Yavanna

Nimi: Yavanna, "Yava" Rekisterinumero: VH20-017-0259
Rotu: Shetlanninponi Omistaja: Sherwood, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Mary R. evm
Syntynyt: GB, 18.04.2019, 5 v Koulutustaso: heC, noviisi
Säkäkorkeus: 102 cm Painotus: Valjakkoajo
Väri: Mustankirjava Suku: Evm-sukuinen
Saavutukset: Tavoitteena VVJL, SHLA ja YLA

Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Luonne

Yava on jokaisen ensiratsastajan unelmaponi. Se on kiltti, rauhallinen ja juuri sopivan verkkainen liikkeissään – unohtamatta hauskaa kirjavaa väritystä. Yavan vanhemmat olivat molemmat ratsastuskouluponeja, eli ei ihme, että tammakin on luonteeltaan puhdasta kultaa.

Hoitaessa Yava malttaa seistä pitkiä aikoja paikoillaan, eikä sitä tarvitse sitoa kiinni hoitotoimenpiteiden ajaksi. Tammalla on kuitenkin tapana hamuta huulillaan kaikkea mahdollista, kuten harjoja, pesusieniä ja hoitajien hihoja, mikä voi toisinaan kysyä hoitajalta hermoja. Yleensä kuitenkin Yavan ystävällinen katse saa pahimmatkin ärsytykset kaikkoamaan hetkessä, minkä vuoksi tamma on ehdoton ykkösponi silloin, jos takana on huono päivä. Hoitotilanteet sujuvat mukavalla rutiinilla, ja hyvin seurankipeä Yava nauttii kaikesta yhdessä tekemisestä, myös harjauksesta ja pesuhetkistä sekä erilaisten temppujen opettelusta.

Ratsastaessa Yava on melko tahmea, ja vaatii ratsastajalta paljon, jotta sen liikkeisiin saa paremmin ilmavuutta. Tammalla on paha tapa jäädä laahaamaan takajalkojaan lähelle maanpintaa, mutta jos ratsastaja osaa hommansa, voi Yavasta saada ihan kelvollisen kouluratsun helppoihin luokkiin. Kärryjen edessä tamma kuitenkin tuntuu olevan enemmän omiaan, ja sillä tuntuu olevan hyvää jaksamista ja puhtia pitkillekin maastoreissuille, mistä on hyötyä erityisesti valjakkoajokilpailujen kestävyysosuudessa. Sen sijaan tarkkuuskokeessa vauhtia toivoisi olevan hieman enemmän ja koulukokeessa puolestaan askelissa enemmän liikettä. Yleensä kisatulokset ovat kuitenkin olleet ihan hyvällä tasolla, ja tärkeintä tuntuu olevan yhteinen aika, jonka on saanut Yavan kanssa viettää.

Yava sietää hyvin uusia tilanteita, ja se on todella rauhallinen vieraissakin paikoissa. Erityisesti kisapaikoilla tästä on hyötyä, sillä tamma tyytyy seuraamaan sivusta vieraita ratsukoita eikä tee numeroa myöskään hevosautoon nousemisesta. Yleisesti voisi sanoa, että sekä rutiinit että hieman arjesta poikkeavat tilanteet sujuvat Yavan kanssa todella vaivattomasti, minkä vuoksi tamman kanssa on todella mukava viettää yhdessä aikaa.

Suku

i. Chablis
she, mkrj, 102 cm
evm
ii. Chabloon
evm
iii. tuntematon
evm
iie. tuntematon
evm
ie. Black Nemesis
evm
iei. tuntematon
evm
iee. tuntematon
evm
e. Yvonne
she, rtkrj, 98 cm
evm
ei. Von Bon-Bon
evm
eii. tuntematon
evm
eie. tuntematon
evm
ee. Ylvana Rox
evm
eei. tuntematon
evm
eee. tuntematon
evm

i. Yavan suvusta ei löydy menestyneitä poneja, mutta sen sijaan suku on täynnä mielenkiintoisia ja ihastuttavia luonteita sekä värityksiä. Tällainen oli myös Yavan isä, mustankirjava Chablis, joka syntyi ratsastuskoululla ja vietti siellä koko elämänsä. Kasvattajan oli tarkoitus ruunata ori heti sopivassa iässä, mutta koska Chablis vaikutti luonteeltaan todella helpolta ja hurmaavalta, sai se myös pysyä orina. Chablis vietti rauhallista ratsastuskouluelämää, kävi välillä tallin järjestämissä koulukisoissa, opetteli sekä este- että valjakkoajon salat ja ilahdutti vasta-alkajien päivää olemalla oma ihana itsensä. Rakenteeltaan ori ei ollut kummoinen, sillä oli hieman piirteetön säkä ja suuret korvat, eikä orin liikettäkään voinut liiemmin kehua. Orin karva ei myöskään ollut parasta laatuaan, sillä myös kesäisin oria peitti pörröinen ja paksu karvapeite. Chabliksen jalostusarvo olikin puhtaasti sen ihanassa luonteessa sekä tietysti kirjavassa värityksessä, ja ori saikin neljä jälkeläistä, jotka onneksi perivät emiltään hyvää rakennetta sekä liikettä. Chablis eli kotitallillaan aina 22-vuotiaaksi saakka, kunnes se lopetettiin vanhuuden tuomien jalavaivojen takia.

e. Yvonne on todella rohkea ja rauhallinen tamma, joka aloitti elämänsä pienellä tallilla yksityisponina. Sen kanssa käytiin kilpailemassa valjakkoajossa maanlaajuisissa kisoissa saakka, mutta kun omistaja kasvoi liian suureksi tammalle, myytiin se kymmenenvuotiaana ratsastuskouluun. Yvonne sai jo ensimmäisenä vuotena ratsastuskoulullaan ensimmäisen ja ainoan jälkeläisensä, Yavannan, josta kasvoi emänsä tavoin kiltti, rauhallinen ja äärimmäisen hyvin uusia tilanteita sietävä tamma. Yvonne asuu yhä ratsastuskoululla, ja se on monen tuntilaisen lempihevonen rauhallisen luonteensa sekä rautiaankirjavan värityksensä ja mukavan pehmeän ravinsa ansiosta.

Jälkeläiset


Yava on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Valjakkoajo (0 kpl)

Päiväkirja ja valmennukset

22.05.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Tiina, valmentaja (Siguri)

Tulossa!