Korpihovi

Nerin Hadvar

VH20-018-0019

Suomenpienhevonen, ori, Rautias, 142 cm
s. 07.03.2017, 5 v (satunnainen)
Yleispainotus: heB, 80 cm, harraste

Omistaja: Korpihovi, Siguri (VRL-11290)
Kasvattaja: Sirja S., evm

KTK-II

Luonne

Hatin ei ollut tarkoitus alkuunkaan jäädä tallillemme. Se tuli meille ensin siksi aikaa, kun orin entinen omistaja sai tallinsa remontin loppuun, mutta remontin venyessä myös Hatti kotiutui uuteen ympäristöönsä ja me rakastuimme pienhevosoriin. Hatin entinen omistaja asui niin lähellä Korpihovia, että hänelle tallin vaihto sopi – olihan Hatti muutenkin jäämässä jo hieman pieneksi kasvavalle nuorelle naiselle – ja niin me saimme talliimme uuden orin.

Hatti on todella utelias seikkailijaluonne, jonka päällimmäinen tavoite tuntuu olevan nähdä koko maailma. Ori on pienestä asti lähtenyt hoitajalta karkuun, jos tämä on jättänyt karsinan oven raolleen palauttaessaan harjasankoa viereiseen huoneeseen. Myöskään laitumen ylimääräiset turvatoimenpiteet eivät ole estäneet Hattia, vaan se on saatettu löytää kävelemästä varsin tyytyväisenä hiekkatiellä tallille saapujia vastaan. Karatessaan ori yleensä pysyttelee lähellä tallia, mutta koska sen päähänpistoista ei ikinä ei voi olla täysin varma, on vilkkaiden teiden ja lähellä olevan sokkeloisen metsän vuoksi ori hyvä sitoa hoitotoimenpiteiden ajaksi kiinni ja jättää se sellaiseen tarhaan, johon on suora näköyhteys tallilta.

Ori tutkii kaikkea ympärillään, ja se on aina rohkeasti tutustumassa kaikkiin ja kaikkeen. Tallissa tämä piirre on osoittautunut hyväksi, sillä oria on helppo lähestyä ja sitä pystyy hoitamaan kuka tahansa. Esimerkiksi kisapaikoilla Hatin rohkeus muuttuu kuitenkin jo tyhmänrohkeudeksi, sillä se olisi mielellään tekemässä tuttavuutta vieraisiin hevosiin, vaikka ne yrittäisivät hampaita näyttämällä ja muilla eleillä saada oria kauemmaksi. Kaikki uusi on jännittävää, mutta yhtä lailla aivan rutiinitoimenpiteet, kuten harjaus, varustus, eläinlääkärin käynnit ja pesuhetket tuntuvat olevan todella mielenkiintoista ajanvietettä, ja toisinaan saa tehdä paljon töitä, ettei ori ole työntämässä turpaansa aivan kaikkialle.

Ratsastaessa Hatti on todella kiltti, ja se kuuntelee ratsastajaa maltillisesti. Erityisesti kouluratsastuksessa Hatilta löytyy hyvin liikettä, ja se taitaa lisätyt askellajit sekä taivutukset mallikkaasti. Toisinaan ori asettaa omat haasteensa, sillä sen keskittyminen herpaantuu helposti, ja erityisesti muut ratsukot sekä kentän ohi kulkevat ihmiset ja autot saattavat keskeyttää orin hyvän liikkumisen. Hatti on kuitenkin helppo saada takaisin avuille, ja se pystyy jatkamaan työskentelyä yhtä rentona ja motivoituneena kuin aiemminkin.

Esteillä Hatin kanssa on ollut aina helppo edetä. Se ottaa uudet erikoisesteet uteliaana vastaan ja hyppää niin vesi- kuin risuesteetkin ongelmitta. Myös esteradoilla pätevät samat säännöt kuin kouluratsastuksessa: ori tulee pitää hereillä ja kuulolla jatkuvasti, etteivät ympärillä olevat asiat keskeytä orin ajatusta ja liikkumista juuri ennen hyppyä, mikä johtaisi helposti kieltäytymiseen tai pudotukseen. Vastapainoksi Hatista löytyy onneksi todella paljon jaksamista, motivaatiota sekä hyvää hyppytekniikkaa niin rata- kuin maastoesteillekin.

Hatin kanssa on mukava viettää aikaa, ja sen kanssa päivät eivät käy koskaan tylsäksi. Se tekee pienistä arkisista asioista mielenkiintoisia ja kohtaa kaiken uteliain mielin. Orin kanssa on helppo olla, ja kaikenlainen aktiviteetti aina kisapäivistä pitkiin maastolenkkeihin ja maasta käsin työskentelyyn tuovat mukavaa sisältöä myös omaan päivään.

Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan

Suku

i. Tuntematon - ii. Tuntematon - iii. Tuntematon -
iie. Tuntematon -
ie. Tuntematon - iei. Tuntematon -
iee. Tuntematon -
e. Tuntematon - ei. Tuntematon - eii. Tuntematon -
eie. Tuntematon -
ee. Tuntematon - eei. Tuntematon -
eee. Tuntematon -

Hadvar on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Hatti on virtuaalihevonen

Tämä hevonen ja sen tekstit ovat täysin fiktiivisiä. Sivun tiedot eivät liity millään tapaa kuvissa olevaan hevoseen.