Sinette

Nimi: Sinette, "Sinttu" Rekisterinumero: VH19-018-0604
Rotu: Suomenpienhevonen Omistaja: Saarnion tila, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Tiia M., Lappeenranta evm
Syntynyt: FI, 15.04.2018 (6v, ikääntyy satunnaisesti) Koulutustaso: ko: heB, re: 60 cm, ke: Aloittelija
Säkäkorkeus: 144 cm Painotus: Kenttäratsastus
Väri: Rautias Suku: evm-sukuinen
Saavutukset: Tavoitteena KERJL, KRJL, ERJL, SLA ja YLA
Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Sinttu on todella utelias seikkailijaluonne, jonka päällimmäinen tavoite tuntuu olevan nähdä koko maailma. Tamma on pienestä asti lähtenyt hoitajalta karkuun, jos tämä on jättänyt karsinan oven raolleen palauttaessaan harjasankoa viereiseen huoneeseen. Myöskään laitumen ylimääräiset turvatoimenpiteet eivät ole estäneet Sinttua, vaan se on saatettu löytää kävelemästä varsin tyytyväisenä hiekkatiellä tallille saapujia vastaan. Karatessaan tamma yleensä pysyttelee lähellä tallia, mutta koska sen päähänpistoista ei ikinä ei voi olla täysin varma, on vilkkaiden teiden ja lähellä olevan sokkeloisen metsän vuoksi tamma hyvä sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi kiinni ja jättää se sellaiseen tarhaan, johon on suora näköyhteys tallilta.

Tamma tutkii kaikkea ympärillään, ja se on aina rohkeasti tutustumassa kaikkiin ja kaikkeen. Tallissa tämä piirre on osoittautunut hyväksi, sillä tammaa on helppo lähestyä ja sitä pystyy hoitamaan kuka tahansa. Esimerkiksi kisapaikoilla Sintun rohkeus muuttuu kuitenkin jo tyhmänrohkeudeksi, sillä se olisi mielellään tekemässä tuttavuutta vieraisiin hevosiin, vaikka ne yrittäisivät hampaita näyttämällä ja muilla eleillä saada tammaa kauemmaksi. Kaikki uusi on jännittävää, mutta yhtä lailla aivan rutiinitoimenpiteet, kuten harjaus, varustus, eläinlääkärin käynnit ja pesuhetket tuntuvat olevan todella mielenkiintoista ajanvietettä, ja toisinaan saa tehdä paljon töitä, ettei tamma ole työntämässä turpaansa aivan kaikkialle.

Ratsastaessa Sinttu on todella kiltti, ja se kuuntelee ratsastajaa maltillisesti. Erityisesti kouluratsastuksessa Sintulta löytyy hyvin liikettä, ja se taitaa lisätyt askellajit sekä taivutukset mallikkaasti. Toisinaan tamma asettaa omat haasteensa, sillä sen keskittyminen herpaantuu helposti, ja erityisesti muut ratsukot sekä kentän ohi kulkevat ihmiset ja autot saattavat keskeyttää tamman hyvän liikkumisen. Sinttu on kuitenkin helppo saada takaisin avuille, ja se pystyy jatkamaan työskentelyä yhtä rentona ja motivoituneena kuin aiemminkin.

Esteillä Sintun kanssa on ollut aina helppo edetä. Se ottaa uudet erikoisesteet uteliaana vastaan ja hyppää niin vesi- kuin risuesteetkin ongelmitta. Myös esteradoilla pätevät samat säännöt kuin kouluratsastuksessa: tamma tulee pitää hereillä ja kuulolla jatkuvasti, etteivät ympärillä olevat asiat keskeytä tamman ajatusta ja liikkumista juuri ennen hyppyä, mikä johtaisi helposti kieltäytymiseen tai pudotukseen. Vastapainoksi Sintusta löytyy onneksi todella paljon jaksamista, motivaatiota sekä hyvää hyppytekniikkaa niin rata- kuin maastoesteillekin.

Sintun kanssa on mukava viettää aikaa, ja sen kanssa päivät eivät käy koskaan tylsäksi. Se tekee pienistä arkisista asioista mielenkiintoisia ja kohtaa kaiken uteliain mielin. Tamman kanssa on helppo olla, ja kaikenlainen aktiviteetti aina kisapäivistä pitkiin maastolenkkeihin ja maasta käsin työskentelyyn tuovat mukavaa sisältöä myös omaan päivään.

Suku

i. Nevatti
sph, rt, 146cm
evm
ii. Neros
evm
iii. Tuntematon
evm
iie. Tuntematon
evm
ie. Seljanto
evm
iei. Tuntematon
evm
iee. Tuntematon
evm
e. Sinessa
sph, prt, 144cm
evm
ei. Renttunen
evm
eii. Tuntematon
evm
eie. Tuntematon
evm
ee. Sineri
evm
eei. Tuntematon
evm
eee. Tuntematon
evm

i. Sukuselvitys tulossa.

ii. Sukuselvitys tulossa.

iii. Sukuselvitys tulossa.

iie. Sukuselvitys tulossa.

ie. Sukuselvitys tulossa.

iei. Sukuselvitys tulossa.

iee. Sukuselvitys tulossa.

e. Sukuselvitys tulossa.

ei. Sukuselvitys tulossa.

eii. Sukuselvitys tulossa.

eie. Sukuselvitys tulossa.

ee. Sukuselvitys tulossa.

eei. Sukuselvitys tulossa.

eee. Sukuselvitys tulossa.

Kisakalenteri

Kilpailee lajeissa: kenttäratsastus, esteratsastus, kouluratsastus.

Päiväkirja ja valmennukset

03.05.2019 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Soikku, tallin omistaja (Siguri)

Sorjan tilan omistajalla oli kädet täynnä. Kevät toi tullessaan ison kasan kantavia tammoja ja hormonimyrskyisiä oreja, ja vaikka Sorjan tila oli kooltaan suuri, ei kaikkien hevosten ylläpito samassa pihapiirissä onnistunut. Omistaja halusi antaa kaikille hevosille mahdollisuuden rauhalliseen kesään ja hyvään hoitoon, joten hän päätti antaa muutaman hevosen vuokralle kesäksi. Tämä oli loistava tilaisuus myös meille päästä näkemään, millaista varsojen hoito olisi ja miten niistä kasvaisi hienoja, varmajalkaisia ratsuja!

Ensin Mysti, Sinttu ja Taivaankulkija tulivat sovitusti vuokralle. Meillä oli tilaa, sillä Tuomas oli juuri saanut tallimme lisäsiiven valmiiksi, ja pystyimme rauhoittamaan vastasyntyneille oman alueensa. Sorjan tilan omistajan kanssa me kävimme aktiivista keskustelua, ja koska hän myi hevosiaan yleensä vaan harrastuskotiin, antoi hän meille mielenkiintoisen ehdotuksen: mitä jos varsat syntyisivät meidän tallimme ensimmäisiksi kasvateiksi?

Ajatus tuntui ensin kummalliselta, sillä olihan tammat minulle täysin vieraita. Yhden muistin nähneeni aiemmin kouluradoilla, mutta kaksi muuta – niistä en tiennyt mitään. Tilanne kuitenkin muuttui heti alkukesästä, kun Sorjan tilan omistaja kertoi rahahuolistaan ja siitä, että hänen täytyi myydä tilansa ja muuttaa takaisin kotiseuduilleen Lappiin. Sinne hän muuttikin vain parin kuukauden varoajalla, mukanaan vain viisi suomenhevosta, joiden kanssa hän myöhemmin perusti vaellustallin.

Muut hevoset myytiin - myös ne kolme tammaa, jotka hetkenä minä hyvänsä tuplaisivat määränsä. Otimme myös ylläpitoon tulevien varsojen isät, jotta halukkaat ostajat pääsisivät tutustumaan myös niihin. Orit itse jatkoivat uusien kotien etsintää, mutta meillä niiden kanssa oli tarkoitus jatkaa uraansa kisaratsuina ja katsoa, jos niistä olisi oikeiksi kenttähevosiksi.

Koitti kesäkuun loppu, ja Taivaankulkija synnytti ensimmäisen varsansa. Sinttu ja Mysti ottivat mallia ensisynnyttäjästä, ja vain puoltatoista viikkoa myöhemmin tallillamme oli kolme reipasta varsaa. Ja vaikka kontaktin luominen emätammoihin vei aikaa, rakastuin varsoihin sillä hetkellä, kun näin ne ensimmäisen kerran. Siinä olivat Y, Y ja Y, Saarnion ensimmäiset suomenhevoskasvatit.