Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Myrttisuon talliin ja tallialueelle sijoittuvat pelit
Hilla
Viestit: 10
Liittynyt: La Loka 03, 2020 8:57 pm

Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Hilla »

[Kutsuhuuto Rosalle :D]

Puut vilisivät ohitse Hillan ajaessa pitkin hiekkatietä kohti Myrttisuota traileri auton perään kytkettynä. Matkaa oli taitettavana enää vajaa kilometri ja naisen jännitys nousi pikkuhiljaa hänen lähestyessään määränpäätään. Pian Hilla huomasikin saapuneensa kauniille tallipihalle, jolloin tuo pysäköi autonsa trailerineen samalla ihastellen tallirakennusta.

Hilla oli kolme tuntia aikaisemmin lähtenyt hakemaan uutta hevostaan, jonka oli ostanut Wuorenheimon ravitallilta. Ori oli tuotu Suomeen myyntivälitykseen josta Hilla oli tämän hevosen sitten bongannut. Kauhean hintava Kingi ei ollut, mutta nainen näki siinä paljon potentiaalia isoimmilliken raviradoille.

Hän oli ollut aluksi hieman epävarma ajatuksesta ravihevosesta pääosin ratsuille tarkoitetulla tallilla, mutta oli kuitenkin vakuuttunut Myrttisuon kärrykelpoisista maastoista ja suhteellisen lähellä olleesta raviradasta. Etelä-Pohjanmaalta juuri Nurmikoskelle muuttaneele naiselle oli kuitenkin itsestäänselvä asia, että tallipaikan pitäisi olla ehdottomasti kotikunnassa, eikä esimerkiksi Tampereella, jossa tallivuokratkin olivat runsaasti kalliimmat.

Noustuaan autosta Hilla avasi trailerin sivuoven ja astui sisään. Hän huomasi orin olevan hieman levoton, mutta eihän tuolla ollut paljoa matkustuskokemusta nuoren ikänsä vuoksi. Nainen rapsutti mustaa olentoa hetken ja siirtyi sen jälkeen avaamaan trailerin sillan, jotta voisi tuoda nuoren hevosensa ulos trailerista. Hilla töytäisi oria lavasta ja tuo haperoi milloin mihinkin suuntaan, eikä nainen meinannut saada epävarmaa hevosta ulos trailerista.
Avatar
Rosa
Tallin omistaja
Viestit: 77
Liittynyt: La Elo 29, 2020 8:43 am

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Rosa »

[Kutsu kuultu! :)]

Novan kaksi ensimmäistä viikkoa olivat menneet uudella tallilla todella hienosti. Tamma oli kotiutunut lopulta nopeasti, ja olimme päässeet tutustumaan myös joen toiselta puolelta alkavaan pururataan. Kiitos näiden reissujen, osasin myös vastata karsinapaikasta kiinnostuneen naisen, joka etsi ravurilleen tallia, kysymyksiin lähimaastosta. Ei meillä varsinaisesti puitteita ravihevosille ollut, mutta hyväpohjaiset maastot lähtivät aivan takapihalta, eikä raviradallekaan ollut kuin muutama kilometri.

Olin laittanut tulijoille karsinan valmiiksi orisiivestä. En tiennyt tarkemmin, millainen hevonen oli tulossa, mutta ravihevoset tuntien odotin hieman kovapäisempää oria. Toivoin kuitenkin olevani väärässä, ihan vain jo yleisen tallirauhan vuoksi.

Olin sunnuntai-iltapäivänä Novan karsinassa harjaamassa tammaa, kun kuulin tallin avoimista ovista auton saapuvan pihaan. Jätin harjan karsinan ulkopuolella olevaan varusteämpäriin ja lähdin ulos katsomaan, olivatko saapujat meidän uudet asukkaat. Nuoren näköinen nainen oli juuri ottamassa hevosta ulos trailerista, ja noteerasin itse vain tumman hevosen takaosan.

"Mooi", huudahdin jo kauempaa tulijoille, jotta saisin heidän huomionsa.
"Tarviitteko apua?" kysyin tulijoilta. Selvästi uusi kasvo tallilla.
Hilla
Viestit: 10
Liittynyt: La Loka 03, 2020 8:57 pm

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Hilla »

Hilla oli innoissaan uudesta hevosestaan, ja mietti jatkuvasti mitä se pystyisi saavuttamaan pitkällä tähtäimellä. Ori oli juossut opetuslähdössä mainiosti ja se starttaisikin kymmenen päivän päästä koelähdössä. Jos Kingi juoksisi sen hyväksytysti se pääsisi starttaamaan ensimmäiseen kunnon lähtöönsä.

Hillan yrittäessä saada orin pois trailerista, hän oli kuulevinaan tervehtivän naisen äänen. Hän käänsi katseensa ääntä kohti ja huomasikin tervehtijänsä kävelevän traileria kohti.
"Heippa!" hän moikkasi tuota hymy kasvoillaan.
"Ja juu, apu olisi kylläkin tarpeen", Hilla vastasi jo trailerin luokse kerenneelle naiselle.

Kingi oli vielä hieman peloissaan trailerista, mutta eihän sitä oltu kuljetettu kuin vasta kaksi kertaa aikaisemmin: kun se tuotiin ulkomailta Suomeen ja yksiin raveihin. Ei se kuitenkaan sitä niin paljon pelännyt, että potkisi vastustelun yhteydässä tai purisi lastaajaansa

Tämä nainen, jonka Hilla oletti olevan tallinomistaja, astui sisälle traileriin ja työnsi oria toiselta puolelta.
"Sä taidat olla Rosa?" Hilla kysyi naiselta samalla kun Kingi peruutti kunnolla ulos trailerista. Hän taputti oria kaulalle palkkioksi.
"Mihin mä voin sitoa Kingin hetkeks jotta saan siltä kuljetussuojat pois?" hän kysyi samalla vilkaisten orin jaloissa olevia vaaleansinisiä suojia.
Avatar
Rosa
Tallin omistaja
Viestit: 77
Liittynyt: La Elo 29, 2020 8:43 am

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Rosa »

Nainen otti hyvillä mielin tarjoamani avun vastaan, joten aloimme yhdessä houkutella oria ulos trailerista. Olin orin pään puolella ja mietin jo mielessäni, kävisikö se päälle, mutta yllättävän rauhassa hevonen tuntui purkutilanteen ottavan. Hieman vastahakoisesti se peruutti, mutta peruutti kuitenkin, ja lopulta se seisoi hienona auton vierellä. Se oli musta ja sen päässä oli merkki. Eikä se vaikuttanut ollenkaan sellaiselta, mitä olin kuvitellut.
"Joo!" havahduin naisen kysymykseen ja vastasin hänelle iloisesti.
"Moi vaan, ja sä olit Hilla, eikö?" varmistin vielä naiselta ja tarjosin tälle hymyillen kättäni.

"Mä voin pitää siitä sen aikaa kiinni", vastasin Hillalle, kun hän mietti hevosensa, Kingin, kiinnittämistä.
"Oliko teillä pitkä matka?" kysyin naiselta ja kosketin varovasti orin kaulaa. Se vaikutti ihan kiltiltä.

"Haluatteko lähteä Kingin kanssa tallikierrokselle, niin se saa hieman jaloitella matkan jäljiltä?" ehdotin naiselle. Toiset halusivat viedä hevoset suoraan talliin, mutta kävely tekisi varmasti seisomisen jälkeen myös hevosellekin hyvää - ja paikat tulisivat samalla tutuiksi.
Hilla
Viestit: 10
Liittynyt: La Loka 03, 2020 8:57 pm

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Hilla »

Kun he olivat saaneet orin ulos trailerista, Hilla sai tietää, että oli arvannut naisen nimen oikein.
"Joo olen!" Hilla vastasi Rosalle iloisesti samalla puristaen tuon kättä tervehdykseksi.

"Okei kiitos!" hän vastasi Rosalle ojentaen tälle Kingin riimunnarun. Hilla kyykistyi orin jalkojen tasolle ja irrotti kuljetussuojat pikasesti.
"Kyllä sitä matkaa kertyi vähän alle kolmesataa kilometriä, ei siis ihan lyhyt reissu mutta olisi voinut olla pidempikin", Hilla mietiskeli ääneen vastaten naisen kysymykseen.

"Joo se tekisi kyllä hyvää, mutta mihin mä laitan nämä kuljetussuojat siksi aikaa?" hän vastasi naiselle samalla katsahtaen käsissään olevia suojia.

Hilla oli iloinen saamastaan vastaanotosta ja odottikin innolla esittelykierrosta tontin ympäri. Hän oli käynyt tallilla tutustumassa itsenäisesti jo kerran aikaisemminkin, mutta siitä oli vierähtäny aikaa muutama kuukausi. Hilla muistikin tilan rakennukset enää vain pääpiirteittäin, joten hänen mielestään oli hyvä idea virkistää hieman muistia jonkun hyvin tallin tuntevan kanssa.
Avatar
Rosa
Tallin omistaja
Viestit: 77
Liittynyt: La Elo 29, 2020 8:43 am

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Rosa »

[Siis nää viikot vaan hujahtaa ohi ihan hirveetä vauhtia!! Sori kestosta!]

Vajaa kolmesataa kilometriä yhtä kyytiä ja vieläpä trailerin kanssa kuulosti todella raskaalta. Mutta toisaalta...
"Totta, tekeväthän toiset kisojen takia pidempiäkin päiväreissuja toiselle puolen Suomea", totesin vielä Hillalle. Ja mistä sitä tietää, mistä kaukaa minäkin sen oman hevoseni aikanaan hakisin.

"Ne menee ihan tässä", tarjouduin ottamaan suojat naiselta ja kantamaan niitä kädessäni kierroksen ajan. Päätyisivät samalla reissulla sitten myös talliin asti.
"No tässä näkeekin nyt pääpiirteittäin päärakennukset. Eli tuo iso on tallirakennus, ja avonaisista ovista pääsee tamma- ja ruunapuolelle. Oripuoleen pääsee omasta ovestaan kentän puolelta. Ja tuo rakennus", sanoin ja osoitin toista parkkialueen viereistä puista rakennusta, "on tänne puolelle kuivikevarasto, toiselta puolelta pääsee lantalaan ja yläkerrassa onkin sitten heinävarasto. Laitumia näkyy tallin takana ja metsän vieressä, jaaa käydään vaikka ensin katsomassa vähän ratsastustiloja", sanoin Hillalle olettaen, että Kingin kanssa liikuttaisi joskus myös sileällä. Jos ei, niin ainakin alue tulisi tutummaksi.

Kävelimme loivaa alamäkeä tallin ja varastorakennuksen taakse. Oikealle puolelle jäi lampi ja vasemmalla oli puolestaan kenttä, jonka aidat oli ihan lähiaikoina maalattu valkoiseksi. Maali oli tarttunut hyvin lankkuihin, ja kenttä näytti todella siistiltä.
"Kenttä ja maneesi ovat tosiaan täysin vapaassa käytössä, jos siis ylipäätään käytätte", varmistin vielä. Ravihevoset olivat minulle todella vieraita, enkä ollut varma, mitä niiden kanssa ylipäätään tehtiin.
"Orit lähtökohtaisesti tarhataan yksin, paitsi tietysti, jos kemiat nyt sattuu kohtaamaan toisen kanssa niin mikä olisikaan tarhakaveria kivempaa. Eli tällä hetkellä tarhat ovat melko vapaassa käytössä kaikki", esittelin ympärillä näkyviä tarhoja kävellessämme kohti maneesia.

"Miten Kingi muuten on yleensä sopeutunut uuteen paikkaan ja vieraisiin hevosiin?" kysyin naiselta.
Hilla
Viestit: 10
Liittynyt: La Loka 03, 2020 8:57 pm

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Hilla »

[Eipä mitään, itselläkin on ollut kaikkea sähellystä etenkin tuon koneen kanssa :D]

"Tuo on kyllä totta ja hevoselle varmasti raskasta. Toki nykyään moni kilpailuissa kävijä asuu lähellä pääkaupunkiseutua, sillä siellähän tupataan järjestää nykyään kaikki kisat", Hilla totesi naiselle mietteliäästi. Tampere oli hänellekin valikoitunut juuri sen vuoksi, että kaikkialle oli suhteellisen lyhyt matka

Hymyillen Hilla ojensi suojat kantoapua tarjonnelle naiselle ja he lähtivätkin kävelemään tilan poikki. Kingi ottikin heti pitkiä askelia ja selvästi nautti pienestä lenkistä.

Rosa aloitti kierroksen näyttämällä hyvin kunnossa pidetyn tallirakennuksen ulkopuolen. Tallin takana häämöttävät laitumet olivat suurikokoisia, joten niissä olisi hevosille paljon tilaa kirmata ympäriinsä. Nainen jatkoi matkaa pitkin loivaa alamäkeä puhuen samalla vapaassa käytössä olevista maneesista ja kentästä.
"Joo kyllä mä oon ajatellut Kingin edes jonkin asteiseksi ratsuksi opettaa, niin saisi vaihtelevaa liikuntaa. En kyllä tiedä mitä siitä tulee kun en ole itsekään mikään häävi ratsastaja", Hilla vastasi naurahtaen Rosan kysymykseen pohtien samalla miten onnistuisi tuossa projektissaan.
"Sepä mukavaa! Itse en osaa vielä sanoa Kingin tarhakaverin tarpeista mutta eiköhän kohtalo näytä mitä sen suhteen tehdään", nainen vastasi mietteliäästi Rosan puheisiin tarhaamisesta.

"En oikein osaa kunnolla sanoa. Ilmeisesti taannoin, kun Kingi tuotiin Suomeen sillä meni noin pari viikkoa kotiutua kunnolla, mutta se oli toki tullut lentokoneella. Nyt varmasti vähemmän stressaava kuljetustapa, joten en uskoisi kotiutumisen kestävän kauaa", hän totesi naiselle. Ei sitä kuitenkaan ikinä tiennyt mitä tuleva tuo tullessaan, mutta Hilla toivoi kaiken sujuvan ilman turhia ongelmia
Avatar
Rosa
Tallin omistaja
Viestit: 77
Liittynyt: La Elo 29, 2020 8:43 am

Re: Rahaa on kaikilla, hyvä hevonen harvalla

Viesti Kirjoittaja Rosa »

Naurahdin Hillan kommentille ratsastustaidoista. En osannut sanoa, kuinka haastavaa ravurille oli laittaa satula selkään ja yrittää saada se liikkumaan koottuna kentällä, mutta varmasti sekin oli mahdollista.
"Meillä käy aina satunnaisesti täällä myös valmentaja, Maikku. Ihan vaan, jos joskus haluat lähteä treenaamaan ihan valvovan silmän alla, niin sekin on mahdollista", kerroin vielä Hillalle. Ei hänelläkään tainnut olla kokemusta kisakäytössä olevista ravureista, mutta ravitaustaisista hevosista kyllä varmasti jonkin verran.

"No onneksi se pari viikkoakin menee nopeasti, jos kävisi niin, että maisemanvaihto jännittäisi", vastasin ja katsoin oria, joka käveli omistajansa perässä melko kiltin oloisena eteenpäin. Ehkäpä tosiaan sopeutuminen olisi nyt helpompaa automatkan jälkeen.

Kävelimme lammen toiselle puolelle, ja pääsin esittelemään maneesin ja sen ympäristön lähempää.
"Tuosta lähtee polku pururadalle. Se on melko hiljainen, eli sielläkin uskaltaa halutessaan lähteä hevosen ja kärryjen kanssa retkeilemään", kerroin naiselle ja osoitin kohti metsää, jossa lammen ylittävä puusilta näkyi.
"Ja jos maastoesteet kiinnostaa - Kingin tai jonkun muun kanssa - niin metsikössä löytyy myös derby-kenttä. Liikunnan suhteen on siis, mistä valita."

Kävelimme lammen toista puolta takaisin kohti tallipihaa.
"Siinäpä oikeastaan näin tiivistettynä tämä puoli pihasta", sanoin kävellessäni eteenpäin. Ehkäpä kävisimme vielä tallin takapihalla? Kingille tekisi varmasti hyvää vielä liikkua, ennen kuin se joutuisi taas seisomaan talliin.
Vastaa Viestiin