Korpihovi

Tievan Viltro

VH16-018-0696

Suomenhevonen, ori, Rautias, 158 cm
s. 20.02.2014, 10 v (satunnainen)
Yleispainotus: heA, 110 cm, CIC1

Omistaja: Korpihovi, Siguri (VRL-11290)
Kasvattaja: Tievan talli, Jouko T. (evm)

Luonne

Viltron tarina alkaa eräänä helmikuisena yönä Suomen kylmimmässä kolkassa, Utsjoella. Pakkasmittari lähenteli kolmeakymmentä miinusastetta, mutta ulkona pauhaavat tuisku ja viima eivät tuntuneet ensikertalaista emää haittaavan. Maailmaan syntyi komea, varmajalkainen ori, joka löydettiin heti aamun koitteessa terveenä karsinastaan.

Ensimmäiset vuodet vierivät nopeasti, ja Viltro kasvoi vahvaksi ja suurikokoiseksi hevoseksi. Sen kanssa aloitettiin ratsastuskoulutus jo nuorena, ja ori oppi helpoimmat koulukiemurat nopeasti. Esteratsastus tuntui kuitenkin olevan orin kompastuskivi niin korkeuden kuin tekniikan suhteen. Sehän ei tullut tavoitteelliselle omistajalle kuuloonkaan, joten nuori nainen pakkasi tavaransa ja lähti Viltron kanssa kohti Ruotsia valmentautumaan erittäin pätevän ratsastajan avulla.

Ruotsissa ratsukko kehittyi vauhdilla, ja Viltro sai todella paljon voimaa esteille. Hyppyjen huumassa omistaja jätti koulukiemurat täysin omaan arvoonsa ja alkoi keskittyä sekä perinteisille esteradoille että maastoesteille. Valmentajan avulla orin hyppykapasiteetti kasvoi yli metriin, ja ratsukko kävi voittamassa monet kisat Pohjois-Ruotsissa. Omistaja ei voinut olla ylpeämpi oristaan!

Elettiin toukokuuta, kisakauden alkua, kun Viltro omistajineen starttasi kenttäkisojen maastoesteosuuden. He ylittivät esteet leikiten ja vieläpä hyvällä ajalla, kunnes jyrkkä alastulo sai orin kompastumaan, ja pian ratsastaja makasi tajuttomana maassa. Viltro selvisi säikähdyksellä, mutta omistaja heräsi myöhemmin sairaalasta toinen jalka siinä kunnossa, että ratsastus sai jäädä. Lopullisesti.

Viltro sekä nuori nainen jäivät asumaan Ruotsiin vajaaksi vuodeksi, mutta omistaja huomasi nopeasti, että Viltro kaipasi elämäänsä enemmän aktiviteettia. Sitä käytiin ratsastamassa aktiivisesti, mutta se ei tuntunut riittävän orille, jonka elämä oli tähän asti ollut yhtä suorittamista. Viltrosta tuli todella levoton, ja käsiteltäessä se muuttui päällekäyväksi. Haikein mielin omistaja laittoi orin myyntiin, jotta se saisi parhaan mahdollisen jatkon elämälleen.

Niin minäkin sitten lopulta törmäsin myynti-ilmoitukseen, jossa kerrottiin hieman haastavasta ja aikaa vievästä orista. Mietin monta pitkää ja unetonta yötä, olisinko valmis ottamaan orin projektikseni. Lopulta kuitenkin uskaltauduin olemaan omistajaan yhteydessä, ja sovimme, että Viltro tulisi meillä muutamaksi kuukaudeksi koeajalle. Niin kävi, ja ori saapui vierailta mailta takaisin Suomeen, jossa sitä odotti uusi ympäristö, uudet ihmiset ja uusi seikkailu.

– – – –

En ole koskaan tavannut hevosta, joka olisi positiivisessa mielessä niin määrätietoinen ratsu kuin Viltro. Erityisesti esteillä se tuntuu antavan kaikki ratsastajan virheet anteeksi ja lähtee hyppyyn palo silmissään, vaikka ratsastaja vetäisi jarrut pohjaan juuri ennen estettä. Ehkä juuri tästä syystä Viltro ei ole aloittelijan hevonen: sen kanssa täytyy todella ennakoida ja olla itse täysin valmis jokaiseen ylitykseen jo hyvissä ajoin, eikä ratsastajalla ole yhtään varaa jahkailla omaa rohkeuttaan. Viltro rakastaa maastoesteitä, ja se ylittää erikoisemmatkin esteet leikiten. Ei se suotta ole saanut kisojen jälkeen järjestäjiltä palautetta mieleenpainuvasta ja rohkeasta suorituksesta.

Kouluosuuksissa Viltron suurin kompastuskivi on rauhoittuminen, erityisesti, kun siirrytään askellajista toiseen. Varsinkin ratsastajan jännittäessä ori saattaa hieman kadota kuulolta ja laukata päättömästi uraa pitkin eteenpäin, mutta palaa kyllä nopeasti takaisin, kunhan ratsastaja vain muistaa rentoutua ja hengittää. Viltro on melko kovasuinen ja sen kanssa saa käyttää melko rohkeasti apuja, kunhan ei jää aivan liiaksi vetämään. Parhaimmillaan Viltro kulkee rauhallisen ratsastajan kuuliaisena ja esittää tuomareille täyden kympin laukkaa, nopeaa reagointia sekä kaunista suurieleistä liikkumista peräänannossa. Ajoitus ja apujen selkeys on kaiken A ja O, niillä päästään jo pitkälle.

Ratsuna vaativa, jopa hieman jääräpäinen, mutta tallikäytös Viltrolla on aivan toista luokkaa. Se seuraa ihmistä mihin tahansa, antaa hoitaa itsensä maltillisena – mitä nyt suitsia laittaessa saattaa kertaalleen nostaa päätään – ja on aina valmiina työskentelemään. Myös vapaapäivinä Viltro kaipaa tekemistä, sillä pitkästyessään se muuttuu todella helposti levottomaksi. Ei siis varmastikaan ole ihme, että orin karsinaan viedään säännöllisesti oksia ja herkkupiiloja tuhottavaksi, ja karsinassa Viltrolla on oma jumppapallo, jonka kanssa se viettää mielellään aikaa.

Kun Viltro saapui meille, sen kanssa työskentelyyn varattiin paljon aikaa ennen kisaradoille siirtymistä. Se aika käytettiin hyvin, ja nyt meillä on tallissamme korvaamaton Kisahevonen isolla K:lla. Viltro voi ensinäkemältä herättää hieman jännitystä sen suuren lihaksikkaan rakenteen ja vauhdikkaan liikkumisen vuoksi, mutta mitä enemmän aikaa orin kanssa viettää, sitä varmempaa on, että yhtä hienoa kisahevosta en ole tallillamme nähnyt, enkä usko, että Viltron jälkeen tullaan koskaan näkemäänkään.

Kuvat © VRL-01811

Suku

Viltron suvun molemmilta puolilta löytyy todella menestyneitä hevosia, joiden kanssa on vietetty aktiivista elämää. Orin isän puolelta löytyy sekä taitoa kenttäratsastukseen että suurikokoista ja urheilullista rakennetta. Lähisuvussa on kantakirjattuja hevosia sekä myös paljon kisakenttiä nähneitä ratsuja. Isän puoli periyttää nopeaa kyky oppia uutta, mikä on näkynyt myös Viltron koulutuksessa. Emän puoli taas koostuu sekin kaunisrakenteisista, rodunomaisista hevosista, jotka ovat menestyneet näyttelyissä hyvin. Emän puolelta sukua periytyy niin lempeää ja helppoa kuin oikukastasta ja haastavaakin luonnetta. Hevosia kuitenkin yhdistää nöyrä asenne ratsastajan alla ja motivaatio työskennellä sekä sileällä että esteilläkin.

i. Tievan Vihtori sh, rt, 164 cm evm ii. Hamletti evm iii. Harvari evm
iie. Joveini evm
ie. Tievan Vanessa evm iei. Lounan Lorentso evm
iee. Tievan Valla evm
e. Mirenna sh, rn, 152 cm evm ei. Timjami evm eii. Tuuren Timotei evm
eie. Jasminka evm
ee. Mirkitta evm eei. Reinhart evm
eee. Tervan Markitta evm
Syntynyt Varsa Emä Saavutukset
23.10.2019 t. Korpihovin Hallatar Haltineva

i. Tievan Vihtori on komea suomenhevosori, joka on asunut koko elämänsä Utsjoella. Vihtori kasvoi muita ikäisiään varsoja nopeammin, joten sen kanssa aloitettiin ratsastuskoulutus jo nuorena. Ori oli nopea oppimaan uusia asioita, joten sen kanssa lähdettiin kiertämään ratsastuskisoja heti kun se oli iän puolesta mahdollista. Kouluratsastuksessa Vihtori pärjäsi helppo A -luokassa, ja esteitä ori ylitti kevyesti aina 110 senttimetriin saakka. Vihtorin kanssa alettiin myöhemmin harrastaa myös maastoesteitä, ja paketti kenttäratsastukseen oli valmis. Ori menestyi nuoruusvuosinaan todella hyvin kenttäratsastuskisoissa, ja se oli melko haluttu jalostusori. Kahdentoista vuoden iässä Vihtori oli elämänsä kunnossa, joten sen kanssa päätettiin kiertää hieman näyttelyitä todella hyvällä menestyksellä. Ori kantakirjattiin toisella palkinnolla, ja varsinkin sen lihaksikas ulkomuoto keräsi kehuja. Vihtori jäi kisaeläkkeelle jo seitsemäntoista vuoden iässä, ja nykyään se viettää rattoisia eläkepäiviä kotitallillaan harrasteratsuna. Vihtori sai elämänsä aikana yhteensä yksitoista jälkeläistä, joista suurin osa jatkaa isänsä jalanjälkiä kenttäratsastuksessa.

ii. Hamletti oli elämässään menestynyt ori, jonka elämä päättyi jo nuorena. Hamletti eli ensimmäiset vuotensa Lapissa, jossa sen ura alkoi vaellusratsuna. Orin kapasiteetti kisaratsuna kuitenkin huomattiin nopeasti, joten se myytiin Keski-Suomeen, jossa siitä koulutettiin esteratsu. Hamletti kiersi ympäri Suomea kisoissa, joista se palasi lähes aina sijoittuneena. Kuuden vuoden iässä ori kantakirjattiin kolmannella palkinnolla, ja se sai näyttelyiden myötä muutamia arvonimiä. Orin kanssa käytiin myös monissa muissa arvosteluissa, ja varsinkin sen hellyttävää luonnetta ihasteltiin; erään tuomarin sanoin ori oli oikea iso kiltti jätti. Ori oli vasta kaksitoistavuotias, kun sillä havaittiin suuri kasvain mahassa, ja se jouduttiin lopettamaan. Hamletti ehti saada elämänsä aikana kolme jälkeläistä, jotka orin tavoin ovat tehneet menestyksekästä uraa.

ie. Tievan Vanessa syntyi eräänä keväisenä yönä Tievan tallille. Synnytys ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan, ja Vanessan ensimmäiset tunnit olivat täynnä jännitystä elämästä ja kuolemasta. Niin kuitenkin kävi, että Vanessa selvisi, ja siitä kasvoi suurikokoinen ja varmajalkainen hevonen. Ratsastuskoulutus lähti käyntiin hieman väärällä jalalla, ja takapakkia jouduttiin ottamaan moneen kertaan. Siitä huolimatta Vanessasta kehittyi todella hieno yleisratsu, jonka taidot riittivät niin vaativa B -luokkaan kuin myös metrin esteille. Nuoremmalla iällä tamma yritettiin astuttaa moneen kertaan, mutta se ei tullut tiineeksi millään. Niinpä tamman kanssa keskityttiin täysillä kilpailemiseen, kunnes viisitoistavuotiaana päätettiin koittaa vielä viimeisen kerran, jos rautias voisi saada varsan. Niin kävi, että tamma tuli tiineeksi ja muutamia kuukausia myöhemmin maailmaan syntyi Vihtori-niminen ori. Vanessa kuitenkin sai synnytyksessä pahoja komplikaatioita, ja se menehtyi vain muutaman tunnin päästä varsan syntymästä. Vihtori on ainoa hevonen maailmassa, joka kantaa Vanessan nimeä suvussaan.

e. Mirenna on kaunis ruunikko tamma, joka muutti Tievan tallille jo nuorena kisaamaan ja jalostuskäyttöön. Tamma on perinyt isältään komean ulkomuodon, minkä vuoksi sen varsat olivat melko haluttuja. Luonteensa puolesta Mirenna on kuitenkin jäänyt kauaksi vanhemmistaan: tamma on melko äkkipikainen, ja sen kanssa täytyy olla todella varmaotteinen. Oma karsina on tamman koti, johon se ei mielellään päästä vieraita sisään, ja muutenkin uudet tuttavuudet saavat tutustua tamman oikkuihin. Mirenna on kuitenkin erittäin taitava jaloistaan, ja osaavan ratsastajan alla se suorittaa näyttävästi vaativa B -tason kouluratsastusohjelmia. Tamma osaa joitakin liikkeitä myös korkeammilta tasoilta, ja se on erittäin motivoitunut oppimaan aina uutta. Vaikka Mirennalta löytyy ikää jo 19 vuotta, käydään sen kanssa satunnaisesti esittelemässä taitoja kisakentillä, joilta se poistuu usein ruusukkeen kera. Mirennalla on viisi varsaa, joista yksi on menehtynyt jo nuorena onnettomuuden seurauksena, mutta muut jatkavat yhä elämää näytössä ja käytössä.

ei. Timjami oli erittäin näyttävä ori, joka syntyi kahdelle kisaratsulle pääkaupunkiseudulla. Timjami ei koskaan oppinut hallitsemaan isänsä tavoin estekenttiä eivätkä sen jalat taipuneet emänsä tavoin vaikeisiin koulukiemuroihin, mutta sen sijaan ori kiersi haalimassa itselleen arvonimiä näyttelyistä, ja seitsemän vuoden iässä ori kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle. Timjami eli koko elämänsä samalla omistajalla, ja sen kanssa kokeiltiin kaikkea aina vikellyksestä suunnistusratsastukseen, ja ehtipä Timjami käydä myös muutamassa leikkimielisessä hevosagilitykisassakin. Upean ulkomuotonsa lisäksi orilla oli suuri sydän, ja sen kanssa pystyi jokainen toimimaan ongelmitta. Timjamin kanssa käytiin myös ilahduttamassa sairaita lapsia lastensairaalassa, ja ori nähtiin usein talutusratsuna paikallisissa tapahtumissa. Timjami oli tunnettu asuinalueellaan, ja monipuolisuutensa sekä rakenteensa vuoksi haluttu jalostusori. Jälkeläisiä orille ehti kertyä yhteensä kaksitoista, joista jokainen kulkee isänsä jalanjälkiä pitkin jollain tapaa. Timjami lopetettiin 24-vuotiaana pitkään jatkuneen ähkykierteen takia, mitä lukuun ottamatta ori eli hyvän ja terveen elävän.

Kilpailukalenteri

Kouluratsastus (KRJ)

03.09.2019 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
05.09.2019 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
08.09.2019 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
12.09.2019 - kutsu - KRJ / heA - 5/30
23.09.2019 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
28.09.2019 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
12.11.2019 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
13.11.2019 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
16.11.2019 - kutsu - KRJ / heA - 1/30
22.11.2019 - kutsu - KRJ / heA - 2/30
26.11.2019 - kutsu - KRJ / heA - 3/30
29.11.2019 - kutsu - KRJ / heA - 3/30

Esteratsastus (ERJ)

27.03.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/28
28.03.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/28
28.03.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/28
30.03.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/28
30.03.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/28
02.04.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/28
04.04.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/28
15.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
17.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
19.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 6/40
22.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/35
24.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/40
25.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/40
26.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/35
27.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/50
28.06.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
03.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 6/40
04.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
04.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
04.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
04.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
05.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
05.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
07.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
07.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30
08.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/30
08.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30
09.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
09.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
09.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
09.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/40
12.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
16.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/30
21.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/40
23.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/32
27.07.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/40
07.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
09.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
09.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30
11.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/40
12.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/30
13.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 3/30
16.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/30
17.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/40
19.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/40
22.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/40
23.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/40
26.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 4/40
26.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 6/40
29.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 2/40
29.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 1/40
30.08.2016 - kutsu - ERJ / 110 cm - 5/40

Kenttäratsastus (KERJ)

18.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/40
19.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/40
20.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
22.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
24.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/40
25.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
25.03.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
08.04.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
09.04.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
16.04.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
17.04.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
22.04.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
01.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/40
01.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
02.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
06.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
07.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
15.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
16.05.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/30
14.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/28
17.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/28
17.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 6/23
17.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
19.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
21.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/27
25.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/27
28.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/40
29.06.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/27
01.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/40
02.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 6/40
03.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/39
04.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/40
04.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
06.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
06.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/21
06.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/30
07.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/21
07.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/30
08.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/21
08.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 6/40
14.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/39
14.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1- 5/30
15.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/39
16.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/30
26.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/30
26.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 2/40
28.07.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 6/40
02.08.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 6/40
09.08.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 5/40
16.08.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 1/40
17.08.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 3/40
19.08.2016 - kutsu - KERJ / CIC1 - 4/40

Päiväkirja ja valmennukset

06.07.2016 – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Siitä tuntui olevan ikuisuus, kun olin käynyt viimeksi Viltron luona. Tänään kuitenkin päätin lähteä ajamaan Lappeenrannasta kohti Keski-Suomea, jotta pääsisin pitkästä aikaa näkemään rakkaan orini – tai entisen sellaisen. Viltron näkeminen tuntui joka kerta aivan yhtä vaikealta, mutta samalla helpotti kovasti nähdä, kuinka hienoon kotiin ori oli päässyt.

Parkkeerasin autoni Heljävirran pihaan ja lähdin kävelemään hitaasti kohti tallipihaa. Minua vastaan käveli omistajan tytär, Vilma, joka kertoi Viltron viettävän päiväänsä laitumella. Vilma lähti mukaani näyttämään tietä, ja sain kuulla häneltä, että orin kanssa oli jatkettu kilpailemista kenttäratsastuksen parissa. Se oli menestynyt todella hyvin lähes kaikissa kisoissa, joissa se oli käynyt. Ei ihmekään, olihan Viltro maailman hienoin hevonen.

Pääsimme lopulta laitumen viereen, jossa Viltro laidunsi yksinään. Huomatessaan meidät se lähti kävelemään kohti rauhallisesti. Voi että, kuinka hieno ori siitä olikaan tullut! Rautiaan lihakset olivat palautuneet hiljaisemman vuoden jälkeen, ja se vaikutti niin kovin rauhalliselta – sillä ei selvästikään ollut enää tekemisen puutetta, ja se vaikutti kaikin puolin onnelliselta.

Vilma ojensi minulle riimunarun ja kysyi, haluaisinko viettää orin kanssa hetken aikaa kahdestaan. Vastasin hymyillen myöntävästi ja astelin laitumelle, jossa Viltro käveli suoraan luokseni. Vilma lähti jatkamaan tallitöitään Narrin kanssa, minä taas laitoin Viltron kiinni riimunaruun ja lähdin taluttamaan sitä kohti tallia.

Talliin päästessämme vein orin karsinaansa ja lähdin hakemaan tämän harjasankoa. Olin käynyt Heljävirrassa vain pari kertaa aikaisemmin, mutta muistin hyvin, missä he säilyttivät Viltron tavaroita. Niinpä palasin orin luokse pian harjasanko kädessäni ja aloin hoitaa tätä. Selkään minulla ei ollut asiaa onnettomuuden jäljiltä vielä vuosiin, mutta pieni hetki Viltron kanssa sai minut miettimään tulevaisuutta positiivisemmassa valossa. Se Viltrolla oli tapana – antaa aihetta haaveiluun ja pitää mieli iloisena.

Harjasin oria moneen kertaan päästä kavioihin, sillä tiesin hyvin, että emme näkisi taas hetkeen. Viltro vaikutti myös ymmärtävän tilanteen – tai niin ainakin halusin kuvitella – sillä kun lopetin harjaamisen, se painoi suuren ruskean päänsä syliini. Kiedoin käteni orin ympärille.
”Minulla on ollut ikävä sinua.”


Viimeiset kuulumiset – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Siitä on nyt lähes kolme kuukautta, kun Viltro lähti Suomeen uuteen kotiinsa. Minun täytyi lopettaa työni tallilla, sillä en pystynyt enää katsomaan Viltron tyhjää karsinaa. Niinpä minä pakkasin tavarani ja muutin takaisin Suomeen. Sain vanhan työpaikkani takaisin Lappeenrannasta, ja siellä minä olen tälläkin hetkellä.

Viltron uudesta kodista on tullut paljon kuulumisia. Ori sopeutui kuulemma nopeasti joukkoon, ja sen kanssa on valmentauduttu todella kovasti kisakautta varten. Kävin yhtenä viikonloppuna katsomassa oria, enkä voinut olla tyytyväisempi sen kotiin. Viltro näytti todella rauhalliselta, eikä se enää ollut liikunnanpuutteessa. Tallin toista oria se ei hyväksynyt laidunkaverikseen, mutta tallissa ne tulevat hyvin toimeen.

Tämä oli viimeinen tekstini tähän päiväkirjaan. Kiitän Viltroa ihanista vuosista ja toivon sille kaikkea hyvää elämässään!


Vaikea päätös – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Siitä alkaa kohta olla vuosi, kun lopetimme kisailemisen Viltron kanssa. Olen vihdoin saanut voimaa kävelemiseen, vaikka hieman hassulta se vielä näyttääkin. Viltro taas on saanut kovasti liikuntaa, mutta valitettavasti se ei riitä.

Minulla oli tänään raskas päätös edessäni. Katsoin oria laitumella, jossa se juoksi levottomana ympäriinsä. Talliin viedessä se alkoi kiskoa päätään, mitä se ei ole aiemmin tehnyt. Karsinassa se pyöri levottomana ympäri, mutta eläinlääkärikään ei löytänyt siitä vikaa. Ainoa vika oli siinä, että se ei saanut tarpeeksi liikuntaa.

Olin yrittänyt kovasti etsiä kisaajaa Viltrolle, mutta kenelläkään ei ole aikaa ratsastaa sillä päivittäin montaa tuntia. Ei ainakaan täällä Ruotsissa. Ainoa ratkaisu – niin paljon kuin se sattuikin – oli etsiä Viltrolle uusi koti.

Kun näin Viltron ensimmäisen kerran, tein meille suunnitelmat loppuelämäksemme. Tämä ei kuitenkaan kuulunut niihin suunnitelmiin. Siihen kuului kilpailemista, lisää kilpailemista, pari varsaa ja onnellinen elämä yhdessä. Nyt täytyi kuitenkin ajatella hevosen parasta, se ei kovin pitkään pysyisi terveenä, jos se joutuisi seisomaan paikoillaan. Noin energinen ja hieno ori, se ansaitsisi ehdottomasti aktiivisen kodin, mieluiten loppuelämän sellaisen.

Laitoin orista ilmoituksen kansainvälisille sivuille ja sain siitä kyselyitä saman tien. Kodin valitseminen oli todella vaikeaa, mutta lopulta päädyin Keski-Suomessa olevaan Heljävirtaan. Talli oli sopivan pieni, joten Viltrolle riittäisi varmasti huomio. Lisäksi he kisasivat hevosillaan ahkerasti, joten päätimme omistajan kanssa yhdessä, että Viltro pääsisi muutaman kuukauden koeajalle tallille ja katsoisimme sitten sen jälkeen, miten asiat etenisivät.


Onnettomuus ja kisakauden loppu – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Se kisakausi loppui lyhyeen. Terveisiä sairaalasta.

Jos totta puhutaan, en edes muista, mitä tapahtui. Muistan, että aloitimme maastoesteosuuden ihan normaalisti, mutta sen jälkeen muisti pimenee. Kuulemma olimme suorittamassa puhdasta rataa hyvällä ajalla, mutta jyrkkä alastulo lopetti sitten kisat meidän osaltamme. Kokonaan.

Olen maannut tässä sängyssä nyt jo viikkoja, joten olen ehtinyt pyöritellä asiaa mielessäni. Tällä jalalla en enää ratsastaisi, niin sanoivat lääkärit. On kuitenkin onni, että olen hengissä, ja kävellä pystyisin tulevaisuudessa, mutta se vaatisi todella paljon rankkaa kuntoutusta. Ensimmäiset päivät olivat yhtä itkua, tähänkö elämäni päättyi? En enää pääsisi ikinä ratsastamaan Viltron kanssa kisoissa. Rauhallinen maastoilu oli mahdollista myöhemmin, mutta toistaiseksi hevosen selkään minulla ei ollut mitään asiaa.

Onneksi minulla on talli täynnä ystäviä, jotka voisivat liikuttaa Viltroa. Se varmasti tottuisi nopeasti ajatukseen harrasteratsuna olemisesta, tuskin se edes koko kisoja kaipaa.

Olo on vielä haikea, mutta kyllä tämä tästä. Elämä voittaa.


Kisakausi starttaa – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Tämän vuoden kisakausi starttaa pian! Odotan jo innolla, sillä pääsemme Viltron kanssa näyttämään taitomme CIC1-luokassa. Ori oli joulun ajan pienellä talvilevolla, mutta nyt sillä riittää energiaa enemmän kuin tarpeeksi kisoja varten. Viime viikot me olemmekin valmentajan avustuksella hyppineet paljon, eikä Viltro tunnu väsyvän sitten millään! Se jaksaisi hyppiä monta tuntia päivässä, mutta valitettavasti tämä ratsastaja ei jaksa ihan niin paljoa!

Viltrosta on tullut todella reipas ja energinen hevonen. Se selvästi nauttii liikunnasta, ja mikäli emme ole ratsastamassa, se viilettää menemään laitumella. Sitä on ilo katsella, ja toivon todella, että se periyttää jälkeläisilleenkin energistä luonnetta! Siitä puheen ollen, Viltrosta on alustavasti varattu yksi astutus heti kesäkauden jälkeen! Varsa pääsee todella hyvään kotiin Suomeen, samaan talliin emänsä kanssa!

Kisakalenterimme muuten näyttää melko täydeltä tällä hetkellä. Kahden viikon päästä ovat ensimmäiset kisat täällä Pohjois-Ruotsissa, sen jälkeen kahdet Suomessa ja jälleen Ruotsissa. Kisojen välissä on hyvää aikaa levätä, mutta ei me nyt sentään liian rennosti oteta! Viime kertojen treenien perusteella voisin kuitenkin jo uskaltaa toivoa paljon menestystä kisoissa!


Ennätyksiä ja kenttäratsastusta – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Niin siinä sitten kävi, että kenttäratsastus vei meidät mukanaan! Kouluratsastusosuus ei ole edelleenkään vahvuuksiamme, mutta sen sijaan Viltrolla riittää potentiaalia sataankymmeneen senttimetriin. SATAANKYMMENEEN! Ei olisi uskonut, kun Suomesta lähdimme, miten paljon saisimme täällä aikaan.

Olemme pärjänneet todella hyvin kisoissa, ja tällä hetkellä huoneessani on kokonainen seinä varattuna ruusukkeille! Viltro on tällä hetkellä parhaimmassa kisaiässä, ja meillä on vielä monta vuotta aika kehittyä ja kierrellä kisoja yhdessä. Ensi kuussa käymme myös Suomen puolella näyttämässä taitojamme, mutta minusta tuntuu, että olemme löytäneet paikkamme täältä Ruotsista. Vihdoin!


Uudet tuulet – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Terveisiä ruotsista, hälsningar från Sverige!

Kuukaudet täällä ovat olleet ihan uskomattomia! Olemme kehittyneet Viltron kanssa todella lyhyessä ajassa ja saaneet jopa menestystä kisoissa! Valmentajamme on ollut ihan uskomaton, ja minusta tuntuu, että alamme hiljalleen päästä tavoitteeseemme. Yksittäisinä esteinä Viltro hyppää jo lähes metriä, joten alamme kohta olla yhtä hyviä kuin orin isä!

Olemme käyneet myös hieman maastoesteillä, ja Viltrosta huomaa, että se todella nauttii metsäteistä ja erilaisista esteistä. Se saa ihan uutta energiaa ulkoilmassa, ja siitä tulikin idea: miksipä emme kokeilisi kenttäratsastusta? Viltrolla on todella hyvä pohjakoulutus kouluratsastukseen, eli sen suhteen ei tarvitse kuin hieman kerrata, miten ne kiemurat oikein menikään. Täytyy ottaa selvää, missä kenttäratsastuskisoja järjestetään ja ehkä uskaltaa ilmoittautua!


Muutto Ruotsiin – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Jälleen hieman tilannepäivitystä. Kiersimme koko kesän estekisoja, mutta sijoja tuli niin vähän että ihan hävettää. Valmentajan mukaan tyylimme oli todella hyvä, mutta Viltro ei selvästikään ollut vielä valmis esteille. Sen kuuleminen – ja ymmärtäminen – tuntui todella pahalta, mutta ei meitä Viltron kanssa saa niin helposti lannistettua!

Me varasimme tallipaikan Ruotsista. Ihan uskomatonta, mutta sen me teimme. Löysin netistä todella hyvän ja suositun suurtallin, jossa valmennuksen taso oli ihan omaa luokkaansa! Muutto olisi kuukauden päästä, joten meillä olisi vielä hyvin aikaa valmistautua tulevaan. Jännittää kovasti, mutta uskon päätyneeni hyvään ratkaisuun. Meillä ei ole tällä hetkellä Viltron kanssa paikkaa Suomessa, mutta uskon vahvasti, että Ruotsista voisimme sen löytää.

Tarkoitus olisi keskittää kaikki energia esteratsastukseen ja hioa Viltosta viimeistä piirtoa myöten loistava hevonen esteille. Tiedän, että sillä riittäisi kapasiteetti, jos vain saisimme sen esiin!


Uusi kaupunki – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Niin paljon on taas ehtinyt tapahtua! Kolme kuukautta sitten muutimme Viltron kanssa Lappeenrantaan, ja täällä on avautunut kokonaan uusi elämä. Työskentelen tällä hetkellä suurehkolla siittolalla, jossa saan pitää Viltroa ilmaiseksi, ja kisamatkatkin ovat huomattavasti lyhentyneet.

Olemme päässeet Viltron kanssa ihan hyvin alkuun myös esteratsastuksessa, ja täytyy myöntää, että se on kyllä paljon mukavampaa, mitä ensin ajattelin. Orilla ei ole kovin hyvä hyppytyyli eikä se hyppää korkealle, mutta minusta tuntuu, että suurella määrällä lisätreeniä saisimme Viltron yhtä hienoksi esteratsuksi kuin isänsä.

Siitä puheenollen, starttasimme toissaviikolla helppo A -luokassa, ja se startti jäi toistaiseksi viimeiseksemme. En minä nyt kokonaan aio kouluratsastusta lopettaa, mutta nyt aion tämän kevään käyttää kokonaan esteradoille! Tallillamme on eräs todella mukava valmentaja, joka on luvannut auttaa minua puoli-ilmaiseksi esteiden kanssa, ja sehän sopii minulle paremmin kuin hyvin!


Viltron ensimmäiset kisat – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Ensimmäiset kisat startattu, ja pääsimme sijalle neljä! Ihan mahtavaa, Viltro kulki todella upeasti nuoreksi hevoseksi, ja olen ihan varma, että se pärjäisi myös korkeammissa luokissa – taitoahan sillä on, mutta minä itse hieman jännitän vaikeampaa luokkaa. Joka tapauksessa Viltro kulki niin hienosti pohkeen ja ohjan välissä, ja se oli todella eteenpäinpyrkivä! Kahden viikon päästä olisi seuraavat kisat, ja toivon todella, että ne sujuisivat yhtä hyvin. Ei sitä osannut neljä vuotta sitten ajatella, että tästä tulisi todella näin upea ratsu!

Olemme muuten miettineet Viltron kanssa muuttamista vähän etelämpään. Se tarkoittaisi myös töiden loppumista Tievan tallilta, mutta en vaan oikein näe meillä tulevaisuutta Utsjoella. Kisamatkat ovat pitkiä, ja uskon todella, että töitä löytyisi myös eteläisemmästä Suomesta. Pitää katsoa, ikävä jättää Jouko ja Merja tänne kahdestaan, mutta jos totta puhutaan, niin he alkavat olla siinä iässä, ettei heistä ole pitämään tallia enää pitkään. Ehkäpä joku nuorempi ihminen ostaa tilan hevosineen, niin saavat nekin vielä kierrellä ahkerasti kisakentillä!


Viltro 4 v – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Tänään on kulunut tasan neljä vuotta siitä, kun Viltro syntyi maailmaan. Ratsastuskoulutus lähti todella hyvin käyntiin ja Viltro on ehdottomasti yksi upeimmista hevosista, joihin olen koskaan törmännyt. Ensi kesä on täynnä kisoja, ja lähdemme ensin kokeilemaan, miltä helppo C -luokka maistuu! Loppukesästä pyrimme sitten jo kokeilemaan helppo B -luokkaa.

Esteratsastus on vähän siinä ja siinä. Irtohypytys sujuu ihan mallikkaasti, mutta en minä ole niin innostunut esteistä. Kouluratsastus on mukavan rauhallista, ja kaiken lisäksi Viltro on siinä niin mielettömän hyvä ja nopeasti oppiva! Sillä mennään – ainakin nyt seuraava kesä.

Olen miettinyt Viltroa jopa jalostuskäyttöön, mutta toistaiseksi ei sopivaa tammaa ole tullut vastaan. Haluaisin sitten joskus Viltrosta varsan myös itselleni, jotta pystyisimme jatkamaan kisailua myös silloin, kun ori itse on jo eläkeiässä. Voi että, meillä on niin paljon suunnitelmia! Onneksi vuosiakin on vielä monta!


Viltron nuoruus – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Viltro oli tänään ihan pöljä. Se tapasi ensimmäisen kerran ikäisiään varsoja, ja sitä menoa olisi voinut katsoa vaikka koko päivän! En ollut aiemmin nähnyt Viltroa yhtä leikkisänä, mutta siellä se viiletti menemään muiden orien kanssa.

Ori on kasvanut puolessa vuodessa ihan hirveää kyytiä. Uskon, että se tulee enemmän isäänsä, semmoiseksi lihaksikkaaksi suureksi oriksi, kuin emäänsä. Toivon todella, että se perii molemmilta vanhemmiltaan hyvän kapasiteetin sekä esteille että kouluratsastukseen. Voi että, en malta odottaa että pääsen kisailemaan Viltron kanssa! (Pitäisi nyt kuitenkin rauhassa vain odottaa, että ori ylipäätään kasvaisi ja sen selkään pääsisi.) Onneksi meillä on talli täynnä hevosia, joiden kanssa voi harjoitella vielä pari vuotta kisailemista ennen Viltroa!


Viltron syntymä – Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut: Viltron entinen omistaja (Siguri)

Tänään se tapahtui! Syntyi ori, jota olin odottanut jo pitkään! Jouko ja Merja, Tievan tallin omistajat, olivat luvanneet, että saisin pitää oria tallilla niin pitkään kuin haluaisin – vaikka koko elämänsä. En sitten tiedä, mitä tekisin. Utsjoelta on todella huonot kulkuyhteydet eteläisempään Suomeen kisoihin, mutta onneksi kotia oli aikaa miettiä vielä parikin vuotta.

Mietimme jo kovasti rautiaalle orille nimeä, mutta emme päässeet vielä yhteisymmärrykseen. Merja ehdotti Vilperiä, Jouko taas Viluria, mutta kummatkin nimet kuulostivat omaan korvaani jotenkin liian tavallisilta. Mielessäni on käynyt myös nimi Viltro, mutta en ole vielä ehtinyt ehdottaa sitä kasvattajille.

Joka tapauksessa olen ehkä maailman onnellisin ihminen! Ajatella, tulin tallille työntekijäksi vasta vuosi sitten, ja pian minulla olisi ihan oma kisahevonen. Täytyy myöntää, että jopa hieman jännittää, mutta uskon vahvasti, että kaikki menee hyvin!

Viltro on virtuaalihevonen

Tämä hevonen ja sen tekstit ovat täysin fiktiivisiä. Sivun tiedot eivät liity millään tapaa kuvissa olevaan hevoseen.