Mysteria

Nimi: Mysteria, "Mysti" Rekisterinumero: VH19-018-0606
Rotu: Suomenpienhevonen Omistaja: Saarnion tila, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Suvi K., Valkeakoski evm
Syntynyt: FI, 02.09.2018 (5v, ikääntyy satunnaisesti) Koulutustaso: ko: heB, re: 80 cm, ke: Harraste
Säkäkorkeus: 147 cm Painotus: Kenttäratsastus
Väri: Musta Suku: evm-sukuinen
Saavutukset: Tavoitteena KERJL, KRJL, ERJL ja YLA
Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Kaikki rakastavat Mystiä – ja Mysti rakastaa kaikkia. Tamma on aivan hellyttävä kiehnääjä, joka on aina ensimmäisenä jonossa, kun rapsutuksia jaetaan. Mystin on aina oltava siellä, missä ihmisetkin ovat, eikä se pysty rauhoittumaan jäädessään yksin talliin tai tarhaan. Tamma on todella hellyydenkipeä ja seurallinen, minkä vuoksi se on myös ollut aina helposti motivoitavissa – oli kyse uusien taitojen opettelusta tai ratsastuksen alkeista, toimii tamma todella pitkälle runsailla kehuilla ja taputuksilla. Mystillä on huono tapa kulkea aivan ihmisessä kiinni, mikä saattaa toisinaan aiheuttaa mustia varpaita, mutta vastapainona tamma pysyisi aivan ihmisen lähellä, vaikka riimunarua ei olisi taluttaessa ollenkaan. Tamman tallikäytös on kaikin puolin todella miellyttävää, vaikka jatkuva kiehnäys saattaakin toisinaan käydä hermoille. Mysti on kuitenkin todella kiltti, ja harjaaminen, varustaminen ja pesuhetket sujuvat ongelmitta myös epävarmemmilta hoitajilta. Lisäksi tamma on ehdottomasti eläinlääkärien sekä kengittäjien suosiossa, sillä Mysti antaa suorittaa kaikki epämiellyttävätkin toimenpiteet, kunhan sitä kehuu ja rapsuttaa tarpeeksi.

Ratsastaessa Mysti on todella monipuolinen, ja se taitaa niin koululiikkeet ja esteet sekä radalla että maastossa. Yleisesti ratsuna Mysti on reipas ja motivoitunut, mutta ei liian eteenpäinpyrkivä. Omaa moottoria löytyy juuri sopivasti, ja tamma on aina valmiina tekemään töitä. Kouluratsastuksessa Mystin bravuureita ovat väistöt, mutta siirtymissä on toisinaan hieman hiottavaa, sillä Mysti saattaa reagoida hieman epäselviin apuihin hitaasti. Parhaimmillaan tamma onkin, kun selässä istuu osaava ratsastaja, joka käyttää apuja napakasti ja selkeästi, mutta kelvollisesti tamma kulkee myös vasta-alkajien alla.

Esteillä Mystistä löytyy sopiva yhdistelmä harkintakykyä sekä reippautta ja rohkeutta. Tamma ei ole kaikista nopein, mutta se kuuntelee ratsastajaa herkeämättä ja hyppää sisukkaasti esteen kuin esteen. Aivan omiaan Mysti on maastoesteillä, jossa se juoksee arkailematta veteen ja hyppää kapeatkin tottelevaisuusesteet. Ratsastajan tärkeimmät tehtävät ovat ohjata tamma kohti oikeaa estettä, säätää hieman askelia ja valmistautua hyppyyn – Mysti nimittäin hyppää, vaikka ratsastaja muuttaisi mielensä juuri ennen estettä. Toisinaan samasta syystä syntyy myös vaaratilanteita, jos ratsastajan jalustin irtoaa ja tamma lähtee jarrutuksesta huolimatta hyppyyn, joten tärkeintä tamman kanssa on ennakointi ja oma valmius ja varmuus ylittää esteet.

Mysti on todella sympaattinen tamma, jonka kanssa on helppo toimia niin arjessa kuin erikoisemmissakin tilanteissa, kuten kisareissuilla. Tamma luottaa ihmisiin, ja se pysyy oman joukkonsa lähellä myös vieraassa ympäristössä. Tamma on todella hurmaava tapaus, ja sen kanssa on ilo työskennellä yhdessä joka päivä.

Suku

i. Kinosloitsu
sh, rtkm, 147cm
evm
ii. Talven Tuiske
evm
iii. Tuntematon
evm
iie. Tuntematon
evm
ie. Kirilento
evm
iei. Tuntematon
evm
iee. Tuntematon
evm
e. Mustiina
sh, m, 145cm
evm
ei. Tinttarello
evm
eii. Tuntematon
evm
eie. Tuntematon
evm
ee. Sinissa
evm
eei. Tuntematon
evm
eee. Tuntematon
evm

i. Sukuselvitys tulossa.

ii. Sukuselvitys tulossa.

iii. Sukuselvitys tulossa.

iie. Sukuselvitys tulossa.

ie. Sukuselvitys tulossa.

iei. Sukuselvitys tulossa.

iee. Sukuselvitys tulossa.

e. Sukuselvitys tulossa.

ei. Sukuselvitys tulossa.

eii. Sukuselvitys tulossa.

eie. Sukuselvitys tulossa.

ee. Sukuselvitys tulossa.

eei. Sukuselvitys tulossa.

eee. Sukuselvitys tulossa.

Kisakalenteri

Kilpailee lajeissa: kenttäratsastus, esteratsastus, kouluratsastus.

Päiväkirja ja valmennukset

03.05.2019 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Soikku, tallin omistaja (Siguri)

Sorjan tilan omistajalla oli kädet täynnä. Kevät toi tullessaan ison kasan kantavia tammoja ja hormonimyrskyisiä oreja, ja vaikka Sorjan tila oli kooltaan suuri, ei kaikkien hevosten ylläpito samassa pihapiirissä onnistunut. Omistaja halusi antaa kaikille hevosille mahdollisuuden rauhalliseen kesään ja hyvään hoitoon, joten hän päätti antaa muutaman hevosen vuokralle kesäksi. Tämä oli loistava tilaisuus myös meille päästä näkemään, millaista varsojen hoito olisi ja miten niistä kasvaisi hienoja, varmajalkaisia ratsuja!

Ensin Mysti, Sinttu ja Taivaankulkija tulivat sovitusti vuokralle. Meillä oli tilaa, sillä Tuomas oli juuri saanut tallimme lisäsiiven valmiiksi, ja pystyimme rauhoittamaan vastasyntyneille oman alueensa. Sorjan tilan omistajan kanssa me kävimme aktiivista keskustelua, ja koska hän myi hevosiaan yleensä vaan harrastuskotiin, antoi hän meille mielenkiintoisen ehdotuksen: mitä jos varsat syntyisivät meidän tallimme ensimmäisiksi kasvateiksi?

Ajatus tuntui ensin kummalliselta, sillä olihan tammat minulle täysin vieraita. Yhden muistin nähneeni aiemmin kouluradoilla, mutta kaksi muuta – niistä en tiennyt mitään. Tilanne kuitenkin muuttui heti alkukesästä, kun Sorjan tilan omistaja kertoi rahahuolistaan ja siitä, että hänen täytyi myydä tilansa ja muuttaa takaisin kotiseuduilleen Lappiin. Sinne hän muuttikin vain parin kuukauden varoajalla, mukanaan vain viisi suomenhevosta, joiden kanssa hän myöhemmin perusti vaellustallin.

Muut hevoset myytiin - myös ne kolme tammaa, jotka hetkenä minä hyvänsä tuplaisivat määränsä. Otimme myös ylläpitoon tulevien varsojen isät, jotta halukkaat ostajat pääsisivät tutustumaan myös niihin. Orit itse jatkoivat uusien kotien etsintää, mutta meillä niiden kanssa oli tarkoitus jatkaa uraansa kisaratsuina ja katsoa, jos niistä olisi oikeiksi kenttähevosiksi.

Koitti kesäkuun loppu, ja Taivaankulkija synnytti ensimmäisen varsansa. Sinttu ja Mysti ottivat mallia ensisynnyttäjästä, ja vain puoltatoista viikkoa myöhemmin tallillamme oli kolme reipasta varsaa. Ja vaikka kontaktin luominen emätammoihin vei aikaa, rakastuin varsoihin sillä hetkellä, kun näin ne ensimmäisen kerran. Siinä olivat Y, Y ja Y, Saarnion ensimmäiset suomenhevoskasvatit.