6.3. - Kouluratsastustunti #4

Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

6.3. - Kouluratsastustunti #4

Viesti Kirjoittaja Maikku »

6.3. Kouluratsastustunti
La klo 16-17, Myrttisuon maneesi

Osallistujat:
- Veera R. - Riku
- Christine - Rolle

Tunnin kuittausvaihtoehdot (kuittaus tähän topiciin):
- Kirjoita vähintään 100 sanan tarina aiheesta: Valmentaja Maikku sanoi tänään sinulle sanat, jotka jäivät tiukasti mieleesi. Mitkä ne olivat ja miten ne ovat vaikuttaneet sinuun/hevoseesi?

Huom! Kuittaathan tunnin ennen kuin siirrät valmennuksen hevosesi sivulle!

---------

Veera R. - Tami

Lauantain valmennus pidettiin tuttuun tapaan Myrttisuon maneesissa. Tunnille osallistui kaksi oria, Tami ja Rolle. Ratsukot saivat aloittaa tunnin omaan tahtiinsa rauhallisilla alkukäynneillä, kunhan pitivät huolta siitä, että hevonen kuuntelisi ratsastajan pohjetta ja istuntaa heti alusta saakka. Huolellisten kävelykierrosten jälkeen pyysin ratsastajia kokoamaan ohjat ja kerroin samalla päivän varsinaisen aiheen: tänään lähtisimme hiomaan temponmuutoksia.

Jatkoimme tuntia käynnissä ympyräkahdeksikolla. Kahdeksikon risteymäkohdassa kuitenkin suoristettiin hevonen, eli rata muistutti enemmän kahta D-kirjainta pyöreiden ympyröiden sijaan. Tarkoitus oli suoristuksen jälkeen taivuttaa hevonen kunnolla kummallekin ympyrälle niin, että hevonen kulki hyvin pohkeiden välissä. Tami tuntui olevan tänään melko hitaasti lämpenevä, ja se kulki melko tahmean oloisesti eteenpäin. Taivutuksiin asettuminen ja avuilla pysyminen vaativat jonkin verran työskentelyä Veeralta, mutta lopulta omaa moottoria ja liikettä alkoi löytyä mukavasti.

Jatkoimme ympyrätyöskentelyä niin, että ympyröiden välissä suoralla hidastettiin käyntiä. Ympyrällä hevonen siis liikkui reippaasti eteenpäin, suoralla taas vauhtia muutettiin pitkälti ratsastajan istunnan avulla. Tami alkoi tunnin edetessä reagoida hyvin ratsastajan apuihin, ja tahdin muuttaminen hitaampaan käyntiin näytti sujuvan hyvin. Liikkuminen rauhoittui selvästi suoralla, minkä jälkeen reippaampi käynti löytyi nopeasti. Jäin seuraamaan ja kehumaan ratsukon onnistunutta työskentelyä, kunnes oli aika siirtyä välikäynteihin.

Välikäyntien jälkeen palasimme takaisin tehtävän pariin, tällä kertaa ravissa. Ympyrällä tuli pitää huolta hyvästä asetuksesta sekä erityisesti sisäpohkeen painosta ja suoralla taas laittaa keskivartalo töihin ja hidastaa tahtia. Tässä vaiheessa tuntia Tami oli rentoutunut aivan silminnähden ratsastajan alla, ja se kulki todella hienossa peräänannossa eteenpäin. Askelia oli helppo säätää, ja loppuvaiheessa ratsastaja pystyi todella pienin elein muuttamaan tempoa.

Lopputunnista työskentelimme vielä hetken aikaa laukkaympyrällä. Tami liikkui todella hyvin eteenpäin, käytti takaosaansa tehokkaasti ja kuunteli ratsastajaa, vaikka orista huomasi, että se alkoi hieman jo väsyä päivän harjoituksiin. Niinpä kehuin ratsukkoa hyvästä suorituksesta ja annoin luvan siirtyä pitkin ohjin loppukäynteihin.


Christine - Rolle

Lauantain valmennus pidettiin Myrttisuon maneesissa kahden orin, Tamin ja Rollen, kesken. Ratsukot saivat aloittaa tunnin omaan tahtiinsa rauhallisilla alkukäynneillä, kunhan pitivät huolta siitä, että hevonen kuuntelisi ratsastajan pohjetta ja istuntaa heti alusta saakka. Huolellisten kävelykierrosten jälkeen pyysin ratsastajia kokoamaan ohjat ja kerroin samalla päivän varsinaisen aiheen: tänään lähtisimme hiomaan temponmuutoksia.

Jatkoimme tuntia käynnissä ympyräkahdeksikolla. Kahdeksikon risteymäkohdassa kuitenkin suoristettiin hevonen, eli rata muistutti enemmän kahta D-kirjainta pyöreiden ympyröiden sijaan. Tarkoitus oli suoristuksen jälkeen taivuttaa hevonen kunnolla kummallekin ympyrälle niin, että hevonen kulki hyvin pohkeiden välissä. Rolle oli alusta asti hyvin hereillä, ja se reagoi todella nopeasti ratsastajan kevyisiin apuihin. Pienet muutokset istunnassa saivat heti orin liikkumaan halutusti, ja sen liikkuminen ympyrällä näytti todella hyvältä.

Jatkoimme ympyrätyöskentelyä niin, että ympyröiden välissä suoralla hidastettiin käyntiä. Ympyrällä hevonen siis liikkui reippaasti eteenpäin, suoralla taas vauhtia muutettiin pitkälti ratsastajan istunnan avulla. Rolle hiljensi vauhtia ratsastajan istuessa tiiviisti satulaan ja jatkoi sitten liikkumistaan reippaasti eteenpäin heti pyydettäessä. Jatkoimme tehtävän hiomista, kunnes oli aika siirtyä välikäynteihin.

Välikäyntien jälkeen palasimme takaisin tehtävän pariin, tällä kertaa ravissa. Ympyrällä tuli pitää huolta hyvästä asetuksesta sekä erityisesti sisäpohkeen painosta ja suoralla taas laittaa keskivartalo töihin ja hidastaa tahtia. Askellajin vaihto ei tuntunut vaikuttavan Rollen tasaiseen suorittamiseen, vaan sen askelia tuntui olevan todella helppoa säätää selästä käsin. Ravitehtävän aikana ori rentoutui ratsastajan alla ja hoiti ympyrätyöskentelyt hienossa peräänannossa.

Lopputunnista työskentelimme vielä hetken aikaa laukkaympyrällä. Tähän asti todella hienosti käyttäytyneen Rollen keskittyminen alkoi selvästi hieman herpaantua, eikä jarrujen löytäminen ollut enää helppoa. Ratsastaja kuitenkin onnistui hyvin istumaan alas satulaan ja hengittämään rauhallisesti, mikä edesauttoi orin pitämistä avuilla. Tunnin viimeisten hyvin onnistuneiden ympyröiden jälkeen kehuin ratsukkoa ja pyysin heitä siirtymään hiljalleen loppukäynteihin. Tästä oli hyvä aloittaa yhteiset tunnit Rollen kanssa!


(c) Myrttisuo / VRL-11290
Veera

Re: 6.3. - Kouluratsastustunti #4

Viesti Kirjoittaja Veera »

O-ou! Luulin maaliskuun olevan kuitattu ja tulin jo huhtikuun tuntia vilkuilemaan! :D

Oltiin tänään vähän myöhässä aikataulusta, kun kurvattiin vain vartti ennen tunnin alkua Myrttisuolle. Kiirehdinkin pikaisesti mättämään Tamin kamoja hoitopaikalle ja sitten ori suoraan trailerista varustettavaksi. Onneksi toinenkin ratsukko oli vielä käytävällä valmistautumassa tässä kohtaa. Tami koetteli hermojani alkamalla kuopimaan, mikä ei ollut mielestäni yhtään vieraskoreaa. Komensinkin oria melko topakasti ja pian kuulin jonkun avaavan kurkkuaan takanani. Valmentajamme Maikkuhan siinä seisoi mietteliään näköisenä. "Kai Veera muistat, että jos itse hermostut, niin ei ihme, että hevosesikin hermostuu. Onko se hevosesi vika, että olitte tänään myöhässä?" Maikku kysyi. Pudistelin päätäni hieman punastuen. Itse olin arvioinut tavaroiden pakkaamiseen kuluneen ajan väärin, kun Tami taas oli kyllä kävellyt todella nätisti traileriin suoraan karsinasta. Vedin syvään henkeä ja koitin rauhoittaa itseni. Tami vielä höselsi hieman hoitopaikalla, mutta selkään noustessani oloni oli hyvä ja minusta tuntui, että tämä valmennus tulee sujumaan hyvin. Kun muistaisikin aina, miten hyvin hevonen lukee ja peilaa ihmisen ajatuksia.
Vastaa Viestiin