Härdelli

Härdelli

Trillion Flames - meriitit

Virtuaalihevonen | VH16-017-0216

Nimi: Trillion Flames, "Anssi" Rotu: Shetlanninponi
Väri: Mustankirjava, tähti Säkäkorkeus: 103 cm
Sukupuoli: Ori Syntymäaika: 16.12.2015 (5v) - 3v 16.04.2016
Omistaja: EmmiN. VRL-03385 Kasvattaja: Jamie Wellington, GB
Painotus: Yleispainotteinen Koulutustaso: Helppo B, 50cm, noviisi
Saavutukset: meriitti, meriitti, meriitti, meriitti, meriitti, meriitti, meriitti, meriitti, meriitti

Anssi on herkkä ja hieman arka poni suurella sydämellä

Nappasin Anssin mukaani tuontireissultani orin ollessa kolmevuotias. Etsin itselleni oria mielenkiintoisesta suvusta ja Anssi oli juuri sitä mitä olin etsinyt. Loistavaa potentiaalia koulu- ja valjakkokentille, upea luonne ja kaikenlisäksi loistava rakenne sekä kaunis kirjava väritys. Poni kotiutui meille nopeasti, minkä ansiosta pääsimme melko pian aloittamaan ratsukoulutuksen sekä treenaamisen. Anssista onkin kuoriutunut potentiaalinen jalostusponi, sillä tässä herrassa on tyyliä!

Anssi on poni suurella sydämellä. Suoraansanottuna orin kiltteydellä ei ole mitään rajoja ja huonossa kodissa tätä varmasti käytettäisiin hyväksi. Väärin tehtyään se tulee nöyristellen luokse. Herrasta kyllä huomaa heti, kun se on tehnyt jotain kiellettyä. Muutaman kerran Anssi on karannut tarhasta touhuamaan omiaan, mutta kun se on nähnyt minut poni on suorastaan madellut luokseni turpa maata laahaten. Ilme on kertonut kaiken tarvittan. Yleisesti oripoika on rauhallinen ja helppo hoidettava, mutta kyllä siltä löytyy myös huumorintajua ja omia kotkotuksia. Välillä se anastelee porkkanoita, piilottelee harjoja karsinaansa turpeiden joukkoon tai heittelee riimunnarua tahallaan lattialle aina kun selkäsi käännät. Anssi on luonteeltaan melko aktiivinen ja kaipaa päiviinsä muutakin tekemistä kuin pelkkää oleskelua. Joko treenien muodossa tai sitten jollain tavalla leikkien. Orin mielestä myös tikkarit ovat loistavaa ajanvietettä. Olen myös heitellyt porkkananpalasia pisin tarhaa, herra tykkää kuluttaa aikaansa niiden etsimiseen.

Ratsuna Anssi on herkkä ja hieman arka. Selkeät avut ovat tarpeen, sillä poni menee helposti sekaisin mikäli sille antaa ristiriitaisia ohjeita. Oma-aloitteisuutta ei juurikaan löydy, vaan se odottaa koko ajan tilannetiedotetta mitä pitää seuraavaksi tehdä. Anssi on kuitenkin todella osaava ratsu ja ihan miellyttävä ratsastaa, kunhan oppii sen kanssa toimimaan. Parhaimmillaan ori on kouluratsastuksessa, mutta myös valjakko on sen mielestä hauskaa. Maastossa Anssi ei tosin ole mikään pomminvarma, mikä tuottaa hankaluuksia maratooniosuuksilla. Poni säikkyy helposti ja pelkää kaikkea uutta. Anssi on kuitenkin siitä kiva, että toistojen ja rohkaisujen jälkeen se kyllä tottuu tilanteisiin ja on monissa asioissa jo oppinut rentoutumaan. Herran kanssa hypitään myös satunnaisesti esteitä. Koska Anssi on hieman herkkäpoika, on se kilpatilanteissa aina aluksi melko jännittynyt. Kun se lopulta huomaa ettei ole mitään hätää ja jaksat vain koko ajan olla ponin tukena, se lopulta rentoutuu ja kilpasuoritus voi jopa onnistua hyvin. Kilpaviettiä tai esiintymishalua Anssilla ei juurikaan ole, mutta se rakastaa ihmisen miellyttämistä.

i. Thugh Life
she, mustankirjava, 100cm
evm/meriitit
ii. Billionaire
she, kimo, 102cm
evm/meriitit
iii. Rexton Bee
she, kimo, 106cm
evm/meriitit
iie. Aurora von Niewood
minishe, mustankirjava, 85cm
evm/meriitit
ie. True Lullaby
she, musta, 100cm
evm/meriitit
iei. Firework Dandee
she, rautias, 96cm
evm/meriitit
iee. Umelie Wien
she, musta, 102cm
evm/meriitit
e. Qem Paradise
she, rautiaankirjava, 93cm
evm/meriitit
ei. Hollow Soul
she, vaaleanrautias, 100cm
evm/meriitit
eii. Be The Best
she, tummanrautias, 102cm
evm/meriitit
eie. Christel
she, voikko, 92cm
evm/meriitit
ee. Soft Dreamer
she, rautiaankirjava, 99cm
evm/meriitit
eei. Almost Alive
she., ruunikko, 91cm
evm/meriitit
eee. she, tummanrautiaankirjava, 103cm
evm/meriitit

i. Assin isään pääsin tutustumaan ihan omakätisesti tuontireissullani. Thugh Life oli erittäin miellyttäväluonteinen ori, josta kuitenkin löytyi sopivasti orimaisuutta. Liffe asusti Jamien siittolassa ja toimitti jalostusorin virkaa. Ikää herralla oli jo 18 vuotta, mutta se oli edelleen erittäin hyväkuntoinen. Ennen eläkeikää ja viimeisiä vuosia jalostuskäyttöä ponin kanssa oli kilpailtu niin valjakkoajoa, koulua kuin esteratsastustakin. Potentiaalia löytyi näihin kaikkiin aivan valtavasti. Ponilta löytyi lukuisia voittoja. Sainpahan nähdä orin palkintokaapinkin ja se veti kyllä sanattomaksi. Kantakirjaan Liffeä tarjottiin ensimmäisen kerran neljävuotiaana, jolloin se palkittiin II-palkinnolla. Myöhemmällä iällä palkinto korottui ykköseksi. Jälkeläisiä herralla on yli nelisenkymmentä kappaletta. Monet vanhemmat jälkeläiset ovat pärjänneet todella hienosti kilpakentillä.

ii. Billistä (Billionaire) kuulin myös mitä mielenkiintoisempia tarinoita. Ori oli pelastettu vanhalta naiselta, joka oli heikon terveydentilan vuoksi kaltoinkohdellut ponejaan. Kaikista löytyi kuitenkin paperit ja näin ollen ponien taustoista tiedettiinkin paljon. Bill oli mielenkiintoisesta suvusta ja tästä syystä se oli päätynyt laadukkaalle shetlanninponikasvattajalle. Bill oli tuolloin jo kymmenenvuotias. Kuntoutuksessa meni jonkinverran aikaa, mutta laihasta ja huonokarvaisesta ponista paljastui lopulta todella upea jalostusori. Herran kanssa kilpailtiin hetkenaikaa valjakkoajossa sekä kierreltiin näyttelykehiä. Se palkittiin monesti näyttelyiden parhaana orina. Jälkeläisiä tästä hienosta ja koviakokeneesta ponista jäi parisenkymmentä.

ie. True Lullaby oli ensimmäisiä tammoja, jonka Bill astui. Lulla oli melko sähäkkä tamma, mutta Billin lepeän luonteen ajateltiin tasapainottavan tulevan jälkeläisen luonnetta. Niin kävikin, sillä Liffen luonteessa ei kyllä näy emänsä kiukkuisuutta lainkaan. Lulla oli kyllä erittäin potentiaalinen käyttöponi, mutta haastavan luonteensa vuoksi sille ei millään meinattu löytää sopivaa ratsastajaa. Joskus kilpailut menivät ihan hyvin, mutta toisinaan vedettiin kunnon rodeoshowt yleisön riemuksi sekäk kauhuksi. Tamman kanssa pääasiallinen kilpailulaji oli kouluratsastus, sekä jonkinverran myös valjakkoajo. Sählän luonteensa vuoksi tamman menehtymistapa ei yllättänyt lainkaan. Se onnistui murtamaan jalkansa, jonka vuoksi poni piti valitettavasti lopettaa.

e. Qem Paradise alias Qem oli myös nähtävilläni kun kävin Assin Briteistä noutamassa. Tamma ei ollut ehkä mikään rakennekukkanen, mutta kaikinpuolin miellyttäväluonteinen. Lisäksi sain nähdä ponin sen työskennellessä. Jamie ratsasti itse tammaa, mikä oli melko huvittava näky. Mies oli kuitenkin erittäin pieni (jopa minuakin lyhyempi) sekä köykäinen. En ole monesti vain nähnyt miehiä ratsastavan shetlanninponeilla. Tamma kulki hyvin kevyesti ja kauniisti eteenpäin. Sillä oli hyvät askeleet sekä loistava eteenpäinpyrkimys. Qemin kanssa kilpailiin niin koulua kuin kenttäratsastustakin. Ajohommia ponin kanssa ei ikinä oltu harrastettu. Näyttelykehistä se oli saanut vaihtelevasti kakkos- ja kolmospalkintoja. Jälkeläisnäyttöä Qemillä ei vielä juurikaan ollut, sillä Assi oli vasta sen toinen varsa eikä sen ensimmäistä varsaa ollut juuri käytetty.

ei. Oli suvun "mustalammas", eikä sopinut porukkaan ollenkaan. Hollow Soul oli nimittäin muista poiketen raviponi, eikä edes kovin hyvä siinäkään. Orilla oli todella hieno ravi, jonka puolesta siitä olisi voinut luulla vaikka ja mitä voittajaa. Ponin ongelma oli kuitenkin jatkuvat ylipitkät laukat, jonka vuoksi se monesti hylättiin. Soul oli kuitenkin luonteeltaan todella mielekäs ja rakenteeltaan erittäin rotutyypillinen sekä hieno. En ole montaakaan yhtä hienoa vaaleanrautiasta oria nähnyt. Koska oli kesäaika kun herraan pääsin tutustumaan, oli Soul tietystikkin jonkin verran kesällä pyöristynyt laitumella ollessaan. Sillä oli kuitenkin erittäin sopusuhtainen rakenne ja aivan loistava jalkatyyppi! Liikkeetkin olivat todella hienot. Ehkä Soul olisi kuitenkin ollut parempi ratsuna, kun raviura ei ponille oikein maistu.

ee. Soft Dreamer on minulle vähän tuntemattomampi nimi. En ole koskaan nähnyt ponia itse, enkä ole löytänyt sellaisia ihmisiä jotka siitä olisivat pystyneet kertomaan kovin paljon enempää mitä sukupostista pystyy katsomaan. Minulle on melkoinen mysteeri, että miksi siitä tiedetään niin vähän. Ponia käytettiin jonkin verran kouluratsastuksessa sekä valjakkoajossa sen ollessa nuori. Yhtäkkiä tuloksia ei kuitenkaan ole, eikä kellään ole tietoa miksi ponia ei enää ole käytetty kilpailuissa. Onko se loukannut vai eikö sen omistajaa yksinkertaisesti vain kiinnosta kilpaileminen? Näyttelyissä poni on ollut kaksi kertaa, joista molemmilla kerroilla se on saanut kakkospalkinnon. Ensimmäiset näyttelyt olivat tamman ollessa kaksivuotias ja toiset sen ollessa neljä. Jälkeläisiä ponilla on vin yksi, Qem.


28.09.2016 Ori Yentel Million Smokes emä Acall v. Brown -
20.10.2016 Tamma Mayhem Death Punch emä Arhavney Natalie KTK-III
28.09.2016 Ori Yentel Million Smokes emä Acall v. Brown -
20.10.2016 Tamma Mayhem Death Punch emä Arhavney Natalie KTK-III

KRJ Kouluratsastuskilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 9

10.06.2016, Koistila, Helppo B, 3/30
12.06.2016, Koistila, Helppo B, 3/30
15.06.2016, Koistila, Helppo B, 5/30
21.06.2016, Koistila, Helppo B, 5/30
28.06.2016, Koistila, Helppo B, 1/30
30.06.2016, Koistila, Helppo B, 2/30
08.09.2016, Metsovaara, Helppo B, 5/40
09.09.2016, Metsovaara, Helppo B, 1/40
02.09.2016, Koistila, Helppo B, 3/40
08.09.2016, Koistila, Helppo B, 6/40
13.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 5/40
17.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 5/40
20.09.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 1/40
26.10.2016, Metsovaara, Helppo B, 3/40
29.10.2016, Metsovaara, Helppo B, 5/40
30.10.2016, Metsovaara, Helppo B, 4/40
11.10.2016, Escorant Trakehners, Helppo B, 2/40
15.10.2016, Rappadan, Helppo B, 1/30
20.10.2016, Rappadan, Helppo B, 1/30
14.10.2016, Micram Raseponies, Helppo B, 3/29
15.10.2016, Micram Raseponies, Helppo B, 5/29
20.10.2016, Micram Raseponies, Helppo B, 1/29
09.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 4/30
12.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 4/30
13.11.2016, Yentel Ponies, Helppo B, 5/30
11.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 5/30
13.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 3/30
15.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 5/30
16.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 5/30
17.12.2016, Ros Cirein, Helppo B, 4/30
24.11.2016, Satumaja, Helppo B, 5/30
25.11.2016, Satumaja, Helppo B, 2/30
19.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 1/25
20.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 4/25
21.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 1/25
21.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 5/25
22.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 2/25
25.11.2016, Ruudin Talli, Helppo B, 4/25
23.11.2016, Rüütel Tall, Helppo B, 1/24
15.12.2016, Romilly, Helppo B, 6/71

KERJ Kenttäratsastuskilpailut - Sijoituksia 12, joista voittoja 3

12.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 2/8
16.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 2/8
17.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 2/8
19.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 2/8
20.06.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/8
08.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 1/17
04.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 4/17
07.09.2016, Metsovaara, aloittelijaluokka, 4/17
02.11.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 3/29
01.12.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 5/30
03.12.2016, Mörkövaara, aloittelijaluokka, 1/30
17.11.2016, Yentel Ponies, aloittelijaluokka, 2/15

VVJ Valjakkoajokilpailut - Sijoituksia 40, joista voittoja 12

03.11.2016, Ros Cirein, noviisi koulukoe, 5/40
12.10.2016, Brendan, noviisi yhdistetty, 6/40
13.10.2016, Brendan, noviisi yhdistetty, 4/40
19.10.2016, Brendan, noviisi yhdistetty, 5/40
20.10.2016, Brendan, noviisi yhdistetty, 6/40
21.10.2016, Brendan, noviisi yhdistetty, 5/40
05.12.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/50
06.12.2016, Metsovaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/50
07.12.2016, Metsovaara, noviisi koulukoe, 5/50
10.12.2016, Metsovaara, noviisi koulukoe, 1/50
08.11.2016, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30
09.11.2016, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
10.11.2016, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
11.11.2016, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
12.11.2016, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 4/30
06.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
09.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 2/30
10.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
13.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 3/30
15.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
17.01.2017, Mörkövaara, noviisi koulukoe, 5/30
19.01.2017, Mörkövaara, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
11.12.2016, Koistila, noviisi koulukoe, 1/21
16.12.2016, Koistila, noviisi tarkkuskoe, 4/21
17.12.2016, Koistila, noviisi koulukoe, 3/21
01.01.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
03.01.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/30
09.01.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 1/30
10.01.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
18.12.2016, Koistila, noviisi koulukoe, 1/21
19.12.2016, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 2/21
22.06.2017, Huvitus, noviisi tarkkuuskoe, 3/30
23.06.2017, Koistila, noviisi tarkkuuskoe, 5/40
25.06.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/40
27.06.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 5/40
02.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 2/30
07.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
10.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 4/30
15.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 1/30
19.07.2017, Koistila, noviisi koulukoe, 3/30

01.07.2016 NJ Bridgeroad she-orit 8/15, SA tuom. nimi
14.10.2016 NJ Hortensia poniorit, 9/12 Päätuomari Kata P.
08.02.2017 NJ Yentel Ponies she-orit 5/12, SA tuom. Sorel
02.02.2017 VSN Cadogan Ponies she-orit 7/12 tuom. taffel

01.02.2017: maastoestevalmennus, kirjoittaja: miivi (205 sanaa)

Kenttävalmennus shetlanninponille, pohdin. En muistanut nähneeni kovinkaan montaa shetlanninponia kenttäradoilla, mutta kai kenttäshetukoitakin oli. En minä kai muuten pitäisi mustavalkoiselle karvapallerolle valmennusta suorastaan naurettavan pienillä maastoesteillä. Valmennettavani, Trillion Flames, oli nimittäin näin talvikarvassa suorastaan huvittava näky kiitäessään verryttelylaukassa eteenpäin Emmi selässään. "Ota sen ponin kanssa vaan käynti hetkeksi, käydään vähän läpi mitä tehdään tänään", huutelin Emmille.

"Meillä ei nyt ole samalla tavalla tilaa kun kokonaisella maastoradalla treenatessa", aloittelin ohjeistustani. "Esteiden lähestymisistä tulee lyhyempiä, ja sä voisit periaatteessa suhtautua niihin kuin rataesteisiin, mutta muista niiden olevan maastoesteitä. Oikeella radalla ne on paljon kauempana toisistaan, etkä sä voi päästellä niiden välissä aina täysiä. Mut esteet on kuitenkin oikeita, joten suhtaudu tähän touhuun ihan vakavasti. Alotetaan ton banketin kanssa", lopetin ja viittasin pieneen bankettiin, jota ratsukko sai aloittaa suorittamaan niin ylös- kuin alaspäin. Pieni poni työskenteli tarmokkaasti. Emmi sai alkuun pyytää epäröivältä ponilta vähän enemmän, mutta pian poni oli touhussa mukana täysillä.

Pääsin puuttumaan valmennuksessa lähinnä pikkuasioihin, ja muistuttelemaan Emmiä siitä, että pienen ponin selässä keikkuessa oli ensiluokkaisen tärkeää, että ei itse istunnallaan hankaloittanut ponin etenemistä. Anssi eteni kuitenkin todella hyvin esteeltä toiselle ja hyppäsi hyvällä tekniikalla ja isolla pompulla niin pieneksi poniksi. Emmi saikin olla valmennuksen kulkuun kokonaisuudessaan oikein tyytyväinen, harvoin näki yhtä hyvin kentässä toimivia shetlanninponeja.


05.01.2017: kouluratsastusvalmennus, kirjoittaja: yaren. (325 sanaa)

Shetlanninponeja täynnä oleva talli Härdelli aukeni vihdoin edessäni ja pakko myöntää, että vaikka ulkona paukkui kova pakkanen, suli sydämeni yhä enemmän ja enemmän nähdessäni aina uuden pitkäturkkisen ponin laiduntamassa tarhoissa. Parkkeerattuani auton jalkani kiidättivät minut jo lähimpänä olevan tamman luokse ja tehtyäni hetken tuttavuutta sen kanssa, pakotin itseni lopulta suuntaamaan ennemmin tallin puolelle – yksistään jo senkin takia, että rakkaudesta leimahtaneesta sydämestäni huolimatta en pysynyt kauttaaltaan lämpimänä.

Törmäsin melkein heti alkukättelyssä tallin omistajaan, Emmiin, lähes kirjaimellisesti, mutta pikainen väistöliikkeeni osoittautui hyväksi ideaksi. Nainen oli ollut juuri tulossa pihalle tiirailemaan, oliko hän sittenkin kuullut harhoja luultuaan korvien tavoittaneen auton moottorin äänen. Punastellen myönsin suunnanneeni heti alkutöikseni tekemään tuttavuutta nelijalkaisiin ystäviin ja sain vastaukseksi varsinaisen naurunremakan. Rivakoin askelin Emmi kuitenkin suuntasi pian tallin uumeniin ja palasi mustankirjavan orin kanssa. Minulla ei kuitenkaan ollut enää aikaa jäädä ihastelemaan tätäkin otusta, mikäli meinasimme pysyä suunnitellussa aikataulussa.

Anssi eteni tomerana kaviouraa pitkin ja näytti hyvin tärkeältä kantaessaan omaa omistajaansa selässään. Emmi oli juuri kerännyt ohjat tiukemmin käsiinsä ja alkoi työstämään pikaisella tempolla poniaan ravissa. Alkulämmittelyt sujuivat ratsukon osalta hyvin, tosin minä saatoin huomata hyvinkin pian pakkasen kiristyneen ja jouduin tekemään välitaukojumppaa periaatteessa taukoamatta. Anssi ei tuntunut kuitenkaan kiinnittävän liiemmin huomiota höperön näköiseen naisihmiseen, kuunteli vain tarkkaavaisesti, mitä ratsastaja siltä pyysi. Pian pyysin ratsukon siirtymään jo tehtävien pariin ja ensimmäisenä kaksikko saikin esitellä minulle hiukan temponmuutoksia. Kuten arvata saattaa, pikkuisen shetlanninponin askeleet olivat varsinaista tikitystä nopeimmillaan, mutta Emmi pysyi satulassa kuin liimattuna!

Anssi oli selvästi hyvin herkkä poni, eikä tuntunut kestävän yhtään vääränlaisia apuja. Pakko kuitenkin myöntää, että Emmi tunsi hyvin orinsa ja osasi käsitellä sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Pysähdykset olivat napakoita ja siirtymiset eivät laahanneet missään vaiheessa. Pohkeenväistön kanssa sai tosin olla tarkkana, sillä Anssi jäi liian helposti varomaan omia jalkojaan, eikä tahti pysynyt tämän takia tasaisesti yllä. Pääpiirteittäin koko valmennus sujui kuitenkin juuri niin kuin kuuluikin, eikä minun tarvinnut kovinkaan montaa kertaa avata suutani korjatakseni Emmin ratsastusta. Nainen selkeästi oli ratsastanut Anssilla aina johdonmukaisesti, eikä minkäänlaisia ristiriitoja ilmennyt missään vaiheessa.


04.12.2016: valjakkoajovalmennus, kirjoittaja: miivi (203 sanaa)

Olin pitänyt Härdellissä jo kaksi valmennusta tänään, ja nyt vuorossa oli päivän viimeinen valmennus. Kaksi kouluvalmennus aiemmin päivällä pitäneenä valjakkovalmennus tuli iloisena yllätyksenä, vaikka keskittyisimmekin myös valjakossa lajin koulukokeeseen. Emmi oli ennen valmennustaan käynyt kävelemässä poninsa Anssin kanssa alkukäynnit maastossa, joten saatoimme aloittaa valmennuksen heti. "Katso ihan alkuun, että Anssi on hyvin kuolaintuella ja liikkuu suoraan. Sen jälkeen kiinnitä huomiota liikkeen tahtiin. Me aletaan kohta tekemään volttiharjoitusta. Koulukokeessa volttitehtävien arvosteluperusteena on ponin taivutus ja asetus, tahdin säilyminen kaarevalla uralla ihan yhtä isosti kuin se, että se voltti on pyöreä. Joo, sulla on nyt Anssi hyvällä tuntumalla. Jatka noin", ohjeistin ratsukkoa. Emmi käveli Anssin kanssa uraa pitkin kirjavan orin ollessa hyvin tuntumalla ja kulkiessa hyvässä tahdissa. Hän sai ottaa vielä muutaman kierroksen ravia samalla logiikalla ennen siirtymistä ympyrätehtävälle. "Okei. Kaikkien sivujen keskelle voltit. Lyhyille sivuille 15 metriset, pitkille 20. Heti lyhyille sivulle käännyttäessä käyntiä, poistuessa niiltä heti siirto takasin raviin." Emmi ja Anssi lähtivät suorittamaan tehtävää. Anssi kulki hyvässä tahdissa, mutta sen taipuminen vaihteli olemattoman ja liian vahvan välillä, jonka seurauksena volteista ei tullut kovin pyöreitä. Kun Emmi alkoi keskittymään poninsa ohjastamiseen pakettina eikä yrittänyt huolehtia kaikkien voltin arvosteluperusteiden täyttymisestä erillisinä asioina, alkoi tehtävä sujua paremmin. Pian valjakko tekikin kauniin pyöreitä voltteja kuin ammattilaiset.


01.12.2016: kuulumisia, kirjoittaja: EmmiN. (204 sanaa)

Päivittelempäs tännekin välillä Anssin kuulumisia! Ori on nyt kilpaillut hitaasti, mutta varmasti. Sijoituksia on kerääntynyt jo ihan kivasti, mutta ihan ei olla vielä valmiita laatiksia ajatellen. Koulusijoitukset ovat vain yhtä vajaat täynnä, joten koulun kilpaileminen saadaan ihan piakkoin purkkin! Kenttäkisoja on viimeaikoina ollut hirmuisen vähän (ainakin sellaisia joissa mukana aloittelijaluokka), joten niitä sijoituksia on nyt tullut kovin naftisti. Nekin olisi kyllä tarkoitus täyteen kerätä, mutta aikaa siihen voi kulua rutkasti. Valjakkoajon kanssa ollaan myös edetty melko hitaasti, koska kisalista suorastaan pursuaa poneja. Näyttelyissä Anssin kanssa ollaan käyty muutamaan otteeseen, mutta emme ole oikein siellä pärjänneet. Olemme hyvin tasaisesti olleet porukan keskivaiheilla. Yhden kerran saimme kuitenkin maininnan sertin arvoinen. Kantakirjaushaaveet ovatkin siis edelleen vain haaveen asteella. Jos joskus kävisi niin hyvä tuuri, että poni jollain ihmeellä sen kantakirjakelpoisuuden itselleen nappaisi joistakin näyttelyistä. Katsotaan kuinka medän käy! Tarjosin Anssia jalostukseen keskustan foorumilla, jossa Cremeide innostuikin ponista ja käytti sitä tammalleen. Assista tuli myös yksi jälkeläinen meillä, varsa syntyi Natalielle lokakuun lopulla. Se myytiin Vuornaan, jossa pääsi hyvään kisaavaan kotiin. Odotan molemmilta varsoilta aktiivisuutta, sillä ne pääsivät sellaisiin koteihin missä niiden kanssa taatusti touhuillaan kaikenlaista. Meillä syntyneestä Dexistä kasvoi ihan isänsä näköinen poika! Toivon, että meille Anssista tulisi vielä joskus tammavarsakin. Nyt molemmat jälkeläiset sattuvat olemaan oreja.


28.09.2016: päiväkirjamerkintä, kirjoittaja: EmmiN. (302 sanaa)

Olemme saaneet Härdellissä nauttia pitkään kesäisistä ilmoista. Lämpöä on riittänyt viimepäiviin saakka liki 20 asteessa, mutta tänään niskaamme iski kunnon syysmyrsky. Asteita vain 12, vettä satoi kaatamalla ja tuulikin laittoman kovaa. Ilman huomasi heti tallin ilmapiirissä. Ponit olivat joko masentuneen märkiä tai vaihtoehtoisesti hyvin hermostuneita tuulen vuoksi. Tallilla riittikin töitä jopa vähän liiaksikin. Pihattolaisten kanssa ei tarvinnut huolehtia muutakuin ruuasta ja vedestä. Laitumella olevilla poneilla on suojakatos. Tarhoissa olevat ponit olivat kuitenkin litimärkiä, joten ne ponit siirrettiin kiireenvilkkaa sisälle lämmittelemään sekä kuivaamaan. Antti oli otettu laitumelta jo viimeviikolla, jossa se oli viettänyt mukavan kesän muutaman orikaverinsa kanssa. Ruoho ei kuitenkaan enää kasva samaa tahtia, joten meidän laiduntilamme tällä ponipopulaatiolla rupeaa loppumaan. Tästä syystä jotkut joutuivat jo kesälomalta talliin. Vaikkakin onhan Anssinkin kanssa kilpailtu koko kesäkausi ahkerasti, joten ei tuota oikein kesälomaksi voida laskea kun ei poni kuitenkaan oloneuvoksena ole ollut. Anssi oli aivan litimärkä ja suorastaan hytisi kylmyydestä. Pienen "ensiavun" (eli kuivaamisen) jälkeen päätinkin mennä juoksuttamaan ponia hieman maneesiin, jotta se lämpeäisi hieman nopeammin. Orin kanssa se on niin helppoa, ei tarvinnut muuta kuin hakea liina ja deltta, kiinnittää ne ja kipittää kiirenvilkkaa maneesiin. Onneksi tallista sinne ei ole pitkä matka, joten säästyin hieman enkä kastunut aivan läpimäräksi. Taluttelin ensin Anssia pisin maneesia, jonka jälkeen keskityin maneesin keskelle ja päästin Anssin liinanpituudelle kävelemään. Lopulta pyysin reipasta ravia. Oria on niin mukava juoksuttaa, sillä se reagoi todella hyvin ääniapuihin. Sen kanssa onkin nähty paljon vaivaa maastakäsittelyä usein treenattaessa. Juoksutin ponia muutamisen kymmentä minuuttia vaihdellen askellajeja. Lopuksi vielä taluttelin ponia hetken, jotta hengitys tasaantuisi ja rapsuttelin sitä samalla kaulalta. Anssi pärski todella tyytyväisenä. Kipitimme molemmat talliin kovaa vauhtia. Vaikka Anssikin yleensä aina kävelee rennon rauhallisesti oli silläkin hieman tulta hännänalla. Sade ei taida olla sillekään mikään mieluinen asia. Tallissa harjailin ponia vielä hetken aikaa sekä tarjosin muutaman porkkananpalan, ennen kuin siirryin hoitamaan muita ponejani.