Lapinhaiku

Nimi: Lapinhaiku, "Haiku" Rekisterinumero: VH19-018-0594
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Saarnion tila, Siguri (VRL-11290)
Sukupuoli: Ori Kasvattaja: Riitta S., Kuusamo evm
Syntynyt: FI, 02.02.2016 (5v, ikääntyy satunnaisesti) Koulutustaso: ko: heA, re: 100 cm, ke: Helppo
Säkäkorkeus: 158 cm Painotus: Kenttäratsastus/Yleispainotus
Väri: Rautias Suku: evm-sukuinen
Saavutukset: KTK-III
20.11.2019: Haiku palasi marraskuun kantakirjaustilaisuudesta KTK-III palkinnon kera pistein (17 + 18 + 17 + 16 =) 68p!
Tavoitteena KERJL, KRJL, ERJL ja YLA
Virtuaalihevonen | Kuvat © Vähäpelto

Haiku on luonteeltaan hyvin perinteinen suomenhevosori. Tallissa se käyttäytyy varsin mallikkaasti ja rauhallisesti, ulkona taas mielenkiinto kohdistuu tammoihin ja niille huuteluun. Haiku lähestyy jokaista ihmistä ennakkoluulottomasti ja luottaa kaikkiin nopeasti, eikä tätä luottamusta ole helppoa rikkoa. Jos ori kuitenkin ottaa jostain nokkiinsa, tarvitsee lepyttelyyn vain kourallisen herkkuja ja rapsutuksia korvan takaa. Hoitaminen ja varustaminen sujuvat hyvin, vaikka toisinaan ori pullistelee satulaa laittaessa, ja erityisesti pesutilanteista ori tuntuu nauttivan kovasti. Haikun kanssa on helppo toimia, ja sen kanssa on mukava pysähtyä nauttimaan niin pitkistä maastoretkistä, uintireissuista kuin maasta käsin työskentelystä.

Haiku on pomminvarma kisatykki. Se ylittää metrin esteet leikiten, eivätkä myöskään erikoisesteet heikennä orin tasaista suorittamista. Haiku kuuntelee ratsastajaa, menee sinne, minne ohjataan, ja jos kieltäytyminen tapahtuu, on ratsastajan todennäköisesti syytä katsoa peiliin. Haiku on melko herkkä suustaan, minkä huomaa erityisesti vauhdin hidastumisena, jos ohjia pitää vähääkään puristuksissa. Orin hyppytyyli on melko kevyt, mutta turhaa ilmavaraa ei esteiden ja kavioiden välille jää, minkä takia ratsastajalla on suuri rooli muistaa pitää ohjat kevyinä ja antaa orille paljon liikkumatilaa.

Kouluratsastuksessa kevyen käden merkitys korostuu, ja liian voimakkaat ohjasavut saavat orin jännittymään. Parhaimmillaan Haiku on herkkä ratsu, joka liikkuu ilmavasti peräänannossa eteenpäin, mutta vastapainoisesti osaamattoman ratsastajan alla orista saa myös kankean hevosen, joka painaa ohjalle ja lopulta lopettaa ratsastajan apujen kuuntelun. Haikun vahvuuksia ovat taivutukset sekä erilaiset tehtävät laukassa, mutta toisinaan ongelmia tuottavat peruutukset eri tilanteissa. Muutamalla sanalla kuvailtuna Haiku on motivoitunut, mutta äärimmäisen herkkä ratsu, joka sopii kokeneelle ratsastajalle moneen lajiin.

Arjesta poikkeavat tilanteet sujuvat orin kanssa vaivatta. Uudet paikat ja vieraat hajut saattavat saada orin keskittymisen herpaantumaan, mutta kisakentille päästyä tilanne on yleensä jo helpottanut. Pitkien kisamatkojen ja autossa seisomisen jäljiltä ori saattaa olla normaalia jännittyneempi, minkä vuoksi alkulämmittelyt on hyvä aloittaa jo hyvissä ajoin. Myös kotona tapahtuvat muutokset, kuten tarhausjärjestysten tai laumatovereiden vaihtumiset sekä eläinlääkärin tai kengittäjän käynnit sujuvat sutjakkaasti, ja ori tottuu nopeasti uusiin asioihin.

Kaiken kaikkiaan Haikun kanssa on helppo työskennellä, ja vaikka se vaatisi ratsuna paljon, opettaa se myös ratsastajalle joka kerta uutta. Haikusta on helppo pitää, ja sen kanssa on upeaa saada viettää aikaa päivästä toiseen!

Suku

i. Lapinloimu
sh, rnkm, 156cm
evm
ii. Värren Loimu
evm
iii. Tuntematon
evm
iie. Tuntematon
evm
ie. Lapinlaulu
evm
iei. Tuntematon
evm
iee. Tuntematon
evm
e. Ooditar
sh, rnkm, 159cm
evm
ei. Runosielu
evm
eii. Tuntematon
evm
eie. Tuntematon
evm
ee. Odette
evm
eei. Tuntematon
evm
eee. Tuntematon
evm

i. Sukuselvitys tulossa.

ii. Sukuselvitys tulossa.

iii. Sukuselvitys tulossa.

iie. Sukuselvitys tulossa.

ie. Sukuselvitys tulossa.

iei. Sukuselvitys tulossa.

iee. Sukuselvitys tulossa.

e. Sukuselvitys tulossa.

ei. Sukuselvitys tulossa.

eii. Sukuselvitys tulossa.

eie. Sukuselvitys tulossa.

ee. Sukuselvitys tulossa.

eei. Sukuselvitys tulossa.

eee. Sukuselvitys tulossa.

Kisakalenteri

Kilpailee lajeissa: kenttäratsastus, esteratsastus, kouluratsastus.

Päiväkirja ja valmennukset

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Nimi, tallityttö (Siguri)

Mauris cursus enim lacinia tortor egestas lacinia. Phasellus consequat eros id neque rutrum, vel imperdiet nisl eleifend. Ut sit amet sapien purus. Praesent in orci quis eros ornare sollicitudin. Nam purus lacus, cursus non sodales eget, tristique ut urna. Etiam vitae eros convallis, tempor augue eu, porttitor nunc. Aliquam nunc orci, tincidunt eu magna id, ultrices luctus leo. Donec et orci id ex dignissim viverra eget id nulla. Pellentesque fringilla porttitor blandit.

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Nimi, tallityttö (Siguri)

Mauris cursus enim lacinia tortor egestas lacinia. Phasellus consequat eros id neque rutrum, vel imperdiet nisl eleifend. Ut sit amet sapien purus. Praesent in orci quis eros ornare sollicitudin. Nam purus lacus, cursus non sodales eget, tristique ut urna. Etiam vitae eros convallis, tempor augue eu, porttitor nunc. Aliquam nunc orci, tincidunt eu magna id, ultrices luctus leo. Donec et orci id ex dignissim viverra eget id nulla. Pellentesque fringilla porttitor blandit.

19.06.2019 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Soikku, tallin omistaja (Siguri)

Olin pyytänyt Tuomakselta jo pitkään, että saisin laajentaa Saarnion hevosmäärää. "Ihan vain parilla" oli jo tuttu lause ruokapöydässä. Tuomas ei kuitenkaan ollut innoissaan ajatuksesta, se tarkoittaisi hieman lisätilan rakentamista myös talliin, ja rakentaminen syksyn pimeinä iltoina ei ollut Tuomaksen lempipuuhaa. Syksy kuitenkin muuttui talveksi ja talvi kevääksi, jolloin vihdoin kuulin kauan odottamani sanat: "no jos sitten yksi. Mutta vain yksi!"

Sitä yhtä ei ollut helppo valita. Hevosia oli monenlaisia, ja olisin voinut ottaa vaikka kaikki näppäristä connemaroista aina suuriin puoliverisiin. Olin yhteydessä ulkomaalaisiin kasvattajiin, ja mietin hetken jo tosissani aivan nuoren hevosen ottamista, mutta lopulta päädyin kuitenkin aikuiseen hevoseen. Ja lopulta, kaikkien upeiden taitureiden keskeltä päädyin - mihinkäs muuhunkaan, kuin suomenhevoseen.

Haikussa ei ensinäkemältä ollut mitään ihmeellistä. Rautias karvapeite, rauhallinen ja ystävällinen luonne, joku saattoi jopa sanoa sitä hieman tylsäksi. Kun pääsin orin selkään kokeilemaan ratsastusta sekä sileällä että maastoesteillä, rakastuin ikihyviksi! Orin askeleet olivat pehmeä, se oli kuuliainen mutta ei kuitenkaan tyhmänrohkea. Maastoesteillä oria sai todella neuvoa ja ohjata, eikä se toiminut automaatin tavoin. Siinä oli haastetta, juuri sopivasti minulle!