratsastaja itse on rentona, tarkkana ja tilanteen tasalla.