3.4. - Kouluratsastustunti #4

Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

3.4. - Kouluratsastustunti #4

Viesti Kirjoittaja Maikku »

3.4. Kouluratsastustunti
La klo 18-19, Myrttisuon maneesi

Osallistujat:
Naella - Frezza
Mari - Tiitu

Tunnin kuittausvaihtoehdot (kuittaus tähän topiciin):
- Kirjoita vähintään 100 sanan tarina, joka sijoittuu ratsastuspäivään (aamulla ennen lähtöä, ratsastushetki, ratsastustunnin jälkeiset ajatukset, jälleen kotona jne.) ja jossa kuvailet mahdollisimman paljon pysähtynyttä hetkeä (ajatuksia, mitä ympärillä näkyy, miltä ympärillä tuoksuu...).

Huom! Kuittaathan tunnin ennen kuin siirrät valmennuksen hevosesi sivulle!

-------------

Mari H - Tiitu

Tänään korkean tason tunnilla pidettiin ratsastajien mieliksi (tai kauhuksi) istuntatunti. Jo heti alkukäyntien jälkeen pyysin ratsastajia nostamaan jalustimet hevosten kaulalle, niitä ei tänään tarvittaisi. Aloitimme tunnin jo ratsastuskoulusta tutussa tehtävässä, jossa ratsukko kerrallaan sai oman istuntansa tuntuman perusteella luetella vasen-oikea-vasen-oikea-sarjaa sen mukaan, miten hevosen takajalat liikkuivat. Mari istui hetken alhaalla, hengitti syvään ja sai nopeasti kiinni hevosen liikkeistä.

Ratsastajan suurimpana ongelmana tuntui tänään olevan hieman liian tiivis istunta, joka sai myös Tiitun liikkumaan eteenpäin melko kasassa. Hyvää ja ilmavaa liikettä oli haastava löytää, kun lähdimme tekemään keskihalkaisijalla harjoituksia lisätyn ravin parissa, ja hevosen liike muistuttikin enemmän temponlisäystä. Otimme väliin muutamia hengitysharjoituksia sekä mielikuvia jalkojen rentoudesta ja yritimme löytää hyvin tuen keskivartalosta. Hyvillä harjoitteilla niin käynnissä kuin ravissakin myös temponlisäykset alkoivat hiljalleen sujua, ja Mari sai istuntaansa hyvää tilavuutta, eikä hevosen tarvinnut enää jarrutella.

Jatkoimme istuntaharjoituksia myös laukkaympyröillä, jotka sujuivat Marilta ja Tiitulta tänään erinomaisesti. Laukka löytyi nopeasti, ratsastajan istunta sekä avut olivat hyvässä tasapainossa ja Tiitu liikkui eteenpäin rentona mutta tehokkaasti. Pyysin ratsastajaa siirtymään laukasta käyntiin ainoastaan keskivartalon ja hengityksen avulla, ja hyvin kuulolla ollut hevonen reagoi myös hidastaviin apuihin, joskin hieman viiveellä, ja siirtyi lopulta käyntiin.

Annoin ratsastajien laskea jalustimet halutessaan loppukäyntien ajaksi. Marilla ja Tiitulla yhteistyö pelasi hyvin, ja annoin ratsastajalle kotiläksyksi ratsastaa useammin ilman jalustimia tai kokonaan satulatta, jotta ratsastukseen tarvittavat lihakset vahvistuisivat. Hyvää työtä!


Naella - Frezza

Tänään korkean tason tunnilla pidettiin ratsastajien mieliksi (tai kauhuksi) istuntatunti. Jo heti alkukäyntien jälkeen pyysin ratsastajia nostamaan jalustimet hevosten kaulalle, niitä ei tänään tarvittaisi. Aloitimme tunnin jo ratsastuskoulusta tutussa tehtävässä, jossa ratsukko kerrallaan sai oman istuntansa tuntuman perusteella luetella vasen-oikea-vasen-oikea-sarjaa sen mukaan, miten hevosen takajalat liikkuivat. Naellalla kesti hetki mukautua hevosen liikkeeseen, mutta lopulta askelten laskeminen onnistui hyvin.

Naellan istunta tuntui tänään vetäytyvän tuoli-istuntaan, mikä johtui ratsastajan tasapainon hakemisesta. Frezzakaan ei päässyt aivan tasapainoisesti mukaan päivän ravitehtävään eli lisättyyn raviin keskihalkaisijalla. Lähdimme käymään Naellan istuntaa ja tasapainon löytämistä läpi osio kerrallaan: ensin mietittiin rennot kädet, sitten lähdettiin hakemaan painoa istuinluille, minkä myötä myös jalat rentoutuivat. Kun Naella alkoi luottaa paremmin tasapainoonsa, alkoi myös Frezza rentoutua ratsastajan alla paremmin ja keskittyä apuihin.

Jatkoimme istuntaharjoituksia laukkaympyröillä, joiden kanssa Naellalla oli ensin hieman tasapaino-ongelmia. Aiemmilla harjoitteilla ja mielikuvilla ratsastaja kuitenkin rentoutui selässä ja piti tasapainonsa, ja ympyrät sujuivat lopulta oikein hyvin kumpaankin suuntaan. Pyysin ratsastajaa siirtymään laukasta käyntiin ainoastaan keskivartalon ja hengityksen avulla, ja Frezza tuntui jopa Naellan yllätykseksi reagoivan salamana apuihin sekä siirtyvän käyntiin.

Annoin ratsastajien laskea jalustimet halutessaan loppukäyntien ajaksi. Naella laski jalustimet mielellään, vaikka myönsi, että ilman jalustimia ratsastamisesta oli paljon hyötyä ja sitä täytyisi treenata enemmän myös kotikentillä. Olin samaa mieltä, harjoitukset kehittivät hyvin tasapainoa, joten annoin Naellalle myös muita vastaavia harjoituksia, mitä voisi kotona kokeilla. Tästä oli jälleen hyvä jatkaa.


(c) Myrttisuo / VRL-11290
Naella

Re: 3.4. - Kouluratsastustunti #4

Viesti Kirjoittaja Naella »

Kiitos taas tunnista! Seuraavaksi ratsukseni voisin ottaa Oona-tamman, sillä Frezza suuntaa nyt laatuarvostelun kautta täyttämään oloneuvoksen virkaa. :)

Laskeuduin alas ruunikon tamman satulasta ja taputin sitä kiitokseksi. Nostin jalustimet, löysäsin satulavyötä ja avasin turparemmin. Ruskea karva oli hionnut ja ryntäille oli räiskynyt hieman valkoista kuolaa. Lähdin taluttamaan hevosta maneesista talliin. Vaikka kello oli jo seitsemän, tallipihaa halkoivat vielä auringonsäteet ja linnut lauloivat puissa. Frezza seurasi minua Myrttisuon talliin kiltisti eikä vastoin tapojaan edes hätkähtänyt, kun jonkun koira haukkui sille terävästi. Sora rahisi hevosen kavioiden alla. Laitoin Frezzan tallissa pesupaikalle, kiinnitin ketjut sen edestä toisiinsa ja kävin nopeasti etsimässä varustekassimme siististä satulahuoneesta. Matkalla takaisin hevosen luokse hörppäsin vettä juomapullosta. Raikas vesi maistui taivaalliselta rankan tunnin jälkeen. Oloni oli aika väsynyt ja jokseenkin tyhjä, kun riisuin Frezzalta varusteita pois ja pakkasin kasseihin. Satulahuopaan oli irronnut ohutta ruskeaa talvikarvaa ja karvasuojat olivat aivan hiekkaiset maneesin jäljiltä. Tarjotessani Frezzalle vettä punaisesta sangosta se joi antaumuksella miltei kymmenen litraa yhdeltä seisomalta. Tamman juodessa harjasin sen karvat suoraan ja heitin selkään kuljetusloimena toimivan ruskean, hieman kahisevan tallitoppiksen. Kuljetussuojien laittoa ruunikko hieman vastusteli, mutta tyytyi lopulta kohtaloonsa ja hevonen oli valmis lähtöön. Tämä oli nyt ainakin toistaiseksi viimeinen yhteinen tuntimme Frezzan kanssa ja vaikkei se ollutkaan mennyt ihan toivotulla tavalla, olin ylpeä siitä kuinka olin tsempannut.
Vastaa Viestiin