6.2. - Kouluratsastustunti #3

Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

6.2. - Kouluratsastustunti #3

Viesti Kirjoittaja Maikku »

6.2. Kouluratsastustunti
La klo 18-19, Myrttisuon maneesi

Osallistujat:
Naella - Nemo
Mari - Tiitu
Majina - Valencia (edellinen tunti maksamatta)

Tunnin kuittausvaihtoehdot (kuittaus tähän topiciin):
- Piirros ratsukosta laukkaympyrällä
- Valitse jokin seuraavista aiheista ja kirjoita vähintään 100 sanan tarina:
1. Tarina hetkestä, jolloin harjoittelette tunnilla käytyjä tehtäviä kotitallilla lauantain jälkeen.
2. Minkä olette huomanneet suurimmaksi kompastuskiveksenne kuluneen vuoden aikana? Millaisessa tilanteessa tämä on näkynyt?

Huom! Kuittaathan tunnin ennen kuin siirrät valmennuksen hevosesi sivulle!

---------

Naella - Frezza

Lauantaina korkean tason kouluryhmä kokoontui aiemmasta poikkeavalla kokoonpanolla maneesiin. Ratsukot saivat jälleen tehdä itsenäiset alkuverryttelyt, kunhan he pitäisivät huolen siitä, että siirtymisiä ja pysähtymisiä oli monipuolisesti ja ympyröitä sekä kiemurauria tehtäisi tasapuolisesti kumpaankin suuntaan.

Olin tottunut näkemään Naellan Nemo-orin selässä, joten alkutunti meni uuteen ratsuun tutustuessa. Kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että Frezzassa oli todella paljon samaa Nemoon verrattuna, molemmat olivat todella herkkiä, mutta Frezza oli ehkä hieman mutkikkaampi tapaus, mikä näkyi myös tänään. Lähdimme liikkeelle laukkatehtävistä ja ensimmäisenä teimme hyvin tavallisia käynti-laukka-käynti-siirtymisiä. Tarkoitus oli saada heti alusta asti hevoset reagoimaan napakoihin apuihin ja pysymään kuulolla. Frezzan kanssa sai pitää huolta siitä, että käsi pysyi tarpeeksi kevyenä, joten keskityimmekin ratsastajan kanssa enemmän istuntaan ja painoapuihin. Siirtymisten kanssa ei muuten vaikuttanut olevan suurempia ongelmia, joten pääsimme pian jatkamaan seuraavaan harjoitukseen, taivutuksiin.

Aloitimme taivutukset ravissa, jotta hevoset pääsisivät tehtävään hyvin kiinni, ja hiljalleen siirryimme laukkaan. Jotta tehtävä ei olisi ollut liian helppo, lähdimme harjoittelemaan siksak-taivutuksia. Laukanvaihdot siksakin päissä tuli hoitaa tyylikkäästi, jotta hevoset pystyisivät reagoimaan nopeasti, ja Frezzan kanssa tehtävä tuottikin hieman hankaluuksia. Naella käytti apuja turhan voimakkaasti, mikä sai myös Frezzan hetkellisesti pois kuulolta, eivätkä taivutukset meinanneet onnistua alkuun millään. Otimmekin hieman takapakkia ja lähdimme käymään tehtävää alusta asti läpi ensin ravissa, ja kun sekä ratsastaja että hevoset olivat jälleen rauhallisessa mielentilassa, nostimme laukan. Loppujen lopuksi siksak-taivutukset alkoivat näyttää jo hyviltä, vaikka uskoin, että kunnollisella työskentelystä niistä saisi vieläkin enemmän irti.

Lopputunnista teimme vielä hieman temponlisäyksiä ravissa verryttelyjen muodossa. Frezza oli rentoutunut todella hienosti, ja se kulki hyvässä peräänannossa ratsastajan alla. Askelten säätäminen tuntui olevan ratsastajalle helppoa, joten teimme muutamat onnistuneet lisäykset ja pyysin ratsastajaa sitten antamaan hevoselle pitkät ohjat ja siirtymään käyntiin. Tästä oli hyvä aloittaa yhteiset valmennukset Frezzan kanssa!


Mari - Tiitu

Lauantaina korkean tason kouluryhmä kokoontui aiemmasta poikkeavalla kokoonpanolla maneesiin. Ratsukot saivat jälleen tehdä itsenäiset alkuverryttelyt, kunhan he pitäisivät huolen siitä, että siirtymisiä ja pysähtymisiä oli monipuolisesti ja ympyröitä sekä kiemurauria tehtäisi tasapuolisesti kumpaankin suuntaan.

Mari osallistui valmennukseen uuden hevosen Tiitun kanssa, joten katsoin alkuverryttelyt läpi sillä silmällä, kuinka ratsukon yhteistyö pelasi ja missä voisimme tänään parantaa. Lähdimme liikkeelle laukkatehtävistä ja ensimmäisenä teimme hyvin tavallisia käynti-laukka-käynti-siirtymisiä. Tarkoitus oli saada heti alusta asti hevoset reagoimaan napakoihin apuihin ja pysymään kuulolla. Tiitu ei vaikuttanut olevan kovin helppo hevonen ratsastaa, eikä se antanut ratsastajalle yhtään virheitä anteeksi. Marin tärkein tehtävä oli pitää käsi pehmeänä ja keskittyä jokaiseen liikkeeseen, jotta tamma liikkui kuuliaasti eteenpäin ja teki siirtymiset onnistuneesti.

Seuraavaksi lähdimme harjoittelemaan taivutuksia. Aloitimme tehtävän ravissa, jotta hevoset pääsisivät tehtävään hyvin kiinni, ja hiljalleen siirryimme laukkaan. Jotta tehtävä ei olisi ollut liian helppo, lähdimme harjoittelemaan siksak-taivutuksia. Laukanvaihdot siksakin päissä tuli hoitaa tyylikkäästi, jotta hevoset pystyisivät reagoimaan nopeasti. Tiitu kuitenkin herkkänä hevosena tuntui hieman hannaavan apuja vastaan, eivätkä taivutukset tuntuneet aluksi onnistuvat kovinkaan hyvin. Teimme tehtävää kaikessa rauhassa ja laskimme ratsastajan kanssa askelia ääneen sekä huolehdimme tarkkaan siitä, missä vaiheessa avut annettiin, ja lopulta siksak-taivutukset alkoivat näyttää laukassa ihan hyviltä.

Lopputunnista teimme vielä hieman temponlisäyksiä ravissa verryttelyjen muodossa. Tiitu ei ollut tänään näyttänyt kovin paljoa rentoutumisen merkkejä, vaikka se kuitenkin liikkui hyvin ratsastajan avuilla. Tietynlainen herkkyys kouluhevosella oli aina hyväksi, mutta Tiitun kanssa täytyisi keskittyä ensi kerralla hieman tarkemmin ratsastajan apuihin, jotta tunti etenisi hyvissä merkeissä ja tehtävät sujuisivat onnistuneesti. Temponlisäykset kuitenkin näyttivät hyviltä, joten seurasin ratsukon hienoa työskentelyä ja annoin ratsastajalle sitten luvan siirtyä käyntiin pitkin ohjin. Tästä oli kuitenkin hyvä aloittaa yhteiset valmennushetket uuden hevosen kanssa.


(c) Myrttisuo / VRL-11290
Mari H

Re: 6.2. - Kouluratsastustunti #3

Viesti Kirjoittaja Mari H »

11.02.2021
Viime lauantaina osallistuimme Tiitun kanssa ensimmäistä kertaa Myrttisuon ratsastustunnille. Olimme Ampan kanssa käyneet siellä jo aiemminkin ja koin tunnit sen verran hyödylliseksi, että ajattelin niistä olevan hyötyä myös Tiitulle. Tunnilla tulikin varsin selväksi, että vaikka meilläkin alkaa olemaan jo yhteisiä kilometrejä takana, aina voi tehdä jotain paremmin ja osaavan silmän alla on hyvä käydä välillä treenaamassa. Lauantain jälkeen tamma on saanut olla vähän kevyemmällä, sillä minulla on ollut paljon kiireitä. Ei Tiitu ihan liikkumatta ole ollut, vaan tamma on päässyt käymään päivittäin kävelytyskoneessa ja toki ulkoillut tarhassa paljon. Tänään kuitenkin ehdin tamman kanssa treenaamaan, ja päätin harjoitella samoja asioita kuin lauantain tunnilla.

Tiitu tuntui varsin virtaisalta, mikä oli odotettua pidemmän ratsastustauon jälkeen. Alkuverryttelyissä annoin tamman mennä suhteellisen vapaassa tempossa, sillä en halunnut aloittaa treeniä tappelemalla vauhdista. Tiitu pitikin aluksi suhteellisen reipasta tempoa yllä, mutta jo muutaman kierroksen jälkeen alkoi vähän himmailemaan ja selvästi jäi odottamaan minulta apuja. Tässä vaiheessa lähdimme tekemään ympyröitä ja siirtymisiä. Koska lauantain tunnilla meillä oli ollut ongelmia Tiitun rentoutumisen kanssa, yritin hakea heti alkuun sellaista rentoa otetta. Tiitu itse asiassa jopa hiukan rentoutui ja lähti venyttämään kivasti eteen ja alas. Ravailimme hetken vain erilaisia kaarevia uria, jonka jälkeen pidimme lyhyen tauon. Tämän jälkeen päätin kokeilla sulkutaivutusta ensin käynnissä ja sitten ravissa. Käynnissä tehtävä sujui hyvin ja Tiitu pysyi kivan rentona ja kuunteli apujani hyvin. Ravissa se kuitenkin ensin taas jännittyi. Hain tamman kanssa taas ensin rentouden ennen kuin kokeilimme uudestaan. Annoin Tiitun tulla taivutukseen pidemmässä muodossa ja se sujui itseasiassa tosi kivasti. Eihän tuo kouluradalla menisi läpi, mutta tällä kertaa pääasia oli vain, ettei Tiitu jännittynyt liikkeen aikana. Tein taivutuksen pari kertaa molempiin suuntiin, jonka jälkeen päätin lopettaa. Loppukäyntien jälkeen Tiitu pääsi hoitotoimenpiteiden kautta takaisin ulos.
Naella

Re: 6.2. - Kouluratsastustunti #3

Viesti Kirjoittaja Naella »

15.2.2021
Tänään lähdimme Frezzan kanssa treenaamaan Myrttisuon koulutunnilla tehtyjä tehtäviä ja hiomaan suorituksia vielä tunnilla nähtyjä paremmiksi. Laitoin Frezzan nopeasti kuntoon aamutallin jälkeen, kun tamma oli saanut hieman normaalia pienemmän aamuheinäannoksensa syötyä ja suuntasimme maneesiin.

Verryttelin Frezzan melko nopealla tahdilla kaikissa askellajeissa ja aloitimme laukka-käynti-siirtymillä, kuten kuun alussa olleella tunnillakin. Frezza nosti laukan jokaisella kerralla nätisti, mutta alkuun minulla oli vähän hankaluuksia istua syvälle satulaan ja saada käyntisiirtymästä tarpeeksi sulava. Ratsuni oli tänään yllättävän anteeksiantavaisella päällä ja vaikka jäin välillä turhan paljon ohjaan kiinni, tamma huiski vain vähän hännällään ärsytyksen merkiksi eikä esimerkiksi sännännyt pää ylhäällä pois paikalta. Lopetimme hyvään käynti-laukka-käynti -siirtymään ja ravailimme eteen-alas ennen seuraavaa tehtävää.

Tsemppasin itseäni kovasti ennen kuin aloitimme taivutustehtävän. Tunnilla meillä oli ollut vaikeuksia siksak-taivutusten kanssa ja olin aivan varma, että Frezzalla menisi tänään vati nurin jos en olisi kunnolla mukana hommassa. Aloitimme taivuttelut ravissa ja sen jälkeen laukassa suoralla uralla ja ympyröillä. Ruunikko ratsuni teki hommia kanssani kivasti, mutta ilmoitti kyllä heti jos joku oli pielessä. Oman istunnan kanssa minulla oli tänään tekemistä, joten ennen siksak-taivutuksiin laukanvaihtoineen siirtymistä halusin ottaa muutamat vaihdot ilman sen suurempaa tehtävää kuin lävistäjää. Frezza oli tasainen ja teki kyllä mitä siltä pyydettiin eikä pistänyt yhtään hanttiin kun kerta toisensa jälkeen halusin hioa vaihtoja paremmiksi. Kun viimein pääsimme tekemään siksak-kuviota, tehtävä onnistui kerralla niin hyvin että jätin homman tällä kertaa tähän - seuraavasta yrityksestä ei tulisi kuitenkaan kuin paha mieli. Taputin Frezzaa kiitokseksi ja annoin tamman siirtyä loppuverryttelemään ravissa.

Kuten tunnilla, teimme myös tänään loppuraveissa temponlisäyksiä. Hyödynsin koko maneesin tilan hyväkseni ja tein paljon erilaisia lävistäjiä, kiemurauria, kaarevia teitä ja ympyröitä. Frezza rentoutui ravissa paremmin kuin pitkään aikaan ja hevosen niskassa jo parisen viikkoa ollut pieni jäykkyys tuntui sulavan pois. Muutaman onnistuneen lisäyksen jälkeen siirsin Frezzan käyntiin ja annoin sille pitkät ohjat. Loppukäynneiksi lähdimme kävelemään ulos kirpeään pakkasilmaan maaston puolelle ja vartin mittaisten jäähdyttelyiden päätteeksi palasimme tallin eteen. Laskeuduin alas ratsuni selästä, vein sen talliin ja hoidin huolellisesti tarhailukuntoon. Frezza sai tarhaan vielä vähän lisää aamuheiniä, jotka se ystävällisesti halusi jakaa tarhakaverinsa Iiriksen kanssa.
Lukittu