2.1. - Kouluratsastustunti #2

Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

2.1. - Kouluratsastustunti #2

Viesti Kirjoittaja Maikku »

2.1. Kouluratsastustunti
La klo 18-19, Myrttisuon maneesi

Osallistujat:
Naella - Nemo
Majina - Valencia

Tunnin kuittausvaihtoehdot (kuittaus tähän topiciin):
- Piirros ratsukosta tunnilla kuvattuna edestäpäin (tai etuviistosta)
- Valitse jokin seuraavista aiheista ja kirjoita vähintään 150 sanan tarina:
1. Vertaa tämän päivän ratsastustuntia johonkin vuosia tai kuukausia aiemmin tapahtuneeseen ratsastushetkeen. Miten olette hevosen kanssa kehittyneet niistä ajoista ja kuinka se erityisesti näkyi tänään?
2. Mitä suunnitelmia teillä on hevosen kanssa tulevaisuudelle? Kuinka tämän päivän ratsastustunti auttoi niissä?

Huom! Kuittaathan tunnin ennen kuin siirrät valmennuksen hevosesi sivulle!

---------

Naella - Nemo

Tämän päivän valmennukseen osallistui kaksi hyvin saman tasoista puoliveristä, Nemo ja Vania. Pyysin ratsastajia suorittamaan hyvät itsenäiset alkuverryttelyt, jotka sisälsivät paljon siirtymisiä sekä ympyröitä, ja kiinnittämään huomiota alkutunnista asti siihen, että hevoset pysyivät kuulolla ja reagoivat sekä pohkeisiin että ohjiin. Kun hevoset alkoivat vetreytyä ja liikkua hyvin avuilla, pääsimme päivän aiheeseen.

Päivän tehtävien tarkoitus oli tänään parantaa ratsukoiden yhteistä työskentelyä ja saada hevonen tottelemaan kevyillä avuilla. Lähdimme tekemään käynti-pysähdys-käynti-siirtymisiä, joiden kanssa tärkeintä oli vähentää apujen painetta jokaisella kierroksella. Hevosen tuli seistä neljällä jalalla niin pitkään, kunnes ratsastaja pyysi tätä jälleen eteenpäin. Nemo pysähtyi alusta asti kuin seinään ratsastajan pyynnöstä, ja se malttoi seistä hyvin paikallaan. Liikkeelle lähtö puolestaan oli ensin hieman tahmeaa, mutta tunnin edetessä ja kaareville urille siirtyessä myös omaa moottoria alkoi löytyä juuri sopivasti.

Siirtymisten jälkeen jatkoimme tuntia laukkatehtävien parissa. Teimme ensin laukannostoja niin, että ratsastaja pyysi hevosta eteenpäin mahdollisimman pienillä avuilla mutta kuitenkin napakasti. Kun alkutunnin tahmeudesta oltiin päästy, onnistui Naella hyvin ratsastamaan Nemoa eteenpäin ja tekemään napakat siirtymiset juuri oikeilla hetkillä. Jonkin verran kiinnitimme huomiota Naellan hieman vinoon lantioon laukan aikana ja lähdimme katsomaan istuntaa kuntoon, ja lopputunnista, kun pääsimme käymään läpi laukanvaihtoja kolmen askeleen välein, ratsukon liikkuminen näytti kaikin puolin tasapainoiselta ja hyvältä.

Ennen loppukäyntejä teimme vielä huolelliset verryttelyt ravissa. Ratsukot saivat tehdä ympyröitä tai ratsastaa kiemuraurilla, tärkeintä oli ohjata hevosta eteen ja alas. Nemo oli tuttuun tapaansa työskennellyt todella mallikkaasti, ja ratsukon liikkumista oli ilo seurata. Ensi tuntia varten pyysin ratsastajaa kuitenkin pohtimaan omaa istuntaansa ja tekemään jatkossa myös itse huolelliset venytykset ennen ratsastusta, jolloin oman kehon hallintakin olisi helpompaa. Tästä kuitenkin oli hyvä jatkaa ensi kerralla!


Majina - Valencia

Tämän päivän valmennukseen osallistui kaksi hyvin saman tasoista puoliveristä, Nemo ja Vania. Pyysin ratsastajia suorittamaan hyvät itsenäiset alkuverryttelyt, jotka sisälsivät paljon siirtymisiä sekä ympyröitä, ja kiinnittämään huomiota alkutunnista asti siihen, että hevoset pysyivät kuulolla ja reagoivat sekä pohkeisiin että ohjiin. Kun hevoset alkoivat vetreytyä ja liikkua hyvin avuilla, pääsimme päivän aiheeseen.

Tänään lähdimme tekemään tehtäviä, joiden avulla kehitettäisiin ratsastajan ja hevosen välistä yhteistyötä. Ensimmäisenä oli vuorossa hyvin hallitut käynnistä pysähtymiseen ja takaisin käyntiin -siirtymiset, joita tehtiin vähentäen joka kerralla apujen voimakkuutta. Hevosen tuli seistä neljällä jalalla niin pitkään, kunnes ratsastaja pyysi tätä jälleen eteenpäin. Vania vaikutti heti alkutunnista asti reagoivan todella herkästi apuihin, mutta jonkin verran sillä oli myös ylimääräistä energiaa, mikä purkautui malttamattomuutena seistä paikoillaan. Joka kerta se kuitenkin pysähtyi uudelleen Majinan käskystä. Jäimme harjoittelemaan tehtävää myös kaarevilla urilla, ja hiljalleen Vanian kaviot alkoivat pysyä maassa, kunnes lopulta se reagoi vain pieneen nyrkkien puristukseen sekä vatsalihasten käyttöön.

Nyt, kun hevoset oli saatu hyvin kuulolle, lähdimme jatkamaan työskentelyä laukkatehtävien parissa. Alkuun otimme muutamia laukannostoja niin, että ratsastajan täytyi pystyä tekemään nosto mahdollisimman pienin elkein mutta kuitenkin napakasti. Majinalle tämä ei tuntunut olevan ongelma, vaan Vania nosti laukan todella pienistä avuista ja siirtyi heti käyntiin pyydettäessä. Laukanvaihtojen avuissa sen sijaan oli ensin hieman hakemista, ja erityistä huomiota Majina sai kiinnittää keskivartalon hallintaan. Loppujen lopuksi vaihdot kuitenkin alkoivat sujua erinomaisesti lopputuntia kohden, ja ne näyttivät todella hienoilta tamman suorittamina.

Ennen loppukäyntejä teimme vielä huolelliset verryttelyt ravissa. Ratsukot saivat tehdä ympyröitä tai ratsastaa kiemuraurilla, tärkeintä oli ohjata hevosta eteen ja alas. Vania oli tunnin aikana rentoutunut todella hienosti ratsastajan alla, ja se käytti koko kroppaansa liikkuessaan eteenpäin tahdikkaasti ja reippaasti kaula kaarella. Hienoa työskentelyä ratsukolta, tästä pääsisimme jatkamaan hyvin ensi kerralla!


(c) Myrttisuo / VRL-11290
Naella

Re: 2.1. - Kouluratsastustunti #2

Viesti Kirjoittaja Naella »

Kiitos tunnista! Voisin ensi kerralla tulla tunnille Frezzan (http://naellanyksarit.weebly.com/frezza-von-lark.html) kanssa, mikäli se sopii. :) Alla tämän tunnin kuittaus.

Me ollaan tunnettu Nemon kanssa vasta pari hassua kuukautta, mutta mun mielestä meillä menee aika hyvin. Todisteena tästä voidaan varmaan pitää onnistuneita kisaratoja ja ruusukkeita, jotka komeilevat orin karsinan edessä. Nemo on opettanut mulle lyhyessä ajassa hurjasti itsestään ja kouluratsastuksesta. On ollut ihanaa päästä orin kanssa valvovan silmän alle ratsastamaan pitkästä aikaa.

Ensimmäisillä ratsastuskerroilla Nemon kanssa korostuivat etenkin orin herkkyys ja oma vinouteni, joka oli pahentunut parin ratsastustaukoisen vuoden aikana ja puskee esiin edelleen silloin tällöin, olenhan maailman laiskin ihminen mitä venyttelyyn tulee... Vinous on ollut meille Nemon kanssa ratsukkona hankala asia, mutta tilanne on parantunut jatkuvasti. Nemo nyt sattuu olemaan niin herkkä ettei se kestä jos ratsastaja on millin vinossa johonkin suuntaan, mutta hyvä niin, sillä se juuri opettaa!

On hyvä, että pääsen valmentautumaan ja ratsastamaan eri opettajien katseiden alla, jotta ongelmat tulevat selvimmin esiin. Vuoden ensimmäisellä Myrttisuon koulutunnilla minun vinouteni oli yksi näistä ongelmakohdista, mutta osaavan opettajan kanssa sitä on helppoa lähteä korjaamaan.
Vastaa Viestiin