Rothster Nefaria

Nimi: Rothster Nefaria, "Nefa" Rekisterinumero: VH20-017-0258
Rotu: Shetlanninponi Omistaja: Sherwood, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Rothster Shetlands evm
Syntynyt: GB, 12.05.2019, 5 v Koulutustaso: heB, noviisi
Säkäkorkeus: 105 cm Painotus: Valjakkoajo
Väri: Ruunikko Suku: Evm-sukuinen
Saavutukset: Tavoitteena VVJL, SHLA ja YLA

Virtuaalihevonen | Kuvat © Scirlin

Luonne

Nefaria ei ollut varsana monenkaan lempiponi. Se oli luonteeltaan melko tulinen ja arvaamaton, ja moni pienempi hoitaja jopa pelkäsi hakea tamman laitumelta tai hoitaa sitä karsinassa. Nefa oli pitkään myynnissä, mutta koeratsastajat eivät arvostaneet tamman ryntäämistä ja ohjille painamista, minkä vuoksi uutta omistajaa oli vaikea löytää. Eräänä päivänä kasvattaja päätyi kahteen vaihtoehtoon: joko tamma laitettaisi pilkkahinnalla huutokauppaan tai sitten sen kanssa lähdettäisi aivan alusta liikenteeseen. Oli täysin minun onneni, että kasvattaja päätyi jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja monen kouluttajan opastuksella aloitti käsittely- ja ratsastusharjoitukset aivan uudella jalalla.

Nefa tuntui alusta asti olevan sellainen puuttuva palanen ponijoukossamme, ja tamma vaikuttaakin pitävän järjestystä laitumella yllä. Nefassa on vielä hieman pomottelijan vikaa – niin hevosten kuin ihmisten keskuudessa – mutta se on kuitenkin rauhoittunut todella paljon siitä, mitä tamma aikanaan oli. Nykyään hoitotoimenpiteet sujuvat Nefan kanssa ongelmitta, ja ainoastaan kuolainten laitossa tamma hieman nostaa päätään tyytymättömänä. Ehkä Nefan entinen luonne on saanut aikaan sen, että moni vieläkin hieman välttää tamman karsinaa, mutta kuka tahansa karsinaan meneekin, saa vastaansa rauhallisena seisovan tamman, jonka huomio on todennäköisesti maassa löytyvissä heinissä. Nefa ei ole poni, joka kaipaa rapsutuksia ja läheisyyttä, vaan ennemmin hieman omaa tilaa ja tehokasta työskentelyä, minkä jälkeen tamma voi hyvillä mielin palata takaisin laitumelle poniystäviensä joukkoon.

Ratsastaessa Nefa taitaa perusteet niin koulu- kuin esteradoillakin, ja sen liikkuminen on alkukankeuden jälkeen melko vaivatonta ja ilmavaa. Tammalla on hyvät askeleet, mutta valitettavasti motivaatiota ei löydy niin paljoa, että kilpailu kummassakaan lajissa olisi mieleistä. Sen sijaan valjakkoajo on Nefan mieleen, sillä tammalla on oma tila liikkua eikä ihminen ei ole aivan iholla. Nefa on melko herkkäsuinen, ja ohjien kannattelu on kaiken A ja O tamman kanssa liikkumiseen. Ajajan on hyvä opetella työskentelemään tamman kanssa, sillä hyvä tulos tarkkuuskokeesta vaatii nopeaa reagointia sekä ennakointia ajajalta. Turha kiskominen ja yhtäkkiset avut saavat Nefan levottomaksi, jopa hieman ärsyyntyneeksi, ja sen työskentelymotiivi katoaa aivan silmissä. Pehmeät kädet, selkeät avut sekä varma tieto siitä, mitä seuraavaksi tekee, saavat tammasta esiin todella reippaan ja kuuliaisen valjakkoponin.

Nefalla riittää sopivasti puhtia kestävyysosuuteen, ja myös kotitallilla paras tapa viettää tamman kanssa aikaa ovat pitkät maastoretket kärryistä käsin. Nefalla on omat huonot puolensa, mutta kun sen kanssa pääsee samalle aaltopituudelle ja hyväksyy sen, että tammasta ei ikinä saa minkäänlaista haliponia, on tamman kanssa todella vaivatonta ja mukavaa viettää yhteistä aikaa päivästä toiseen.

Suku

i. Rothster Amberio
she, rn, 105 cm
evm
ii. Aquerio
evm
iii. tuntematon
evm
iie. tuntematon
evm
ie. Copaline
evm
iei. tuntematon
evm
iee. tuntematon
evm
e. Nefertiti
she, m, 103 cm
evm
ei. Titiaan
evm
eii. tuntematon
evm
eie. tuntematon
evm
ee. Neferias
evm
eei. tuntematon
evm
eee. tuntematon
evm

Jälkeläiset


Nefa on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Valjakkoajo (0 kpl)

Päiväkirja ja valmennukset

22.05.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Tiina, valmentaja (Siguri)

Tulossa!