Jokitanhuan hevostila

Esittely

Viihtyisää ja rauhallista talliarkea

Jokitanhuan synty

En ollut koskaan pitänyt hevosista, se oli enemmän siskoni juttu. Minua kiinnostivat työ, perhe-elämä ja matkustaminen, eikä siihen samaan elämään mahtunut yksikään eläin.

Olin vasta 21-vuotias, juuri muuttanut uudelle paikkakunnalle opiskelemaan, kun sain elämäni surullisimman puhelinsoiton. Vasta mopokortin saanut siskoni oli joutunut pahaan auto-onnettomuuteen ja vain puoli tuntia myöhemmin menehtynyt sairaalassa. Elämäni tuntui pysähtyvän sillä hetkellä, enkä voinut tehdä muuta kuin jättää poikaystäväni huolehtimaan yhteisestä asunnostamme ja lähteä yksin asuvan äitini seuraksi kotiin.

Se oli kaikin puolin raskas syksy, ja jouduin pitämään välivuoden koulusta. Hoidin äitini kanssa kotitilaa ja pidin huolta siskoni hevosesta, johon olin aikaisemmin hädin tuskin koskenut. Tiesin kuitenkin, kuinka tärkeä tinker-tamma Piita siskolleni oli, joten tein kaikkeni, jotta tammalla olisi hyvä olla. Aloitin siskoni valmentajan avulla ratsastuksen ja muutaman kuukauden päästä kävin jopa sijoittumassa helppo C -luokan kouluratsastuskisoissa. Aloin vihdoin nähdä, miksi siskoni piti hevosista. Piita tuntui olevan paljon enemmän kuin vain hevonen: se tuntui ystävältä, jolle pystyi kertomaan murheistaan ja joka auttoi hetkeksi pakenemaan elämää.

Kului vuosi, mutta minusta tuntui, etten ollut vielä valmis palaamaan koulun penkille. Pitkä välimatka erotti myös minut ja poikaystäväni, joten eräänä viikonloppuna kävin hakemassa loput tavarani pois pääkaupunkiseudulla sijaitsevasta asunnostamme ja palasin takaisin Kuusamoon omalle kotitilallemme. En ollut pienenä välittänyt pätkääkään pihallamme aamuisin kiekuvasta kukosta saati haisevista lampaista, mutta nyt ne tuntuivat isolta osalta elämääni, joista en voisi luopua mistään hinnasta.

Vuodet kuluivat, ja sen huomasi ennen kaikkea Piitasta, jonka jalat eivät kestäneet enää rasitusta. Tamma meni nopeasti huonoon kuntoon, joten näimme äitini kanssa parhaaksi päästää se taivaslaitumille. Elämäni tuntui tyhjältä: paras ystäväni oli viety minulta pois ja sitä myötä myös viimeiset rippeet siskostani. Lisäksi kotitilamme alkoi hiljalleen ränsistyä, ja vaikka äidilläni oli säästössä suuret määrät rahaa, ei hän ollut varma, haluaisiko enää jatkaa tilanpitäjänä. Niinpä me päätimme yhteisvoimin myydä suurimman osan eläimistä ja jättää pihaan vain muutaman kanan. Kotieläinten tilalle ostimme koiranpennun, australianpaimenkoirauroksen Jatsin, jonka kanssa aloin harrastaa lähiseudulla näyttelyitä sekä tokoa.

Vaikka Jatsi oli minulle lähes tärkeintä maailmassa, ei se täyttänyt Piitan jättämää aukkoa sydämessäni. Katsoin monta kertaa netistä myytäviä hevosia, mutta järki sanoi aina toista: minun täytyisi kuitenkin lähteä pian opiskelemaan, eikä sen ohella olisi aikaa hevoselle. Äitini oli kuitenkin aivan toista mieltä, mutta hänen haaveensa eivät jääneet vain yhteen hevoseen - hän halusi koko tallin. Ensin nauroin ajatukselle, mutta mitä enemmän äitini kanssa keskustelin, sitä varmempi olin, että hän oli miettinyt asiaa jo vuosia. Hän ei halunnut itse omistaa hevosta eikä ratsastaa, mutta hän kaipasi sitä onnellisuuden näkemistä, mitä Piita siskolleni antoi.

Suunnittelimme äitini kanssa yhdessä talleja pohjapiirroksineen ja leikittelimme erilaisilla ajatuksilla aina ratsastuskoulusta ponisiittolaan. Kun vuoden 2019 lopulla Kuusamon lähettyville tuli myyntiin suuri tila, laitoimme kaikki äitini säästöt siihen ja aloimme uusia paikalla ollutta tallia. Syksy ja talvi kuluivat ohi nopeasti, ja pian koitti maaliskuu. Jokitanhuan talli oli valmis, ja enää se kaipasi vain asukkaita tuomaan mukanaan onnellista hevosenomistajan arkea.