Mäkisuon Amaria

Kuvat © Kuvaaja ei halua nimeään mainittavan
Nimi: Mäkisuon Amaria, "Amaria" Rekisterinumero: VH15-018-0686
Rotu: Suomenhevonen Omistaja: Kuuralehto, Siuri (VRL-11290)
Sukupuoli: Tamma Kasvattaja: Mäkisuo, lyllis (VRL-11107)
Syntynyt: 29.11.2014, 8v (ikääntyy satunnaisesti) Koulutustaso: ko: vaB, re: 60 cm
Säkäkorkeus: 158 cm Painotus: Kouluratsastus
Väri: Rautias Suku: 1-polvinen

KRJ-I, SLA-I, YLA1, SV-II, VAR-I
20.06.2015: Amaria palkittiin SV-II -palkinnolla kesäkuun suomenhevosvarsojen arviointitilaisuudessa!
15.08.2015: Amaria kävi elokuun varsa-arviointitilaisuudessa ja palasi mukanaan VAR-I -palkinto!
20.04.2016: Huhtikuun SLA-tilaisuudessa Amaria palkittiin SLA-I-palkinnolla! Pisteet: (13 [3-7-3] + 22 + 20 + 21 + 20 =) 96 p!
25.04.2016: Huhtikuun YLA-tilaisuudesta Amaria tuli kotiin mukanaan YLA1-palkinto! Pisteet: (35 [19 + 16] - 32 [21+11] - 17 - 16 - 4 =) 104 p.
25.06.2016: Amaria palasi kesäkuun KRJL:n uusintatilaisuudesta KRJ-I palkinnon kera! Pisteet: (7,5 + 40 + 20 + 20 + 15 =) 102,5 p.

Tämä on virtuaalihevonen

Luonne

Eräänä tylsänä ja sateisena päivänä istuin tietokoneen ääressä selaamassa hevosaiheista foorumia. Silmiini osui ilmoitus Mäkisuon tallin kasvateista, ja katsoin nopeasti läpi myytävät hevoset. Jätin kuitenkin ajatuksen uudesta hevosesta siihen ja nousin pois tietokoneen äärestä.

Seuraavana aamuna minun oli tarkoitus avata tietokone ilmoittaakseni tallin hevosia kisoihin. Sen näytölle oli kuitenkin jäänyt tuo sama ilmoitus, jota olin eilen tutkinut. Katsoin hevoset uudelleen läpi, ja tällä kertaa yksi varsa kiinnitti huomioni syystä tai toisesta. Hevosten ilmoittaminen kisoihin unohtui sillä sekunnilla, kun nostin kännykän korvalleni ja otin yhteyttä kasvattajaan. Asiat sujuivat todella helposti, ja jo samana päivänä lähdin ajamaan kohti Mäkisuon tallia. Palasin vasta yömyöhään kotiin, ja mukanani minulla oli ihana nuori hevosenalku, Mäkisuon Amaria.


Amaria on ihastuttava tamma, jonka kanssa on ollut mukava työskennellä ensi hetkistä lähtien. Tamma on aina ollut todella nopea oppimaan uusia asioita, joten sen kouluttaminen on ollut erityisen helppoa. Se tajuaa aivan hetkessä, mitä pitää tehdä, ja varsinkin erilaiset herkut ovat hyvä keino motivoida tammaa tilanteessa kuin tilanteessa. Amaria on todella perso ruualle, ja se saattaa hamuta hoitajan takin taskuja tämän astuessa karsinaan, jospa vaikka sieltä löytyisi jotain hyvää.

Amaria on todella helppo hoitaa, eikä sitä tarvitse sitoa kiinni toimenpiteiden ajaksi. Yleensä tamma etsii maasta heinää sillä aikaa, kun sitä harjataan. Kavioita se ei nosta aivan itsestään, mutta napakka ote jalasta riittää kertomaan, että vuorossa olisi kavioiden putsaus. Pientä ongelmaa voi tulla suitsien laitossa, sillä Amarialla on huono tapa nostaa päätään, mikäli sitä ei juuri nyt huvittaisi lähteä ratsastamaan. Se tottuu onneksi kuitenkin nopeasti ajatukseen ja ottaa kuolaimet suuhunsa lopulta nätisti.

Amaria on kouluratsu henkeen ja vereen. Sen koulutustaso yltää vaativa B -tasolle saakka, ja varsinkin pohkeita vaativat tehtävät sekä laukkaohjelmat ovat tamman mieleen. Tamma on todella reipas ja aktiivinen, ja se osaa kannatella hyvin itseään. Amarialla on upea peräänanto, ja sen askeleet ovat todella lennokkaat ja ravi on mukavan tasaista. Tamman kanssa saa käyttää pohjeapuja mielin määrin, mutta ohjien kanssa tulee olla hieman tarkempi. Vaikka tamma sietääkin pienissä määrin ohjissa roikkumista, tulee raja jossain vaiheessa vastaan. Silloin se muuttuu etupainoiseksi ratsuksi, joka vain painaa kädelle. Parhaiten tamman kanssa tulee toimeen, kun vaikuttaa ensisijaisesti istunnalla ja käyttää hillitysti ohjasapuja.

Esteillä Amaria kulkee ihan hyvin, mutta energiansa se käyttää korkeuden sijaan pituuteen. Tamma ei hallitse kunnolla ponnistuspaikkoja, ja se hyppää yleensä askeleen aiemmin, mitä ratsastaja oli suunnitellut. Yleensä esteiden yli kuitenkin mennään, mutta radan kanssa saa tosiaan olla tarkka, sillä kova vauhti ja pitkät hypyt tuovat vaativuutta esteille.

Tamma tuntuu rakastavan pitkiä maastoretkiä, ja sen kanssa on aina yhtä mukava lähteä metsäteille. Tamma kulkee todella rauhallisena, eikä se hätkähdä vastaantulevia koiria tai ohikulkevia autoja. Se on tottunut kaikenlaisiin ääniin, mitä ulkona kuuluu, joten maastoretket ovat hyvää ja rentouttavaa ajanvietettä sekä ratsastajalle että hevoselle.

Amaria jännittää hieman uusia paikkoja, mikä näkyy varsinkin ennen kisasuoritusta. Se tarvitsee kisapaikoilla todella pitkät alkulämmittelyt, jotta sen pitkät ja lennokkaat askeleet pääsevät oikeuksiinsa. Kaikkein ihanteellista olisi, jos tamman kanssa pääsisi jo edellisenä iltana tutustumaan kenttään, jolloin se olisi tuttu, kun kisa-aika koittaa. Muuten uusissa paikoissa tamma kiinnittää todella paljon huomiotaan ympärillä kulkeviin hevosiin ja ihmisiin. Se ei kuitenkaan tahdo lähestyä vieraita, vaan pysyttelee mieluummin kauempana turvallisen matkan päässä.

Yleisesti Amaria on todella mukava ja rauhallinen hevonen, jonka kanssa on mukava toimia yhdessä. Sen kanssa saa luotua nopeasti hyvän suhteen, eikä yhteisen sävelen löytäminen ole vaikeaa. Tamma saattaa hieman vierastaa uusia ihmisiä, mutta tottuu todella nopeasti näiden läsnäoloon ja oppii luottamaan. Kaikin puolin tamma on ihana hevonen, jonka kanssa kuka tahansa pärjää ja haluaa työskennellä.


Suku

i. Liinavuoren Eemeli
sh, prt, 158cm
-
ii. Kirman Murto
evm
iii. Loiston Eelis
evm
iie. Kirman Sarlotta
evm
ie. Liinavuoren Emma
evm
iei. Aro-Eemeli
evm
iee. Myrskyn Aamu
evm
e. Lumimetsän Aisla
sh, rt, 154cm
-
ei. Lokkipoika
evm
eii. Ilpon Lassi
evm
eie. Viehko-Liina
evm
ee. Lumimetsän Aamu
evm
eei. Lumimetsän Kaiku
evm
eee. Ainokainen
evm
KATSO 5-POLVINEN SUKUTAULU


ii. Kirman Murto (rt, 159 cm) oli komea ori, joka ehti kokea elämänsä aikana paljon. Ori syntyi pienellä ratsastuskoululla, mutta se myytiin jo puolen vuoden iässä eteenpäin kisaratsuksi Ouluun. Murtoa alettiin kouluttaa jo nuorena hyvällä menestyksellä, ja heti kisaiän saavutettuaan se starttasi sekä este- että kouluratsastuskisoissa. Murron kanssa käytiin kokeilemassa onnea myös maastoestekisoissa, ja myöhemmin sen kanssa lähdettiin kiertämään kenttäratsastuskisoja. Upean ulkomuotonsa vuoksi Murron kanssa käytiin näyttelyissä, ja seitsemänvuotiaana se kantakirjattiin toisella palkinnolla. Kisauransa aikana Murto sai seitsemän jälkeläistä, joista suuri osa myytiin käyttöön ja näyttöön. Hyvän kapasiteetin ja ulkonäön lisäksi ori periyttää energistä ja motivoitunutta luonnetta. Nykyään Murto viettää rattoisia eläkepäiviä pienellä yksityistallilla Oulun lähettyvillä.

iii. Loiston Eelis (rn, 160 cm) ehti elää lyhyen mutta työntäyteisen elämän. Se syntyi pitkään harkittuna kahdelle yleispainotteiselle hevoselle, ja jo nuoresta pitäen Eelis näytti omapäisen luonteensa. Sen kanssa oli pitkään melko vaikea työskennellä, mutta mitä enemmän sen kanssa teki töitä, sitä enemmän se alkoi luottaa ihmisiin. Eelis oli elämänsä loppuun saakka yhden ihmisen hevonen, ja se vierasti kaikkea uutta. Orin kanssa ehdittiin kiertää monet este- ja kouluratsastuskisat todella hyvällä menestyksellä, kunnes kotitallilla esteharjoituksissa erään pahan alastulon seurauksena orin vasen takajalka katkesi. Eelis jouduttiin lopettamaan vasta 9-vuoden iässä, mutta se ehti saada kaksi jälkeläistä viemään sukunsa nimiä eteenpäin.

iie. Kirman Sarlotta (rt, 155 cm) oli Länsi-Suomessa vaikuttanut kouluratsu. Sen kanssa alettiin kisailla vasta seitsemänvuotiaana, sillä kasvattikodin koulutuksen puutteiden takia sen kanssa jouduttiin tekemään todella paljon töitä. Sarla oli onneksi pitkäjänteinen hevonen, joten loppujen lopuksi siitä koulittiin kouluratsu isolla koolla. Sarla kävi sijoittumassa aina vaativa B -luokissa asti, ja sen askeleet olivat mieleenpainuvan lennokkaat ja suuret. Tamma ehti elää 25-vuotiaaksi asti, mutta viimeiset vuotensa se asui pihatossa pahan puhkurin takia. Lopulta tamman yleiskunto romahti, ja se lopetettiin omaan kotitarhaansa. Sarla ehti saada neljä orivarsaa maailmaan, joista moni jatkoi kilpailemista emänsä tavoin.

ie. Liinavuoren Emma (rt, 156 cm) oli ratsastuskoululla elämänsä asunut tamma, joka oli ehdottomasti monen ratsastajan suosikki. Vaikka Emma oli äärettömän energinen, se jaksoi sietää aloittelijoiden potkimiset ja yhtä lailla rauhoittua hyväksi kouluratsuksi osaavien ratsastajien alla. Emman kanssa käytiin satunnaisesti kiertämässä lähialueen kouluratsastuskisoja, ja kapasiteetti tällä riitti vaativa B -tasolle saakka. Emma siirtyi eläkepäivinä tallin yksityispuolelle puskaratsuksi, mutta se jouduttiin lopettamaan päivää vaille 20-vuotiaana pitkään jatkuneiden jalkavaivojen takia. Varsoja Emma ehti saada yhteensä kaksi kappaletta, joista toinen asuu yhä ratsastuskoululla ja toinen myytiin eteenpäin kisaratsuksi.

iei. Aro-Eemeli (rt, 161 cm) oli ori, joka ehti elämänsä aikana kerätä suuren kasan palkintoja sekä kouluradoilta että näyttelyistä. Rautias oli aikanaan suosittu jalostusori, sillä sen rauhallinen luonne sekä vaativa A -tason osaaminen nähtiin todella upeana jalostusarvona. Jälkeläisiä Emppu ehti saada jopa seitsemäntoista kappaletta, joista moni eli menestyksekästä elämää isänsä tavoin. Muutama hevonen myytiin myös ratsastuskouluun ja harrasteratsuksi jopa Ruotsiin saakka. Eemeli alkoi 21 vuoden iässä saada jatkuvia turvotuksia jalkoihin, eikä sen kunto enää tuntunut kestävän, joten ori päätettiin päästää taivaslaitumille.

iee. Myrskyn Aamu (rt, 149 cm) aloitti elämänsä harrasteratsuna erään nuoren naisen omistuksessa. Tamma eli lähinnä maastohevosena, joskin sen kanssa käytiin muutaman kerran kokeilemassa onnea helppo C -tason kouluratsastuskisoissa. Aamun omistaja kasvoi vanhentuessaan hieman yli tammasta, joten hän päätti myydä sen läheiseen ratsastuskouluun, jossa tamma saisi uuden, aktiivisen elämän. Tamman koulutusta jatkettiin, ja se alkoi melko pian toimia tuntiratsuna pienemmille ratsastajille. Aamu sai elämänsä aikana vain yhden varsan, joka jäi emänsä tavoin ratsastuskoululle asumaan. Aamu oli todella pidetty hieman ilkikurisen, mutta äärettömän lempeän luonteensa takia: siinä oli sopivalla tavalla haastetta, mutta tamma kävi niin hoitaessa kuin ratsastaessa nuorillekin ihmisille. Aamu lopetettiin 17-vuotiaana pitkään jatkuneen mahaongelman vuoksi, joka myöhemmin osoittautui pahaksi kasvaimeksi, johon leikkauskaan ei olisi auttanut.

Jälkeläiset

   Syntynyt Varsa Isä Saavutukset
   19.04.2015 o. Kuuralehdon Ajax Riihikorven Asterix -
   02.05.2015 o. Kuuralehdon Velmeri Parodian Villiviikari 40+ krj-sij. / KV-II, VAR-II
   01.08.2015 o. Kuuralehdon Humelur Seljasaaren Hilmori 40+ krj-sij. / SV-I
   14.08.2015 t. Vuornan Unia Maanan Untamo 20+ krj-sij. / SV-I
   02.02.2016 o. Kuuralehdon Aramis Jörön Satanisti -

Tarjolla rajoitetusti jalostukseen!



Kilpailukalenteri, valmennukset ja päiväkirjat


KRJ sijoituksia 42 kpl

15.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 6/40
16.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/40
17.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/40
18.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/40
18.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 1/30
19.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/40
21.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 4/30
22.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 1/40
22.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30
23.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/50
23.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/40
25.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30
26.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30
27.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30

27.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/40
28.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/40
29.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 4/30
29.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/30
31.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/30
31.05.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30
01.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30
02.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/40
03.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/40
03.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/30
04.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 1/30
05.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/30
08.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/30
08.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/40

09.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 4/40
09.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/40
11.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/30
12.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/30
12.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/40
16.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 3/40
16.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 6/40
17.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 4/40
18.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/40
19.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 4/40
20.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 1/40
22.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/40
24.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 2/40
28.06.2015 - kutsu - KRJ / vaB - 5/40

03.04.2016 Kouluvalmennus - kirjoittanut: Maikku, vieraileva valmentaja (Siuri)

Estevalmennuksen ja juoksutuksen jälkeen oli vihdoin vuorossa ihan normaali kouluvalmennus. Koska aurinko oli paistanut jo monta päivää, pääsimme pitämään valmennuksen kuivalla ulkokentällä. Keli oli kerrassaan loistava, joten en halunnut heittää näin hienoa päivää hukkaan sillä, että tekisimme tehtäviä maneesissa.

Odotin kentän reunalla valmiina Saritaa ja Amariaa, jotka tulivat pian paikalle. Autoin Saritan tamman selkään ja he aloittivat ihan pyytämättä valmennuksen alkukäynneillä. Seurasin jälleen tamman takajalkojen toimintaa, enkä voinut kuin todeta, että hevoshieroja todella auttoi.

Alkukäyntien jälkeen laitoin kummallekin lyhyelle sivulle kartiot neliön muotoiseen asentoon. Kaikessa yksinkertaisuudessaan oli tarkoitus tehdä pääty-ympyrät neliön muodossa. Amarian tuli kääntyä reilusti etuosa edellä, ja tehtävä vaikuttaisi eritoten lapojen toimintaan. Sarita kokosi ohjat tuntumalle ja lähti tekemään neliöitä käynnissä.

Päätimme yhteistuumin Saritan kanssa käyttää tehtävään reilusti aikaa. Teimme tehtävää ensin todella reippaassa käynnissä, minkä jälkeen siirryimme raviin. Pyysin ratsastajaa vaihtamaan suuntaa melko usein, jotta tehtävästä olisi hyötyä kummallekin puolelle.

Neliöiden jälkeen pyysin ratsastajaa pysymään ravissa ja tekemään vaihtelevan kokoisia voltteja pitkillä sivuilla. Tarkoitus oli jatkaa vielä lapojen ja takaosan parissa työskentelyä, ja Amaria todella näytti hiljalleen käyttävän koko kroppaansa tehtävissä. Se pärskähti muutaman kerran rentoutumisen merkiksi ja lähti sitten hakemaan hyvää asentoa ratsastajan alla. Meno oli niin mielettömän upean näköistä, että jäin hetkeksi vain seuraamaan Amarian askelia.

Volttien jälkeen lähdimme tekemään sulkutaivutuksia keskihalkaisijalla, eli vapaalla uralla. Pitkät sivut tuli ratsastaa lisätyssä ravissa takaisin alkupisteelle ja lähteä jälleen sulkutaivutuksella tulemaan toista päätyä kohti. Suunta tuli vaihtaa joka kerralla. Sarita asetteli Amarian hyvin ensimmäistä taivutusta varten, ja he tulivat todella kauniisti aseteltuna ja hyvillä askelilla toista lyhyttä sivua kohti. Lyhyellä sivulla Sarita suoristi tamman ja nosti upean lisätyn ravin. Ennen pääty-ympyrää he siirtyivät takaisin käyntiin ja lähtivät suorittamaan sulkutaivutusta toiseen suuntaan. He näyttivät etsivän melko pitkään hyvää muotoa, sillä Sarita ei ehtinyt suoristaa Amariaa kunnolla ennen tehtävää, mutta lopulta he pääsivät yhteisymmärrykseen asennosta ja askelista.

Jatkoimme sulkutaivutuksia jonkin aikaa, kunnes huomasin kellon olevan jo enemmän, mitä olin ajatellut. Niinpä pyysin ratsukkoa tekemään vielä hetken aikaa siirtymisiä ja siirtymään sitten käyntiin pitkin ohjin. Kysyin Saritalta myös, mitä hän haluaisi kahtena viimeisenä kertana tehdä, ja hän sanoi olevansa halukas harjoittelemaan erilaisia laukkatehtäviä. Juttelimme vielä hetken aikaa tulevista kerroista, kunnes jätin ratsukon suorittamaan itsenäisesti loppukäyntejä ja lähdin itse jatkamaan päivääni.

01.04.2016 Kouluvalmennus - kirjoittanut: Maikku, vieraileva valmentaja (Siuri)

Tänään oli viides päivä, kun saavuin Kuuralehtoon valmentamaan Amariaa. Olin jo aiemmin päättänyt, että tämän päivän tekisimme harjoituksia maasta käsin, ja Sarita saisi ehdottomasti olla mukana. Olin pyytänyt häntä laittamaan Amarialle jalkoihin suojat estämään hivutusvammoilta sekä suitset. Selkään tuli laittaa juoksutusvyö.

Olin maneesissa valmiina, kun Sarita sekä Amaria astelivat sisään. Pyysin Saritaa taluttamaan tammaa hetken aikaa maneesia ympäri, kunnes lopulta asetuimme keskelle ja laitoimme liinan kiinni tämän suitsiin. Annoin Amarian kävellä hetken aikaa ympyrää, jotta näkisin, kuinka tamma osasi kulkea liinassa. Se selkeästi oli harjoitellut tätä aikaisemminkin, sillä se kulki suurella ympyrällä ja todella hyvällä tuntumalla. Toinen asia, mikä kiinnitti huomioni, oli takajalat. Ne eivät olleet enää niin eri paria kuin aikaisemmin, ja Sarita kertoikin hierojan käyneen. Se oli selvästi vaikuttanut tamman askeliin, ja se tuntui käyttävän heti alusta asti takaosaansa paremmin kuin aiemmin.

Kokeilin erilaisia ääniapuja, joihin Amaria reagoi todella herkästi. Vaikka se näyttikin olevan hieman ajatuksissaan kulkiessaan ympyrällä, kuunteli se silti todella hyvin apujani. Tamma nosti ravin ja laukan melko pienestä maiskutuksesta ja pysäytti pyytäessäni. Lykkäsin liinan pään Saritalle ja pyysin häntä kokeilemaan. Tämä oli kuulemma hänen ensimmäisiä juoksutuskertoja, joten hän vaikutti olevan hieman epävarma. Muutaman onnistuneen ääniavun jälkeen hän kuitenkin rohkaistui, ja heidän yhteistyö alkoi sujua paremmin.

Teimme ihan perus siirtymisiä kaikissa askellajeissa ensin oikeaan kierrokseen ja sitten vasempaan. Vaihtelimme suuntaa melko usein, jotta tamma saisi yhtä paljon rasitusta kummallekin puolelle. Amaria näytti jopa väsähtävän melko nopeasti, mutta se kannatteli silti hyvin itseään ja käytti takaosaansa aktiivisesti. Varsinkin ravissa Amarian askeleet näyttivät upeilta, vaikka kukaan ei vaatinut siltä ilmavia askelia.

Ehdimme juoksuttaa tammaa noin vartin, kunnes oli aika siirtyä loppukäynteihin. Koska juoksuttaminen oli todella raskasta hevoselle, päätimme aloittaa hieman kevyemmin. Muutaman kerran jälkeen Amaria varmasti jaksaisi kauemmin, mutta tärkeintä oli nyt, että se saisi todella pitkät alku- ja loppukäynnit - aivan kuten hieroja oli Saritalle sanonut. Niinpä annoimme sen kävellä pitkään liinassa, ja juoksutuksen jälkeen Sarita talutti Amariaa vielä ympäri maneesia hetken aikaa.

Kun loppukäynneistä oltiin suoriuduttu, lähdimme taluttamaan yhdessä Amariaa tallille. Sarita sanoi, että oli mukavaa vaihtelua harjoitella maasta käsin asioita, ja hän tulisi ehdottomasti tutustumaan aiheeseen paremmin jatkossa. Kun pääsimme talliin, otimme tammalta varusteet pois ja harjasimme sen vielä iltakuntoon. Kaikin puolin edistyksellinen valmennus, vaikka aikaa ei kulunutkaan kuin reilu puoli tuntia.

09.07.2015 Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut: Petra, tallityttö (Siuri)

Nämä olivat viimeisiä päiviämme Kuuralehdon alueella. Omistaja oli ilmoitusluontoisesti kertonut meille viime sunnuntaina, että hän oli löytänyt uuden, hieman isomman ja rauhallisemman alueen pitää tallia pystyssä, ja muutto tapahtuisi niin ripeästi kuin mahdollista. Viime päivät olimmekin kulkeneet edestakaisin kahden tallialueen välillä, siivonneet ja lastanneet ja purkaneet tavaroita sekä hevosia. Onneksi koko talliporukka oli ollut koolla, joten olimme saaneet nauttia yhdessä viimeisistä hetkistä tallialueella.

Oli torstai-ilta, kun olimme kaikki kokoontuneet tallitupaan. Pöydällä oli lista, jossa oli vielä tärkeitä asioita, jotka meidän tuli tehdä.
”Tallituvan huonekalut, hevosten varusteet,..”, luetteli Ida ääneen listaa läpi.
”Huomenna viemme loputkin tammat uuteen talliin”, ilmoitti Sarita ja jatkoi kirjansa lukemista. Kati oli tekemässä meille keittiössä voileipiä ja Annika sekä Emma makasivat lattialla väsyneinä päivästä. Nelliä ei ollut näkynyt tallilla hetkeen, enkä oikein usko, että hänestä olisi ollutkaan hirveästi apua muuton kanssa. Saati Reetasta, jonka käsi oli yhä paketissa estekisoissa tapahtuneen onnettomuuden jäljiltä.
”Tiedättekö, mitä meidän pitäisi vielä tehdä”, sanoin tytöille. Osa kääntyi katsomaan minua, mutta toiset jatkoivat keskittymistä omiin asioihinsa.
”Meillähän on vielä tallissa muutama tamma jäljellä - mitä jos lähtisimme tekemään viimeiset ratsastukset kentällä ja maastossa?” ehdotin kaikille. Tässä vaiheessa loputkin kääntyivät katsomaan minua.
”Ei paha idea. Voitaisiin pitää jonkinnäköinen leikki-ilta vielä viimeisten päivien kunniaksi”, pohti Annika ja nousi sitten seisomaan. Muutkin alkoivat hiljalleen innostua ideasta, joten päätimme porukassa kuka ratsastaa kenelläkin, ja lopulta tallitupa hiljeni meidän kaikkien lähtiessä hoitamaan hevosia.

Olin saanut ratsastettavakseni Amarian, joka seisoi karsinassaan odottamassa harjaamista. Astelin tämän karsinaan, putsasin tamman päästä jalkoihin ja laitoin varusteet sen päälle. Lopulta lähdin taluttamaan tammaa ovesta ulos ja hyppäsin tämän selkään heti päästyämme pihalle.

Kävelin Amarian kanssa kentälle, jossa teimme melko lyhyet alkuverryttelyt. Pian aloimme leikkiä erilaisia leikkejä, kuten maa-meri-laiva ja peili. Pärjäsimme Amarian kanssa jopa yllättävän hyvin, ja se oli todella hyvin koko tunnin ajan kuulolla. Lopulta asetuimme jonoon ja lähdimme kävelemään metsäteille.

Hetkeksi ehdin jo unohtaa, että nämä olivat viimeisiä päiviä tällä alueella, mutta jonossa olevat hiljaiset ihmiset ja rauhallinen luonto muistuttivat minua kaikesta siitä. Olo alkoi käydä jopa hieman haikeaksi, joten päätin nauttia täysin siemauksin viimeisestä maastoreissusta tutuilla teillä Amarian kanssa. Tamma kulki pitkin ohjin jonossa eteenpäin, ja se näytti todella tottuneelta matkaajalta.

Lopulta pääsimme takaisin tallin pihaan. Muut hyppäsivät alas hevosten selästä, mutta minä jäin vielä hetkeksi seisomaan pihaan. Kun muut olivat kävelleet talliin sisään, käännyin vielä takaisin metsätielle. Kokosin Amarian ohjat kunnolla tuntumalle ja painoin pohkeeni tähän kiinni - nyt sitä mentäisiin! Amaria lähti kuin taikaiskusta laukkaamaan metsätietä pitkin, enkä voinut olla hymyilemättä tamman selässä. Se kulki vauhdikkaasti hyväpohjaista tietä eteenpäin, ja minä keskityin nauttimaan viileästä illasta sekä tunnelmasta tamman selässä. Lopulta käännyimme takaisin kohti tallia ja minäkin pääsin hoitamaan Amarian iltakuntoon.

Harjasin tamman, toin tälle ruokaa ja katsoin vielä yleisesti, että kaikki oli kunnossa. Halasin tammaa vielä kiitokseksi ihanasta illasta, ja viimeistään siinä vaiheessa silmäni olivat vähällä kostua. Sain kuitenkin koottua itseni ja lähdin takaisin tallitupaan muiden ihmisten kanssa jatkamaan iltaani.