Kaikki sivun tekstit © Siguri, VRL-11290
Sigurin tekstinäytöt

Valmennukset

Estevalmennus 1

Olin kasannut maneesiin esteitä valmiiksi, kun valmennettava ratsukko saapui ovista sisään. Olisimme mieluusti harjoitelleet tänään ulkona kauniin kelin vuoksi, mutta kenttä lähes tulvi eilisen sateen jäljiltä. Ei maneesissa oleminen kuitenkaan haitannut, sillä uskoin suljetun ympäristön pitävän Kuun rauhallisempana kuin mitä se ulkona olisi.

Ratsukko oli käynyt lämmittelemässä maastossa, joten pääsimme suoraan aloittamaan päivän treenit. Kerroin tiivistetysti ratsukolle, mitä päivän ohjelma sisältäisi. Luvassa olisi melko kevyitä harjoituksia, joiden tarkoitus olisi pitää hevonen virkeänä mutta rauhallisena, sekä hyppypaikan löytämisen harjoitteleminen olisi päivän pääaihe.

Aloitimme kevyesti puomeilla, joita oli aseteltu kolmikaarisen kiemurauran suorille. Tarkoitus oli tehdä suhteellisen äkkinäisiä käännöksiä, jotta hevosen olisi koko ajan kuunneltava ratsastajaa. Kiemurauran suorittaminen alkoi hyvin ja Kuu sekä ratsastaja osasivat hyvin yhdessä asettaa askeleet puomien väleihin. Ensimmäisessä käännöksessä Kuu kuitenkin meinasi lähteä kulkemaan omia reittejään, mutta ratsastaja sai pidettyä orin hyvin hallussa. Seuraavat kaksi puomijoukkoa suoritettiin todella mallikkaasti, ja Kuu alkoi kuunnella ratsastajaa paremmin. Kiemurauraa toistettiin muutaman kerran, kunnes lopulta todettiin orin suoriutuvan puomeista esimerkillisesti. Oli aika vaihtaa esteisiin.

Lähdimme nuoren orin kanssa liikkeelle todella helposta radasta. Esteiden korkeus oli vain viitisenkymmentä senttimetriä, ja niitä oli asetettu kaksi kummallekin pitkälle sivulle. Tarkoitus oli kuitenkin siirtyä raviin lyhyillä sivuilla, jotta ori ei kuumenisi niin kovasti.

Ratsukko teki muutaman keskiympyrän ja lähti sitten suorittamaan rataa. Ensimmäiset kaksi estettä kuitenkin putosivat, joten keskeytin radan. Oli otettava käyttöön ylimääräiset puomit jokaisen esteen eteen hahmottamaan oikeaa hyppypaikkaa - niin ratsastajalle kuin hevosellekin. Uusi yritys meni paljon paremmin, mutta vauhtia riitti. Kuu hyppäsi esteet todella suurella ilmavaralla, mutta lyhyiden sivujen raviosuudet muistuttivat lähinnä jotain ravin ja laukan välimuotoa. Pyysin ratsastajaa tekemään toisella lyhyellä sivulla ravissa vielä voltin, mikä rauhoitti ja tasapainotti oria huomattavasti.

Kun ratsukko lopulta löysi yhteisen sävelen esteiden kanssa, päätin nostaa esteitä noin metriin. Sama rata oli kyseessä jälleen, mutta nyt lyhyet sivutkin mentiin laukkaa, mikäli hevonen ei kuumenisi liikaa. Ratsukko lähti hyvillä mielin liikkeelle, ja esteet ylittyivät kevyesti. Ori alkoi todella rentoutua ratsastajan alla, mutta pysyi silti vireänä esteitä varten. Orilla riitti selvästi kapasiteettia korkeampiinkin esteisiin, mutta nyt emme lähtisi enää nostamaan korkeutta.

Ratsukko laukkasi maneesia ympäri muutamia kertoja, kunnes pyysin lopulta siirtymään käyntiin ja asettumaan uran sisäpuolelle. Annoin ratsastajalle luvan antaa pitkät ohjat hetkeksi, kun kasasin päivän viimeistä harjoitusestettä. Keskelle maneesia tuli kolmen esteen sarjaeste, jonka pystyesteet olivat korkeudelta vain alle metrin. Pyysin ratsastajaa kokoamaan jälleen hevosensa ja valmistautumaan esteelle.

Ensimmäisen esteen edessä oli jälleen harjoituspuomi antamassa vähän osviittaa hyppypaikalle. Esteiden välissä hevonen ehtisi ottaa hyvin kaksi laukka-askelta, mikäli hyppypaikat luonnistuisivat jälkimmäisten esteiden kohdalla. Pyysin ratsastajaa tulemaan laukassa toiselta pitkältä sivulta, asettamaan hevonen lyhyellä sivulla kohti halkaisijaa ja suorittamaan esteen.

Ensimmäinen hyppy ei sujunut aivan suunnitelmien mukaan. Ori tuli esteelle kovaa vauhtia, mutta kielsi jo ennen maassa olevaa apupuomia. Yritimme uudestaan, ja nyt ratsastaja keskittyi paremmin viemään hevosta eteenpäin. Ori hyppäsi nätisti ensimmäisen ja toisen esteen, mutta kolmannen kohdalla pudotti puomin. Seuraavalla kerralla kaikki sujui paremmin, ja ori suoritti esteen todella hienosti. Jatkoimme harjoitusta muutaman kerran, kunnes annoin ratsastajalle luvan hiljentää vauhtia, ravata maneesin ympäri muutaman kerran ja antaa lopulta pitkät ohjat. Kuu oli yleisesti suoriutunut valmennuksesta todella hyvin, mutta oli selvästi helposti kuumuva hevonen, jonka kanssa tulisi tehdä paljon rauhoittavia harjoituksia jatkoa ajatellen.

(514 sanaa)


Estevalmennus 2

Olin kentällä valmiina odottamassa, kun Yrmy-poni ratsastajineen tuli luokseni. Olin koonnut muutaman esteen kentälle valmiiksi päivän valmennusta varten. Tänään olisi tarkoitus harjoitella aivan perusjuttuja.

Pyysin ratsukkoa lämmittelemään ravissa pienillä volteilla. Yrmy näytti rentoutuvan todella nopeasti ratsastajan alla, ja sen askeleet muuttuivat todella kevyiksi. Kerroin ratsastajan ravatessa hänelle ensimmäisen harjoituksen - tai tässä tapauksessa oikeastaan lämmittelyn: maapuomeja oli aseteltu radalle, jossa ensin mentiin puoli rataa leikkaa, siitä pääty-ympyrälle, josta pitkän sivun läpi ja viimeisenä rata pituussuuntaan leikkaa. Puomeja oli satunnaisesti yhden-viiden puomin ryppäissä ympäri ratsastusradan teitä.

Ratsukko lähti melko temmokkaalla ravilla kohti puoli rataa leikkaa. Sekä hevonen että ratsastaja osasivat asettaa askeleet hyvin puomeille, ja matka kohti pääty-ympyrää jatkui. Pääty-ympyrä meni myös ongelmitta, kuten seuraava pitkä sivu myös. Pituushalkaisijalle mentäessä kääntyminen ja asettaminen oli melko hidasta, joten ensimmäisille puomeille tultiin hieman sivusta. Loppurata kuitenkin meni hyvin.

Yrmystä huomasi, että sen kanssa harrastettiin myös kouluratsastusta. Käännökset ja radat sujuivat todella sulavasti. Pyysin ratsukkoa suorittaman radan vielä kertaalleen hieman reippaampaan tahtiin.

Radan jälkeen ratsastaja sai antaa pitkät ohjat. Rakensin sillä aikaa metrin korkuiset esteet, ori kun vaikutti olevan jo lämmin ja valmiina esteille. Tein melko simppelin radan: kaksi estettä pitkällä sivulla, kaksi lävistäjällä, yksi lyhyellä sivulla ja kaksi toisella pitkällä sivulla. Toivoin ratsukolta hieman vauhtia rataan, mutta silti tarkkuutta esteiden, varsinkin ponnistuspaikan, kanssa.

Ratsukko lähti hiljalleen laukkaamaan kohti ensimmäistä estettä, jonka jälkeen ori näytti suorastaan innostuvan. Ratsastajan ilmeestä näki, että se ei ollut aivan täysin mukana hevosen liikkeissä, mutta pysyi hyvin selässä ja osasi ohjata hevosen seuraaville esteille. Ilmavaraa hevosen ja esteen väliin tuntui jäävän ihan reippaasti, mutta en kuitenkaan uskaltanut nostaa esteitä korkeammalle. Ratsukko suoritti esteradan todella nopeasti ja puhtaasti, minkä jälkeen he jäivät laukkaamaan hiljalleen uran sisäpuolelle, jotta hevonen hieman rauhoittuisi.

Annoin ratsastajalle muutamia neuvoja, miten hän voisi keskittyä paremmin esteillä ja pyysin ratsukon suorittamaan radan uudestaan. Vauhti oli jälleen huima, mutta tällä kertaa ratsastaja tuntui tietävän mitä teki.

Rataa hypittiin muutaman kerran, kunnes aikamme alkoi hiljalleen loppua. Rakensin vielä neljän pystyn sarjaesteen keskelle kenttää ja pyysin ratsastajaa lähestymään estettä rauhallisesti ja sarjan jälkeen hiljentämään raviin lähes saman tien. Ratsastaja nosti laukan, mutta Yrmy innostui saman tien. Se lähestyi estettä, ja ratsastaja ei pysynyt ollenkaan mukana orin hyppiessä esteiden yli. Kokeilimme uudestaan ja pyysin ratsastajaa jälleen olemaan itsekin rauhallisempi, niin ori ei kuumuisi niin kovasti. Ratsastaja lähti tällä kertaa paljon rauhallisemmin liikkeelle, mutta esteiden luona ori otti jälleen homman haltuunsa ja hyppi esteiden yli reilulla ilmavaralla. Esteiden jälkeen siirryttiin kuitenkin raviin ja hevonen tuntui olevan vain rauhallisempi.

Pyysin ratsukkoa hyppäämään sarjan vielä kaksi kertaa, jonka jälkeen sai ottaa pitkät ohjat. Selitin hetken aikaa ratsastajalle, miten on tärkeää harjoiteltaessa tehdä orin kanssa pieniä temppuja kuten voltteja, jotta ori muistaa kulkea ratsastajan alla eikä suunnata suin päin kohti estettä. Ratsastaja antoi Yrmylle pitkät ohjat ja he lähtivät kävelemään kohti tallia.

(457 sanaa)


Kouluvalmennus 1

Olin maneesissa valmiina odottamassa, kun Oliver ratsastajineen tuli ovista sisään. Ratsukko oli käynyt ennen valmennusta maastossa kävelemässä, joten ori sekä ratsastaja olivat valmiina aloittamaan puolituntisen kanssani. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin valmentamaan Grand Prix -tasoista hevosta, mutta oletin pärjääväni vähintään kohtalaisesti.

Aloitimme aivan perusasioista, jotta näkisin, miten ratsukko toimii yhdessä. Pyysin ratsastajaa näyttämään, miten ori suoriutuu laukanvaihdoista. Ratsastaja kokosi hevosen ja lähti halkaisijaa pitkin tekemään laukanvaihtoja joka askeleella. Hevonen oli selvästi lämmennyt hyvin maastossa, sillä se kulki todella rentona ratsastajan alla. Se toimi hyvin pienin avuin ja laukanvaihdot näyttivät hienolta.

Seuraavaksi laitoin ratsastajan tekemään pienen itse kehittelemäni tehtäväradan: ensin sulkutaivutuksia siksakkina maneesin poikki, sitten koottua laukkaa pitkää sivua pitkin taivutusten aloitusreunaan, siellä täysi piruetti ja toinen pitkä sivu kuljetaan passagessa. Ratsukko lähti hyvillä mielin suorittamaan rataa.

Sulkutaivutukset sujuivat todella hyvin, vaikka tempo oli aluksi molemmilla - sekä hevosella että ratsastajalla - hieman hukassa. Ratsukko kuitenkin tsemppasi taivutusten loppuun saakka, ja ne alkoivat näyttää hyviltä loppua kohden. Koottu laukka sujui hienosti sekin aina pitkän sivun päätyyn saakka. Piruetissa hevonen ei aluksi meinannut asettua hyvin, mutta sekin saatiin suoritettua. Viimeinen passage-osio sujui todella mallikkaasti. Pyysin ratsukkoa tekemään saman radan vielä peilikuvana ja kiinnittämään huomiota enemmän puolipidätteisiin ja muihin kokoaviin apuihin. Tällä kertaa liikkeet sujuivat paljon paremmin, ja hevonen näytti todella upealta.

Ratsukko näytti olevan kaikin puolin tasapainoinen yhdistelmä, joten menimme suoraan asiaan. Pyysin ratsastajaa kävelemään muutaman kerran maneesia ympäri ja näyttämään sitten kansainvälisen Grand Prix -kouluratsastusohjelman. Ratsastaja teki työtä käskettyä, ja muutaman kävelykierroksen jälkeen se aloitti ohjelmansa.

Ensin tuli tervehdys, ja hevonen näytti lähtevän eteenpäin jo ilman käskyjä. Ratsastaja oli kuitenkin menossa mukana, ja niin he aloittivat ohjelman. Se sisälsi koottua ravia, taivutuksia, passagea, piaffea, koottua laukkaa sekä piruetteja. Mielestäni ratsukko muisti radan todella hyvin ja he olivat selvästi harjoitelleet sen useampaan otteeseen. Minulla ei ollut juuri sanottavaa, pystyin vain kehumaan ratsastajaa sekä hevosta hienosta suorituksesta radalla.

Pyysin ratsastajaa antamaan hevoselle pitkät ohjat ja kerroin vielä puolipidätteiden tärkeydestä. Ratsastaja kuitenkin nyökkäili ja vaikutti siltä, että oli kuullut asiat jo monta kertaa aiemmin ja tiesi tasan tarkkaan mitä teki. Toivotin ratsukolle vielä onnea tuleviin kisoihin ja jätin heidät tekemään loppuverrytyksiä maneesiin.

(349 sanaa)


Kouluvalmennus 2

Saavuin myöhään illalla kentälle ja huomasin Donin sekä tämän ratsastajan ravaamassa uralla. Tervehdin ratsastajaa ja katsoin hetken aikaa heidän työskentelyään. Doni näytti suorastaan melko laiskalta, mutta se kuitenkin kuunteli ratsastajan apuja hyvin. Kerroin, että lähtisimme tänään liikkeelle siirtymisistä, jotta Doni saataisiin kunnolla kuulolle ja reippaaksi. Sen jälkeen tekisimme melko kauan suunnittelemaani tehtävää, jotta orin molemmat lavat saataisiin auki kunnolla. Lopputunnista tekisimme myös hieman pohkeenväistöä.

Pyysin ratsastajaa tekemään itsenäisesti siirtymisiä niin, että hänellä oli koko kenttä käytössä. Hänen tuli tehdä ravi-, laukka- ja käyntisiirtymisiä, peruutuksia sekä pysähdyksiä, ja käyttää hyödykseen niin lävistäjiä, halkaisijoita kuin volttejakin. Ratsastaja herätteli hieman oria, ja he lähtivät kulkemaan ympäri kenttää. Ori oli todella hyvin kuulolla, mutta olisin kaivannut vieläkin enemmän aktiivisuutta sen askeliin.

Kun ratsukko oli suorittanut itsenäisiä tehtäviä, pyysin heitä siirtymään käyntiin. Kokosin samalla neljästä kartiosta suurehkon neliön kentän keskelle ja pyysin ratsastajaa kuulolle. Tarkoitus oli kävellä neliön muotoista rataa ja tehdä kulmat äärettömän huolellisesti. Tehtävä avaisi orin lavat kunnolla ja auttaisi myöhempääkin varten. Ratsastaja lähti saman tien tekemään neliötä käynnissä.

Ratsukko teki todella huolelliset, joskin melko hitaat kulmat. Hevonen kääntyi todella hyvin, ja varsinkin ratsastajan avut olivat todella selkeät ja ymmärrettävät. Kun neliötä oli tehty käynnissä molempiin suuntiin, pyysin ratsukkoa siirtymään raviin ja jatkamaan samaa tehtävää hieman reippaammin. Kulmissa ei tuntunut olevan ongelmia, ja ori näytti rentoutuvan koko vartalostaan kulmien aikana.

Kun neliötä oli ravattu molempiin suuntiin, oli aika siirtyä päivän viimeiseen tehtävään. Siirsin neliön kartiot loivan kiemurauran keskelle, ja pyysin ratsastajaa jatkamaan ratsastusta uraa pitkin. Hänen tuli kuitenkin pitkän sivun alusta lähteä väistämään uran sisäpuolelle niin, että kartio kierrettäisiin, ja palata takaisin uralle väistäen. Ratsastaja lähti käynnissä tekemään pohkeenväistöä, mutta hevonen reagoi liian myöhään eikä ratsukko ehtinyt kartion toiselle puolen. He palasivat takaisin uralle ja lähtivät seuraavalta pitkältä sivulta hieman reippaammin liikkeelle. Tällä kertaa väistö sujui hienosti, ja ratsukko osasi asettaa askeleensa juuri kartiolle ja takaisin.

Ratsukko teki tehtävää sekä vasempaan että oikeaan kierrokseen, minkä jälkeen pyysin ratsastajaa siirtymään käyntiin. Ratsastaja antoi Donille pitkät ohjat, ja he jäivät kävelemään uran sisäpuolelle. Kehuin ratsastajaa mukavasta valmennuksesta ja jäin hetkeksi aikaa juttelemaan hänen kanssaan. Lopulta, kun loppukäynnit oli suoritettu, lähdimme kävelemään yhdessä kohti tallia.

(349 sanaa)


Kouluvalmennus 3

Olin maneesissa valmiina odottamassa päivän ratsukkoa. Sadetta oli jatkunut jo monta päivää, joten koin parhaaksi ideaksi pitää valmennuksen sisätiloissa. Hunaja saapui pian ratsastajansa kanssa ovista sisään, ja tervehdin heitä. Ratsukko alkoi saman tien suorittaa alkukäyntejä, ja kerroin heille samalla, mitä olin päivän varalle suunnitellut. Ensin lähtisimme tekemään helppoja ravilämmittelyjä, jonka jälkeen harjoittelisimme hieman lisättyä käyntiä sekä ravia. Lopputunnista kävisimme läpi vielä hieman vastalaukkaa.

Kun ratsukko oli kävellyt tarpeeksi, otti ratsastaja ohjat tuntumalle ja nosti ravin. Ratsastaja vaikutti jo alusta asti todella määrätietoiselta tamman selässä, joten uskoin päivän valmennuksen sujuvan kaikin puolin hyvin. Pyysin ratsastajaa kulkemaan uralla ja tekemään hetken aikaa voltteja kumpaankin suuntaan. Ratsukko lähti tekemään voltteja, ja Hunaja oli oikein hyvin kuulolla.

Kun voltteja oli suoritettu molempiin suuntiin, pyysin ratsastajaa tekemään seuraavanlaisen radan: ensin tulisi tehdä lyhyellä sivulla pääty-ympyrä, jatkaa pitkälle sivulle, jolla tehtäisiin loiva kiemuraura, ja heti lyhyen sivun alusta lähdettäisiin nelikaariselle kiemurauralle. Näin suunta vaihtuisi, ja sama rata tulisi suorittaa toiseenkin suuntaan.

Ratsukko lähti suorittamaan pyytämääni rataa ravissa. He tekivät voltin, kiemuraurat, vaihtoivat suuntaa ja kulkivat oikein mallikkaasti myös toiseen suuntaan. Kehuin ratsastajaa siitä, miten se sai pidettyä Hunajan rauhallisena, ja pyysin heitä siirtymään käyntiin. Annoin ratsukon kulkea uraa pitkin muutaman kerran, kunnes pyysin heitä valmistautumaan lisättyjä askellajeja varten. Tarkoitus oli kulkea pitkät sivut lisätyssä käynnissä ja lyhyet keskikäynnissä. Ratsastaja herätteli Hunajan hyvin kuulolle, ja he lähtivät tekemään tehtävää.

Hunajan askeleet olivat todella mukavan näköiset, kun se venytti niitä pitkälle. Ihailin ratsukon käyntiä hetken aikaa, kunnes pyysin heitä tekemään samaa tehtävää ravissa. Ratsastaja nosti todella hyvätempoisen ravin, ja he lähtivät eteenpäin todella liitävillä ja pitkillä askelilla. Kehuin ratsukkoa upeasta liikkeestä ja pyysin heitä muutaman kierroksen jälkeen hiljentämään käyntiin. Kerroin ratsastajalle, että valmennuksen päätteeksi lähtisimme tekemään vastalaukkaa keskiympyrällä. Tehtävä oli ratsastajalle tuttu, joten hän nosti laukan ja lähti kulkemaan ympyrää pitkin.

Ratsukko kulki todella tasapainoisesti keskiympyrällä, ja Hunajan askeleet näyttivät todella upeilta. Se kulki hyvää kolmitahtista laukkaa, ja varsinkin tämän takaosa teki kovasti töitä. Kun ratsukko oli kulkenut keskiympyrällä kumpaankin suuntaan laukkaa, annoin heille luvan hiljentää käyntiin ja siirtyä uralle. Ratsastaja antoi Hunajalle pitkät ohjat, ja he jäivät kävelemään maneesin ympäri. Kehuin ratsukkoa vielä hienosta valmennuksesta ja jäin ratsastajan kanssa juttelemaan tunnin päätteeksi. Kun loppukäynnit oli suoritettu, lähdimme yhdessä takaisin kohti tallia.

(368 sanaa)


Kouluvalmennus 4

Odotin maneesissa päivän ratsukkoa. Mietin mielessäni hieman tehtäviä valmennusta varten, kunnes Laura sekä tämän ratsastaja astuivat ovista sisään. Tervehdin ratsastajaa, autoin hänet selkään ja pyysin aloittamaan alkukäynnit. Kerroin myös, että tänään paneutuisimme vain muutamaan asiaan, mutta ratsastajan tuli silti olla skarppina koko valmennuksen ajan.

Kun alkukäynnit oli suoritettu, pyysin ratsastajaa siirtymään raviin. Käskin ratsukkoa lämmittelemään raviympyröillä, kunnes Laura alkoi näyttää rennolta ratsastajan alla. Pyysin ratsastajan pian kuulolle ja kerroin hänelle päivän ensimmäisen tehtävän. Tarkoitus oli ratsastaa seuraavanlaista rataa ensin käynnissä ja sitten ravissa: jokaiselle sivulle tuli tehdä loiva kiemuraura, mutta ennen kulmaa palata takaisin uralle. Kulmat tuli suorittaa äärettömän huolellisesti, ja ratsastajan tulikin pitää tamma jatkuvasti kuulolla. Ratsastaja siirtyi käyntiin ja alkoi suorittaa pyytämääni rataa.

Ratsukko kulki melko laiskasti eteenpäin, joten pyysin ratsastajaa käyttämään vaikka raippaa, mikäli tamma ei muuten liikkuisi. He suorittivat loivaa kiemurauraa todella hyvin, joskin tamma meinasi lähteä kulkemaan liikaa lapa edellä. Ratsastaja sai hevosen kuitenkin suoristumaan ja rata alkoi näyttää hienolta. Tamma meinasi hieman oikoa kulmissa, mutta muutaman venkoiluyrityksen jälkeen nekin alkoivat sujua oikein hyvin. Ratsukko jatkoi tehtävää ensin käynnissä molempiin suuntiin ja siirtyi sitten raviin.

Ravi alkoi olla jo ihan hyvän näköistä, eivätkä tamman jalat jääneet laahaamaan maata. Se kuunteli ratsastajaa hyvin, eikä yrittänyt aivan mennä sieltä, mistä aita on matalin. He tekivät rataa jonkin ajan ravissa kumpaankin suuntaan, kunnes pyysin heitä siirtymään käyntiin ja jäämään uralle. Kerroin samalla ratsastajalle, että lähtisimme seuraavaksi tekemään huolellista siirtymistehtävää. Tarkoitus oli kulkea pitkät sivut käynnissä, nostaa lyhyen sivun alusta laukka ja tehdä pääty-ympyrä, ja takaisin uralle tullessa siirtyä jälleen käyntiin. Ratsastajan tuli katsoa, että siirtymiset olisivat napakoita ja että laukka toimisi hyvin.

He lähtivät tekemään rataa, ja ratsastaja yritti viedä kaikilla avuilla Lauraa eteenpäin. Lyhyelle sivulle saapuessaan alkoi pieni tappelu, sillä tamma ei meinannut nostaa laukkaa sitten millään. Se jolkutteli hitaassa ravissa pääty-ympyrän, joten pyysin ratsastajaa tekemään ympyrää niin kauan, että laukka löytyisi. Muutaman kierroksen jälkeen ratsastaja otti kunnolla raipan ja avut käyttöön, ja pian tamma lähti laukkaamaan. He tekivät pyytämäni pääty-ympyrän, hidastivat jälleen käyntiin ja lähtivät kulkemaan kohti toista lyhyttä sivua. Siellä pääty-ympyrä sujui paljon paremmin, ja laukka nousi jo heti ensimmäisellä kerralla.

Ratsukko teki pyytämääni rataa melko kauan kumpaankin suuntaan, kunnes oli aika lopetella. Pyysin ratsastajaa kuitenkin ennen sitä nostamaan vielä kertaalleen laukan ja kulkemaan muutaman kierroksen ajan maneesin ympäri reippaassa ja aktiivisessa laukassa. Ratsastaja käytti ääni- ja painoapuja, ja laukka löytyi melko nopeasti. Tamman askeleet kuitenkin olivat aluksi melko matalat, mutta ratsastaja sai kun saikin hevoseen energiaa. He laukkasivat muutaman kerran maneesin ympäri, kunnes annoin heille luvan siirtyä käyntiin ja ottaa pitkät ohjat.

Ratsukko jäi kulkemaan pitkin ohjin uran sisäpuolelle. Kehuin ratsastajaa valmennuksesta, mutta annoin hieman palautetta tamman hitaasta työskentelystä. Kaikin puolin valmennus oli mennyt hyvin, joten kiitin ratsastajaa ja lähdin kävelemään maneesilta pois jättäen ratsukon suorittamaan itsenäisesti loppukäyntejä.

(454 sanaa)


Kouluvalmennus 5

Olin tullut melko aikaisin lauantaiaamuna tallille pitämään valmennusta. Odottelin hetken aikaa kentällä ratsukkoa, joka saapui pian paikalle. Tervehdin ratsastajaa, autoin hänet Oilin selkään ja pyysin aloittamaan alkukäynnit. Kerroin ratsastajalle samalla, että tänään keskittyisimme lähinnä ratsastusteiden suorittamiseen, joten sekä ratsastajan että hevosen tuli pysyä hereillä koko ratsastuksen ajan.

Alkukäyntien jälkeen pyysin ratsukkoa nostamaan ravin ja suorittamaan äärettömän huolellista kolmikaarista kiemurauraa. Ratsasta nosti ravin, ja Oili vaikutti kulkevan ihan hyvin ratsastajan alla. Kiemuraura sujui todella hyvin, ja tamma selvästi totteli ratsastajan apuja. Kiemurauran jälkeen pyysin heitä tekemään hetken aikaa ympyräkahdeksikkoa, mikä sujui myös jopa hieman odotettua paremmin. Kehuin ratsukkoa hienosta ratsastuksesta, kunnes pyysin ratsastajan kuulolle.

Seuraavaksi lähtisimme harjoittelemaan muutamia helppo A -tason kouluratsastusohjelman ratoja. Emme kävisi koko ohjelmaa läpi, vaan katsoisimme joitakin satunnaisia asioita, joissa voisi ehkä olla parannettavaa. Pyysin ratsastajaa siirtymään uralle ja ravaamaan kootussa ravissa hetken aikaa. Ratsastaja teki töitä käskettyä, mutta kokoaminen ei näyttänyt olevan kovin helppoa. Oililla kesti hetki rentoutua, mutta lopulta he kulkivat todella hienossa ravissa. Pyysin heitä lähtemään lyhyen sivun keskeltä halkaisijalle ja kentän keskellä pysähtymään - aivan kuten kisojen alussa. Ratsukko ravasi hetken aikaa ympäri ja lähti sitten halkaisijalle. Pysähdys onnistui hienosti ja napakasti, ja tamma vaikutti kuuntelevan ratsastajaa hienosti. Pyysin heitä toistamaan saman tehtävän vielä uudelleen, ja se onnistui jälleen oikein hyvin.

Seuraavaksi pyysin ratsukkoa jatkamaan ratsastusta kootussa ravissa ja tekemään hetken aikaa tiimalasin muotoista kuviota kentällä. Ratsukon tuli siis kulkea lyhyet sivut uraa pitkin ja lähteä aina pitkän sivun alusta lävistäjälle. Koska koottu ravi näytti oikein hienolta, kehuin hieman ratsukkoa ja pyysin heitä jatkamaan tehtävää laukan muodossa. Lävistäjän keskellä ratsukko sai ottaa muutaman käyntiaskeleen ja vaihtaa laukan myötälaukaksi. He kulkivat lävistäjillä jonkin aikaa todella mukavassa laukassa, kunnes annoin heille luvan siirtyä ihan hetkeksi aikaa käyntiin ja uralle.

Muutaman käyntiaskeleen jälkeen pyysin ratsastajaa peruuttamaan, tekemään takaosankäännöksen ja vaihtamaan suuntaa. Tämä tuli toistaa yhteensä kolme kertaa, jotta tamma saisi harjoiteltua hieman peruutusta ja tehtävän jälkeen saisimme samalla vaihdettua suuntaa uralla. Peruutus alkoi hyvin, mutta tamma tuntui säikähtävän jotain ja lähti saman tien muutamalla laukka-askeleella eteenpäin. Ratsastaja oli kuitenkin varautunut tähän - tammalla oli ilmeisesti tapana nähdä kummituksia - joten hän rauhoitti Oilin nopeasti ja jatkoi sitten peruutusten sekä takaosankäännösten tekemistä.

Viimeisimpänä tehtävänä pyysin ratsukkoa vielä laukkaamaan pitkät sivut keskilaukkaa ja hiljentämään raviin lyhyellä sivulla. Ratsukko lähti tekemään siirtymisiä, ja hetken päästä he vaihtoivat täyskaarrolla suuntaa. He tekivät laukkatehtävää myös toiseen suuntaan, kunnes annoin ratsukolle luvan siirtyä käyntiin. Ratsastaja antoi Oilille pitkät ohjat ja taputti tätä kaulalle. He olivat suoriutuneet todella hienosti radoista, ja varsinkin laukkatehtävät tuntuivat menneen erityisen hienosti.

Ratsukko kulki hetken aikaa uralla, ja minä vaihdoin ratsastajan kanssa muutaman sanan. Lopulta ratsastaja pysäytti hevosen ja hyppäsi alas tämän selästä. Kehuin ratsukkoa vielä menneestä valmennuksesta ja taputin myös tammaa kaulalle. Ratsastaja kiitti minua valmennuksesta, ja lähdimme kävelemään pian yhdessä takaisin kohti tallia.

(457 sanaa)


Kouluvalmennus 6

Olin saapunut jo hyvissä ajoin kentälle valmistautumaan päivän valmennusta varten. Tänään valmentaisin tallin uutta ratsastajaa, Emmaa, joka halusi kokeilla onneaan Everstin kanssa. Tiesin jo etukäteen, että tunnista voisi tulla valtava fiasko - tai sitten jotain sanoinkuvaamattoman hienoa. Huomasin pian tallin lähistöllä kenttää kohti tulevan ihmisen sekä hevosen, joka näytti nousevan pystyyn. Tyttö näytti kuitenkin saavan orin (juuri ja juuri) pidettyä hallinnassa, ja pian he saapuivat kentälle. Tervehdin ratsastajaa ja menin auttamana hänet selkään.

Eversti steppaili paikoillaan ja heitteli päätään ylös ja alas. Se oli niin perinteinen kisahevosori, ettei tosikaan. Pian saimme Emman turvallisesti selkään, ja Everstikin rauhoittui sillä sekunnilla.
”Oletko nyt aivan varma?” kysyin Emmalta, joka näytti hieman jännittävän orin selässä. Tyttö nyökkäsi minulle, joten pyysin häntä aloittamaan alkukäynneillä. Toistaiseksi kaikki oli vielä hyvin, ja Eversti kulki ihan hyvin pitkillä ohjilla ratsastajan alla.

Kun ratsukko oli kulkenut alkukäyntejä hetken aikaa, pyysin Emmaa ottamaan ohjat tuntumalle. Eversti heilutteli hetken aikaa päätään ja yritti nykiä ohjia pois tytön käsistä, mutta lopetti lopulta meuhkaamisen ja kulki ihan kiltisti eteenpäin, mitä nyt puri hieman kuolainta. Pyysin Emmaa nostamaan varovasti ravin ja siirtymään ravivolteille. Eversti lähti todella reippaasti eteenpäin, ja Emma joutui kaikin keinoin pidättelemään oria. Voltit onneksi saivat pidettyä orin kuulolla, eikä se jyrännyt aivan mihin sattuu. Energiaa sillä oli vaikka muille jakaa, mutta kyllä se selvästi ratsastajaa kuunteli.

Kun ratsukko oli tehnyt hetken aikaa ravivoltteja, pyysin heitä siirtymään laukkaan. Käskin Emmaa huolehtimaan kaikin keinoin siitä, että Eversti pysyisi hallinnassa, mutta jollain keinolla oli pakko purkaa tämän energiaa. Niinpä Emma nojasi taaksepäin ja painoi pohkeet orin kylkiin, ja tämä lähti laukkaan heti saadessaan käskyt. Ori laukkasi uraa pitkin, ja Emma sai tämän kovasta vauhdista huolimatta ohjattua keskiympyrälle. Ori rauhoittui hieman, kun sen kanssa tehtiin erilaisia tehtäviä, kuten ympyröitä tai kuljettiin lävistäjällä. Suorilla sen vauhti ei meinannut loppua sitten millään.

Ratsukko ratsasti pitkän aikaa ympäri kenttää, kunnes Eversti näytti siltä, että se tosiaan sai ylimääräisen energian pois. Se alkoi jopa siirtää painoa takaosalleen, ja kuunteli ratsastajan apuja paljon paremmin. Emma siirtyi hiljalleen oma-aloitteisesti raviin, ja he jatkoivat erilaisia ratsastusradan teitä ravissa. Everstin kaulakin kaartui hieman paremmin muotoon, ja ratsastus näytti niin hienolta, että minun oli pakko kehua ratsastajaa orin kesyttämisestä.

Ratsukko teki jonkin aikaa ravitehtäviä, kunnes pyysin heitä siirtymän käyntiin. Pyysin Emmaa tekemään hetken aikaa pohkeenväistöjä niin, että orin tulisi väistää muutama askel uran sisäpuolelle ja sitten takaisin uralle. Näin tulisi jatkaa koko kierroksen ajan. Emma suoristi saman tien hevosen ja lähti väistämään sisäänpäin. Ori meinasi ensin hieman tapella vastaan, mutta pienellä raipannapautuksella alkoi liikkua upeasti sivulle. He tekivät siksakkia koko kierroksen ympäri todella hienosti, kunnes annoin heille luvan siirtyä uralle ja tehdä hetken aikaa vielä siirtymisiä omaan tahtiin. Emma nosti ravin, hiljensi käyntiin, pysähtyi, nosti jälleen ravin ja kulki hetken aikaa myös laukkaa.

Eversti oli selvästi rentoutunut tunnin aikana, ja se kulki todella kuuliaisena ratsastajan alla. Se reagoi hieman hitaasti käskyihin, mutta teki lopulta pyydetyt asiat. Kun ratsukko oli tehnyt jonkin aikaa siirtymisiä, annoin Emmalle luvan antaa orille pitkät ohjat. He jäivät suorittamaan loppukäyntejä, ja minä annoin vielä hieman palautetta tunnista. Emma oli pysynyt koko ajan todella rauhallisena, mikä oli varmasti vaikuttanut orin käyttäytymiseen. Sillä oli tapana testailla uusia ihmisiä, ja toivoin todella, että seuraavalla kerralla kaikki sujuisi hieman paremmin, kun selässä olisi tuttu ratsastaja.

Emma pysäytti pian hevosen ja hyppäsi alas tämän selästä. Lähdimme yhdessä kulkemaan kohti tallia, ja kävelin varmuuden vuoksi orin toisella puolen, jos tämä päättäisi alkaa hyppimään ilmaan. Se kulki kuitenkin yllättävän hienosti eteenpäin, ja saavuimme lähes ennätysajassa tallin pihaan. Kiitin Emmaa vielä valmennuksesta ja jätin hänet hoitamaan oria.

(579 sanaa)


Päiväkirjamerkinnät

Pk-merkintä 1

Oli kevään ensimmäisiä päiviä, kun mittari ylitti yli kahdentoista asteen lukemat. Olin lähtenyt tallille jo hyvissä ajoin, vaikka minulla olikin koko päivä aikaa Quun kanssa. Olin nähnyt tamman vain muutamia kertoja aiemmin, mutta tänään saisin tutustua tammaan paremmin ja viettää tämän kanssa yhdessä laatuaikaa.

Pieni pettymys valtasi minut, kun astuin sisälle tamman karsinaan. Tamma oli hoidettu viimeistä piirtoa myöten, ja se seisoi karsinassa valmiina odottamassa ratsastusretkeä. Olisin tahtonut hoitaa tamman alusta asti itse, kun kerta hevonen oli varattu minua varten koko päiväksi, mutta nielin pettymykseni ja lähdin hakemaan varustehuoneesta tammalle varusteita. En voisi antaa näin pienen asian pilata päivääni. Sitä paitsi olihan minulla iltaan asti aikaa harjata tammaa niin paljon kuin sielu sieti.

Satulan laitto alkoi hyvin, vaikka tamma olikin korkeampi mitä olin muistellut. Quu ehti vilauttaa muutaman kerran hampaitaan, kunnes tajusin laittaa tamman kiinni riimunarulla karsinan seinään. Jätin satulavyön melko löysälle ja aloin laittaa Quulle suitsia. Se menikin jo helpommin, vaikka olin odottanut vähintään pään viskomista. Lopulta tamma oli valmis ja lähdin taluttamaan sitä tallin pihaan.

Ulkona oli muutama aamuvirkku, jotka olivat hoitamassa aamutallia. Pyysin heiltä apua punttaamisessa, ja pienellä ponnistuksella pääsin tamman selkään. Tarkoitus oli lähteä kevyelle kävelyreissulle maastoon ihailemaan maisemia ja kaunista päivää.

Lähdimme rauhalliseen tahtiin eteenpäin kohti kuntopolkua, jossa ei kuulemani mukaan liikkunut juurikaan ulkopuolisia. Muutama satunnainen koiran ulkoiluttaja saattoi silloin tällöin eksyä tallin lähelle, mutta muuten polut olivat rauhallisia ja todella hyviä kuljettavaksi.

Kun pääsimme lopulta metsään, hiljenivät tallin äänet nopeasti. Kevät näkyi jo kaikkialla: linnut visertelivät puissa, hiirenkorvat olivat jo puhjenneet puihin ja aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Oli kerrassaan mahtava keli kulkea kaikessa hiljaisuudessa kevään merkkejä tutkiskellen. Niin - tai ainakin melkein mahtava. Aloin hiljalleen tuntea satulan kallistuvan reilusti vasemmalle puolelle hevosen kulkiessa rauhallisesti eteenpäin. Minulla kesti hetki tajuta, että satulavyö oli jäänyt kiristämättä kokonaan. Oli suorastaan ihme, että se oli kestänyt näinkin pitkälle.

Hyppäsin alas hevosen selästä ja juttelin rauhallisesti hieman hämmentyneelle hevoselle. Suoristin satulaa paremmin ja aloin kiristää satulavyötä, kunnes Quu alkoi steppailla paikoillaan hermostuneesti. Hyssyttelin aikani hermostunutta tammaa, kunnes se päätti kiskoa ohjat kädestäni ja lähteä juoksemaan. Se otti ensin muutaman askeleen eteenpäin mutta kääntyi nopeasti takaisin talliin päin nostaen laukan. Pian hevonen katosi mutkan taakse.

Seisoin paikoillani hiljaa. En pystynyt täysin käsittämään, mitä juuri äsken oli tapahtunut. Olin aivan hämilläni koko tilanteesta, kunnes tajusin lähteä itsekin kohti tallia, jos vaikka tamma olisi palannut kotiinsa. Niin, jos. Tai ehkä se olisi jo kompastunut roikkuviin ohjiin. Tai lähtenyt laukkaamaan aivan väärään suuntaan. Kaatunut suureen kiveen ja lyönyt jalkansa. Voi luoja.

Lähdin juoksujalkaa kohti tallia. Onneksi emme olleet ehtinyt kauaksi, ja pääsin nopeasti tallin pihaan. Ensimmäinen näky oli pihassa seisova hevonen, jota piteli kaksin käsin kiinni pihalla olevat aamutallilaiset. He katsoivat minua, hevosta ja kysyivät, olenko kunnossa. En voinut kuin nauraa tilanteelle ja todeta kaiken olevan hyvin. Kiva että hevonen löysi tiensä kotiin!

Päivä oli yhäkin vasta aluillaan, mutta melkein jo toivoin, että se olisi ohi. Toisaalta, ehkä vastoinkäymiset riittäisivät ja loppupäivästä tulisi mukavampi - niin minulle kuin Quullekin. Toivotaan.
(488 sanaa)


Muut tekstit

tulossa

Ulkoasu © M Layouts