Scheria Lyranth

Nimi: Scheria Lyranth, "Lyra" Rekisterinumero: VH20-017-0261
Rotu: Shetlanninponi Omistaja: Sherwood, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Scheria Stud evm
Syntynyt: DE, 23.05.2019, 5 v Koulutustaso: heB, 40 cm, noviisi
Säkäkorkeus: 104 cm Painotus: Yleispainotus
Väri: Mustanpäistärikkö Suku: Evm-sukuinen
Saavutukset: Tavoitteena VVJL, ERJL, KRJL, SHLA ja YLA

Virtuaalihevonen | Kuvat © Scirlin

Luonne

Lyra on hyvin reipas ja rohkea tamma, jonka kiltti luonne ja tehokas ratsastettavuus yhdessä koostavat hyvän paketin. Tamma on melko energinen, mikä näkyy myös hoitotilanteissa turhana hätäilynä ja rauhattomuutena. Toisinaan vahinkoja sattuu, kun vauhtia on liikaa, mutta tamma on kuitenkin pohjimmiltaan kiltti eikä tekisi pahaa kärpäsellekään. Hoitotoimet sujuvat yleensä kohtalaisen hyvin, ja mitä nopeammin hoitaja saa toimenpiteet tehtyä, sitä paremmin myös Lyra jaksaa käyttäytyä ja yhdessä toimiminen on mukavampaa. Tamma ei välitä turhasta oleskelusta, vaan aina täytyisi olla menossa. Laitumella Lyra on yleensä se, joka on pyytämässä muita hevosia mukaan leikkiin, ja tallissa se, joka olisi jo valmis lähtemään kentälle, vaikka varusteet eivät olisikaan vielä päällä.

Ratsastaessa Lyra on oikea tehopakkaus kompaktissa koossa. Sen jalat käyvät nopeammin kuin ratsastajan ajatus, ja tamma hyppää vaivatta esteet, suorittaa koulukiemurat ja kulkee kärryjen edessä reippaasti eteenpäin. Tärkeintä selästä käsin on huolehtia pidätteistä, sillä vaikka Lyra on kiltti ja kuuntelee ratsastajaansa, saattaa se innostuessaan alkaa kokeilla ties minkälaisia osaamiaan tehtäviä – jos ratsastaja jää matkustamaan selkään, saattaa Lyra lähteä ympyrälle, tai jos ratsastajan ajatus herpaantuu esteradalla, voi Lyra innoissaan lähteä kohti näkemäänsä estettä, jolloin ratsastajan on hyvä tajuta tilanne ja mukautua hyppyyn, jottei tipu selästä.

Erityisesti kouluratsastuksessa Lyran mielenkiinto on tärkeää pitää yllä esimerkiksi vaihdellen tehtäviä tiuhaan tahtiin, mutta usein myös pidätteet, taputukset ja muu kommunikointi tamman kanssa riittää. Lyra haluaa olla ratsastajalle mieliksi ja näyttää taitonsa, mutta ei aina ymmärrä sitä, että taitojen näyttämiselle on oma aikansa ja paikkansa – eli silloin, kun ratsastaja sitä pyytää. Lyran selkään voi laittaa vasta-alkajan, mutta silloin täytyy varautua siihen, että ratsastaja saattaa säikähtää yhtäkkiä raviin säntäävää tammaa tai sitä, että hevonen ei tunnu tottelevan. Lyra on kuitenkin kiltti, eikä se pukittele tai lähde laukkaamaan päin seiniä, ja yleensä ratsastajan tippuessa tamma jää paikoilleen seisomaan ja odottamaan, että ratsastaja pääsee takaisin selkään. Tammalle paras ratsastaja onkin sellainen, joka ei jätä tammaa yksin vaan toimii yhdessä tämän kanssa.

Esteillä Lyralta löytyy todella hyvää vauhtia ja pienelle ponille sopivaa ponnistusvoimaa. Lyra olisi tyytyväinen, jos ratsastaja vain ohjaisi tämän kohti oikeaa estettä ja tamma saisi tehdä loput, mutta usein tällaisen vauhdin huumassa myös puomit putoilevat ja virhepisteet kasvavat. Lyra kuitenkin kulkee todella motivoituneena myös silloin, kun ratsastaja pitää huolta askelten pituuden säätelystä ennen estettä ja neuvoo tammalle hyvät hyppypaikat. Kunhan se vain pääsee näyttämään taitonsa ja saa siitä kiitosta, niin sillä pärjää tamman kanssa jo pitkälle!

Valjakkoajossa tammalta ei vauhtia puutu, ja mikäli ajaja ajoittaa käännökset oikein, on valjakkokisojen tarkkuuskokeen pisteet yleensä aivan tulosten kärkipäässä. Ajajalta kuitenkin tarvitaan nopeaa reagointikykyä, sillä mikäli ohjaus tulee yhtään jäljessä, ryntää tamma päin estettä. Lyra ei kyseenalaista ajajan apuja vaan liikkuu juuri sinne, minne käsketään, mikä voi toisinaan myös aiheuttaa vaaratilanteita, mikäli ajaja ei tajua jarruttaa ja pysäyttää ryntäävää ponia ajoissa. Myös kestävyysosuus sujuu yleensä hyvin, ja Lyra on aivan elementissään saadessaan kiitää eteenpäin maastoteillä. Tamma on melko rohkea uusille alustoille, ja kestävyyskokeen esteet, kuten sillat ja portit, sujuvat Lyralta ongelmitta. Kouluosuudessa tamma saa toisinaan hieman noottia viimeistelemättömistä liikkeistä, mutta yhteistyökyky ajajan kanssa paikkaa yleensä puuttuvia pisteitä.

Yleisesti Lyra on mukava poni, jonka kanssa on mukava viettää aikaa niin temppuillen, ratsastaen kuin maastoillenkin. Tamma ottaa kaiken uuden rohkeasti vastaan – usein kävellen kohti pelottaviakin asioita siinä missä muut hevoset juoksevat säikähtäneenä karkuun – minkä vuoksi uudet ihmiset ja paikat esimerkiksi kisamatkoilla eivät aiheuta ylimääräistä päänvaivaa. Lyra on poni, jonka kanssa täytyy hetken aikaa työskennellä, jotta oppii ymmärtämään sen ajatusmaailmaa, mutta kun lopulta tajua, kuinka kiltti ja yritteliäs poni on, on siihen vaikea olla rakastumatta.

Suku

i. Ywan Yam
she, vkk, 105 cm
evm
ii. Yummy Yum
evm
iii. tuntematon
evm
iie. tuntematon
evm
ie. Daisy May
evm
iei. tuntematon
evm
iee. tuntematon
evm
e. Scheria Leonia
she, mpäist, 103 cm
evm
ei. Panthero
evm
eii. tuntematon
evm
eie. tuntematon
evm
ee. Lamia Daena
evm
eei. tuntematon
evm
eee. tuntematon
evm

Jälkeläiset


Lyra on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Valjakkoajo (0 kpl)

Päiväkirja ja valmennukset

22.05.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Tiina, valmentaja (Siguri)

Tulossa!