3.10. Maastoestevalmennus

Tallilla järjestettävät valmennukset ja ratsastustunnit
Avatar
Rosa
Tallin omistaja
Viestit: 77
Liittynyt: La Elo 29, 2020 8:43 am

3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Rosa »

Myrttisuolla järjestetään lokakuun alussa maastoestevalmennus!

Valmennukseen ovat tervetulleita kaikki tallin yksityisten omistajat sekä ulkopuoliset henkilöt. Maastoestevalmennus järjestetään Myrttisuon derbykentällä, ja ratsukoiden tasosta riippuen joko yhdessä tai kahdessa eri ryhmässä.

Voit osallistua maastoestevalmennukseen tässä topicissa tai keskustassa muodossa:
Ratsastaja - Hevonen linkitettynä

Viimeinen osallistumispäivä 27.9.

Osallistujat 12/~
1. Janna Heikkilä - Bring me my toast xx (CIC1)
2. Jesse Aro - Inkstain Vegas (CIC1)
3. Kristian Berg - Kallan Verdigris (harraste)
4. Rei Nilsen - Cherish (CIC2)
5. Jemiina Rajala - Virmalan Puhuri (helppo)
6. Eedla Saarinen - Väärälän Viljopoika (CIC1)
7. Helinä Vallast - Turmeltajan Tamela
8. Emmy Brandubh - Brennon Rebellion (CIC2)
9. Juuso Sherman - Rosengårds Pickett (CIC1)
10. Viixi - Helmiahon Talvitaituri (CIC1)
11. Antonia N. - Kurjen Luulyhty (helppo)
12. Ylva Mills - Valiant Flamingo Opal
Tykkäsivät käyttäjän Rosa viestistä:
Eve
Janna

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Janna »

Janna Heikkilä - Bring me my toast xx
Jesse A.

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Jesse A. »

Jesse Aro - Inkstain Vegas
Eedla S.

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Eedla S. »

Eedla Saarinen - Väärälän Viljopoika (CIC1)
Juus S.

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Juus S. »

Juuso Sherman - Rosengårds Pickett (CIC1)
(juuri palannut takaisin hommiin mammalomalta, siksi mennään tasoa helpommalla)
Viixi

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Viixi »

Viixi - Helmiahon Talvitaituri (CIC1)
Antonia N.

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Antonia N. »

Antonia N. - Kurjen Luulyhty (helppo)
Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Maikku »

Lyyli ja Tammy

Lauantain maastoestevalmennuksen aloitti tänään rautias suomenhevoskaksikko, Tammy ja Lyyli. Molemmat hevoset tuntuivat alusta asti jännittyneiltä, eikä kumpikaan tuntunut asettuvan kunnolla ratsastajan avuille. Niinpä teimme todella huolelliset alkulämmittelyt sileällä ja sisällytimme siihen erityisesti paljon siirtymisiä sekä hieman kevyitä taivutuksia. Lähdimme verryttelemään ensin puomeilla ja muutamalla pystyesteellä, jotka olin tuonut kentälle sen vuoksi, että näkisin, kuinka ratsukko suoriutuisi aivan perinteisistä esteistä.

-----------

Lyyli jaksoi pienestä koostaan huolimatta pysyä energisenä koko valmennuksen ajan ja erityisesti tavan pystyesteet se ylitti reippaasti. Herkkänä tammana se kuitenkin reagoi turhan voimakkaasti ohjasapuihin, joten keskityimme Antonian kanssa erityisesti kevennettyyn istuntaan sekä painoapuihin. Matalat tukit tamma ylitti todella kevyesti, mutta tarkkuusesteellä ratsastaja sai tehdä kovasti töitä sen eteen, ettei Lyyli kieltänyt esteelle. Mitä kapeampi este oli, sitä epävarmemmaksi myös tamma muuttui ja sitä enemmän se kävi kierroksilla. Niinpä painotimme Antonian kanssa sitä, että kierrosten koventuessa siirryttiin hetkeksi pitkin ohjin käyntiin ja pulssin tasaantuessa lähdettiin taas suuntaamaan esteelle. Lyylin kanssa kokeilimme tunnin aikana myös pientä viiden esteen rataa, joka koostui tutuista tukeista, tarkkuusesteistä sekä Lyylin mielestä hieman jännittävästä trakehner-haudasta, mutta joka kuitenkin loppujen lopuksi sujui ratsukolta hyvin.

Tamela ei tuntunut tänään kovin yhteistyökykyiseltä ratsulta, ja suuri osa Helinän energiasta tuntuikin menevän siihen, että hän keskittyi saamaan avut läpi. Tammy kyllä oli kuulolla, mutta se vaati todella tarkkaa ratsastusta liikkuakseen hyvin. Ongelmia tulikin vastaan jo ensimmäisillä tukeilla, kun tamma ensimmäisen kerran kieltäytyi ja jäi sitten kyttäämään tukkia. Niinpä harjoittelimme välissä muita valmennuksen esteitä, kuten trakehner-hautaa ja tarkkuusestettä, jotka puolestaan sujuivat hyvin. Helinän kanssa lähdimme hakemaan napakoita mutta herkkiä otteita sekä rohkeutta hyppyyn silloin, kun Tammy muuttui epävarmaksi. Toistojen myötä ja eri suunnista lähestyessä myös tukkiesteet alkoivat sujua, ja onnistumiset saivat myös hevosta rennommaksi. Viiden esteen rata, joka koostui tukeista, tarkkuusesteistä sekä trakehner-haudasta, näytti ratsukon suorittamana todella hyvältä, ja mitä enemmän toistoja tehtiin, sitä varmemmin hypyt sujuivat.

-----------

Lopputunnista teimme pitkät loppuverryttelyt, ensin rauhallisessa ravissa ja sitten käynnissä. Ratsukot olivat suoriutuneet hyvin valmennuksesta, ja vaikka kumpikaan hevonen ei varmasti tänään näyttänytkään parastaan, oli tunnin aikana nähty kehitys todella hienoa katseltavaa.
Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Maikku »

Fami, Verdi ja Cherish

Korkean tason ratsut, Fami, Verdi ja Cherish, pääsivät tänään näyttämään taitojaan monipuolisilla maastoesteillä. Teimme alkulämmittelyt sileällä ja siirryimme nopeasti normaaleista pystyesteistä rakennetulle innarille, jotta pääsin tutustumaan hieman ratsukoiden yhteistyöhön ja liikkumiseen. Lähdimme yksi kerrallaan myös lämmittelemään aivan aloittelijatason esteillä, ja pyysin jokaista ratsukkoa suorittamaan radan, joka koostui pienestä tukista, matalasta vesiesteestä ja aiemmin hypätyistä pystyesteistä. Kun ratsukot alkoivat vetreytyä ja olivat päässeet näyttämään taitonsa, lähdimme suuntaamaan asteittain korkeammille esteille.

----------

Famin kompastuskivenä tuntui tänään olevan turha herkkyys, mikä näkyi suorastaan ylidramaattisena reagointina ratsastajan apuihin. Lähestymiset olivat tasaisen varmoja, mutta alas tullessa ratsastajan tasapainon ylläpitäminen istunnalla sai Famin protestoimaan muutamia kertoja nostamalla takaosansa ilmaan. Niinpä lähdimme Ylvan kanssa harjoittelemaan hallitumpaa alastuloa ja ylipäätään keventämään apuja. Teimme valmennuksen aikana neljän eri esteen sarjaa, joka alkoi risuesteestä, jatkui suuren tukin kautta nousuesteen ja ojan yhdistelmään ja päättyi tarkkuusesteelle. Ennen jokaista hyppyä käskin ratsastajaa keskittymään keskivartalon hallintaan, ja mitä enemmän esteitä ylitettiin, sitä paremmin ne sujuivat. Fami hyppäsi rohkeasti jokaisen esteen, eikä se tehnyt elettäkään kieltäytyäkseen. Ratsukon työskentelyä oli lopputunnista todella miellyttävä seurata.

Verdin valmennus sujui tänään kaikin puolin hyvin. Uskoin suurimman tekijän olevan selässä istuva nuori mies, joka vaikutti todella määrätietoiselta ohjatessaan suurikokoista hevostaan oikeille esteille. Kristian ei vaikuttanut olevan kovin pehmeäkätinen, mutta Verdi puolestaan ei ollut moksiskaan napakammista avuista, vaan reagoi silmänräpäyksessä ratsastajaan. Ei totisesti tainnut olla ratsukon ensimmäinen kerta maastoesteillä.
Verdin haaste tänään tuntui olevan se, että korkeuden ja hyppytekniikan sijaan ratsukko keskittyi enemmän vauhtiin ja varmoihin hyppyihin. Siitä olisi hyötyä kisakentillä, mutta tänään lähdimme harjoittelemaan rauhallisempia lähestymisiä sekä hiomaan hyppytekniikkaa - mikään kiire ei ollut. Viiden esteen sarjassa tukki ylittyi helposti, mutta nousuesteen ja sen jälkeisen ojan kanssa oli hieman haasteita löytää sopiva tahti ja ponnistus. Toistot kuitenkin, kuten usein ratsastaessa, olivat avainsanana, ja myös oja sekä radan loput esteet, tarkkuuseste ja risueste, sujuivat loppua kohden erinomaisesti.

Kuvittelin alkuun Cherishin jäävän hieman valmennuksen suurempien hevosten jalkoihin, mutta se todella yllätti hyvällä ja hallitulla hyppytekniikallaan sekä eteenpäin vievällä laukallaan. Rei kertoi tamman ottavan hieman itseensä, jos epäonnistumisia sattuisi, joten päätimme lähteä liikkeelle varmoista esteistä, jollaisia Cherish oli aiemminkin hypännyt. Näin saimme hyvän ja onnistuneen tuntuman heti alkuun, ja pääsimme sitten hyvillä mielin kokeilemaan neljän esteen sarjaa, joka sisälsi risuesteen, suuren tukin, nousuesteen ja ojan yhdistelmän sekä tarkkuusesteen. Tamman motivaatio oli lähes käsin kosketeltavaa, ja se ylitti esteen kuin esteen, vaikka tarkkuusesteellä ratsastaja hieman horjahtikin selässä ja oli lähellä, ettei hän pysäyttänyt hevosta ennen hyppyä. Rohkea kaksikko suoriutui radasta ja vaativammistakin erikoisesteistä hyvällä menestyksellä, ja Rei sai todella olla ylpeä hevosestaan.

-------------

Lopputunnista teimme vielä hetken aikaa laukkatyöskentelyä ympyrällä, kunnes annoin ratsukoille luvan siirtyä pitkin ohjin käyntiin. Kaikki ratsastajat ja hevoset olivat pärjänneet todella hyvin, ja olimme päässeet kehittämään jokaisen kanssa heille haastavia asioita. Kiitin ratsastajia hienosta valmennuksesta ja toivotin onnea tulevaan.
Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

Re: 3.10. Maastoestevalmennus

Viesti Kirjoittaja Maikku »

Pickett, Paahtis, Inka ja Putte

Valmennuksessa oli mukana neljä hevosta, joiden taso oli metrin luokkaa tai yli. Lähdimme valmennuksen alkuun tekemään siirtymisiä sekä laukannostoja, jotta pystyin seuraamaan ratsukoiden työskentelyä ja jotta hevoset lämpenisivät kunnolla. Hyppäsimme alkuun myös muutaman tavallisen pystyesteen, ja kaikki hevoset tuntuivat vertyvän tasaiseen tahtiin, joten pääsimme aloittamaan päivän varsinaiset tehtävät.

-------------

Pickettistä huomasi, että sen taitotaso ylti selvästi tämän päivän esteiden yläpuolelle. Varsalomaa viettäneen tamman kanssa haluttiin kuitenkin edetä rauhassa, mikä ei kuitenkaan tuntunut olevan tamman oma ykkösvaihtoehto. Se kävi todella kierroksilla, ylitti niin lämmittelyesteet kuin päivän valmennusesteetkin leikiten ja olisi sitten mielellään jatkanut kovaa vauhtia kohti korkeampia esteitä. Juuso sai todella pitää istunnalla ja ohjilla huolta siitä, ettei tamma lähtenyt aivan lapasesta. Ratsukon kanssa päädyttiin tekemään esteiden välillä hieman työskentelyä sileällä, mikä rauhoitti tammaa, ja niiden myötä myös tunnilla harjoiteltava viiden esteen sarja sujui alkutuntiin verraten rauhassa. Matala tukki ylittyi helposti, kapea tarkkuuseste samoin, ja vaikka trakehner-haudan lähestyminen olikin hieman epävarmaa, hyppäsi tamma kuitenkin esteen rohkeasti. Alas hypyssä Pickett haki hieman tukea ratsastajalta, joka puolestaan osasi tsempata tamman hyvin hyppyyn, ja matalassa vesiesteessä ei tuntunut tamman mielestä olevan mitään haastavaa.

Paahtis oli hurmaava näky täpläpeitteessään. Tamma oli melko nuori, mikä näkyi tänään tietynlaisena herkkyytenä ratsastajan alla. Tammalla oli hyvä pohjakoulutus, sillä se ei reagoinut Jannan toisinaan selkeästi antamiin vääriin apuihin, mutta sen sijaan totteli kiltisti, kun oikeat avut tulivat oikeaan aikaan. Lämmittelyesteet sujuivat ratsukolta hyvin, mutta viiden esteen sarjassa tuli hieman ongelmia. Paahtis ei lähtenyt kovin mielellään hyppyyn, ja läheltä piti -vaaratilanteita nähtiin muutama, kun tamma veti jarrut pohjaan juuri ennen estettä. Otimmekin Jannan ja Paahtiksen kanssa väliin myös muutaman helpomman tason esteen, jotta saisimme paljon onnistumisia väliin, ja keskityimme erityisesti siihen, ettei ratsastaja jättäisi hevosta yksin hyppyyn vaan tukisi tätä erityisesti lähestymisen kanssa aktiivisesti. Toistojen myötä matala tukki, kapea tarkkuuseste, trakehner-hauta, alashyppy ja matala vesieste alkoivat sujua loppua kohden hyvällä menestyksellä.

Inka oli tänään melko verkkainen, mikä toi valmennukseen paljon sekä hyvää että huonoa. Huonoa siksi, että tamman parhaat puolet nähtiin itse hyppytekniikassa, kun taas kaikki liikkuminen esteiden välillä oli turhan laiskaa. Hyvää puolestaan siksi, että Inka oli pomminvarma ratsu, eikä sen kanssa tarvinnut pelätä yhtäkkistä spurttia tai edes kieltämistä, sillä kilttinä hevosena tamma hyppäsi esteen kuin esteen, vaikka lähestyminen olisikin ollut hidasta. Jessen kanssa aloimmekin käyttää eniten ajatusta eteenpäin ratsastamiseen myös esteiden välillä, sillä kenttäkisoissa myös vauhdilla oli suuri merkitys, pelkkä puhdas hyppytyyli maastoesteillä ei riittänyt sijoitukseen. Ja mitä enemmän mies hevosta käski eteenpäin, sitä paremmalta liikkuminenkin alkoi näyttää, ja kokonaisuus alkoi loppua kohden hahmottua paremmin. Tukit, tarkkuusesteet, trakehner-haudat, alas hypyt ja vesiesteet alkoivat sujua sarjana todella sujuvasti, eikä hyppytyyli kärsinyt, vaikka vauhtia lisättiinkin.

Tammojen sekaan päätynyt Putte-ruuna näytti tänään erinomaisen malliesimerkin yritteliäästä ja motivoituneesta ratsusta. Ruunaa ei ollut vauhdilla pilattu, eikä hyppytekniikkakaan ollut aivan puhdas - alastulosta puhumattakaan - mutta Jemiinan kanssa yhdessä he suorittivat kaikki esteet rohkeasti ja hyvässä yhteisymmärryksessä. Täytyi myös kehua ratsastajaa, joka jatkuvasti kuunteli hevosta ja reagoi myös ruunan ajatuksiin ja liikkeisiin, ratsastus oli kaikin puolin harmonista katsottavaa.
Lämmittelyesteiksi olin koonnut pystyesteitä, joiden kanssa ei tuntunut olevan suurempia ongelmia. Viiden esteen sarja, joka sisälsi tukin, tarkkuusesteen, trakehner-haudan, alas hypyn sekä vesiesteen, sujui hieman tahmeasti, mutta varmasti. Tarkkuuseste oli ainoa, joka tuotti alkuun murhetta, kun suoraa lähestymistä ei meinannut ensin löytyä, mutta toistoilla ja harjoittelulla myös lähestymiset sujuivat loppua kohden paremmin.

-------------

Lopputunnista ratsukot laukkasivat vielä suurella ympyrällä, johon oli aseteltu tasaisin välein neljä matalaa pystyestettä. Tarkoitus oli pitää jokaisella hevosella tasaista vauhtia, jotta välit pysyisivät kohdillaan, eikä tietenkään puomien pudotus ollut suotavaa. Annoin ratsukoiden hyppiä rataa kumpaankin suuntaan, kunnes oli aika hiljalleen siirtyä pitkin ohjin käyntiin ja antaa hevosten suorittaa rauhalliset loppukäynnit.
Vastaa Viestiin