6.2. - Kouluratsastustunti #3

Maikku
Valmentaja
Viestit: 28
Liittynyt: Su Marras 01, 2020 5:50 pm

6.2. - Kouluratsastustunti #3

Viesti Kirjoittaja Maikku »

6.2. Kouluratsastustunti
La klo 16-17, Myrttisuon maneesi

Osallistujat:
- Mari H - Amppa
- Veera R. - Riku
- Lisa - Loitsu (edellinen tunti maksamatta)
- Simona - Riemu (edellinen tunti maksamatta)
- Lottis - Myrkky (edellinen tunti maksamatta)


Tunnin kuittausvaihtoehdot (kuittaus tähän topiciin):
- Piirros ratsukosta laukkaympyrällä
- Valitse jokin seuraavista aiheista ja kirjoita vähintään 100 sanan tarina:
1. Tarina hetkestä, jolloin harjoittelette tunnilla käytyjä tehtäviä kotitallilla lauantain jälkeen.
2. Minkä olette huomanneet suurimmaksi kompastuskiveksenne kuluneen vuoden aikana? Millaisessa tilanteessa tämä on näkynyt?

Huom! Kuittaathan tunnin ennen kuin siirrät valmennuksen hevosesi sivulle!

---------

Mari H - Amppa

Lauantain vakiotunti alkoi sillä, että muistelimme porukalla, mitä viime tunnilla olimme käyneet läpi. Ratsastajilla oli hyvin mielessä pohkeenväistö- ja puomiharjoitukset, joita oli harjoiteltu myöhemmin myös kotitallilla. Tänään lähdimme liikkeelle alkuverryttelyistä, jotka koostuivat kiemuraurista sekä siirtymisistä, jotta hevoset saataisi kunnolla kuulolle.

Amppa oli viime tunnilla ollut tuttuun tapaansa hieman liioitellun eteenpäinpyrkivä, joten tällä kertaa pidimme heti alusta asti huolta siitä, että ori liikkuisi eteenpäin juuri ratsastajan haluamalla tahdilla. Se vaati pidätteitä ja erityisen tarkkaa keskivartalon käyttöä, mutta kun tilanne tehtiin Ampalle alusta asti selväksi, kuoriutui siitä aivan uusi hevonen. Todella yritteliäs ja kuuliainen.

Aloitimme tänään tunnin taivutuksilla, joita harjoittelimme ensin uraa pitkin. Ratsukko sai luvan kanssa oikoa lyhyen sivun kulmat tehden sinne puoliympyrän, ja kun hevonen oli sopivasti asetettuna, oli pitkälle sivulle päästessä taivutusta helppo jatkaa. Mari sai hieman hakea hyvää taivutusta, mutta kun se lopulta löytyi, näytti tehtävä ratsukon suorittamana todella hyvältä.

Taivutusten jälkeen lähdimme nostamaan hevosten sykettä laukkatehtävien parissa. Aloitimme työskentelyn ympyräkahdeksikolla, josta kumpikin ympyrä tuli kulkea myötälaukassa ja risteyskohdassa laukka vaihdettiin maksimissaan viiden askeleen käynnistä. Amppa meinasi alkuun hieman kiriä vauhtia, mutta selässä rauhallisena istuva ratsastaja sai hyvin pidettyä vauhdin maltillisena ja siirtymät tapahtumaan juuri oikeaan aikaan.

Lopputunnista jatkoimme laukkatehtäviä pääty-ympyröillä ja pidimme huolta myös hyvistä sisäänpäin taivutuksista koko tehtävän ajan. Amppa kulki eteenpäin tahdikkaasti ja rentoutui todella hienosti ratsastajan alla peräänantoon. Työskentely näytti todella hyvältä, joten ympyrätyöskentelyn jälkeen annoin ratsukolle luvan siirtyä käyntiin pitkin ohjin. Ratsukko kehittyi todella hyvää vauhtia, tästä oli jälleen hyvä jatkaa.


Veera R. - Tami

Lauantain vakiotunti alkoi sillä, että muistelimme porukalla, mitä viime tunnilla olimme käyneet läpi. Ratsastajilla oli hyvin mielessä pohkeenväistö- ja puomiharjoitukset, joita oli harjoiteltu myöhemmin myös kotitallilla. Tänään lähdimme liikkeelle alkuverryttelyistä, jotka koostuivat kiemuraurista sekä siirtymisistä, jotta hevoset saataisi kunnolla kuulolle.

Tällä viikolla Veera nähtiin uuden hevosen Tamin selässä. Koska ori oli minulle vieras, keskityimme erityisesti alkutunnista kiinnittämään huomiota ratsukon työskentelyyn. Friisiläinen vaikutti kaikin puolin motivoituneelta, ja se rentoutui ennätysvauhtia ratsastajan alla. Aloitimme tänään tunnin taivutuksilla, joita harjoittelimme ensin uraa pitkin. Ratsukko sai luvan kanssa oikoa lyhyen sivun kulmat tehden sinne puoliympyrän, ja kun hevonen oli sopivasti asetettuna, oli pitkälle sivulle päästessä taivutusta helppo jatkaa. Tami keskittyi hyvin liikkumaan tahdikkaasti eteenpäin, ja se kuunteli ratsastajan pohjetta erinomaisesti. Myös siinä vaiheessa, kun jatkoimme harjoitusta ravissa, pysyi Tami hyvin kuulolla

Taivutusten jälkeen lähdimme nostamaan hevosten sykettä laukkatehtävien parissa. Aloitimme työskentelyn ympyräkahdeksikolla, josta kumpikin ympyrä tuli kulkea myötälaukassa ja risteyskohdassa laukka vaihdettiin maksimissaan viiden askeleen käynnistä. Tami hoiti siirtymiset todella kevyillä avuilla, eikä laukkaympyrällä tullut vastaan muuta ongelmaa kuin ratsastajan sisäänpäin kallistunut istunta, jota kahdeksikon aikana korjattiin.

Lopputunnista jatkoimme laukkatehtäviä pääty-ympyröillä ja pidimme huolta myös hyvistä sisäänpäin taivutuksista koko tehtävän ajan. Tami liikkui tänään selvästi paremmin vasempaan kierrokseen, oikeassa kierroksessa taas ratsastaja joutui keskittymään paljon enemmän apuihinsa. Kaikin puolin ratsukon työskentely oli tänään kuitenkin erinomaista, joten annoin heille harjoituksen jälkeen luvan siirtyä käyntiin pitkin ohjin. Tami oli tänään hurmannut todella hienolla liikkumisella ja sillä, kuinka ori kannatteli itseään läpi koko tunnin, ratsastajan pienistä virheistä huolimatta.


(c) Myrttisuo / VRL-11290
Veera R

Re: 6.2. - Kouluratsastustunti #3

Viesti Kirjoittaja Veera R »

Kovasti koitettii, mut ratsastajalla tais moti mennä heti ku ei sujunukkaa enää :D

----

Olimme viime lauantaina Myrttisuolla Tamin kanssa koulutunnilla. Tuntimme oli sujunut todella hyvin, mutta olimme saaneet kotiläksyksi treenata tunnilla käsiteltyjä aiheita vielä kotona. Otin Mirkan maneesin laidalle vahtimaan meitä, sillä minun ratsastukseni kaipasi enemmän hiomista, kuin Tamin toiminta. Taluttelin Tamia aluksi ympäri maneesia, sillä olin itse kylmissäni varustauduttuani liian vähillä vaatteilla juoksuttamaan tallin toista hevosta kentällä maneesin oltua silloin vielä varattuna. Mirka oli orin onneksi minulle varustanut sillä välin.

Nousin Tamin selkään vasta, kun varpaani olivat kävellessä lämmenneet. Lähdimme tästä suoraan työstämään kiemurauraa ravissa, jonka suorilla pätkillä siirsin orin aina muutaman askeleen ajaksi käyntiin ja takaisin raviin. Tami koitti koetella minua käyntisiirtymisissä, mukamas jarrut olivat hukassa, mutta pian se totesi, että on toteltava ohjeita. Mirka välillä huikkasi maneesin reunalta ratsastusohjeita, mutta pääasiassa tyyppi taisi selata puhelinta, eikä keskittynyt ratsastukseeni.

Alkuverryttelyjen jälkeen lähdimme testaamaan taivutuksiin saamiamme vinkkejä. Tami oli heti tilanteen tasalla ja saimme hyviä pätkiä tehtyä myös keskihalkaisijalla ilman seinän tukea. Käynnissä Tami oli tänään tahmeampi, kuin ravissa. Koska taivutukset ovat mielestäni hieman tylsiä, niin siirryimmekin melko pian jo laukkakahdeksikolle. Mieleni teki hirveästi vain rallittaa ympäri maneesia, mutta koitin kovasti tänään ottaa treenit vakavasti.

Päätin lisätä laukkakahdeksikon keskelle käynnin lisäksi pysähdyksen ja peruutuksen, mutta uusi laukkanosto tehtiin silti käynnistä eikä pysähdyksestä. Peruutuksemme olivat hirveän hätäisiä, eivätkä edes millään tapaa suoria. Mirka koitti parhaansa mukaan huudella vinkkejä taas laidalta, mutta huomasin vain hermostuvani ohjeista. Koitin rauhoittaa itseni, mutta selkeästi kaipaan jonkin verran vierasta opettajaa jaksaakseni hinkata vaikeita tehtäviä enemmän. Saatuamme onnistuneesti suoritettua edes muutaman kerran tehtävän otimme vain laukkaa kevyessä istunnassa ympäri maneesia, kevyttä ravia edestakaisin ja patistin Mirkan taluttelemaan orille loppukäynnit. Lähdin itse toimistoon kahville ja totesin, että itse kiipeän orin selkään vasta seuraavalla ratsastustunnilla.
Mari H

Re: 6.2. - Kouluratsastustunti #3

Viesti Kirjoittaja Mari H »

Päiväkirjamerkintä 13.02.2021
Olimme viime lauantaina saaneet Myrttisuon koulutunnilta taas kotiläksyjä joten tänään oli Ampan kanssa treenipäivä. Ori oli saanut oikeastaan lomailla viikon ja hiukan kauhulla odotin miten treeni tulisi sujumaan. Hain orin tarhasta varustettavaksi ja jo siinä huomasi, että viikon lepo taisi olla virhe. Amppa oli hiukan jännityneen oloinen, vaikka yleensä se otti hoitotoimenpiteet erittäin lunkisti. Ongelmia ei kuitenkaan tullut, joten hevonen oli nopeasti hoidettu ja suuntasimme maneesiin.

Amppa osoitti heti alusta alkaen, että tänään mennään eikä meinata. Alkukäynneistä ei meinannut tulla mitään, joten siirryin suosiolla ravityöskentelyyn. Yritin pitää tempon mahdollisimman rauhallisena ja samalla kokeilimme tehdä taivutuksia, kuten viime lauantain tunnilla. Ampalla meinasi olla keskittyminen hiukan hukassa ja taivutusta pyytäessä se joko ei reagoinut tai lähtikin yllättäen kääntymään. Haimme keskittymistä takaisin ympyröiden ja kiemuraurien avulla ja niiden jälkeen saatiin taas taivutuksetkin toimimaan.

Kun ravissa alkoi löytyä tasainen tahti ja ori alkoi kuunnella, jatkoimme työskentelyä laukassa. En antanut tänään orin mennä ollenkaan laukkaa suoralla uralla, sillä minusta tuntui kuin olisin istunut ruutitynnyrin päällä. Työskentelimme laukassa pääasiassa pääty-ymypröillä ja aina kun löysin hyvän tahdin ja ori oli kuulolla, vaihdoin ymyprää tekemällä kahdeksikon, jossa vaihdoimme laukan käynnin kautta. Amppakin alkoi selvästi keskittyä paremmin kun enimmät virrat oli saatu purettua ja loppujen lopuksi saimme laukassa todella kivan tuntoisia pätkiä. Muutaman onnistuneen laukanvaihdon ja pääty-ympyrän jälkeen päätin lopetella, jotta molemmille jäisi hyvä mieli treenistä. Loppuun otimme ravia ja sen jälkeen saimme jopa käveltyä. Tallissa ori pääsi ensin pesulle ja sen jälkeen se pääsi nauttimaan palautusjuomat ja päiväheinät karsinaansa.
Lukittu