Saarnion tila

tämä on virtuaalihevonen    |    this is a sim-game horse

Mysteria

"Mysti"

VH19-018-0606
suomenpienhevonen, tamma, musta, 147 cm
syntynyt FI 02.09.2018, 5-vuotias (satunnainen)

omistaa Saarnion tila, VRL-11290
kasvattanut Suvi K., Valkeakoski evm

painottunut kenttäratsastukseen
ko: heB, re: 80 cm, ke: Harraste

Kaikki rakastavat Mystiä – ja Mysti rakastaa kaikkia. Tamma on aivan hellyttävä kiehnääjä, joka on aina ensimmäisenä jonossa, kun rapsutuksia jaetaan. Mystin on aina oltava siellä, missä ihmisetkin ovat, eikä se pysty rauhoittumaan jäädessään yksin talliin tai tarhaan. Tamma on todella hellyydenkipeä ja seurallinen, minkä vuoksi se on myös ollut aina helposti motivoitavissa – oli kyse uusien taitojen opettelusta tai ratsastuksen alkeista, toimii tamma todella pitkälle runsailla kehuilla ja taputuksilla. Mystillä on huono tapa kulkea aivan ihmisessä kiinni, mikä saattaa toisinaan aiheuttaa mustia varpaita, mutta vastapainona tamma pysyisi aivan ihmisen lähellä, vaikka riimunarua ei olisi taluttaessa ollenkaan. Tamman tallikäytös on kaikin puolin todella miellyttävää, vaikka jatkuva kiehnäys saattaakin toisinaan käydä hermoille. Mysti on kuitenkin todella kiltti, ja harjaaminen, varustaminen ja pesuhetket sujuvat ongelmitta myös epävarmemmilta hoitajilta. Lisäksi tamma on ehdottomasti eläinlääkärien sekä kengittäjien suosiossa, sillä Mysti antaa suorittaa kaikki epämiellyttävätkin toimenpiteet, kunhan sitä kehuu ja rapsuttaa tarpeeksi.

Ratsastaessa Mysti on todella monipuolinen, ja se taitaa niin koululiikkeet ja esteet sekä radalla että maastossa. Yleisesti ratsuna Mysti on reipas ja motivoitunut, mutta ei liian eteenpäinpyrkivä. Omaa moottoria löytyy juuri sopivasti, ja tamma on aina valmiina tekemään töitä. Kouluratsastuksessa Mystin bravuureita ovat väistöt, mutta siirtymissä on toisinaan hieman hiottavaa, sillä Mysti saattaa reagoida hieman epäselviin apuihin hitaasti. Parhaimmillaan tamma onkin, kun selässä istuu osaava ratsastaja, joka käyttää apuja napakasti ja selkeästi, mutta kelvollisesti tamma kulkee myös vasta-alkajien alla.

Esteillä Mystistä löytyy sopiva yhdistelmä harkintakykyä sekä reippautta ja rohkeutta. Tamma ei ole kaikista nopein, mutta se kuuntelee ratsastajaa herkeämättä ja hyppää sisukkaasti esteen kuin esteen. Aivan omiaan Mysti on maastoesteillä, jossa se juoksee arkailematta veteen ja hyppää kapeatkin tottelevaisuusesteet. Ratsastajan tärkeimmät tehtävät ovat ohjata tamma kohti oikeaa estettä, säätää hieman askelia ja valmistautua hyppyyn – Mysti nimittäin hyppää, vaikka ratsastaja muuttaisi mielensä juuri ennen estettä. Toisinaan samasta syystä syntyy myös vaaratilanteita, jos ratsastajan jalustin irtoaa ja tamma lähtee jarrutuksesta huolimatta hyppyyn, joten tärkeintä tamman kanssa on ennakointi ja oma valmius ja varmuus ylittää esteet.

Mysti on todella sympaattinen tamma, jonka kanssa on helppo toimia niin arjessa kuin erikoisemmissakin tilanteissa, kuten kisareissuilla. Tamma luottaa ihmisiin, ja se pysyy oman joukkonsa lähellä myös vieraassa ympäristössä. Tamma on todella hurmaava tapaus, ja sen kanssa on ilo työskennellä yhdessä joka päivä.

Sukutaulu

isä Kinosloitsu
sph, rtkm, 147 cm
evm
ii. Talven Tuiske
evm
iii. Tuntematon
iie. Tuntematon
ie. Kirilento
evm
iei. Tuntematon
iee. Tuntematon
emä Mustiina
sph, m, 145 cm
evm
ei. Tinttarello
evm
eii. Tuntematon
eie. Tuntematon
ee. Sinissa
evm
eei. Tuntematon
eee. Tuntematon

Sukuselvitys tulossa

Jälkeläiset

syntynyt rotu & skp nimi isä
02.01.2020 sh-t. Saarnion Mirella Artemis
14.02.2021 sh-o. Saarnion Kepponen Kontiainen

Kilpailukalenteri

Kenttäratsastuskilpailut / 8 sijoitusta

20.12.2020 - kutsu - KERJ / Aloit. - 1/20
21.12.2020 - kutsu - KERJ / Aloit. - 2/20
22.12.2020 - kutsu - KERJ / Aloit. - 1/20
24.12.2020 - kutsu - KERJ / Aloit. - 3/20
21.10.2019 - kutsu - KERJ / Harraste - 6/37
23.10.2019 - kutsu - KERJ / Harraste - 5/37
24.10.2019 - kutsu - KERJ / Harraste - 6/37
28.10.2019 - kutsu - KERJ / Harraste - 1/37

Päiväkirja ja valmennukset

00.00.0000 Merkinnän nimi Kirjoittajan nimi

Quam nulla porttitor massa id neque aliquam vestibulum morbi blandit. Vestibulum rhoncus est pellentesque elit ullamcorper. Et sollicitudin ac orci phasellus egestas tellus rutrum tellus pellentesque. Cras semper auctor neque vitae tempus quam pellentesque. Ipsum faucibus vitae aliquet nec ullamcorper sit amet risus. Facilisis magna etiam tempor orci eu. Urna et pharetra pharetra massa massa. Arcu bibendum at varius vel pharetra vel turpis nunc eget. Mauris sit amet massa vitae tortor condimentum lacinia quis vel. Non curabitur gravida arcu ac tortor dignissim convallis aenean. Nunc lobortis mattis aliquam faucibus purus in massa tempor nec. Aliquam ut porttitor leo a. Eget mauris pharetra et ultrices neque ornare aenean.

Elit scelerisque mauris pellentesque pulvinar pellentesque habitant morbi. Tincidunt vitae semper quis lectus nulla at volutpat diam. Enim nulla aliquet porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere ac. Et sollicitudin ac orci phasellus egestas tellus rutrum. Amet commodo nulla facilisi nullam vehicula ipsum a arcu. Tincidunt augue interdum velit euismod in. Urna nec tincidunt praesent semper feugiat nibh sed pulvinar. Vitae semper quis lectus nulla at volutpat. Ut ornare lectus sit amet. Amet luctus venenatis lectus magna. Sit amet commodo nulla facilisi nullam vehicula ipsum a. Dignissim convallis aenean et tortor at risus viverra. Morbi leo urna molestie at elementum eu facilisis. Ac placerat vestibulum lectus mauris ultrices eros in cursus. Scelerisque eu ultrices vitae auctor eu augue ut. Sed augue lacus viverra vitae congue eu. Pharetra vel turpis nunc eget lorem.

03.05.2019 Päiväkirjamerkintä Soikku, omistaja

Sorjan tilan omistajalla oli kädet täynnä. Kevät toi tullessaan ison kasan kantavia tammoja ja hormonimyrskyisiä oreja, ja vaikka Sorjan tila oli kooltaan suuri, ei kaikkien hevosten ylläpito samassa pihapiirissä onnistunut. Omistaja halusi antaa kaikille hevosille mahdollisuuden rauhalliseen kesään ja hyvään hoitoon, joten hän päätti antaa muutaman hevosen vuokralle kesäksi. Tämä oli loistava tilaisuus myös meille päästä näkemään, millaista varsojen hoito olisi ja miten niistä kasvaisi hienoja, varmajalkaisia ratsuja!

Ensin Mysti, Sinttu ja Taivaankulkija tulivat sovitusti vuokralle. Meillä oli tilaa, sillä Tuomas oli juuri saanut tallimme lisäsiiven valmiiksi, ja pystyimme rauhoittamaan vastasyntyneille oman alueensa. Sorjan tilan omistajan kanssa me kävimme aktiivista keskustelua, ja koska hän myi hevosiaan yleensä vaan harrastuskotiin, antoi hän meille mielenkiintoisen ehdotuksen: mitä jos varsat syntyisivät meidän tallimme ensimmäisiksi kasvateiksi?

Ajatus tuntui ensin kummalliselta, sillä olihan tammat minulle täysin vieraita. Yhden muistin nähneeni aiemmin kouluradoilla, mutta kaksi muuta – niistä en tiennyt mitään. Tilanne kuitenkin muuttui heti alkukesästä, kun Sorjan tilan omistaja kertoi rahahuolistaan ja siitä, että hänen täytyi myydä tilansa ja muuttaa takaisin kotiseuduilleen Lappiin. Sinne hän muuttikin vain parin kuukauden varoajalla, mukanaan vain viisi suomenhevosta, joiden kanssa hän myöhemmin perusti vaellustallin.

Muut hevoset myytiin - myös ne kolme tammaa, jotka hetkenä minä hyvänsä tuplaisivat määränsä. Otimme myös ylläpitoon tulevien varsojen isät, jotta halukkaat ostajat pääsisivät tutustumaan myös niihin. Orit itse jatkoivat uusien kotien etsintää, mutta meillä niiden kanssa oli tarkoitus jatkaa uraansa kisaratsuina ja katsoa, jos niistä olisi oikeiksi kenttähevosiksi.

Koitti kesäkuun loppu, ja Taivaankulkija synnytti ensimmäisen varsansa. Sinttu ja Mysti ottivat mallia ensisynnyttäjästä, ja vain puoltatoista viikkoa myöhemmin tallillamme oli kolme reipasta varsaa. Ja vaikka kontaktin luominen emätammoihin vei aikaa, rakastuin varsoihin sillä hetkellä, kun näin ne ensimmäisen kerran. Siinä olivat Y, Y ja Y, Saarnion ensimmäiset suomenhevoskasvatit.