Nimi: Roibrant Isfrun, "Fuuga"
Rotu, sukupuoli: SWB, tamma
Väri, säkäkorkeus: Rautias, 169 cm
Syntynyt: SWE, 15.06.2017, 11 v
Rekisterinumero: VH19-043-0017
Omistaja: Wayward, Siguri (VRL-11290)
Kasvattaja: Stud Roibrant, VRL-07415
Painotus: Kouluratsastus
Koulutustaso: ko: int I, re: 120 cm
Suku: 1-polvinen
Saavutukset: -

Virtuaalihevonen | Kuvat © Luvat on

Roibrant Isfrun

Isfrun syntyi ruotsalaiselle Muumi-tammalle. Tamman isä on alankomaissa asuva upea rautias Bollinger, ja näiden kahden kouluhevosen jälkeläisestä syntyi luonnollisesti varmajalkainen ja suurikokoinen rautias tammavarsa. Isfrun on nimetty emänsä mukaan muumiteemalla. Lisää tamman historiasta osaamme kertoa perehdyttyämme siihen paremmin.

Fuuga on yhdistelmä räväkkää luonnetta sekä taitoa ja yhteistyöhalua. Toisinaan on ollut vaikea ymmärtää, kuinka kahdesta niin hyväkäytöksisestä ja lempeästä vanhemmasta on kehkeytynyt näin vaativa tamma. Onneksi tamman hyvät puolet kuitenkin tuovat tasapainoa haastavuuteen.

Tamman tallikäytös ei ole aina helpoimmasta päästä, ja toisinaan jo pelkkä harjaaminen saattaa saada tamman luimimaan korviaan. Fuugalla on huono tapa painaa ihminen seinää vasten, minkä takia helpointa on sitoa tamma kummaltakin puolelta kiinni tilavalle käytävälle tai hoitopaikalle. Fuuga yrittää parhaansa mukaan uhitella hoitajille, joten helpoiten sen kanssa tulee toimeen, jos pystyy myös itse laittamaan kovan kovaa vastaan ja näyttämään, kenen ehdoilla mennään. Tamman saa kyllä ruotuun, jos sille ei anna yhtään periksi, ja mikäli tammalle kerran on näyttänyt kaapin paikan, muistaa tämä sen jatkossakin. Talutukseen pätee sama ideologia; mikäli tammalle antaa yhtään siimaa, ottaa se varmasti kaiken hyödyn irti ja jatkaa epämukavaa käytöstään. Fuuga ei säpsähdä kovia otteita ja ääniä, eli tamman kanssa saa kokeilla kaikki mahdolliset keinot, jotta yhteistyö onnistuu.

Selästä käsin Fuugan kanssa yhteisen sävelen löytäminen onkin sitten jo helpompaa. Selkään nouseminen saattaa hieman harmittaa tammaa, ja viimeistään tässä vaiheessa on hyvä kiristää – todennäköisesti karsinassa pullistelusta johtuen – löysäksi jäänyt satulavyö. Kunhan alkulämmittelyistä päästään eteenpäin, kehkeytyy Fuugasta todella taitava ja keskittymiskykyinen tamma. Se kuuntelee ratsastajaa tarkasti ja on avuille todella herkkä, minkä vuoksi ratsastajalta vaaditaan hyvää tasapainoa sekä taitoa. Vastapainoksi tamma suorittaa korkean tason liikkeet huolellisesti ja sulavasti pitkillä askelilla ja kaula kaarella. Fuugalta löytyy tarpeeksi omaa moottoria, ja se jaksaa pysyä motivoituneena pitkien toistojen ajan. Se on todellinen unelmaratsu osaavalle ratsastajalle, minkä puolesta myös kisatulokset puhuvat. Taivutukset ja laukkatehtävät ovat ehdottomasti tamman bravuurit kisakentillä, ja suurin yksittäinen haaste on peruutus, jonka tamma saattaa suorittaa todella tahmeasti ja epävarmasti. Kaikin puolin Fuuga on oikein osaava ja kaunis kokonaisuus, joka jää kyllä liikkeidensä puolesta tuomareiden mieleen.

Kisamatkat ja muut arjesta poikkeavat tilanteet ovat toisinaan raskaita. Uudet paikat saavat tamman hieman epävarmaksi, jolloin sen tallikäytös korostuu ennestään. Kisamatkoilla olisikin tärkeää päästä paikalle jo hyvissä ajoin etukäteen, jotta tamma voi olla ensimmäisen joukossa vastaanottamassa muut ratsukot ja jotta se ehtii tutustua paikan ääniin, hajuihin ja liikenteeseen. Lastaustilanteet eivät ole tamman mieleen, mutta se kulkee kuitenkin hevosautoon taluttajan perässä, kunhan sille ei jätä muita vaihtoehtoja.

Fuugan kanssa ei aina ole helppoa, ja ymmärrettävistä syistä se ei ole monen tallityöntekijän lempihevosia. Fuugassa on kuitenkin todella paljon potentiaalia kisahevosena, ja sen käytös on helppo ottaa haasteena itselleen. Fuugan ajatusmaailman voisi tiivistää Pikku Prinssin ketun sanoihin: ”Kesytä minut, jos kerran haluat ystävän”.

Suku

i. Bollinger
FWB, prt, 168 cm
KTK-II
ii. Mr Boss
evm
iii. Napoleon
evm
iie. Quali' Aranda
evm
ie. Pocahontas
evm
iei. Alphonso
evm
iee. Piccadilly
evm
e. Moomintroll
SWB, rn, 169 cm
-
ei. Moominpappa
evm
eii. The Hemulen
evm
eie. Little My
evm
ee. Moominmamma
evm
eei. Hattifatteners
evm
eee. Whomber
evm

Jälkeläiset


Fuuga on jalostuskäytössä

Kilpailukalenteri

Kouluratsastus (0 kpl)

Päiväkirja ja valmennukset

22.05.2015 Kouluvalmennus – kirjoittanut: Tiina, valmentaja (Siguri)

Tulossa!